Jaký koupit okulár?
Jaký koupit okulár?
Hawking: Kontaktné šošovky by som nedporúčal- maximálny diskomfort. Sú dobré pri športe, ale nie na sústredené pozeranie do okuláru. Nosil som ich 20 rokov, ale pozoroval v nich len raz, a naposledy.
Já pozoruji odjakživa jen s kontaktníma čočkama a nemám nejmenší problém ani pocit diskomfortu. Naopak oceňuji, že zvednu hlavu od okuláru a vidím ostře v plném zorném poli a nemusím řešit brýle.
Používám Acuvue Oasys. Mám hodně citlivé oči a toto jsou jediné čočky, kdy nemám ani po celém dni nošení pocit suchého oka. Jiné značky mi nesedí a cítím je. O Acuvue nevím, že je mám...
Já pozoruji odjakživa jen s kontaktníma čočkama a nemám nejmenší problém ani pocit diskomfortu. Naopak oceňuji, že zvednu hlavu od okuláru a vidím ostře v plném zorném poli a nemusím řešit brýle.
Používám Acuvue Oasys. Mám hodně citlivé oči a toto jsou jediné čočky, kdy nemám ani po celém dni nošení pocit suchého oka. Jiné značky mi nesedí a cítím je. O Acuvue nevím, že je mám...

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Jaký koupit okulár?
Neustále se potýkám s degradaci svých pokusů s telefonem vinou okuláru. Asi nastal čas fakt zaplatit trochu víc. Doporučte mi okulár 9-10mm s zorným polem aspoň 70° který má výstupní pupilu aspoň 5mm daleko (a hlavně stejně daleko i pro okraje zorného pole) který nevykazuje brutální koma, soudkovitost a barevnou vadu v okrajích zorného pole. Fakt se nevyznám a asi bych stále vyhazoval jen prachy z okna.
Jaký koupit okulár?
Tak já bych řekl, že na vině nebude nejspíš okulár, ale objektiv telefonu. Do tvojí sestavy bych nedával nic jiného než Plössl, i když má menší zorné pole. Ale hlavně, bych udělal pořádná držák na mobil, aby opravdi ty dvě titěrné pupily souhlasily. To co popisuješ že by neměl mít okulár, to nemá žádný ani laciný. To je výsledek té sestavy, co není "sestavená"
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Jaký koupit okulár?
Snímky tím telefonem oblohy "naholo" jsou ostré v celém rozsahu, bez soudovitosti, komy i barevné vady. Já koupil SW 10mm Plössl a ten měl v okrajích z hvězd spektra. Teď jsem koupil T-S SWM 9mm 66°. Ten už tu barevnou vadu nemá, ale zase koma jako prase (viz ta M13 a M3 ze včerejška). Je pravda, že oba okuláry byly do litru. Asi budu muset připlatit.
Na souosost pupil už jsem vychytal slušný postup, kdy to nasměruji na jasnou hvězdu, hodně rozostřím a vidím celý primár a pavouk se sekundárem a když nejsem souosý, tak je ze strany oříznut (výstupní pupila okuláru při 10mm je stejně velká jako vstupní pupila telefonu). Troufám si říct, že takto docílím souososti na 0,1 mm.
Na souosost pupil už jsem vychytal slušný postup, kdy to nasměruji na jasnou hvězdu, hodně rozostřím a vidím celý primár a pavouk se sekundárem a když nejsem souosý, tak je ze strany oříznut (výstupní pupila okuláru při 10mm je stejně velká jako vstupní pupila telefonu). Troufám si říct, že takto docílím souososti na 0,1 mm.
Jaký koupit okulár?
který nevykazuje brutální koma, soudkovitost a barevnou vadu v okrajích zorného pole.
jen taková otázka/úvaha na okraj: nevykazuje všechny tyhle vady pravě čočka (objektiv) mobilu ?
Když chceš kvalitní okulár tak můžeš vybrat jakýkoliv od Televue s tebou požadovaným zorným polem .. A jestli je to vyhazování peněz to už asi posoudíš nejlépe sám ..
(když chceš zkoumat hranice a limity focení mobilem, tak logicky bude potřeba pořídit špičkovou - tu nejlepší techniku která je pro to to focení potřeba
Co třeba fluoritová skla na nějakém ED refráku s dobře ustavenou montáží, nějaké Zeiss nebo Televue okuláry, a pak na to šupni svůj mobil a je to
jen taková otázka/úvaha na okraj: nevykazuje všechny tyhle vady pravě čočka (objektiv) mobilu ?
Když chceš kvalitní okulár tak můžeš vybrat jakýkoliv od Televue s tebou požadovaným zorným polem .. A jestli je to vyhazování peněz to už asi posoudíš nejlépe sám ..
(když chceš zkoumat hranice a limity focení mobilem, tak logicky bude potřeba pořídit špičkovou - tu nejlepší techniku která je pro to to focení potřeba

