Poor man Astrofoto - hvězdy na stativu

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
ivanmsk

Příspěvek od ivanmsk »

Ale Ivan. Veď otvor obrázok, naťahaj to znova, stlač PrintScreen, otvor hoci aj wordpad a vlož tam obsah schránky. To je všetko čo treba. Prvá operácia ti zabrala 2 minúty, teraz to máš nacvičené, takže za 3 minúty to máš aj s tým vytvorením náhľadu. :-)Jasne. Ale ak autor nepouziva astroart, tak mu je to na dve veci... :)
Ale podarilo sa mi vyprovokovat ho k hladaniu moznosti, ako napisal MaG.
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D,  Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
caribic10

Příspěvek od caribic10 »

Takto jsem se včera bavil při focení Jupiteru. Zkoušel jsem blbnout ve městě z balkónu. Takto vypadá minutová expozice na Oly. E520, objektiv Zuiko Digital 14-42, ISO 800, 60 sec., f/4.6
Nebyla úplně tma a myslím, že kvůli tomu je pozadí takové modro-černo flekaté. Je to tím, nebo jsem udělal chybu já někde při úpravě v pc? Focené to bylo pro JPEG.

http://www.astro.cz/galerie/v/uzivatele ... ewsIndex=1
http://planetaryphoto.cz/ ,  EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
viktormt

Příspěvek od viktormt »

akym programom je spajana fotka v #1?
godzilka

Příspěvek od godzilka »

Taaaak, po včerejší jasné noci opět přidávám jednu fotku:

40x10sec + 10 DarkFrames, clona 1,8, foceno ze stativu Canonem 20Dm, objektivem Canon EF 50mm, 1:1,8

Z mého pohledu mohlo být ještě trochu lépe zaostřeno. Přijmu veškerou kritiku, se kterou nemusíte šetřit. :-)
Dobson 300/1750 - Drbohlav
Sw ED80 + CG-5 Adv. + Sw 70/500 + Autoguider by Mmys
Achromat 150/1200
hippous

Příspěvek od hippous »

Ahoj, posilám jednu fotku s pokusem o mléčnou dráhu. Je to můj první pokus o nějakou složeninu. Více zde: http://astrofotky.cz/gallery.php?show=. ... 404177.jpg
Dobson 200/1200
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Tu fotku bys měl v první řadě zmenšit a nahradit jí tu která je tam teď. Nevidím jediný důvod dávat ji tam v plném rozlišení. Obvykle zmenšuji na 50% a nahrávám někam na web kam linkuju od ještě menší verze, kterou pak dávám na Astrofotky. Díky za případné akceptování faktu, že Astrofotky nejsou odkládací prostor pro Astroforum. Foto samotné odpovídá použité technice focení. Zkus příště ještě větší sadu expozic a pozor na vyvážení pozadí, je moc do zelena. Samozřejmostí musí být použití darkframů, protože pak zmizí růžová luminiscence vpravo i pruhovatění dané elektronikou čipu.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
hippous

Příspěvek od hippous »

Tak fotku jsem tedy zmenšil o 50%. Darky jsem měl taky nafocený ale fotil jsem do jpg a to mi DSS nezpracoval :(. Ale i tak je pro mě výsledek neuvěřitelnej když si vemu co bylo nebo spiš nebylo vidět na jednotlivých snímcích. Ještě mám dotaz co by mohlo být to fialový v pravým dolním rohu?
Dobson 200/1200
FunTomas

Příspěvek od FunTomas »

Elektroluminiscencia.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Takže příště do RAW a odečíst DF, bude to o 100% lepší ;)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
hippous

Příspěvek od hippous »

Pokud počasí dovolí tak to zkusim nafotit znovu a do RAWu. Děkuji všem za předešlé komentáře.
Dobson 200/1200
borsky

Příspěvek od borsky »

Dobrý den,
rád bych vyjádřil potěšení, že jsem narazil na toto fórum astronomických nadšenců a speciálně na vlákno o fotografování oblohy pomocí série krátkých expozic. Touto myšlenkou se už nějakou dobu zabývám a je příjemné se dozvědět, že je realizovatelná. Zatím jsem byl omezený použitým foťákem. Kompakt Minolta A2 je šikovný na denní focení, ale pro množství hot pixelů a šumu na noční focení příliš vhodný není.

