Širokoúhlé fotky oblohy digitálem.

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

K tomu ještě jenom poznámka pro elektronikou neposkvrněné:

Zvyšování citlivosti na digi fotoaparátu nemá nic společného s citlivostí (resp. kvantovou účinností) čipu. Ta je konstantní a je dána typem čipu. Citlivost pouze udává, kolikrát nějaký zesilovač uvnitř zesílí signál (napětí), které se vlivem dopadu fotonů naakumuluje v buňce (pixelu) snímače. A to napětí tam vzniká jak dopadem fotonů (to chceme) tak tepelným efektem (tzv. dark curent - temný proud snímače), což nechceme. Pokud tedy je fotonů málo, tak žádný měřitelný signál nevyvolají a tepelný šum převažuje. Nezávisle na tom, jestli ho zesílíš málo nebo hodně. Prostě je pak jenom více vidět.

Z toho plyne i to, že fotoaparátey, které mají větší tepelný šum, nezachrání ani ta delší expozice. Navíc tyto typy mívají u delších expozic softwarové potlačení šumu, které účinně potlačí i ten nepatrný signál navíc způsobený světlem ze snímaného objektu.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
mamut

Příspěvek od mamut »

Nějak mi uniklo, co že máš za typ toho digiťáku?
Binar 10x80&&Refraktor 56x800
Tomkk

Příspěvek od Tomkk »

mamut napsal: Nějak mi uniklo, co že máš za typ toho digiťáku?Stařičkej Canon A40. Šumí hodně.
Mimochodem zkoušel jsem fotit na ISO200 za stejných podmínek a výsledky složeniny jsou horší, Na málo bitech už je příliš hrubá kvantizace AD převodníku. Nejlepší by asi bylo složit to s pár kratšími expozicemi, aby byly hezčí jasné hvězdy, ale nemám s tím zkušenost a jak se zdá podle vašich názorů, tak to asi nestojí za to.
Mimochodem uvítal bych nějaké optimističtější a konstruktivnější příspěvky. :nono:
MMys
Kontaktovat uživatele:

Re: Širokoúhlé fotky oblohy digitálem.

Příspěvek od MMys »

Jeden konstruktivní příspěvek bych měl: kup si lepší foťák  ;D

Ba ne, ale s tímhle, co máš, prostě těžko něco uděláš. Fyzikální zákony jsou neúprosné a žádné zpracování to nijak výrazně nezachrání, viz důvody výše. Takže buď opravdu budeš muset koupit pořádný digitál, nebo prostě fotit na film do doby, než ceny ještě slezou na úroveň pro Tebe akceptovatelnou.

http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
mamut

Příspěvek od mamut »

Tak to nevěš hlavu. Tak před rokem jsem si koupil Olympus C350 a nepočítal jsem s ním na žádnou astronomii, prostě na rodinu, dovolenou a tak. Teď jsem s ním zkoušel něco fotit na obloze a výsledek opravdu nic moc. Asi je to tím, že je tam nejdelší expozice 2 sec. Uvažuji o úpravě nějaké webcamery i když se mi neche moc bastlit. Už tom bylo napsáno dost, tak se v tom nějak ztrácím. Tedy: jakou kameru jak upravit? Myslím tím na astrofoto, ne na pointaci.
Binar 10x80&&Refraktor 56x800
MP

Příspěvek od MP »

Tomkk napsal: .
Mimochodem uvítal bych nějaké optimističtější a konstruktivnější příspěvky. :nono:Mam jedinou konstruktivni radu : vzdej sirokouhle fotky, pridelej to za okular dalekohledu s velkou svetelnosti a namir to na nejaky jasny objekt. To je tak jedine, jak se da vyuzit obycejny digitalni kompakt. Par rad a inspiraci najdes treba na http://www.fvastro.org/articles/digital/

mamut napsal: Tedy: jakou kameru jak upravit? Myslím tím na astrofoto, ne na pointaci.
O tom se tu uz dost psalo, v soucasne dobe asi nejlepe ToUCam Pro od Philipse, popis upravy najdes na webu, napr. na http://www.philip.davis.dsl.pipex.com/tcp2_mods.htm.
Musi se to ale ridit pres paralelni port pocitace a zadne zazraky od toho neocekavej.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Tomkk

Příspěvek od Tomkk »

Můžete mě někdo nasměrovat, jakou metodou vyfotit co největší část oblohy? Nejlépe celou ;D.
Co se dá předsadit před digitál, krom širokoúhlé předsádky, která bývá většinou max 0,5x? Nevadilo by mi, když to bude mít obrovské zkreslení, nebo barevnou vadu, chci si jen zaexperimentovat.
MP

Příspěvek od MP »

Tomkk napsal: Můžete mě někdo nasměrovat, jakou metodou vyfotit co největší část oblohy? Nejlépe celou ;D.
Co se dá předsadit před digitál, krom širokoúhlé předsádky, která bývá většinou max 0,5x? Nevadilo by mi, když to bude mít obrovské zkreslení, nebo barevnou vadu, chci si jen zaexperimentovat.
Na to bys potreboval rybi oko. Nekteri vyrobci ho delaji i jako predsadku, ale byva to dost drahe - nacpat celou oblohu na chip pres standardni objektiv kompaktu neni jednoduche. Treba pro Coolpixy dela Nikon predsadky 0.2x se zornym polem 183°. Ta starsi ma 5 cocek, prumer 7.5cm a vahu kolem 0.3kg, ta novejsi ( pro Cpx 5400, 5700 ) 6 cocek, prumer pres 10cm a vazi pres pul kila. Obe stoji kolem 10 tisic.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
T.o.m

