Velky hledacek

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
KDan

Velky hledacek

Příspěvek od KDan »

Budeš to muset ale znovu vyvážit, jinak Ti ten Dobson bude padat na ústa...
MilAN
Věk: 77

Velky hledacek

Příspěvek od MilAN »

stana napsal: ..Budu se pídit po té montáži, co je u toho hledáčku 70/350..

http://www.celestron.cz/dalekohledy/pri ... talni.html
montáž Witty 1
.........................
ale celé to není dobrý nápad
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
KDan

Velky hledacek

Příspěvek od KDan »

stana napsal:
Jezusmáryja!! Já snad mluvím maďarsky...
::)
Kimentem magam ért enyém család. Vagyok csak Cseh férti....  ;)
stana

Velky hledacek

Příspěvek od stana »

MilAN napsal:
http://www.celestron.cz/dalekohledy/pri ... talni.html
montáž Witty 1
.........................
ale celé to není dobrý nápad
Dík! Ještě se zeptám na názor p.Zahajského a pak se uvidí..
;)
To KDan: Co to říkáš? Doufám že nenadáváš.. ;D :D
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
hamr
Věk: 66

Velky hledacek

Příspěvek od hamr »

Aquarius má tuhle montáž u hledáčku (nebo měl), tak se ho zeptej, jak se mu to osvědčilo!!!

http://www.aquarius.estranky.cz/archiv/iobrazek/49
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Vabra

Velky hledacek

Příspěvek od Vabra »

stana napsal:
Dík! Ještě se zeptám na názor p.Zahajského a pak se uvidí..
;)
To KDan: Co to říkáš? Doufám že nenadáváš.. ;D :D
Ta wittina je rekl bych tak akorat adekvatni k velikosti hledacku se kterym se prodava. Zkousel jsem ji i jako alternativu uchyceni pointacniho dalekohledu 66/400 a tam uz to byla prilis velka sazka do loterie (obcas to udrzela a obcas take nikoliv).

Mimochodem ta ED66/400 vubec neni spatna jako pointer a asi by se uplatnila i jako hledacek. Dokonce jsem s ni i neco fotil prino v primaru a rozhodne to nebylo spatne. Samozrejme ED80/600 to neni, ale pouzitelne do cca 2/3 zorneho pole APS to je. Neco jsem kdysi daval do vlakna k M42 (prispevek #267):
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... ;start=255
Pavel Vabrousek
stana

Velky hledacek

Příspěvek od stana »

hamr napsal: Aquarius má tuhle montáž u hledáčku (nebo měl), tak se ho zeptej, jak se mu to osvědčilo!!!

http://www.aquarius.estranky.cz/archiv/iobrazek/49
Obrázek nefunguje..
P.S. Jsem tubus malokuka 80/400 zvážil a má něco kolem 2 kg..Tak snad ten 70/350 není zas až tak o moc lehčí a věřím, že to Witty 1 "utáhne"..Jde o to, aby se mi to "nepohlo/netřepalo větrem"..Jinak jsem nefotič a nepotřebuju to mít tak přesně jak pointer a kruhy na tubus dávat nechci..Ještě bych je urazil o futra..
Ale kdo tu montážičku měl a co na ní za kvicht a nějakou praktickou radu, jak to fungovalo bych uvítal..
P.S. Ono mi jde i o to, že když pozoruju, tak nebudu pobíhat mezi dvěma dalekohledy a 2 x objekt hledat..
Chci porovnávat objekt v hledáčku 9x50, v "hledáčku" 16-40x80 a v tříkile.. ;)
A RED-dotem mířit tím správným směrem..Hledáčkem se blbě míří..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
kulhous

Velky hledacek

Příspěvek od kulhous »

Moc děkuju za všechny reakce. Já to stejně nechtěl kupovat teď, spíš mít o čem přemýšlet. Zatím to vidím na ten S.W. 80/600 za 7500. Cenově jít ještě výš si už opravdu moc nepřeju, možná do 15 000. Ale to je fakt jen otázka daleký budoucnosti.
Ještě bych si to shrnul:

