Velky hledacek
Velky hledacek
Budeš to muset ale znovu vyvážit, jinak Ti ten Dobson bude padat na ústa...
Velky hledacek
stana napsal: ..Budu se pídit po té montáži, co je u toho hledáčku 70/350..
http://www.celestron.cz/dalekohledy/pri ... talni.html
montáž Witty 1
.........................
ale celé to není dobrý nápad
montáž Witty 1
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Velky hledacek
stana napsal:
Jezusmáryja!! Já snad mluvím maďarsky...
::)
Kimentem magam ért enyém család. Vagyok csak Cseh férti.... ;)
Jezusmáryja!! Já snad mluvím maďarsky...
::)
Kimentem magam ért enyém család. Vagyok csak Cseh férti.... ;)
Velky hledacek
MilAN napsal:
montáž Witty 1
Dík! Ještě se zeptám na názor p.Zahajského a pak se uvidí..

To KDan: Co to říkáš? Doufám že nenadáváš.. ;D
montáž Witty 1
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Velky hledacek
Aquarius má tuhle montáž u hledáčku (nebo měl), tak se ho zeptej, jak se mu to osvědčilo!!!
http://www.aquarius.estranky.cz/archiv/iobrazek/49
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Velky hledacek
stana napsal:

Ta wittina je rekl bych tak akorat adekvatni k velikosti hledacku se kterym se prodava. Zkousel jsem ji i jako alternativu uchyceni pointacniho dalekohledu 66/400 a tam uz to byla prilis velka sazka do loterie (obcas to udrzela a obcas take nikoliv).
Mimochodem ta ED66/400 vubec neni spatna jako pointer a asi by se uplatnila i jako hledacek. Dokonce jsem s ni i neco fotil prino v primaru a rozhodne to nebylo spatne. Samozrejme ED80/600 to neni, ale pouzitelne do cca 2/3 zorneho pole APS to je. Neco jsem kdysi daval do vlakna k M42 (prispevek #267):
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... ;start=255
Ta wittina je rekl bych tak akorat adekvatni k velikosti hledacku se kterym se prodava. Zkousel jsem ji i jako alternativu uchyceni pointacniho dalekohledu 66/400 a tam uz to byla prilis velka sazka do loterie (obcas to udrzela a obcas take nikoliv).
Mimochodem ta ED66/400 vubec neni spatna jako pointer a asi by se uplatnila i jako hledacek. Dokonce jsem s ni i neco fotil prino v primaru a rozhodne to nebylo spatne. Samozrejme ED80/600 to neni, ale pouzitelne do cca 2/3 zorneho pole APS to je. Neco jsem kdysi daval do vlakna k M42 (prispevek #267):
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... ;start=255
Pavel Vabrousek
Velky hledacek
hamr napsal: Aquarius má tuhle montáž u hledáčku (nebo měl), tak se ho zeptej, jak se mu to osvědčilo!!!
Obrázek nefunguje..
P.S. Jsem tubus malokuka 80/400 zvážil a má něco kolem 2 kg..Tak snad ten 70/350 není zas až tak o moc lehčí a věřím, že to Witty 1 "utáhne"..Jde o to, aby se mi to "nepohlo/netřepalo větrem"..Jinak jsem nefotič a nepotřebuju to mít tak přesně jak pointer a kruhy na tubus dávat nechci..Ještě bych je urazil o futra..
Ale kdo tu montážičku měl a co na ní za kvicht a nějakou praktickou radu, jak to fungovalo bych uvítal..
P.S. Ono mi jde i o to, že když pozoruju, tak nebudu pobíhat mezi dvěma dalekohledy a 2 x objekt hledat..
Chci porovnávat objekt v hledáčku 9x50, v "hledáčku" 16-40x80 a v tříkile..
A RED-dotem mířit tím správným směrem..Hledáčkem se blbě míří..
Obrázek nefunguje..
P.S. Jsem tubus malokuka 80/400 zvážil a má něco kolem 2 kg..Tak snad ten 70/350 není zas až tak o moc lehčí a věřím, že to Witty 1 "utáhne"..Jde o to, aby se mi to "nepohlo/netřepalo větrem"..Jinak jsem nefotič a nepotřebuju to mít tak přesně jak pointer a kruhy na tubus dávat nechci..Ještě bych je urazil o futra..
Ale kdo tu montážičku měl a co na ní za kvicht a nějakou praktickou radu, jak to fungovalo bych uvítal..
P.S. Ono mi jde i o to, že když pozoruju, tak nebudu pobíhat mezi dvěma dalekohledy a 2 x objekt hledat..
Chci porovnávat objekt v hledáčku 9x50, v "hledáčku" 16-40x80 a v tříkile..
A RED-dotem mířit tím správným směrem..Hledáčkem se blbě míří..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Velky hledacek
Moc děkuju za všechny reakce. Já to stejně nechtěl kupovat teď, spíš mít o čem přemýšlet. Zatím to vidím na ten S.W. 80/600 za 7500. Cenově jít ještě výš si už opravdu moc nepřeju, možná do 15 000. Ale to je fakt jen otázka daleký budoucnosti.
