Ahoj kluci, jsem jen majitelem lidlskopu, ale ve čtvrtek 4.6. večer jsem ho zamířil na Saturn a byla to nádhera. Nejen že jsem ho snadno našel, ale byl vidět i stín prstenců na kotoučku planety a měsíc Titan (alespoň jsem ho jako Titan určil
Sice mimo téma, ale našel jsem Lidlskopem i kulovou hvězdokupu M13 v Herkulu, můj první DSO. Prostě nádhera! Pak se ale začala nasoucat nějaké CiSt a druhý pokus o Saturn už by bídný.
Astrograf 300/f3 - f4,5, SW Esprit ED 100 F5,5 reduced to F4, Moravian G2-8300, Dobson 250/1400, TV Nagler 7mm a Panoptic 24mm, BDP Hyperion 17mm, BDP Scopos 35mm, WO 7x50
Montáž G53F a HEQ5, Lacerta Mgen2 guider
Jó, Saturn je vděčný objekt, ale už nás pomalu opouští a na řadě bude nejspíš Jupiter.. :-/
Ten má být snad o něco výš než loni a snad bude koukatelnější..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Včera byl na Petříně excelentní seeing a mohli jsme pozorovat Saturna maximálním zvětšením (cca 300x), přičemž se obraz téměř nepohnul. Klasicky byl vidět prstenec, velmi zřetelně mezera mezi prstencem a planetou, dva oblačné pásy a tři měsíce: Dione, Rhea a Titan. Pokoušel jsem se i o cassiniho dělení, ale mám pocit, že jsem si ho spíše vsugeroval. A také jsem se nikoho neptal, aby mi ho potvrdil, takže tvrdím, že jsem ho neviděl. Ale stejně to bylo moc hezké.
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
Dnes jsem využil velmi slušného seeingu a okukoval Saturn i s Powermate 2x /230(E13) a i 375 x s E8 se dalo smysluplně použít..
Cass. dělení ale spíš vidět nebylo než ano..Prostě je zas prstenec víc zboku než byl před cca měsícem či dvěma..Aspoň mám ten pocit, že je "zavřenější"..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...