Saturn 2009
Saturn 2009
Na čem záleží,abych mohl zahlednout cas.dělění?...?.....včera jsem se pokoušel se zvet. 240x..ale nevidel.je to seeingem?ci co?
Dobson SW 200/1200 ,sw planetary 5 a 7 mm ,SP 10 a 25 mm
Saturn 2009
Prstenec je prostě moc "naplocho"..Až se časem otevře, tak Cass. dělení v pohodě uvidíš.. 
Taky ho skoro nevidím a jen tuším jako občasné přerušení té žiletky..
Loni jsem Cass. dělení viděl se setovým okulárem při 150 x docela v pohodě..Ale byl prstenec prostě víc otevřený..Dobrý seeing je samozřejmě taky nutnost..

Taky ho skoro nevidím a jen tuším jako občasné přerušení té žiletky..
Loni jsem Cass. dělení viděl se setovým okulárem při 150 x docela v pohodě..Ale byl prstenec prostě víc otevřený..Dobrý seeing je samozřejmě taky nutnost..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Saturn 2009
Dobře,já práve když to čtu ,tak se tu objeví "dnes sem videl cassiniho dělení".....hm a ja nic:D:D
Saturn 2009
Na čem záleží,abych mohl zahlednout cas.dělění?...?.....včera jsem se pokoušelse zvet. 240x..ale nevidel.je to seeingem?ci co?
http://planety.astro.cz/saturn/12/
http://planety.astro.cz/saturn/12/
Saturn 2009
Cassiniho dělení můžeš s dvoustovkou vidět i teď (viz moje kresba o pár příspěvků výše), ale opravdu je to o tom vystihnout ten pravý seeing. Já jsem v poslední době sledoval Saturn skoro denně a dělení jsem jednoznačně viděl tak dvakrát. Při současné poloze prstenců to je opravdu na hraně, ale dá se to. Je třeba sledovat "špičky" prstenců a počkat si na výjimečně klidný vzduch.
Saturn 2009
Při výborném seeingu jsem ho občas zahlédl i ve 130mm při 180x. Ale není to tak, abych mohl říct, že jsem ho viděl.
SW newton 254/1200, EOS 300D, Philips SPC 900nc, Canon A590is, EQ2, malokuk SW 80/400 http://www.astroam.estranky.cz http://www.firesportcheb.estranky.cz
Saturn 2009
No mě se to jeste zatim nepostestilo...........ale to prijde:)
Saturn 2009
mozem iba - spolu s vami - konstatovat, ze seeing v poslednych dnoch je excelentny. Vcera sa mi podarilo /postastilo? :)/ pozorovat 4 saturnove mesiaciky Titan + trojicu (Tethys, Rhea, Dione), ktore vytvarali skoro rovnostranny trojuholnik
Netusil som, ze SW80ED ma takyto dosah (pri vychadzajucom mesiaci a z balkona !!!)
Netusil som, ze SW80ED ma takyto dosah (pri vychadzajucom mesiaci a z balkona !!!)
SW80ED w Naglers & PST w TVPlossls
Saturn 2009
Dneska teda seeing příšernej. Viděl jsem sice pásy, mezeru mezi planetou a prstenci a pět měsíčků (Titan, Rhea, Iapetus, Tethys a Dione),ale pouze při 90x a jen v málo početných okamžicích klidu v atmosféře. Rozeznat od sebe Dione a Tethys mi dalo trochu práce, ale nakonec se podařilo. Iapetus je velmi dobře vidět. Asi je to vzdáleností od Saturna, ale zdá se mi jako 3. nejjasnější Saturnův měsíc, ikdyž to ve starrynight píšou jinak. Máte stejnou zkušenost? A schválně, viděl jste dneska někdo Enceladus? 

SW newton 254/1200, EOS 300D, Philips SPC 900nc, Canon A590is, EQ2, malokuk SW 80/400 http://www.astroam.estranky.cz http://www.firesportcheb.estranky.cz
- Jan Kučera
Saturn 2009
Sice jsem byl pozorovat 3 noci za sebou...pátek,sobota a neděle...ale dnes asi opět vyrazím protože mi zítra končí dlouhé volno a zase nástup do práce :'( Tak se chci dnes kouknout hlavně na Saturn...ještě jsem se nějak nezaměřoval na jeho měsíce...tak bych chtěl aspon nějaký zhlédnout...respektive aspon Titan...se svým 114 mm zrcadlem nemůžu očekávat mnoho že Snad bude dneska dobrý seeing...
- KpS
- Věk: 79
- Kontaktovat uživatele:
Saturn 2009
Vcera sa mi podarilo /postastilo? :)/ pozorovat 4 saturnove mesiaciky Titan + trojicu (Tethys, Rhea, Dione), ktore vytvarali skoro rovnostranny trojuholnik
Netusil som, ze SW80ED ma takyto dosah (pri vychadzajucom mesiaci a z balkona !!!)S tímto průměrem jsou taková pozorování vzácná. Většinou se pro Tethys a Dione uvádí objektiv s průměrem 4". V minulosti jsem je objektivem Zeiss 80/1200 viděl, ale jen vyjímečně.
Netusil som, ze SW80ED ma takyto dosah (pri vychadzajucom mesiaci a z balkona !!!)S tímto průměrem jsou taková pozorování vzácná. Většinou se pro Tethys a Dione uvádí objektiv s průměrem 4". V minulosti jsem je objektivem Zeiss 80/1200 viděl, ale jen vyjímečně.
Karel
Saturn 2009
No, s větším průměrem tam "naskočil" do té trojice i Enceladus.. 

Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Saturn 2009
takjsem včera pořídil barlowa a samozřejmě musel omrknout Saturn, co říct, opět se mi podlomila kolena, byl tak jasně vidět předěl mezi planetou a prstencem a místy jsem tam určitě rozenal i Cassiniho dělení, ale je pravda že při 240x to bylo chvílema nekoukatelný a špatně se doostřovalo, ale jinak první zkouška barlowa dopadla na výbornou 

Newton, 203 mm/1 200 mm, Dobson
SKY RF ED-80 BLACK DIAMOND, AZ3
Okulary:10,25 Plossl, SKY PLANETARY 5mm, Hyperion 21mm, barlow/cel 2x Ultima, AstronomikUHC
GARRET GEMINI 12x60 LW
SKY RF ED-80 BLACK DIAMOND, AZ3
Okulary:10,25 Plossl, SKY PLANETARY 5mm, Hyperion 21mm, barlow/cel 2x Ultima, AstronomikUHC
GARRET GEMINI 12x60 LW
Saturn 2009
bych docela řekl, že začínáme být z těch současných podmínek všichni pěkně zmlsaní já jsem předevčírem okolo 23hod. pozoroval při zvětšení 340x, Saturn byl jak vytištěný na laserové tiskárně vč. Cassiniho dělení na obou stranách, šesti! měsíčků, obou pásů, atd. a stejně jsem mu dal jen asi 5 minut, protože mi to nepřišlo jako něco zvláštního. a přitom si ještě velice živě pamatuju na dobu, kdy jsem ho po několik nocí za sebou nemohl zaostřit ani při 170x...