Asi před dvěma lety u Panasonicu pochopili, že i malý foťák může být osazený slušným senzorem, a tak jsem se konečně rozhodl pro změnu a jsem čerstvým majitelem G1 se dvěma zoom objektivy pokrývajícími ohniskové dálky od 14 do 200 mm. Během první jasné noci jsem ho zkusil namířit na Měsíc, Jupiter a souhvězdí Orionu a myslím, že jsem se definitivně chytil.

V tomto vlákně se doporučují hlavně širokoúhlé záběry oblohy. To je jistě dobrá rada, ale přece jen bych rád vyzkoušel i delší ohniska. Tady jsem narazil na jeden problém, na který bych se rád zeptal. V souhvězdí Orionu se člověk snadno orientuje podle jasných hvězd, ale podle čeho se orientovat, kde žádné jasné hvězdy nejsou a v hledáčku / na displeji prostě není nic vidět? Vygooglil jsem, že existuje cosi, čemu se říká hledáček typu red dot. Je to použitelné i u foťáku? Nebo si mám raději pořídit optický hledáček?
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Zkusil bych metodu zkušebních expozic. Začal bych na širokém ohnisku, kde pár hvězd je a najel bych tak, aby předpokládané místo bylo ve středu záběru. Pak bych zazoomoval, ověřil bych najetí zkušební expozicí a pak řešil doostření. Myslím, že nebude třeba hledáček.. trefuješ M42? Hodně štěstí ;)
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
borsky

Příspěvek od borsky »

S M42 nemám problém, její jasné jádro vidím přímo v hledáčku fotoaparátu. Takhle dopadl hned můj první pokus z lodžie na pražském Jižním Městě.

zmenšeno na 1/3, f 200mm, clona f/8, ISO 3200, čas 2 s

Pokus o M31 ale skončil fiaskem, což přičítám hlavně vlastní nezkušenosti. Byla už hodně vysoko, po nějaké době jsem z neustálého zaklánění hlavy dostal závrať a když jsem si několikrát kopl do stativu a spletl si ostřící a zoomovací kroužek, musel jsem se dát na ústup. Až se vyjasní, zkusím to znovu.

Během deštivého víkendu jsem si otestoval, co mi leze za šum ze snímače při zakrytém objektivu a výsledek je docela povzbuzující. Při minutové expozici bude použitelné ISO 800 až 1600.
Prazan
Věk: 49

Příspěvek od Prazan »

Použitelná doba expozice ze stativu je odvislá hlavně od ohniskové vzdálenosti použitého objektivu a deklinaci foceného objektu. S výpočtem ti může pomoct třeba program Astrofotografické výpočty (viz Google). Pokud nechceš fotit startrails, tak minutová expozice je pro "bodovost" hvězd příliš.
Už na tom svém snímku Orionu vidíš, jak se pohyb oblohy projevil. A to šlo o expozici 2 s.
Triedr 10x50, Canon EOS20D
http://astrofotky.cz/~Prazan/
borsky

Příspěvek od borsky »

Ano, v předchozím jsem měl na mysli použitelnost čistě z hlediska šumu snímače. Co se týče pohybové neostrosti, to jsou celkem jednoduché počty. Můj senzor má 4000 pixelů na 18 mm délky, takže pokud jsem se nespletl v násobení, při ohniskové dálce 200 mm mi vychází rychlost pohybu obrazu až 3 pixely za vteřinu. Z tohoto hlediska je expoziční doba 2 s skutečně hodně kompromisní. Právě proto chci zvládnout techniku skládání krátkých expozic, ale zatím se teprve seznamuji s novou hračkou.
Odpovědět