R 150/750+měření a porovnávání bar. vady objektivů
Mám R 150/750 a jsem spokojený. Ideální na transport + odolný.
Zvětšení širokoúhlé 20 až 40x je nádhera. Zvětšení do cca 70x barevná vada je, člověk si zvykne a za chvíli mu to vůbec nepřijde. Nad 70x je znatelnější, nad 150x málo použitelné a to nejen kvůli vadě, ale atmosféra málokdy dovolí použít víc.
Zaclonění na 110 mm razantně pomůže, ale osobně ho nevyužívám páč mně ta barevná vada zas tak moc nevadí. Žádný dalekohled není dokonalý...
Zvětšení širokoúhlé 20 až 40x je nádhera. Zvětšení do cca 70x barevná vada je, člověk si zvykne a za chvíli mu to vůbec nepřijde. Nad 70x je znatelnější, nad 150x málo použitelné a to nejen kvůli vadě, ale atmosféra málokdy dovolí použít víc.
Zaclonění na 110 mm razantně pomůže, ale osobně ho nevyužívám páč mně ta barevná vada zas tak moc nevadí. Žádný dalekohled není dokonalý...
Achromát SW 150/750, Triedr SW 7x35, Celeston 15x70 a 25x100. Dětské kukátko 10x25.
Pro draxxx,
ahoj, vlastníš ten R150/750 od SW a nebo ten vylepšený co se týká objektivu od Bresseru? A ta clona 11cm předpokládám je rovnou v typovém deklu?
Ještě jsem teď koukal, že Bresser je 150/760mm, takže budeš mít asi ten SW.
ahoj, vlastníš ten R150/750 od SW a nebo ten vylepšený co se týká objektivu od Bresseru? A ta clona 11cm předpokládám je rovnou v typovém deklu?
Ještě jsem teď koukal, že Bresser je 150/760mm, takže budeš mít asi ten SW.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
To:draxxx
Takto paušálně by jsem zvětšení u tohoto refraktoru nehodnotil. Na pozorování planet, Měsíce je zvětšení kolem 1D téměř nepoužitelné i za ideálního seeingu > říká se tomu, že zvětšení již nepřináší pozorovatelnost dalších detailů (jalové zvětšení).
Zkus se někdy podívat kvalitnějším ED objektivem, třeba SW ED 80/600 mm a sám poznáš ten rozdíl v rozlišení detailů při různých zvětšeních.
Mám menšího bratříčka SW 102/500 mm a vím proč ti odpovídám.
Ano, refraktor s achromatickým objektivem 150/750 mm je mobilní přístroj, ale má při těchto parametrech značnou barevnou vadu.
Je trochu rozdíl mezi refraktory Bresser 152/760 mm a SW 150/750 mm (aplanát - achromát)
Habl
Takto paušálně by jsem zvětšení u tohoto refraktoru nehodnotil. Na pozorování planet, Měsíce je zvětšení kolem 1D téměř nepoužitelné i za ideálního seeingu > říká se tomu, že zvětšení již nepřináší pozorovatelnost dalších detailů (jalové zvětšení).
Zkus se někdy podívat kvalitnějším ED objektivem, třeba SW ED 80/600 mm a sám poznáš ten rozdíl v rozlišení detailů při různých zvětšeních.
Mám menšího bratříčka SW 102/500 mm a vím proč ti odpovídám.
Ano, refraktor s achromatickým objektivem 150/750 mm je mobilní přístroj, ale má při těchto parametrech značnou barevnou vadu.
Je trochu rozdíl mezi refraktory Bresser 152/760 mm a SW 150/750 mm (aplanát - achromát)
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Je to SW. Za tu cenu dobrý výkon. Ano, jsou lepší stroje, o tom nikdo nepochybuje. Ale pokud jsem amatérský, občas, pozorovatel, tak nebudu dávat do dalekohledu 40000,-. Vše je otázkou priorit. Krom barevné vady je to super přístroj s výbornou světleností a kontrastem. Nehledně na ideální použití na pozemská pozorování.
Nikomu to nevnucuji, jen bych rád, aby se refraktorisiti tak pořád nenechali zatlačovat do kouta od zrcadlistů.
Nikomu to nevnucuji, jen bych rád, aby se refraktorisiti tak pořád nenechali zatlačovat do kouta od zrcadlistů.
Achromát SW 150/750, Triedr SW 7x35, Celeston 15x70 a 25x100. Dětské kukátko 10x25.