SW 100/500 je velmi levný dalekohled, který lze použít Na pozorování, pokud člověk sleví z nároků
Na širokoúhlé pojíždění po obloze (takový ty přehlídky) nebo jako svým způsobem hledáček se zorným polem k 5°, pokud si koupím správný okulár
k pointování, ale s velkými výhradami. Problém by způsobovalo správné vyvážení a ovladatelnost, spíš by to nakonec způsobilo víc starostí než užitku

S SW 80/400 by snížilo problém s vyvážením, šel by ale použít pouze 1,25" okulár, třeba s tím mým 25mm SW, bych měl zorné pole asi 3,25°. Výhodou by byla menší barevná vada a asi nižší cena (nenašel jsem ho v českým obchodě na internetu).

SW 80/600 se na úkor ceny vyhýbá kompromisům, i když zázraky očekávat samozřejmě nemůžu. Každopádně bych mohl dosáhnout lepšího výsledku s DSLR. Výhodou by dál byli široký zkušenosti, který by se podle mýho názoru obzvlášť hodily při řešení upnutí k tubusu Newtona.
kulhous[at]seznam[dot]cz&&kulhous.blog.cz
stana

Velky hledacek

Příspěvek od stana »

Toš sympatická "trupka" ta ED 80 PRO...

Tak ať slouží ke spokojenosti a zbývá popřát čisté nebe.. :)
Teda až naplníš a pak rozbiješ prasátko.. :)
vla

Velky hledacek

Příspěvek od vla »

kulhous napsal: Moc děkuju za všechny reakce. Já to stejně nechtěl kupovat teď, spíš mít o čem přemýšlet. Zatím to vidím na ten S.W. 80/600 za 7500. Cenově jít ještě výš si už opravdu moc nepřeju, možná do 15 000. Ale to je fakt jen otázka daleký budoucnosti.
Ještě bych si to shrnul:

SW 100/500 je velmi levný dalekohled, který lze použít Na pozorování, pokud člověk sleví z nároků
Na širokoúhlé pojíždění po obloze (takový ty přehlídky) nebo jako svým způsobem hledáček se zorným polem k 5°, pokud si koupím správný okulár
k pointování, ale s velkými výhradami. Problém by způsobovalo správné vyvážení a ovladatelnost, spíš by to nakonec způsobilo víc starostí než užitku

S SW 80/400 by snížilo problém s vyvážením, šel by ale použít pouze 1,25" okulár, třeba s tím mým 25mm SW, bych měl zorné pole asi 3,25°. Výhodou by byla menší barevná vada a asi nižší cena (nenašel jsem ho v českým obchodě na internetu).

SW 80/600 se na úkor ceny vyhýbá kompromisům, i když zázraky očekávat samozřejmě nemůžu. Každopádně bych mohl dosáhnout lepšího výsledku s DSLR. Výhodou by dál byli široký zkušenosti, který by se podle mýho názoru obzvlášť hodily při řešení upnutí k tubusu Newtona.Problém vyvážení řeší základová deska, na kterou se dalekohledy připevní. Přeci není jediná možnost "lepit" tubusy jeden na druhý.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Velky hledacek

Příspěvek od Cztwerec »

Jednou jsem se bavil s kolegou, který si vyrobil malý newton jako hledáček. Zvětšení bylo velmi malé a rozhled téměř přes celé souhvězdí Oriona. Tomu já říkám hledáček ;)
Lectorem iustus...
MilAN
Věk: 77

Velky hledacek

Příspěvek od MilAN »

Nepřeháněj zase tolik To co nejde udělaz s refraktorem, nejde ani s refektorem ( a s reflektorem je to vždy spíše horší )
Minimální rozměr přes nejjasnější hvězdy Oriona je 20°. Normálně širokoúhlý okulár má 60° Takže vychází zvětšení 3x a při už velmi přehnané velikosti oční pupily 10 mm, vychází průměr zrcadla 30 mm. ;D
Takže, zkus zavzpomínat a napiš něco trošku přijatelnějšího
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Velky hledacek

Příspěvek od Cztwerec »

Zkusim najít mailika, abych nekecal Každopádně pole měl hodně velké...
Lectorem iustus...
Odpovědět