Ještě bych si to shrnul:
SW 100/500 je velmi levný dalekohled, který lze použít Na pozorování, pokud člověk sleví z nároků
Na širokoúhlé pojíždění po obloze (takový ty přehlídky) nebo jako svým způsobem hledáček se zorným polem k 5°, pokud si koupím správný okulár
k pointování, ale s velkými výhradami. Problém by způsobovalo správné vyvážení a ovladatelnost, spíš by to nakonec způsobilo víc starostí než užitku
S SW 80/400 by snížilo problém s vyvážením, šel by ale použít pouze 1,25" okulár, třeba s tím mým 25mm SW, bych měl zorné pole asi 3,25°. Výhodou by byla menší barevná vada a asi nižší cena (nenašel jsem ho v českým obchodě na internetu).
SW 80/600 se na úkor ceny vyhýbá kompromisům, i když zázraky očekávat samozřejmě nemůžu. Každopádně bych mohl dosáhnout lepšího výsledku s DSLR. Výhodou by dál byli široký zkušenosti, který by se podle mýho názoru obzvlášť hodily při řešení upnutí k tubusu Newtona.
Ještě bych si to shrnul:
SW 100/500 je velmi levný dalekohled, který lze použít Na pozorování, pokud člověk sleví z nároků
Na širokoúhlé pojíždění po obloze (takový ty přehlídky) nebo jako svým způsobem hledáček se zorným polem k 5°, pokud si koupím správný okulár
k pointování, ale s velkými výhradami. Problém by způsobovalo správné vyvážení a ovladatelnost, spíš by to nakonec způsobilo víc starostí než užitku
S SW 80/400 by snížilo problém s vyvážením, šel by ale použít pouze 1,25" okulár, třeba s tím mým 25mm SW, bych měl zorné pole asi 3,25°. Výhodou by byla menší barevná vada a asi nižší cena (nenašel jsem ho v českým obchodě na internetu).
SW 80/600 se na úkor ceny vyhýbá kompromisům, i když zázraky očekávat samozřejmě nemůžu. Každopádně bych mohl dosáhnout lepšího výsledku s DSLR. Výhodou by dál byli široký zkušenosti, který by se podle mýho názoru obzvlášť hodily při řešení upnutí k tubusu Newtona.
kulhous[at]seznam[dot]cz&&kulhous.blog.cz
Velky hledacek
Toš sympatická "trupka" ta ED 80 PRO...
Tak ať slouží ke spokojenosti a zbývá popřát čisté nebe..
Teda až naplníš a pak rozbiješ prasátko..
Velky hledacek
kulhous napsal: Moc děkuju za všechny reakce. Já to stejně nechtěl kupovat teď, spíš mít o čem přemýšlet. Zatím to vidím na ten S.W. 80/600 za 7500. Cenově jít ještě výš si už opravdu moc nepřeju, možná do 15 000. Ale to je fakt jen otázka daleký budoucnosti.
Ještě bych si to shrnul:
SW 80/600 se na úkor ceny vyhýbá kompromisům, i když zázraky očekávat samozřejmě nemůžu. Každopádně bych mohl dosáhnout lepšího výsledku s DSLR. Výhodou by dál byli široký zkušenosti, který by se podle mýho názoru obzvlášť hodily při řešení upnutí k tubusu Newtona.Problém vyvážení řeší základová deska, na kterou se dalekohledy připevní. Přeci není jediná možnost "lepit" tubusy jeden na druhý.
Ještě bych si to shrnul:
SW 80/600 se na úkor ceny vyhýbá kompromisům, i když zázraky očekávat samozřejmě nemůžu. Každopádně bych mohl dosáhnout lepšího výsledku s DSLR. Výhodou by dál byli široký zkušenosti, který by se podle mýho názoru obzvlášť hodily při řešení upnutí k tubusu Newtona.Problém vyvážení řeší základová deska, na kterou se dalekohledy připevní. Přeci není jediná možnost "lepit" tubusy jeden na druhý.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Velky hledacek
Jednou jsem se bavil s kolegou, který si vyrobil malý newton jako hledáček. Zvětšení bylo velmi malé a rozhled téměř přes celé souhvězdí Oriona. Tomu já říkám hledáček 
Lectorem iustus...
Velky hledacek
Nepřeháněj zase tolik To co nejde udělaz s refraktorem, nejde ani s refektorem ( a s reflektorem je to vždy spíše horší )
Minimální rozměr přes nejjasnější hvězdy Oriona je 20°. Normálně širokoúhlý okulár má 60° Takže vychází zvětšení 3x a při už velmi přehnané velikosti oční pupily 10 mm, vychází průměr zrcadla 30 mm. ;D
Takže, zkus zavzpomínat a napiš něco trošku přijatelnějšího
Minimální rozměr přes nejjasnější hvězdy Oriona je 20°. Normálně širokoúhlý okulár má 60° Takže vychází zvětšení 3x a při už velmi přehnané velikosti oční pupily 10 mm, vychází průměr zrcadla 30 mm. ;D
Takže, zkus zavzpomínat a napiš něco trošku přijatelnějšího
lepší rada žádná než špatná
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Velky hledacek
Zkusim najít mailika, abych nekecal Každopádně pole měl hodně velké...
Lectorem iustus...