Problem s CG-5GT - Ustavení montáže

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Odpovědět
Damillo

Příspěvek od Damillo »

Ahoj,
mám malý - nebo možná taky velký - problém. Cca 14 dní zpátky jsem si začal hrát s GOTO montáže CG-5. Do té doby jsem GOTO moc nepoužíval, na objekt jsem si najel ovladačem a GOTO jsem používal jen pro udržení objektu v zorném poli okuláru. Problém je v tom, že montáž nenajíždí přesně, má odchylku 20-30 stupňů. Při hledání rad na foru jsem kdesi - netuším kde a nemůžu to najít, našel MMysuv příspěvek o souososti polární osy a RA. Při testování jsem zjistil, že buď jedna, nebo obě jsou uplně mimo.

Pol. hledáček jsem pečlivě seřídil, pokud do středu kříže umístím hvězdu a otáčím RA osou, hvězda se drží ve středu kříže a nikam neujíždí. Jako pomůcku pro ustavení používám na PDA Astromist, mimo jiné je v něm i nastavení pol.hledáčku vůči polárce pro daný čas a datum. Přesto, pokud po ustavení vrátím DE osu "na značky" polárka v okuláru vůbec není!
Pokud seřídím montáž tak, aby DE osa byla ve správné poloze a polárka byla - aspoň zhruba - ve středu okuláru, je polárka v hledáčku uplně mimo značku, než by měla být i mimo kruh, který je v hledáčku vyznačen. Při pohybu v RA navíc nedrží ve středu okuláru, ale opisuje široký oblouk a nakonec se v krajních polohách dostává mimo zorné pole. Okulár používám 25mm E-Lux, 60X zvětšení, který byl jako setový přibalen k SCT. Montáž je samozřejmě seřízena podle bublinkové vodováhy, která je na hlavici montáže. Ustavení provádím na dvě hvězdy, víc mi výhled ze zahrady nedovolí.

V první chvíli jsem si myslel, že jsem prostě Jouza a hledáček nemíří na polárku. Ale v tom problém není, polárku poznám a i po testech s GL hledáček bezpečně na polárku míří.

Buď někde dělám chybu (ani bych se nedivil ;D ), nebo je souosost v tahu, a nebo nevím ???

Za každou vaši radu a podnět k vyřešení mého trápení vám budu vděčný.

Předem díky, Mojmir
C6 SCT, CG5-GOTO Adv, okuláry OMNI 32mm, 20mm, 15mm, 9mm a jeden setový E-Lux 25mm... a Lidlskop
KoMar

Příspěvek od KoMar »

Pro správnou funkci GO-TO není ustavení RA osy na Polárku nutné (to je nutné pro focení dlouhými expozicemi a případně při ustavení jen na 1 hvězdu).
Při ustavení na 2 hvězdy může být přesnost najíždění nižší, ale v žádném případě nebude tak špatná jak uvádíš. Možné hlavní příčiny:
- používané hvězdy musí být přesně ve středu zorného pole okuláru (použít okulár se zaměřovacím křížem nebo alespoň docentrovat hledanou hvězdu s okulárem pro větší zvětšení)
- nepoužívat ruční pohyby s montáží, všechno nutno dělat elektronickým ovladačem (jinak elektronika ztratí informace o poloze dalekohledu)
- doporučuji používat ustavení na 3 hvězdy, elektronika si pak může dopočítat korekce, které eliminují možné výrobní nepřesnosti kolmosti RA a DE osy, přesto to nemůže způsobit chybu 30°
- hvězdy používané pro ustavení musí na obloze ležet co nejdál od sebe (je nutný výhled na více stran)

Dále:
- které konkrétní hvězdy jsi pro ustavení používal?
- na to PDA se zatím vykašli, jen to celou operaci zbytečně komplikuje, raději si prostuduj návod k montáži
- tomu popisu postupu polárního ustavení, který jsi použil nějak nerozumím. Do středu kříže hledáčku v polární (RA) ose montáže umísti Polárku (později to mužeš ještě zdokonalit podle toho software, ale pokud nefotíš není to nutné). Je jedno kam přitom míří dalekohled, klidně může ležet na zemi, aby nepřekážel. Princip je jednoduchý: RA osa montáže má být rovnoběžná se zemskou osou, což je s přijatelnou přesností zajištěno výše uvedeným postupem. Složitější metody toto pak dále zpřesňují, protože Polárka na této ose neleží až tak přesně, aby to pro některé náročnější aplikace stačilo.
Damillo

Příspěvek od Damillo »

to KoMar: Ahoj, pokusím se odpovědět na otázky.

