pomoc pro syny

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Karlos.35

pomoc pro syny

Příspěvek od Karlos.35 »

zdravím,můžete mi poradit? Syn se zbláznil do hvězdiček a já o tom nic moc nevím.S čím začít u 9 letého chlapce?? díky za odpověď
Regulus

pomoc pro syny

Příspěvek od Regulus »

S čím začít teoreticky nebo prakticky nebo obojako :)?
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Prazan
Věk: 49

pomoc pro syny

Příspěvek od Prazan »

Ahoj a vítej, bude to chtít dost iniciativy z Tvé strany. Prvně, zkus popsat vstupní podmínky. Např. kolik jsi ochoten investovat, zda bydlíte na vsi nebo ve městě a s tím související potenciální cesty za tmou (zkrátka může kluk popadnout dalekohled na zahradu a tam si blbnout nebo jej musí někdo někam odvézt autem?). 9 let je věk, ve kterém se může snadno stát, že jej zájem poměrně rychle opustí, takže bych neinvestoval příliš veliké sumy. Na druhou stranu je potřeba pečlivě vybírat, aby nákupem mizerného přístroje nebyl jeho zájem zchlazen prakticky okamžitě. V této začátečnické sekci najdeš o této problematice čtení na několik večerů - začal bych tím. Výběr vhodného dalekohledu prostě není úplně jednoduchá záležitost.

edit: Zajímavé - z nějakého důvodu jsem automaticky začal psát o výběru dalekohledu. Přitom dalekohledem se s astronomií vůbec nemusí začínat Pro začátek stačí i otočná mapka oblohy, oči a velký zájem :-)
Triedr 10x50, Canon EOS20D
http://astrofotky.cz/~Prazan/
grajda

pomoc pro syny

Příspěvek od grajda »

Ahoj a vítej, bude to chtít dost iniciativy z Tvé strany. Prvně, zkus popsat vstupní podmínky. Např. kolik jsi ochoten investovat, zda bydlíte na vsi nebo ve městě a s tím související potenciální cesty za tmou (zkrátka může kluk popadnout dalekohled na zahradu a tam si blbnout nebo jej musí někdo někam odvézt autem?). 9 let je věk, ve kterém se může snadno stát, že jej zájem poměrně rychle opustí, takže bych neinvestoval příliš veliké sumy. Na druhou stranu je potřeba pečlivě vybírat, aby nákupem mizerného přístroje nebyl jeho zájem zchlazen prakticky okamžitě. V této začátečnické sekci najdeš o této problematice čtení na několik večerů - začal bych tím. Výběr vhodného dalekohledu prostě není úplně jednoduchá záležitost.

edit: Zajímavé - z nějakého důvodu jsem automaticky začal psát o výběru dalekohledu. Přitom dalekohledem se s astronomií vůbec nemusí začínat Pro začátek stačí i otočná mapka oblohy, oči a velký zájem :-)
Ani pozorováním oblohy se nemusí začínat.

Znám jednu devítiletou holku, kterou to taky zajímá- stačí nějaké knížky o černých dírách, pulsarech, kvasarech a dalších exotických šílených vynálezech fyziků. Dalekohled ode mě dostala až po nějaké době, kdy jsem věděl, že to jinak nepůjde (celestron 114/900) A co je taky strašně důležitý je komunikovat. Pokud jseš dobrej chemik, zjisti si, jaký chemický reakce probíhají ve vesmíru, pokud fyzik, zkus vysvětlovat fyzikálně. Pokud výtvarník, pokuste se vesmír nakreslit. Hlavně ale kluka nenechávej v jeho zájmu samotnýho, nebo možná vychladne. O ostatní se postará jeho zvědavá mladá mysl. A když bude chtít dalekohled, tak mu ho kup (nebo bude nešťastnej, jako já kdysi).

Z knížek by jsem možná doporučil některé "Grygarovky"- k astronomii jsem se dostal náhodou, když jsem jednou našel (v deseti letech) pod stromkem okna vesmíru dokořán. Po asi půl roce se mě podařilo dostat z matky peníze na vesmírná zastavení a přečetl jsem je tak rychle, jak žádnou knížku před tím. Obě tyto knížky proto doporučuju, a to i přes to, že už dneska nejsou aktuální.