Co třeba fluoritová skla na nějakém ED refráku s dobře ustavenou montáží, nějaké Zeiss nebo Televue okuláry, a pak na to šupni svůj mobil a je to

Jaký koupit okulár?
- jo já vím. Výstupní pupila bez centrálního stínění sekundárem (plýtvání světelností a kontrastem) by zase vytáhla z mobilu víc (neboj, vtip jsem pochopil). Ale dík za radu - kouknu po tom co Televue nabízí. Takový okulár se neztratí ani, když projekt astromobil dodělám 
EDIT: Uff, to jsou pálky! To stojí víc jak celý můj dalekohled! Něco levnějšího ale dobrého by nebylo?

EDIT: Uff, to jsou pálky! To stojí víc jak celý můj dalekohled! Něco levnějšího ale dobrého by nebylo?

Jaký koupit okulár?
No koma tam bude stejně, to je vlastnost parabolického zrcadla. Afokálně fotit - to bude vždy dost veliký kompromis ,a hlavně s neodhadnutelným výsledkem. Nikde není zaručeno, že sebelepší okulár si bude rozumět s objektivem tvého foťáku.
Jaký koupit okulár?
Nikde není zaručeno, že sebelepší okulár si bude rozumět s objektivem tvého foťáku. - to máš pravdu - je to i o tom, jak si ty optické soustavy sednou.
Jaký koupit okulár?
Dobrý den,
začínám s astronomií a koupil jsem si z bazaru teleskop. http://www.astroshop.eu/tasco-telescope ... r_3_select
Bohužel byl bez okulárů a jelikož tomu nerozumím, tak jsem se rozhodl koupit okuláry standardně dodávané k tomuto teleskopu. Jsou tyto okuláry vhodné pro začátečníka? Nechci příliš drahé max. do 1500 Kč.
začínám s astronomií a koupil jsem si z bazaru teleskop. http://www.astroshop.eu/tasco-telescope ... r_3_select
Bohužel byl bez okulárů a jelikož tomu nerozumím, tak jsem se rozhodl koupit okuláry standardně dodávané k tomuto teleskopu. Jsou tyto okuláry vhodné pro začátečníka? Nechci příliš drahé max. do 1500 Kč.
Jaký koupit okulár?
http://www.astroshop.de/omegon-ploessl- ... 5-/p,43863
Budou schopné pro sledování Měsíce a planet?
Budou schopné pro sledování Měsíce a planet?
- SIRIUS_758
Jaký koupit okulár?
Ahoj,
budou.. jen do té 4řky se už bude moc špatně koukat. To už 6mm Plössl je na hraně.. Nemusíš kupovat v zahraničí, u nás je taky takovýchto okulárů dost na výběr..
http://www.supra-dalekohledy.cz/prislus ... r-125/?p=0
Vyber si některý Plössl od GSO, Vixenu, Celestronu, TS, Sky Watcher... Např. GSO 25 a 15mm, k tomu místo třetího Barlow 2,5x GSO - takže budeš mít celkem 4 ohniska/zvětšení - 25, 15, 10 a 6 mm
http://www.supra-dalekohledy.cz/barlow- ... 17852.html
Dalekohled i větší zvětšení unese, ale limitující bude ta chatrná montáž..
budou.. jen do té 4řky se už bude moc špatně koukat. To už 6mm Plössl je na hraně.. Nemusíš kupovat v zahraničí, u nás je taky takovýchto okulárů dost na výběr..
http://www.supra-dalekohledy.cz/prislus ... r-125/?p=0
Vyber si některý Plössl od GSO, Vixenu, Celestronu, TS, Sky Watcher... Např. GSO 25 a 15mm, k tomu místo třetího Barlow 2,5x GSO - takže budeš mít celkem 4 ohniska/zvětšení - 25, 15, 10 a 6 mm
http://www.supra-dalekohledy.cz/barlow- ... 17852.html
Dalekohled i větší zvětšení unese, ale limitující bude ta chatrná montáž..