Ustavení na dvě hvězdy provádím na Hamal a Regulus. Pointační okulár zatím nemám, na docentrování používám okulár Omni 9mm. Centrování dělám přes ručku montáže.
Ten SW v PDA nedělá nic jiného, než že na display zobrazí aktuální polohu polárky v hledáčku. On má samozřejmě i víc funkcí, ale to je mimo diskusi ;)
Dnes večer, pokud počasí dovolí zkusím použít ustavení na tři hvězdy, uvidím, jestli se mi to povede, na jih nemám moc dobrý výhled.

Já měl za to, že pokud mám seřízenou montáž na polárku, tj. že polárka je v pol.hledáčku, a pokud vrátím DE osu do výchozího postavení - kryjí se mi rysky na montáži, tak by měla být polárka vidět v okuláru. Dále, že při pohybu v RA ose by měla zůstat v zorném poli. Je to tak, nebo se pletu?

P.S: Mám doma 12mm okulár od Lídlskopu. Pokud do něj vlepím kříž - buď ze slabého drátku, nebo třeba z vlasu - mohlo by to jít použít jako nouzovka na docentrování?
C6 SCT, CG5-GOTO Adv, okuláry OMNI 32mm, 20mm, 15mm, 9mm a jeden setový E-Lux 25mm... a Lidlskop
ivanmsk

Příspěvek od ivanmsk »

Damillo napsal: ... kryjí se mi rysky na montáži, tak by měla být polárka vidět v okuláruPodla mojich skusenosti to nemusi byt pravda.
Otazka: pri nabehnuti na prvu hviezdu to trafi normalne? alebo je to ten rozdiel okolo 20stupnov?
Dolezite je nastavit spravny datum a cas, casovu zonu a polohu pozorovatela. Potom by to nemalo robit problem.
Nabehnutie na prvu hviezdu moze byt trochu nepresne, dobehnes to ovladacom, na druhu hviezdu to nabehne uz dost presne, pripadne na tretiu a ostatne kalibracne hviezdy to nabieha vacsinou uz uplne dobre.
Nepamatam si presne aku verziu firmveru mame v nasej CG5, skus to preverit, ja sa tiaz zajtra pozriem ako to vyzera a urcite tu montaz nejako rozbehame :-)
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D,  Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
Damillo

Příspěvek od Damillo »

Ahoj Ivane,
teď ze sebe asi udělám totálního v..., ale přeci jen se pokusím popsat, jak to nastavuju.
Takže po zapnutí montáže nastavím jako výchozí místo Dublin, souřadnice nenastavuju, i když bych je mohl zadat podle GPS. Nastavím čas, dále zadám UTC, datum. Datum je ve formátu mm/dd/yy. Následně se zeptá na způsob ustavení. Nabídne možnosti na 3 hvězdy, 2 hvězdu, 1 hvězdu, Quick Aligment (to jsem nezkoušel, tak netuším) a Last Aligment, to je podle posledního ustavení.

Včera jsem to nezkoušel, mořil jsem se s tím pol.hledáčkem, ale když jsem mu jako první hvězdu zadal Deneb, která byla kousek nad protějším domem, přejel ji asi o 30 stupňů doprava >:( Na druhou najel s přesností asi 4 stupně, ale i tak se potom netrefil ani na měsíc. Dneska je slušný počasí, pokud se to nepokazí, půjdu to znovu potrápit hned jak se setmí.

