Mesacny filter na 10 Dobsona
Dufam, ze tu nieje nikde podobna tema lebo som hladal a nenasiel som.
Chcem si do buducnosti zaobstarat mesacny filter na mojho 10" Dobsona, ale neviem sa rozhodnut pre priepustnost (su rozne, tmavozeneleny, 50%, 25%, 13%, potom polarizacny 30%).
Neviem ani ze ci zalezi velmi na znacke mesacneho filtra pretoze viem, ze u okularoch to je hlavny parameter no plati to tak aj pre filtre? Cenu si predstavujem tak okolo 600,- Sk pripadne poradte ci sa do toho oplati invstovat alebo je lepsie uz kupit nejaku sadu za par tisic, kde budu aj planetarne filtre pripadne hmlovinove.
Dik
Chcem si do buducnosti zaobstarat mesacny filter na mojho 10" Dobsona, ale neviem sa rozhodnut pre priepustnost (su rozne, tmavozeneleny, 50%, 25%, 13%, potom polarizacny 30%).
Neviem ani ze ci zalezi velmi na znacke mesacneho filtra pretoze viem, ze u okularoch to je hlavny parameter no plati to tak aj pre filtre? Cenu si predstavujem tak okolo 600,- Sk pripadne poradte ci sa do toho oplati invstovat alebo je lepsie uz kupit nejaku sadu za par tisic, kde budu aj planetarne filtre pripadne hmlovinove.
Dik
SkyWatcher 254/1200
26mm setovy SkyWatcher 52°, 13mm Hyperion 68°, 6mm SkyWatcher Planetary WA 58°, Polarizacny filter, Farebne filtre #12,21, BAADER AstroSolar™ folia
26mm setovy SkyWatcher 52°, 13mm Hyperion 68°, 6mm SkyWatcher Planetary WA 58°, Polarizacny filter, Farebne filtre #12,21, BAADER AstroSolar™ folia
Ahoj,
jako měsíční postačí tento:
http://www.celestron.cz/hledej.html?co=BDP+2458344
nebo jeho 2" ekvivalent...
Druhou možností je koupit natáčecí polarizační filtry:
http://www.celestron.cz/hledej.html?co=BDP+2408340
ty mají tu výhodu, že se dá plynule měnit množství propouštěného světla.
Barevné filtry nepoužívám, takže zde neporadím. A mlhovinové se do žádných sad nedávají - to je jiná (i cenově) kategorie.
jako měsíční postačí tento:
http://www.celestron.cz/hledej.html?co=BDP+2458344
nebo jeho 2" ekvivalent...
Druhou možností je koupit natáčecí polarizační filtry:
http://www.celestron.cz/hledej.html?co=BDP+2408340
ty mají tu výhodu, že se dá plynule měnit množství propouštěného světla.
Barevné filtry nepoužívám, takže zde neporadím. A mlhovinové se do žádných sad nedávají - to je jiná (i cenově) kategorie.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

To znamena, ze tie dva polarizacne co si tam uviedol za cca. 1500,- Sk by mi posluzili nielen na mesiac, ale aj na planety?
Ide mi o univerzalnost, nechcem zo sebou vlacit kopec farebnych filtrov
Ide mi o univerzalnost, nechcem zo sebou vlacit kopec farebnych filtrov

SkyWatcher 254/1200
Ty dva polarizační umí měnit množství propouštěného světla. Sám si je teď kupuji a dostal jsem tip, že když se natočí velmi blízko "uzavření", tak začnou mít "barevné podání" a dá se to použít i jako ekvivalent barevných filtrů...
Zatím jsem to ale nezkoušel a jsem na to sám zvědav, jestli to je pravda - možná, že někdo zkušenější by to mohl nějak okomentovat. ;)
Zatím jsem to ale nezkoušel a jsem na to sám zvědav, jestli to je pravda - možná, že někdo zkušenější by to mohl nějak okomentovat. ;)
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