Jaký koupit okulár?
Dej si požadavek do sekce koupím - spousta lidí má seťáky 25 a 10mm Plossely, které vůbec nejsou špatné. Přitom cena se pohybyje okolo pár stokorun. Některé nebyly ani použité.
M:736 750 113
- Otoron
- Věk: 51
- Kontaktovat uživatele:
Jaký koupit okulár?
Zdravim, (zacatecnik)
Chtel bych se zeptat jake je optimalni (nejvetsi mozne=slusne) zvetseni for Celestron C8.
Mam pomerne "slusnou" sadu okularu i kdyz kvalitu bych asi moc neprecenoval (vesmes Omegon & Celestron).
(6, 10, 15w, 25, 32 a Barlow (2x, 3x 5x)
Barlow jsou ty nejlevnejsi verze (3x, 5x)
mam i SCT korrektor/reduktor F6.3.
Stale hledam jake nejvetsi zveseni je optimalni a co bych si mel koupit ci vymenit za "kvalitnejsi" model okularu ci barlow.
chci to pro vizualni pozorovani, kamera je OK
15-32 bez barlow mam obraz pekfektni, nicmene jak pridavam/menim barlow tak dochazi k degradaci kvality vice, nez by se mi libilo. (hlavne u planet)
(musim rici, ze pokud pouziji maximalni zvetseni treba u Skywatcheru 102/500 tak se mi zda , ze degradace obrazu neni tak ocividna, ale tam je to jina story)
Mozna, ze potrebuji C8-cku seridit (mam ji zdruhe ruky i kdyz vypada OK), ale prozatim bych rad poprosil o radu nekoho kdo s C8 ma zkusenosti, at vim co muzu a co uz je moc a nehodi se..
Diky za jakokoliv info a nebo doporucenou kombinaci napr for Jupiter, Saturn atd.
Samozrejme jsem skoro vsechny kombinace uz vyzkousel, ale moc spokojeny nejsem a prece jenom dobra rada je k nezaplaceni.
Oto
Chtel bych se zeptat jake je optimalni (nejvetsi mozne=slusne) zvetseni for Celestron C8.
Mam pomerne "slusnou" sadu okularu i kdyz kvalitu bych asi moc neprecenoval (vesmes Omegon & Celestron).
(6, 10, 15w, 25, 32 a Barlow (2x, 3x 5x)
Barlow jsou ty nejlevnejsi verze (3x, 5x)
mam i SCT korrektor/reduktor F6.3.
Stale hledam jake nejvetsi zveseni je optimalni a co bych si mel koupit ci vymenit za "kvalitnejsi" model okularu ci barlow.
chci to pro vizualni pozorovani, kamera je OK
15-32 bez barlow mam obraz pekfektni, nicmene jak pridavam/menim barlow tak dochazi k degradaci kvality vice, nez by se mi libilo. (hlavne u planet)
(musim rici, ze pokud pouziji maximalni zvetseni treba u Skywatcheru 102/500 tak se mi zda , ze degradace obrazu neni tak ocividna, ale tam je to jina story)
Mozna, ze potrebuji C8-cku seridit (mam ji zdruhe ruky i kdyz vypada OK), ale prozatim bych rad poprosil o radu nekoho kdo s C8 ma zkusenosti, at vim co muzu a co uz je moc a nehodi se..
Diky za jakokoliv info a nebo doporucenou kombinaci napr for Jupiter, Saturn atd.
Samozrejme jsem skoro vsechny kombinace uz vyzkousel, ale moc spokojeny nejsem a prece jenom dobra rada je k nezaplaceni.
Oto
If at first you don't succeed, lower your standards.
Jaký koupit okulár?
A s tvojí řadou okuláru jsi to odzkoušel ? A výsledek ?
To maximální zvětšení si přeci zjistíš sám. Nehledej až tak markantní rozdíl v okulárech( pokud tedy nemáš všechny v řadě po 1.000Kč ) -nepíšeš typy okulárů, jen značky)
To maximální zvětšení si přeci zjistíš sám. Nehledej až tak markantní rozdíl v okulárech( pokud tedy nemáš všechny v řadě po 1.000Kč ) -nepíšeš typy okulárů, jen značky)