Příspěvek od T.o.m »

Tak tady je mensi pokus - může sloužit i jako ukázka toho, co lze nafotit z balkonu na kraji města na Vysočině - je to cca 20x16sec.
http://album.olympus.cz/PhotoGallery/sc ... B04829A143

Jen mě trápí fakt, že Registax složil fotky tak, že podstatná část snímku je máznutá - nevíte, čím by to mohlo být? Zkoušel jsem experimentovat s FFT filtrem a Quality filtrem - obojí v Registaxu, ale stále mi to hvězdy rozmazávalo... ???Vlevo dole je část baráku ( u něj byla lampa), myslel jsem, že to je tím, tak nevim. Je to z pevného stativu, ale to by přece nemělo vadit, ne?
Tom :hi:
T.o.m

Příspěvek od T.o.m »

A ještě jedna ukázka co lze nafotit běžným digitálem - Olympus C4000: 12x16 sec.,ISO400,foceno nad ránem již při svítání, nepointované, narychlo ustavená (spíš neustavená ;D) montáž - proto je vidět posuv hvězd. Doufám, že vůbec poznáte, o co se jedná ;D
http://album.olympus.cz/PhotoGallery/sc ... 9634714438
Tom
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Z laického pohledu to máš fakt dobrý. Zvlášť ta M42 vypadá dost jako okem.. aspoň trošinku.

Vůbec jsem netušil, že digi s expozicí 15 sekund dokáže při skládané expozici tohle. Až se k němu zas dostanu, musím se na to mrknout.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
VooDooMaster

Příspěvek od VooDooMaster »

Taky jsem se nechal po delsi dobe zlakat vzit neco pouze zakladnim objektivem, takze by se to take dalo nazvat sirokouhla fotka . http://www.jahodar.cz/astro/tmp/m31wide.jpg
Esprit 100ED, QHY268C ......
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

T.o.m napsal: Tak tady je mensi pokus - může sloužit i jako ukázka toho, co lze nafotit z balkonu na kraji města na Vysočině - je to cca 20x16sec.
http://album.olympus.cz/PhotoGallery/sc ... B04829A143

Jen mě trápí fakt, že Registax složil fotky tak, že podstatná část snímku je máznutá - nevíte, čím by to mohlo být? Zkoušel jsem experimentovat s FFT filtrem a Quality filtrem - obojí v Registaxu, ale stále mi to hvězdy rozmazávalo... ???Vlevo dole je část baráku ( u něj byla lampa), myslel jsem, že to je tím, tak nevim. Je to z pevného stativu, ale to by přece nemělo vadit, ne?
Právě jsi provedl nádhernou ukázku intenzity stáčení zorného pole v závislosti na poloze na obloze. Hodilo by se to jako ukázka o nedávné diskuzi kolem stáčení zde na fóru a popisované pěkně na již zmíněném ODKAZU . Uvědom si, že Registax neumí kompenzovat natočení snímků, pouze to skládá pomocí posunu v x a y s minimalizovanou odchylkou, kolem hvězdy (resp. oblasti), kterou Ty vybereš. Tím jsi nahradil pointování. Ovšem montáž fotoaparátu byla stativ, čili azimutální, a tam se projeví stáčení, které je jiné v každém místě. Proto ty křivky. Všimni si, že v nich je jistý řád.

P.S. Pokud to chceš složit bez stáčení, použij Registar
maros_rusnak

Příspěvek od maros_rusnak »

T.o.m napsal:
Okrem malého stočenia poľa je trochu vidieť aj zmenu veľkosti (škály). Na niektorých miestach su hviezdy takmer body, ale nie je to presne v strede snímky a inde sa obraz stáča, ale trochu akoby do špirály, t.j. mení sa vzdialenosť obrazu hviezdy ku stredu snímky. Fotku s takýmto pohybom hviezd som uz pár krát mal, ked som fotil zoom objektívom takmer v zenite a ten objektív bol "málo tuhý", takže trohu klesal pod vlasnou váhou počas expozície. Zmena zoom-u bola plynulá, takže hviezdy vytvorili neprerušené oblúčiky, veľmi podobné ako je to na tej fotke. Skús si vybrať nejaké dve vzdialenejšie hviezdy ktoré vidieť na každom snímku a upravit veľkost všetkých snímok tak aby vzdialenosť medzi nimi bola rovnaká na všetkych obrázkoch (vzdialenosť v obrazovych pixeloch). Až potom to spojiť v Registaxe. Takáto úprava však bude dosť prácna, takže schodnejšia cesta bude asi použiť iný software, ktorý urobí toto automaticky (posunutie, otočenie a aj škálovanie).

Maroš
T.o.m

Příspěvek od T.o.m »

to Mag: já si totiž ráno přivstal na Saturn, ale říkal jsem si, že bych mohl zkusit i M42, tak jsem ji narychlo nafotil (montáž jsem nastavil na Polárku dosti hrubě od oka - z balkon mam na jih, navíc už bylo po astron.soumraku...), proto je to takové, ale určitě bych rád zkusil i M31 apod. Chtěl jsem tím demonstrovat, co vše lze udělat digitálem za 8tis.Kč.

to MMys: Aha, já myslel, že Registax stáčení zor. pole vykompenzuje...asi to příště tedy vezmu z paralaktiky.
Nemáš náhodou tip na to, jak obejít blokování uložení složeného snímku u trial verze Registaru? Nebo zkusit sehnat generátor serial numberu ;D k běžné verzi Registaru (teda jestli ji lze vůbec někde stáhnout) ;D

Díky moc
Odpovědět