- Honza Ebr (honza42)
Možná s tímhle názorem už trochu otravuju, ale podle mě jsou měsíční filtry jeden z největších nesmyslů na astronomickém trhu. Úplně mě zaráží, když je třeba proidejci doporučují jako jedno z prv ních příslušenství.
Pokud ti jas měsíce opravdu vadí, tak si při jeho pozorování posviť - získáš stejnyý efekt bez nutnosti zavádět do optické dráhy další člen.
Pokud ti jas měsíce opravdu vadí, tak si při jeho pozorování posviť - získáš stejnyý efekt bez nutnosti zavádět do optické dráhy další člen.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
honza42 napsal: Možná s tímhle názorem už trochu otravuju, ale podle mě jsou měsíční filtry jeden z největších nesmyslů na astronomickém trhu. Úplně mě zaráží, když je třeba proidejci doporučují jako jedno z prv ních příslušenství.
Tak tohle si nemyslím. Když je zrak zvyklý na tmu, není pohled na měsíc nic příjemného- když má pozorovatel v příslušenství dostatečně účinný neutrální filtr, tak je to hned o něčem jiným. Já sice pozoruju měsíc obyčejně až na konci pozorování, popř. na začátku, ještě za světla, ale pokud je to na konci, tak není zrovna nejideálnější balit dalekohled s jedním okem "slepým".
Co se týče barevných filtrů, tak sice na měsíc není špatný třeba tmavě modrý filtr, ale tady neplní účel, který má podle mě takový filtr plnit, a sice udržet aspoň částečně adaptaci oka na tmu. Já osobně by jsem zkusil dvojici polarizačních filtrů. A pokud by nevadilo více skel v optické cestě, tak klidně třeba v kombinaci s tmavě modrým, popř ještě neutrálním filtrem. A pokud jen jeden neutrální filtr, tak by jsem volil co nejnižší propustnost- měsíc vydává světla opravdu nadmíru.
A ještě se musím ohradit vůči reklamním kecům, že pohled na měsíc bez filtru může až škodit- nesmysl- je to jako dívat se za slunečnýho letního dne na nasvícenou asfaltku- kdybys vyšel najednou ze tmy, taky by to v prvních okamžicích "bodalo" do oka, ale sítnici to uškodit na 100% nemůže.
Tak tohle si nemyslím. Když je zrak zvyklý na tmu, není pohled na měsíc nic příjemného- když má pozorovatel v příslušenství dostatečně účinný neutrální filtr, tak je to hned o něčem jiným. Já sice pozoruju měsíc obyčejně až na konci pozorování, popř. na začátku, ještě za světla, ale pokud je to na konci, tak není zrovna nejideálnější balit dalekohled s jedním okem "slepým".
Co se týče barevných filtrů, tak sice na měsíc není špatný třeba tmavě modrý filtr, ale tady neplní účel, který má podle mě takový filtr plnit, a sice udržet aspoň částečně adaptaci oka na tmu. Já osobně by jsem zkusil dvojici polarizačních filtrů. A pokud by nevadilo více skel v optické cestě, tak klidně třeba v kombinaci s tmavě modrým, popř ještě neutrálním filtrem. A pokud jen jeden neutrální filtr, tak by jsem volil co nejnižší propustnost- měsíc vydává světla opravdu nadmíru.