Ovšem pokud chce kluk jen pozorovat, pak je to jasňačka- 203, nebo 254mm dobson sky watcher (i když já mám radši paralaktiku, ale za to by mě tady pánové sežrali za živa, nejlevněji se dají tyto dalekohledy koupit u ATC Přerov, k solidním firmám patří i Supra Praha, nebo Binox)+ atlas a otočnou mapu. Atlas do 9m najdeš např. na adrese http://grajda.wgz.cz/literatura
nebo http://www.uv.es/jrtorres/triatlas.html
Zkus ještě asi nejestetičtější a laikům plně vyhovující program stelarium- budete překvapení, jak krásný program, zobrazující oblohu se dá udělat úplně zadarmo.

;)
SW planetary 58°-2,5/400/8,7 (f/zv/zp')
SW 1,25/2''-70°-3,5/286/15+5/200/21+8/125/34+13/77/55
SW 2''-80°-20/50/96
Hyperion zoom-24-8/42-130/72-33
Filtry:ATC-všechny barevné+FX2,polarizační OMEGON
psmolly

pomoc pro syny

Příspěvek od psmolly »

Ale no tak....ten dobson přece není na nějaké začátečnické seznamování s oblohou. Viděl bych ho až jako další metu po něčem menším
SW newton 254/1200, EOS 300D, Philips SPC 900nc, Canon A590is,  EQ2, malokuk SW 80/400     http://www.astroam.estranky.cz http://www.firesportcheb.estranky.cz
grajda

pomoc pro syny

Příspěvek od grajda »

Ale no tak....ten dobson přece není na nějaké začátečnické seznamování s oblohou. Viděl bych ho až jako další metu po něčem menšímTak ať si z toho dobsona sundají hledáček a pozorují s ním. Ono to stejně nestojí o moc víc, než nějaký "lepší" triedr, ne?
SW 2''-80°-20/50/96
stana

pomoc pro syny

Příspěvek od stana »

Asi bych se přimlouval za lídlák 70/700 nebo malokuk 80/400... :)
Za dva tisíce je to dobrý a nijak drahý začátek...A když to syna přestane bavit, tak se oba dají prodat..
+ nějakou tu popularizující literaturu...a mapu oblohy..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Karlos.35

pomoc pro syny

Příspěvek od Karlos.35 »

děkuji všem za pomoc,bydlíme ve městě,tak že bych ho musel vozit,ale nechci do toho zatím vrážet moc peněz,nevím jak dlouho ho to bude bavit
Regulus

pomoc pro syny

Příspěvek od Regulus »

Určitě malý refraktůrek a nějakou mapku oblohy/knížku/nebo počítačové planetárium na PC jak psal Grajda.
Něco by se našlo tady, ale ty dalekohledy jsou vyprodané :-/
http://www.dalekohledy.cz/webmagazine/p ... sp?idk=338
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
stana

pomoc pro syny

Příspěvek od stana »

děkuji všem za pomoc,bydlíme ve městě,tak že bych ho musel vozit,ale nechci do toho zatím vrážet moc peněz,nevím jak dlouho ho to bude bavitAle ten malý refráček je šikovný a určitě by sis ho nechal pro sebe na okukování krajiny a tak podobně...Já s ním kolikrát koukám jen tak z okna...Do oken lidem ale ne, to se nesluší..Spíš na fasády, na antény, na listy na stromech a tak podobně...
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Prazan
Věk: 49

pomoc pro syny

Příspěvek od Prazan »

