Dobson nebo Paralaktika?

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
zdenek
Věk: 55

Dobson nebo Paralaktika?

Příspěvek od zdenek »

Patriot napsal: ...Nějak si nedovedu představit hledat Galaxii o 10 mg s Dobsonem nebo s paralaktikou bez pouziti souradnic,coz jak uz ted vim,neni dost dobre mozne....I bez pouziti vyse zminovaneho Navigatora je nalezeni galaxie 10m s mym 10" Dobsonem vcelku realizovatelne (a pokud vynechame nejake extremy zpravidla bez vetsich potizi). Zapomen na souradnice v tabulkach. V praxi v poli ti obvykle moc nepomohou a to ani na paralaktice (preci jen jsou prilis hrube). Od toho tu jsou vyhledavaci mapky (at uz v knizkach, nebo na webu). Pak uz staci jen zakladni znalost orientace v souhvezdich.
MP

Dobson nebo Paralaktika?

Příspěvek od MP »

Patriot napsal: Jako začátečníkovi mi nedělá problém najít planety,ale vizuálně slabé objekty bych hledal dlouho...
Od toho jsou hvezdy kolem tech slabych objektu. Chce to samozrejme mapku.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
zdenek

Dobson nebo Paralaktika?

Příspěvek od zdenek »

Patriot napsal: Jako začátečníkovi mi nedělá problém najít planety,ale vizuálně slabé objekty bych hledal dlouho...Na to je jedina rada  - pozorovat, pozorovat a zase pozorovat. Jen tak muzes ziskat zkusenosti.
Staci jit postupne od jednoduzsich (jasnejsich) objektu k tem obtiznejsim, postupne prohloubit orientaci v souhvezdich a opravdu to pomoci vyhledavacich mapek pujde.
Patriot

Dobson nebo Paralaktika?

Příspěvek od Patriot »

No jo,jenomze me by bavilo zkoumání "hlubokého" vesmíru,supernov,komet,ty jsou velice slabé a já prostě nevím,jestli bych je vůbec našel.Jestli není lepší malý průměr+autoatické vyhledávaní než velký průměr+ruční vyh?,kde m8m z8ruku,6e v3e najdu.
Patriot
zdenek

Dobson nebo Paralaktika?

Příspěvek od zdenek »

Patriot napsal: No jo,jenomze me by bavilo zkoumání "hlubokého" vesmíru,supernov,komet,ty jsou velice slabé a já prostě nevím,jestli bych je vůbec našel.Jestli není lepší malý průměr...  Prave naopak. Pro deep sky je co nejvetsi prumer onim  co by melo byt na prvnim miste.
 Z tvych prispevku usuzuji, ze se fotografovat nechystas, takze opravdu neni jediny duvod proc kupovat mensi dalekohled na paralaktice misto vetsiho dobsona.
 Ver tomu, ze orientaci na obloze pomerne rychle zvladnes. Jak jsem tu uz psal chce to jen umet pracovat s mapkami a vyznat se na obloze (coz jinak nez pozorovanim postupne obtiznejsich objektu jde jen ztuha). To se uz ale opakuji.
Patriot

Dobson nebo Paralaktika?

Příspěvek od Patriot »

Asi vezmu toho Dobsona.Ted co se tyce DObsonu:Mam na vyber dva:p.Drbohlav 200mm a Celestron 150 mm,-+stejná cena.Který mám vzít.Díky.
Patriot
zdenek

Dobson nebo Paralaktika?

Příspěvek od zdenek »

Nejradeji bych odpovedel Celestron 200mm (rozdil v cene oproti 150mm zas takovy neni).
 Drbohlavson zadnou vyhodu neskyta a urcite nevyjde vyrazne levneji. Dalekohled takovehoto prumeru bych jako Drbohlavsona asi nebral (neumerne vetsi hmotnost, okularovy vytah za moc nestoji, je bez alespon zakladnich okularu, ...)
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Dobson nebo Paralaktika?

Příspěvek od MMys »

Patriot napsal: No jo,jenomze me by bavilo zkoumání "hlubokého" vesmíru,supernov,komet,ty jsou velice slabé a já prostě nevím,jestli bych je vůbec našel.Jestli není lepší malý průměr+autoatické vyhledávaní než velký průměr+ruční vyh?,kde m8m z8ruku,6e v3e najdu.
Muzu te ujistit po zkusenosti s 210-kou, ze ani pri tomhle prumeru to neni to "prave orechove" a na vizulani pozorovani tebou uvadenych objektu by byla samozrejme lepsi i 300-ka, ale to je uz o penezich, a taky o obloze, ale tu predpokladam mas slusnou uz nedaleko od domova, dle umisteni.

Takze 150mm urcite ne. 200mm bych videl minimum, pokud mas finance na vetsi, tak klidne i vetsi. A nebo 200-ku a po nejakem case (az to zmaknes) rovnou 400-ku :-)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Morebundus

Dobson nebo Paralaktika?