Krom barevné vady je to super přístroj s výbornou světleností a kontrastem. Nikomu to nevnucuji, jen bych rád, aby se refraktorisiti tak pořád nenechali zatlačovat do kouta od zrcadlistů.Vlastní vysoká světelnost je ale spíše záporem než kladem pro vizuální pozorování. Při ní se ve zvýšené míře projevují všechny vady vlastního přístroje i příslušenství. Rovněž se podepisuje na snížení kontrastu.
Kolega Habl nezatlačuje refraktoristy do kouta, naopak, porovnává 2 typy refraktorů
Pokud chceš ten refraktor nějak hodnotit, je opravdu dobré , aby Ti stály 2 přístroje vedle sebe. Potom to hodnocení bude objektivnější.
Kolega Habl nezatlačuje refraktoristy do kouta, naopak, porovnává 2 typy refraktorů
Pokud chceš ten refraktor nějak hodnotit, je opravdu dobré , aby Ti stály 2 přístroje vedle sebe. Potom to hodnocení bude objektivnější.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Je to SW.....
Též nikomu nevnucuji svůj názor, jen jsem upozornil, že citované zvětšení rovné D u přístroje je téměř nepoužitelné právě vzhledem ke kontrastu a rozlišovací schopnosti dalekohledu.
Habl
Též nikomu nevnucuji svůj názor, jen jsem upozornil, že citované zvětšení rovné D u přístroje je téměř nepoužitelné právě vzhledem ke kontrastu a rozlišovací schopnosti dalekohledu.
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
Nemá niekto spomínaný refraktor v okolí Bratislavy?Rád by som sa cez to pozrel,poprípade nejako porovnal s mojim bino 10x80.
K barevné vadě R 150/750. Včera jsem u Foto Škody koupil barevné filty na Flexaret ( průměr 30 mm ), které pokládám na okulár - sednou tam jak z fabriky. Mírně žlutý eliminuje vadu na 0. Při zvětšení 250x ani náznak modrého rozpití.
Filtrů mám celkem 6 různých barev v pořizovací hodnotě cca 250 Kč za všech 6.
Pokoukání nádherné.
Filtrů mám celkem 6 různých barev v pořizovací hodnotě cca 250 Kč za všech 6.
Pokoukání nádherné.
Jsou ty filtry nějak značené podle propustnosti a barev ?
Zajímá mě to, neboť výše uvedený používám rovněž.
Děkuji !
Zajímá mě to, neboť výše uvedený používám rovněž.
Děkuji !
Takhle z hlavy to nevím, vzhledem k tomu, že jsou fotografické, tak vycházím z toho, že jsou poměrně kvalitní. Nějaký údaj na nich je, budu se muset podívat.
Je to až neuvěřitelné, jak moc to pomohlo, obraz jak víno. Při zvětšení do 40 x to nemá cenu používat, jelikož bar. vada se neprojevuje natolik, aby byla vnímatelná.
Zajímavé je, že pomáhá jak světle zelený, tak oranžový. Ale mírně žlutý je nejlepší. Možná by to chtělo ještě méně sytý.
Je to až neuvěřitelné, jak moc to pomohlo, obraz jak víno. Při zvětšení do 40 x to nemá cenu používat, jelikož bar. vada se neprojevuje natolik, aby byla vnímatelná.
Zajímavé je, že pomáhá jak světle zelený, tak oranžový. Ale mírně žlutý je nejlepší. Možná by to chtělo ještě méně sytý.
Je to až neuvěřitelné, jak moc to pomohlo, obraz jak víno. Při zvětšení do 40 x to nemá cenu používat, jelikož bar. vada se neprojevuje natolik, aby byla vnímatelná.Ty barevné filtry samozřejmě pomohou ale stejně kvalitního obrazu jako přes zrcadlo nebo apo se tím nedosáhne :-/
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
To nikdo netvrdí, že je to lepší než APO, ale ten rozdíl je velmi malý. Když přihlédneme k pořizovacím nákladům 6" APO a 6" Achromátu.... myslím, že je to cesta pro ty, kteří chtějí koukat a neutratit za to všechny úspory...
to draxxx: pokud sháníš něco méně sytého, tak v bazarové sekci prodávám Baader Fringe Killer
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
ad draxxx a malý rozdíl mezi APO a světelným achro s filtrem:
ten rozdíl je značný a to již mezi 120/1200 a lepším achromátem TAL100R 100/1000 - tak jak jsem oba přístroje vlastnil a pozoroval planety a hl. Měsíc při zvětšeních kolem 200x - ve prospěch TAL100R
ten rozdíl je značný a to již mezi 120/1200 a lepším achromátem TAL100R 100/1000 - tak jak jsem oba přístroje vlastnil a pozoroval planety a hl. Měsíc při zvětšeních kolem 200x - ve prospěch TAL100R