Milane, nebyly mezitím nějaké další příspěvky, které to víc rozpitvávaly, a ty jsem pak smazal? Takže pak mohlo být naprosto zřejmé, že se bavíme o očích, ne o brýlích...
Jinak si ale Tvé pochvaly vysoce cením
ahoj
Petr
LightBridge 12 palců; Vixen VMC 110L; triedr 10x50; okuláry Pan 24mm, Hyperion 17mm, SW Planetary 7mm; filtr Astronomik UHC-E; Atik 16IC; stativ Celestron s Alt-Az hlavicí; HEQ5 Pro
Nejvážnějším problémem, je zkrácení výtahu, u přístrojů s kratkým okulárovým výtahem následně nemožnost zaostření, což přináší řadu problémů při pořizování nového přístroje.Já jsem zatím moc dalekohledů naživo neviděl, takže se rád nechám poučit. Kde je nemožnost zaostření u okulárového výtahu?
U mého modif. Maka se ostří sice pohybem primáru, ale ostří se. U dobsona jsem přeostřoval okulárovým výtahem (brýle- bez brýlí). Tak jak to je?
díky
Petr
LightBridge 12 palců; Vixen VMC 110L; triedr 10x50; okuláry Pan 24mm, Hyperion 17mm, SW Planetary 7mm; filtr Astronomik UHC-E; Atik 16IC; stativ Celestron s Alt-Az hlavicí; HEQ5 Pro
Omlouvám se, poznámku jsem špatně pochopil. Je to přesně tak jak píše MilAN. Jen ke svým zkušenostem člověka trpícího krátkozrakostí a astigmatismem -1,75.
Měl jsem možnost pozorovat především cas. 250/3700 Gajdušek, J. Hradec. Při pozorování brýle nepoužívám, astigmatismus oka příliš neruší, pozorování je komfortnější. Nejvážnějším problémem, je zkrácení výtahu, u přístrojů s kratkým okulárovým výtahem následně nemožnost zaostření, což přináší řadu problémů při pořizování nového přístroje.A to dělá takové problémy s výtahem?? Vždyť jen kousek posunu nahoru dolů a tak se to rozostří, že nevím kolik dioptrií by někdo musel mít, aby mu byl výtal "krátký"...Nebo pardon, ale asi ničemu nerozumím...
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
No ale to jsou snad milimetry..Nebo ne?
/nechce se mi to počítat../ :-[
P.S. Chybí ti tam jednotky do toho vzorce...
Předpokládám, že dosadit milimetry..
Asi budu mazat příspěvek, páč mi vychází nějaká blbost...
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
MiLANův vzorec říká, že pro okulár cca 22 mm je to půl milimetru na dioptrii. Neznám nikoho, kdo by měl víc, než 10 dioptrii (znám tuším někoho s 8, jinak přes 5 je hodně vzácné) - to se lze skutečně setkat s výtahy, které nepřeostří o 5 milimetrů? (což je ještě celkem extrémní hodnota)
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
To Tulen:Pokud bys pouzival pri pozorovani bryle,pak je lepsi pouzivat okulary s vytazenou vystupni pupilou. Patri k nim hlavne Plossly.
Pak budes mit v intervalu mezi vystupni cockou a Tvym okem dost mista i pro brylovou cocku.Mas-li na ocni cocce astigmatismus,pak je opet mozne zkulatit prislusnou korekcni brylovou cocku,dat ji do vhodne objimky a pripevnit ji za okular.
Pozici vystupni pupily okularu poznas tak,ze se do neho podivas a najdes optimalni polohu oka pro pozorovani.
Urcite ale budes s brylemi mit problemy s kratkofokalnimi okulary,avsak i mezi nimi jsou rozdily.
Nejlepe se na nejakem srazu podivej vetsim poctem okularu a pak si vyber ty nejlepsi.
MiLANův vzorec říká, že pro okulár cca 22 mm je to půl milimetru na dioptrii. Neznám nikoho, kdo by měl víc, než 10 dioptrii (znám tuším někoho s 8, jinak přes 5 je hodně vzácné) - to se lze skutečně setkat s výtahy, které nepřeostří o 5 milimetrů? (což je ještě celkem extrémní hodnota)Mám 10,5. Mínus. Na obou očích. A nějaký ten cylindr tam mám taky. A potkal jsem už jednoho člověka, který měl 11.
zdar
Petr
MiLANův vzorec říká, že pro okulár cca 22 mm je to půl milimetru na dioptrii. Neznám nikoho, kdo by měl víc, než 10 dioptrii (znám tuším někoho s 8, jinak přes 5 je hodně vzácné) - to se lze skutečně setkat s výtahy, které nepřeostří o 5 milimetrů? (což je ještě celkem extrémní hodnota)
Ja mam asi -7D a mam problemy zaostrit napriklad s velkou vetsinou triedru. U astro dalekohledu to vetsinou problem nebyva, ale kdyz se sejde kombinace kratkeho vytahu (napr. muj ma jen 25mm zdvih) a okularu s nestandardni polohou ohniskove roviny, tak to muze byt komplikace.
To je zajímavé slyšet, že se ty problémy s ostřením skutečně vyskytují - přeci jen jsem pořád začátečník, co se týče "moderní amatérské techniky" - dalekohledy na hvězdárně mají výtahy, kde je mnoho centimetrů na obě stranny (u Koniga možná decimetrů ).
I když teď mě napadlo, že pokud jde ostření dovnitř, tak by leckdo mohl mít problém i s mým starým dobsonem v konfiguraci s 2"->1,25" redukcí (nutnou kvůli 2" filtru při použití 1,25" okuláru), která "ukradla" většinu z té zbývající vůle - obzvlášť když se ukazuje, že "astronomicky" vysoké dioptire nejsou mezi astronomy zas takovou výjimkou.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
Ale to přece není o těch dioptriích -maximální rozdíl 5 mm snese každý okulárový výtah. Celý problém je v parfokalizaci okulárů a celého příslušenství. Ta z různých - i konstrukčních důvodů- není možná a nenexistuje. Takže se s tím zápasí hlavně u Newtonů a krátkých výtahů Také požadavek fotit na Newtonu zrcadlovkou, dát tam Paracorr a nebo různé druhy Naglerů dělá již při konstrukci dalekohledu nepřekonatelný problém. A pokud si koupíš hotový, neovlivníš vůbec nic.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Refraktory a cassegrainy (coz je i pripad prazske hvezdarny) mivaji dostatecny rozsah, ale u newtonu (zejmena u mensich svetelnejsich zrcadel) by prilis velka rezerva vedla k neumernemu zvetsovani sekundaru.