V tom případě bych to opravdu viděl na nějaký lehký a snadno přenosný/převozný přístroj za rozumnou cenu. Jak už napsal stana: lídlskop (refraktor 70/700, o kterém je tady nejedno obrovské vlákno příspěvků) nebo refraktor SW 80/400. Nebo něco podobného. Každopádně bych šel do přístroje, který v případě ztráty zájmu ze strany syna nebude problém prodat. Výše zmiňované přístroje tuto podmínku jistě splňují. Je ale obrovská hromada zdánlivě hezkých a levných dalekohledů, které jednak za moc nestojí a druhak jsou díky tomu prakticky neprodejné.
Další možnost je vyčkat na nějakou výhodnou nabídku ve zdejším bazaru - není vůbec vzácností koupit zde kvalitní dalekohled za cenu víc než rozumnou.
Triedr 10x50, Canon EOS20D
http://astrofotky.cz/~Prazan/
michal.b

pomoc pro syny

Příspěvek od michal.b »

Ja bych zacal nejakymi knizkami, staci zajit do knihkupectvi, vyber je obrovsky. Doporucuji minimalne jednu knizku s obrazky zamerenou spis teoreticky (udaje o planetach, popis toho, co je hvezda, mlhovina, pulsary, cerne diry, kvasary a podobna atraktivni "exotika"...) a jednu knizku zamerenou spis prakticky (co muzeme videt na obloze, s mapkou souhvezdi, jak se obloha meni v prubehu roku, jak poznat Venusi, kdy letaji meteory, kde najit nejjasnejsi deep-sky objekty ...). Doplnte otocnou mapkou oblohy, cervenou baterkou (tu prece pouzivaji vsichni opravdovi astronomove! ) a triedrem (staci maly 6x30).

Dalekohled bych resil az po nejakem case - dokud clovek nevi na co ma koukat, je stejne k nicemu. Pokud mate v okoli nejakou hvezdarnu/planetarium, zkuste zjistit, jestli nemaji astronomicke krouzky pro deti. Kontakt s lidmi stejneho zajmu je nesmirne dulezity.
grajda

pomoc pro syny

Příspěvek od grajda »

Já by jsem tomu klukovi stejně koupil dalekohled až podle toho, jestli po něm zatouží. A pak rovnou pořádnej. Nic z toho, co mě jako malýho bavilo doopravdy, jsem nikdy už neopustil. Horší to bude asi s těmi koníčky věku pozdějšího (chlastání, drogy, kouření...)- z toho mě zůstal jen jediný, a to kouření, takže pokud něco začneme později, už nám to zůstat nemusí.

PS: A věděl jsem tenkrát naprosto přesně, že chcu dvojstovku.
SW 2''-80°-20/50/96
Shqwert

pomoc pro syny

Příspěvek od Shqwert »

Sex, drogy a astronomie to přijde později, toho se neboj ;)
Já když jsem byl v jeho věku, tak vše zajimavé a hlavně drahé jsem rozdělával na malinký kousky, tak proč nestačí nějáký obyč. triedr za nějákých maximálně 500Kč ze zastavárny, jen si ohlídat kvalitu. Onehdá jsem byl za totální šrot velice vděčný. A jinak se přikláním k názoru, že dobrá literatura s dobrým koníčkěm je pořád lepší než nějáký hiphop se vším okolo a podobný zrůdnosti.
Poprípadným lidem se předem omlouvám...

Ps:A pořádně si pročti toto forum, protože když ho to chytne, tak skončí podobně...
Neuvěřím, dokud neuvidím...
Lukemon
Věk: 45

pomoc pro syny

Příspěvek od Lukemon »

Já začínal kolem 10let s 10x50,můj otec jako kluk snil o dalekohledu a když viděl jak vzhlížím k obloze tak ho koupil a měli jsme radost oba.
Mezi 15-20rokem šla astronomie sr...,měl jsem jiné již zminované zájmi,ale po vyblbnutí jsem se k pozorování vrátil a ve větším formátu.
Takže bych klukovi koupil triedr 10x50 se stativem,on už si dnes potřebné informace zjistí sám,je doba internetu,ovšem jen pokud jeho zájem vydrží.
Až po nějaké době bych řešil dražší dalekohled,problém je dojíždět s klukem za město,toto by měla být po dalekohledu tvoje podpora,protože já vyrůstal na venkově,takže to řešila naše zahrada.

Přeji velkou trpělivost

Dobson SW 250/1200,  N 150/750, ED80/600 na AZ-4,  TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°,  Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°,  SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70,  UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
Odpovědět