Verzi firmware pro pohon i pro ovladač mám ty poslední, pokud teda od poloviny prosince nevydal Celestron novou verzi. Jdu to omrknout.
ivanmsk

Příspěvek od ivanmsk »

Postup je spravny. Ja ked sa k tomu dostanem, tak popisem presne kroky (ja naprikald zadavam suradnice miesta pozorovania, letny alebo "normalny" cas atd.
Preto sa pozriem na verziu firmveru. Dnes a zajtra na to s vysokou pravdepodobnostou nebudem mat cas, ale pokusim sa Ti s tym nejako pomoct. Mozno bude dobre si info posuvat cez sukr. spravy (nech nezatazujeme ostatnych).
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D,  Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
Damillo

Příspěvek od Damillo »

Děkuji tímto Ivanovi za nabídnutou pomoc a KoMarovi za připomínky.Problém s montáží jsem včera večer úspěšně vyřešil. Po opětovném resetu do továrního nastavení (který jsem před třemi dny taky udělal) a nastavení všech parametrů jsem montáž ustavil na 4 hvězdy a vše je ok Montáž najíždí přesně, korekce jsou minimální.

Holt jak Murphyho zákon: Kde nepomůže reset, tam pomůže dvojitý reset ;D

zbignieww
Věk: 83

Příspěvek od zbignieww »

Ma smysl se "hrabat" v upgrade firmvare teto montazi podle:
http://www.celestron.com/c3/product.php ... &ProdID=92 /na klik support/files / ?
Kdyz v ovladaci dam: Menu - Utilities - Version , tak se mi ukaze:
HC: 3.04
MC: 5.06 5.06

Dalekohled byl koupeny na jare 2006. Stejne bych to sam neudelal - kvuli anglictiny a znalosti praci s pocitacem.

Maji ty novejsi verse jakesi zasadni zlepseni ohledne presnosti najizdeni, mensiho poctu hvezd na align atd, atp ? Nebo je to "kosmetika" ?

Zdravim, dekuji za odpovedi !

:)

Cassegrain GSO 6", TS APO 102/f.7 na FPl 53, Spektiv 80/430, EQM-35 GoTo, AZ5,
AZ3-R Pronto, bino MaxBright II, Sky Master, PRO 15x70, Canon EOS 650 mod
http://www.zam.fme.vutbr.cz/~druck/Eclipse/index.htm
Liliputan

Příspěvek od Liliputan »

To zbignieww
Ma a velky v mnohych aspektoch. Uz som to tu pred casom rozoberal vo vjacerych vlaknach. Sam som riesil dost zasadne problemy. Vacsinu z nich poriesil novy firmware. Upgrade firmwaru je velmi jednoduchy a ak mas kabel k PC urcite si to zvladnes urobit aj sam. U starsich modelov CG5Goto Advanced je ale problem aj s "ovladacom" v cipoch riadiacich motory. Chyba je v tom ze najmensia rychlost pohybu je totozna s druhou najmensou a teda sa nerovna 0.5 siderickej ale priamo siderickej. Pri pointacii je to dost seredna vec. Opravit sa to da len cez speci kabel (nie standardny na prepojenie s PC). Ale snad ti to spravia u predajcu zdarma. Po upgrade firmware si treba zvyknut aj na urcite zmeny v menu, preto je k novemu firmware aj novy manual. (vsetko na www.celestron.com vratane soft. utilitky na upgradovanie) Ak ovladas montaz z PC je potrebne nainstalovat aj novu verziu Acom Platform a pod nu nove ovladace Celestron. Zhrniem - ak mas vrziu firmware 3.x urcite je velmi prinosne hu aktualizovat.
zbignieww
Věk: 83

Příspěvek od zbignieww »

Dekuji, Liliputan ! Sam to nezvladnu, stoprocentne! Pan Honza Zahajsky ma technika, zeptam se...

:)
Cassegrain GSO 6", TS APO 102/f.7 na FPl 53, Spektiv 80/430, EQM-35 GoTo, AZ5,
AZ3-R Pronto, bino MaxBright II, Sky Master, PRO 15x70, Canon EOS 650 mod
http://www.zam.fme.vutbr.cz/~druck/Eclipse/index.htm
Odpovědět