OTA Newt. 8 f/4 - prodáno

Odpovědět
Tharos

Příspěvek od Tharos »

Prodám tubus s optikou 8" f/4 Newtona z dílny GSO (model GSO-600). Jedná se o velmi světelný dalekohled vhodný zejména pro fotografování, ale je velmi dobře použitelný i pro vizuální pozorování (jak jsem jej ke vší spokojenosti využíval já).

Dalekohled je ve velmi dobrém stavu a optika celkově podává slušné výkony. Byl jsem s ním naprosto spokojen - na podzim jsem s ním pozoroval například Stephanův kvintet či hvězdokupu G1 v M31. Od té doby prakticky nebyl používán. Nahradil jej větší bráška a nadále pro něj nemám využití, což je i důvod prodeje.

Aktuální cena verze s Crayfordem a větráčkem pro rychlejší temperaci primáru je na www.celestron.cz 12.200,- Kč. Můj je s klasickým hřebenovým výtahem (kdy však mám informace, že onen tovární Crayford stejně často uživatelé mění za lepší) a bez větráčku pod primárem (avšak 8" primár se temperuje ještě poměrně rychle, neměl jsem s tím problémy).

Prodám jej za 6.200,- Kč. Přidám k němu i upínací kruhy a 8x50 hledáček. K předání v Praze či v okolí Vimperka.

V případě zájmu rád zodpovím veškeré dotazy či jej mohu vyfotit :).
Tharos

Příspěvek od Tharos »

Vzpomněl jsem si, že tady někde vzadu mám tenhle inzerát a že by asi bylo slušné udržovat přehled o jeho stavu :). Dalekohled je rezervován do konce března pro Black_Mana.
zlatas

Příspěvek od zlatas »

a na jake montazi jsi ho pouzival?
Obrázek&&Lidlskop 70/700 a dobra predstavivost ...
Oldřich Řeháček

Příspěvek od Oldřich Řeháček »

Mám tyto dotazy :

- jak je daledkohled těžký - ze Spry váží 9 kg
- utáhne ho EQ-6-tka ?
- lze upnout a fotit s Canonem EOS 300 D ?

Zdraví Olda
Poslal jsem SZ
Tharos

Příspěvek od Tharos »

Já jsem ho provozoval na EQ5 (na vcelku bytelném dřevěném stativu). Pro vizuální účely byla stabilita bezproblémová, dobrá byla i mobilita.

EQ6 by jej pro vizuální pozorování měla utáhnout s velkou rezervou a fotit by přes něj pak díky kratšímu ohnisku (oproti například metrovému ohnisku u 8" SW newtonů) mělo také být možné, ale tohle by museli zhodnotit ještě jiní - já jsem ryze vizuální pozorovatel. Předpokládám, že by to bez problému šlo, i když čerstvý vítr už by mohl být komplikací.

Až se dostanu domů, můžu jej zvážit, nicméně co si z hlavy pamatuji, váha byla nějak těsně pod 10 kg, takže ten údaj 9 kg bude pravděpodobně odpovídající.
MMys
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Přesně tak. Fotit na EQ6 s tím určitě půjde, ale silnější vítr bude už vadit, ne že by to nešlo, ale prostě hvězdy budou větší, jak to bude v poryvech větru kmitat.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MP

Příspěvek od MP »

Fotit na EQ6 s tím určitě půjde, ale silnější vítr bude už vadit, ne že by to nešlo, ale prostě hvězdy budou větší, jak to bude v poryvech větru kmitat.Neni to tak zle, ja jsem s tim spokojen i na HEQ-5 :
http://fjfi.cce.cz/astro/hw/telescop.html
Ten tubus je opravdu kratky. Ale fotit ve vichrici jsem s tim jeste nezkousel ... :)
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Oldřich Řeháček

Příspěvek od Oldřich Řeháček »

A jak je to s uchycením EOS 300 D ??
Olda
MMys
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Do 2" výtahu dáš komakorektor, na něj T2-kroužek pro Canon a nacvakneš foťák.

Fotit s tím bez komakorektoru při této světelnosti pochopitelně nepůjde, resp. půjde, ale kromě středu pole (s přimhouřením očí tak 8mm) bude zbytek nepoužitelný.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
astromilos
Věk: 66

Příspěvek od astromilos »

Vážený kolego.
O uvedený dalekohled mám vážný zájem, respektuji však pořadí. Primárně bych ho využíval k focení. Byl i po této stránce využíván a s jakou kvalitou?  milos.podnecky@centrum.cz  Díky za odpověď.
Montáž EQ6-R, Newton 200/800, Carl Zeiss AS 100/1000, Carl Zeiss AS 80/1200, Carl Zeiss 50/540 pointační, Canon 400Da (MMys), Canon 450D, TV guider MMys.
Tharos

Příspěvek od Tharos »

Zdravím,

děkuji za zájem, doufám, že nevadí, že odpovím zde. Rezervuji jej teď pro Black_Mana, se kterým se uvidím na Šumava StarParty a tam se uvidí. Poté projevil zájem ještě Duk, který mi psal nedávno mailem.

Nefotil jsem s ním, jsem ryze vizuální pozorovatel, nicméně mám pocit, že řada kolegů přímo s tímto dalekohledem fotí. Jen co se k tomu dostanu (minulý týden jsem to bohužel nestihl...), proměřím všechny důležité parametry, uveřejním je zde a klidně sem mohu přidat třeba i model pro program NEWT. Má dobře použitelný 2" hřebenový výtah, a tak asi jedinou otázkou zůstává velikost sekundáru a velikost 100% osvětleného pole. Pokud je dostatečně velké (a věřím, že je, ani v širokoúhlých TV okulárech jsem žádnou vinětaci neregistroval), po připojení komakorektoru by měl být k focení velmi slušně použitelný.
Odpovědět