Hlásím čtyři malé skvrny na 10.hodině!
/při pohledu do okuláru Dobsona a přes Panoptik 19 mm při 79 x/
Takže filtr funguje i s tím patvarem, co jsem vytvořil-osová 180 a mimoosová díra 135 mm..Společně tvoří takovou spojeninu..
Těch skvrn je tam při bližším okuku pět...
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Díval jsem se v 18.30 dírou v mracích s SW ED 80 a nenašel jsem nic . :(Je jich šest..
Ale spíš skvrnek a kolem nich ty světlejší flokule..
Tak oprava - fokule nebo fakule?
Na stránce Supry Pha o Slunci se píše o slunečních skvrnách, fokulových polích a granulaci - objektech/jevech, které jsou pozorovatelné přes fólii..
Na Netu zase je termín že fakule..Tak nevím co je správně..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Fakule, resp. rozsáhlejší struktury fakulová pole, jsou místa s vyšší teplotou (o 200 stup. C), flokule jsou pak jejich odezva ve sluneční chromosféře. Flokule jsou výrazné nejen v H-alfa, ale také v čáře vápníku, kde zvýrazňují silné lokální magnetické pole. Jas je způsoben tím, že do uvažované oblasti snadněji proudí plazma ze slunečního nitra, neboť zdejší magnetické pole usnadňuje konvekci.
Už skvrny zmizely...Zůstala k pozorování jedna fakule na okraji disku.
Dvojí aktivita na pozici 10 hod, i když tady to je dál. Uvidíme co bude později k vidění až se disk pootočí. Pozice skvrn blízko u sebe značí někdy i to, že dochází k sluneční bouři vzniklou zkratem mezi dvěma blízkými místy, jež má za následek masivní emisi částic /bývá ozn. jako CME/
No však taky jo.. jedna CME z tohodle regionu zrovna byla, takže se třeba konečně něco začíná dít.
Mimochodem když jsem začínal s polárními zářemi byl jsem fascinován bť jen helioseismologií a obrázkem druhé strany. Teď už vidíme 3/4 Slunce a na maximum pokryjí STEREO celý Slunce, to je něco neuvěřitelného ten pokrok.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Ahoj.
Dnes jsem se pokusil natočit západ Slunce s přecházející oblačností. Když jsem vyměňoval kartu, nedopatřením jsem si drknul do kamery a už jsem netrefil správnou polohu. Vzniklé video jsem točil 50 minut.
Pro zrychlení jsem použil VirtualDub kde jsem vybral každý 92 snímek a finální verze se zmenšila na 39 vteřin (5,3MB).
Příště se pokusím dávat si větší pozor a natáčení dotáhnout do konce.
Včera jsem "sušil" Dobsona a teda mrkl na Slunce a viděno v okuláru, tak byly nějaké fakule na okraji disku na páté hodině..Skvrny ne-e..
Včera jsem "sušil" Dobsona a teda mrkl na Slunce a viděno v okuláru, tak byly nějaké fakule na okraji disku na páté hodině..Skvrny ne-e.. :)V pátek i v sobotu jsem u okraje Slunce pozoroval refraktorem Zeiss 63/840 s Herschelovým okulárem dvě fakule. Po skvrnkách však ani stopa. V Luntu bylo vidět pár malých protuberancí. .
Kafka
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Už nelze doplňovat/opravovat příspěvky /má to výhody ale i nevýhody/... je to škoda :-/
Ten nezobrazený obrázek z mého předchozího příspěvku je zde /ale nevím jestli zítra tomu nebude jinak/ : http://stereo-ssc.nascom.nasa.gov/brows ... uB_195.jpg
Podobný mu je tento :
Ta erupce byla za okrajem disku, Stereo to ukáže, SOHO ještě ne. Podle mne to k CME nedošlo, to by byl zaneřáděn stopami po částicích snímek koronografu Lasco. Také výskyt skvrn nezaručují pozorované "trace" smyčky ve spektru UV záření, jen nynější aktivitu a možnost budoucího vývoje /tedy do budoucna jejich možný výskyt/. Trochu mě překvapila ta čistota čekal jsem, že nějaké budou, nebo zbudou. :P
Pozdější již přetočený snímek ze SOHO :
Zde pozorování aktivity na okraji disku v dalekohledu