Poor man Astrofoto - hvězdy na stativu

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
stana

Příspěvek od stana »

Pardon, já už tu otázku stáhnul, protože se snažím něco vyguglit. Mě ta otázka napadla v podstatě proto, že kolegyně v práci ještě fotí na zrcadlovou klasiku a uvažuje o nákupu digit. zrcadlovky, ale že je prý dost drahá. Proto nechápu, proč si nekoupí něco obyč. digi se zoomem a turbo rozlišením, kde se stejně na displeji promítá to, co fotím a mám možnost i videosekvencí. Tak proto můj dotaz.. ;)
P.S. Omlouvám se, netušil jsem, žes tak rychlý v odpovědi. ;)
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Jasnovidec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jasnovidec »

Ahoj, jak řešíte rosení objektivu? Pokoušel jsem se o víkendu fotit 3s expozicí M45, ale vždy cca po 5 snímcích jsem měl objektiv kompaktu orosený tak, že skoro nic nebylo vidět až na jasnější hvězdy.
Astronoobík v akci, lidlskop + triedr NIKON 16x50 CF ACTION VII. Celestron 20x80, HEQ-5, SW ED 80/600 ED, dobson SW 250/1200
MartinZ

Příspěvek od MartinZ »

standardně to řeší lidi buď vyhříváním nebo dlouhou rosnicí
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Podle délky ohniska používám molitanovou rosnici, která přečuhuje před objektiv kam až to jde. Pochopitelně ti to pomůže u plastového objektivu jen tak na dvacet minut, ale u kovových klidně na celou noc. Vyhřívaná rosnice by to pak spravila..
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
jezevec

Příspěvek od jezevec »

Este ina verzia Richman's poor astro astrophoto (ISS mount)
http://twitpic.com/6gn4he/full - Orion m42 :)
to halo okolo zeme je nejaky odraz atmosfery alebo co to presne je?

http://twitpic.com/6jnj4k/full
http://twitpic.com/6qnsgy

MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Ta zelená linka atmosféry je airglow. Vidíš na dalším snímku tu polární záři? Tak je to jakoby světélkování vrchních vrstev atmosféry intenzivnější zvláště při vyšší sluneční aktivitě (např. si všimni vzestupu u solar flux).
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
jezevec

Příspěvek od jezevec »

Polarna ziara vdaka magnetickemu polu.
A ten airglow je asi stale pritomny, bez ohladu na slencny vietor a erupcie, je to len vlastnostou atmosfery ze neprechadzaju fotony priamo ale atmosfera sposobuje vacsi rozptyl fotonov s kratsimi modrymi dlzkami.
Tak som to teda spravne pochopil?
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Polarna ziara vdaka magnetickemu polu.
A ten airglow je asi stale pritomny, bez ohladu na slencny vietor a erupcie, je to len vlastnostou atmosfery ze neprechadzaju fotony priamo ale atmosfera sposobuje vacsi rozptyl fotonov s kratsimi modrymi dlzkami.
Tak som to teda spravne pochopil?Polární záře vzniká průnikem ionizovaných částic z erupcí ze Slunce. Magnetické pole má pouze vliv na to, kde tyto částice vniknou do atmosféry.
Naproti tomu airglow je záření atmosféry, kde září excitované atomy ze vzduchu, zasažené kosmickým zářením.
Ale o tom je potřeba si něco přečíst v encyklopediích, nevím, z čeho jiného by to měl člověk pochopit. Ta celá úvaha je tedy trochu mimo.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
hippous

Příspěvek od hippous »

Tak po dlouhé době se vracim k tomuto tématu abych přispěl svým dalším pokusem vyfotit ze stativu Mléčnou dráhu.

Více info na astrofotkách:
http://astrofotky.cz/gallery.php?show=. ... 273743.jpg

PS: Kritika vítána :)
Dobson 200/1200
Honza Ebr (honza42)

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

Tak už jsou to dva roky, co jsem se pokusil o svoje první poor-man astrofoto skládáním spousty expozic ze stativu. A pořád je to činost, která ve mě zanechává smíšený pocit radosti, beznaděje a vzteku.

Obzvlášť s novou 1100D, která produkuje mnohem méně artefaktů v šumu se ten vztek prohlubuje. Mám tady krásně temnou oblohu, můžu pořídit hromady krásných sérií mléčné dráhy, z nichž dokážu vygenerovat fotky, kterýma tady kolegy spolehlivě usadim do židle, že tohle jde jsem vyfotil tim foťákem, co se tam vedle nás chvíli válel na kameni.

Ale přitom by to mohlo být ještě o tolik lepší. Kdybych tak měl nějaký program, který by to fotky složil tak, aby na sebe sedly hvězdy v celém poli! Jenže jediný program, který jsem schopen použít je DSS a to umí fotky jenom posunout a otočit a to je málo (je potřeba je deformovat).