Příspěvek od Morebundus »

Nemyslím že vyhledávání by byl takový problém, stačí si podle připravené mapky najít silnější objekt který ještě vizuelně zahlídneš a při malém zvětšení se už pomalinku dohrabat k vysněnému objektu.
A jelikož čím větší průměr dalekohledu tím více svtělta "posbírá" bude lepší větší průměr.

Neboj se, vyhledávání je brnkačka, stačí si to jen zkusit, vím že na montáži na prd která se klepe (sám jsem takovou vlastnil než se mi ulomila noha, ne moje ale stativu ;D) tak najít nějakej objekt je pěkně frustrující :banghead: , ale jednou jsem si zkusil na pořádnym dalekohledu zahledat a je to opravdu pohoda.

Takže moje rada zní, kup si dalekohled minimálně 200ku na dobsonu zkus chvíli pozorovat a cvičit orientaci a pak když budeš chtít fotit ti stačí si dokoupit vhodnou montáž.
vla

Dobson nebo Paralaktika?

Příspěvek od vla »

Pokud máš na 200 mm,kup ho, ale pokud ne na rozdíl od MMys, bych se té 150-tky nebál, samozřejmě nemůže být stejně výkonná jako 2-stovka, ale měl jsem kdysi obě velikosti současně a nebyl mezi nimi až tak velký rozdíl a to při pozorování stály vedle sebe a porovnávali jsme stejné objekty.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Dobson nebo Paralaktika?

Příspěvek od Psion »

Být tebou jdu rozhodně do 200mm dobsona nebo výše (250 pro převozy ještě ujde). Rozhodně bych volil Celestron, SkyWatcher nebo GSO z důvodu váhy i kvality, nehledě na pěkné dílenské zpracování. Časem můžeš dobsona vybavit naváděcí elektronikou a pořád jsi na velmi dobré ceně. Pokud by jsi chtěl fotit dá se web kamerou i ledasco nasnímat za podpory poncetovy plošiny. Elektronika bude čím dál více nahrazovat klasický film a základní focení se bude odehrávat v expozicích 1/10 sekundy :-)
Myzer

Dobson nebo Paralaktika?

Příspěvek od Myzer »

Patriot napsal: Kdyby si měl ted znovu volit mezi Dobsonem 200 a paralktikou 150.Co bys vybral.Díky
Kedze fotit na paralaktike z roznych dovodov este dlho nebudem a vyhladavanie ob. do 10m je uplne v pohode, navyse som skusal aj take ako IC 434, Stephanov k., BL Lac a pod. volil by som urcite Dobson, ale uz nie 200, ale 400.

Moje pocity ked som kupoval pred rokom 250 mm Dobsona si mozes precitat niekde vzadu v astrotechnike na tomto fore.

S odstupom casu to vnimam asi takto: nie ze by to nebola s nim parada, ale ako kazdy hovori "este to nie je to prave". Pred rokom sa mi 400 mm zdalo z hladiska roznych dovodov ako uplne nerealne /manipulacia, stanovisko a pod/, teraz vsetky tieto veci zvazujem a rozmyslam, ze s urcitymi okolnostami by som aj tento priemer na dobsonovej montazi dokazal zvladnut. Realne to vidim do 2 rokov.
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
Patriot

Dobson nebo Paralaktika?

Příspěvek od Patriot »

Asi vezmu Dobsona-Celestron 150 místo 200 od p.Drbohlava.Je Dobson vhodný i na planety.Někde jsme četl,že díky malé světelnosti se na silné objekty(vizuálně)nedá ani dívat a protože chci v poměru 70:30 pozorovat "hluboký" vesmír i planety,nejsem si jist,pokud je to pravda,zda je Doboson to pravé ořechové.Můžete mi poradit.Díky
Patriot
Patriot

Dobson nebo Paralaktika?

Příspěvek od Patriot »

Ještě jedna věc.Mám stanovený limit 11000Kč.Vzali byste teda 150 od Celestrona nebo 200 od p.Drbohlava.Díky.
Patriot
MP

Dobson nebo Paralaktika?

Příspěvek od MP »

Diky velke svetelnosti. To ale nesouvisi s montazi ( Dobson ), ale s parametry dalekohledu. Neboj, pri prumeru 150mm Ti Saturn urcite oko nevypali. A na Mesic si muzes vzit nejaky filtr. Ale stejne bych sel aspon do prumeru 200mm, pokud chces pozorovat deep-sky objekty a pokud ten dalekohled nechces za rok prodavat a vymenovat za vetsi ...

Patriot napsal: Ještě jedna věc.Mám stanovený limit 11000Kč.Vzali byste teda 150 od Celestrona nebo 200 od p.Drbohlava.Díky.
Dobsony od p. Drbohlava jsou tezsi a hure prenosne. Ten 200mm ma navic jen 0.98" okularovy vytah, tyto male okulary uz se ani moc neprodavaji. Byt tebou, asi bych pockal a nasetril ty zbyvajici 3000 na Celestron 200mm. K nemu navic dostanes nejake zakladni prislusenstvi ( okulary ), ktere myslim neni v cene od p. Drbohlava.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Odpovědět