Už několikrát mi někdo doporučil ten prý úžasný Registar, který se mi na jeden počítač vůbec nepodařilo nainstalovat a na druhém mi při pokusu načíst sérii fotek (tifů z mrawu) spadne. Stejně tak na nich spande i Iris, nemluvě o tom, že stejně netušim, co bych s nim dělal, kdyby mi na něm nespad.

Musim říct, že tohle už mě prostě sere. Já už fakt nevim, co mámm dělat, aby mi někdo pomohl. Přece neni možný, že tento problém tady nikdo neřešil a nevyřešil. Vyhlašuju proto následující nabídku:

Tomu, kdo mi jako první ukáže software, který dokáže automatizovaně složit fotky ze stativu tak, aby na sebe hvězdy seděly po celém poli, zaplatím 1000 Kč. Podmínky odměny jsou, že mi dotyčný pošle odkaz na něco, co stáhnu, nainstaluju a bude to hned fungovat (nebo to začne fungovat po sérii kroků, které mi dotyčný vysvětli tak, abych je splnil bez toho, že bych musel něco hledat googlem) na mym počítači a bude to zadarmo a nebo za cenu do jednotek tisíc (ale to to teda musí mít nějaký demo, abych nevyhodil peníze dveřma).

Pokud takový software skutečně neexistuje, tak myslím, že by se nás tu mohlo najít víc, co bychom se složili a pokud dá pár lidí třeba po dvou tisících, to už bychom mohlil najít někoho, kdo by to  naprogramoval, ne? Já už mám prostě pocit, že nic jinýho než peníze tady nezabere.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Honzo,

Vystav nekde: prvni, prostredni a posledni Tiff (klidne jako JPEG v polovicnim rozliseni), zkusim se podivat kde by mohl byt zakopany pes...

I kdyz samozrejme dneska uz nic nenaprogramuji.  :(

S Registarem jsem mel take dost potize (nikoliv s instalaci ale s pady pri vetsim objemu snimku). Pokud se chci vyhnout DSS tak skladam MRAWem zkalibrovane snimky v REGIMu.

Nezbyva nez presvedcit MP, aby dodelal nejakou highly sofistikovanou registraci s transformaci do MRAWu  ;). Pripadne nekdo vyuzil Markovych knihoven a dodelal to za nej...
Pavel Vabrousek
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Problém je, že ten objektiv je určitě rektilineární, a jak hvězdy cestují polem, tak se mění jejich vzdálenost na senzoru. Prostě u středu jsou blíž, u kraje dál od sebe.

Pokud ten efekt není moc výrazný, dejme tomu do čtvrt hodiny až dvaceti minut snímání s ohniskem nějakých 10-17mm, tak si s tím (většinou) poradí zmíněný Registar. Když už je ale deformace větší, stejně to už nesesadí (algoritmus bude mít nějaký limit na maximální povolené lokální deformace obrazu).

Pokud toho potřebuješ skládat víc, musíš obrazy předem zdeformovat tak, aby nešlo o rektilineární, ale sférickou projekci (jako ji dělá rybí oko). To už pak na sebe sesadit jde pouze po mocí posunu a natočení, což zvládne prakticky každý SW.

Stačilo by tedy napsat jen ten převod mezi rektilineární a sférickou projekcí. Ale mám pocit, že na tohle je v irisu taky funkce, jen tím tu sadu snímků musíš prohnat ještě před registrací.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Tady je to popsané:
http://astrosurf.com/buil/iris/new550/new550_us.htm

hledej kapitolu MAPPING THE SKY

určení transformace pro eliminaci zkreslení objektivu je sice zdlouhavější, ale určíš ho jen jednou, a pak už to pustíš na celou sadu snímků.

Teprve potom je zkusit registrovat.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
LKamarad
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LKamarad »

Pokud se pamatuju tak mně Registar dokázal srovnat hodně ulítlý segmenty panoramatu snímaný rektilineárním širokáčem Zeiss Distagon 4/40, kde byl překryv jen cca 20% .... transformace tam byla plošně "na doraz". Takže bych problém v omezený schopnosti Registaru neviděl. Jinak to padání způsobíme tím že máme ve složce, ze (ve) který to registrujeme množství dat blížící se sumárně po zaregistrování 2GB.
Mně to např. pustí max 12 Tiffů (Fitů) po 120MB. Nezbyde proto nic jinýho než to registrovat po dávkách a výsledný Kombajny pak znovu zaregistrovat a složit spolu (Maxim Dl při skládání tohle omezení objemu souborů nemá).

Kvok :P
-karneades-

Příspěvek od -karneades- »

tech 12 tifaku pusti pouze stara a prelecena verze ;), novy Registar zvlada klidne sady o 60 ti snimcich, kvak
Odpovědět