A ještě se musím ohradit vůči reklamním kecům, že pohled na měsíc bez filtru může až škodit- nesmysl- je to jako dívat se za slunečnýho letního dne na nasvícenou asfaltku- kdybys vyšel najednou ze tmy, taky by to v prvních okamžicích "bodalo" do oka, ale sítnici to uškodit na 100% nemůže.
SW planetary 58°-2,5/400/8,7 (f/zv/zp')
SW 1,25/2''-70°-3,5/286/15+5/200/21+8/125/34+13/77/55
SW 2''-80°-20/50/96
Hyperion zoom-24-8/42-130/72-33
Filtry:ATC-všechny barevné+FX2,polarizační OMEGON
SW 1,25/2''-70°-3,5/286/15+5/200/21+8/125/34+13/77/55
SW 2''-80°-20/50/96
Hyperion zoom-24-8/42-130/72-33
Filtry:ATC-všechny barevné+FX2,polarizační OMEGON
A to si jako mají udělat z 250 mm objektivu zrcadla 55 mm objektiv?
Nějak tomu nerozumím..Osobně to rozhodně dělat nebudu! Přijdu o rozlišovací schopnost a obraz v okuláru šíleně zháší..
???
P.S. Neutrální filtr mám, a používám občas..
Nějak tomu nerozumím..Osobně to rozhodně dělat nebudu! Přijdu o rozlišovací schopnost a obraz v okuláru šíleně zháší..
???
P.S. Neutrální filtr mám, a používám občas..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
S tím bych nesouhlasil. Snížit jas za cenu snížení rozlišení není řešení. Řešením je jakýkoliv laciný filtr - za okulárem se jeko kvalita / nekvalita celkem nijak neuplatní -a rozlišovací schopnost přístroje zůstane zachována.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Mě se ještě navíc příčí myšlenka, že si budu pouštět tenký intenzivní svazek světla jen na část sítnice...
Prostě i s osmičkou okulárem při pozorování Měsíce jsem na pupile nějakých 1,6 mm a oko je na to doufám zvyklé..
A filtr dávám, když mě to už moc razí do oka..Asi budu dávat častěji..
Prostě i s osmičkou okulárem při pozorování Měsíce jsem na pupile nějakých 1,6 mm a oko je na to doufám zvyklé..
A filtr dávám, když mě to už moc razí do oka..Asi budu dávat častěji..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Až si budeš prohlížet Měsíc v úplňku, bude ta pupila trochu větší. Protože ten úplněk je nádherný právě při tom, když ho vidíš celý. . A dáš mi za pravdu, že všechny ty řeči, jak je úplněk pro pozorování k ničemu, že vycházejí právě z toho , že se na něho nedívají skrz filtr. Teprve filtr Ti umožní příjemné pozorování . Skoro tak hezké, jako za dne, na začátku soumraku, na tmavomodré obloze
lepší rada žádná než špatná
- SIRIUS_758
::)

No,to jsem se teda dozvěděl věci - jeden by si posvítil pro lepší vyrovnání jasu..další by si z Dobsona udělal špehýrku.. No,to se divím,že kolega MilAN argumentuje tak umírněně ;D,když tohle napíšou ne zrovna začátečníci..
Už předtím jsem psal, že filtr používám při větší fázi Měsíce..
Ono taky nezapomínejte, že na zahradě mám díky blízkému uličnímu osvětlení v podstatě pološero. Skoro bych si mohl číst i noviny, když to přeženu..Bohužel.. :-/
Ohledně pozorovacích zkušeností se řídím jednak doporučením od ostatních zkušených, ale hlavně subjektivními pocity, že co mi nejvíc vyhovuje..
To Milan: Měsíc v úplňku je zajímavý, ale málo plastický..
Osobně by mi stačilo, kdyby na obloze "zacláněl" tak týden v měsíci.. ;D Jinak totiž není vidět skoro nic jiného..Nejlepší je v první čtvrti! Se člověk s ním aspoň zabaví, než se pořádně setmí a pak už vyklidí pole..
:-/
P.S. Tu pupilu jsem myslel co leze z okuláru a ne jaké mám oko..To by mě teda taky zajímalo. Ale asi bude malá..Přeci jen, je to lampión ten Měsíc..
P.S. Takže odpověď na otázku vlákna je: Měsíční filtr ANO..A stačit by měl ten neutrální 1.25'' co stojí cca 500 kč..Já ho mám od ATC a jiný nepotřebuju...Občas ho očistím lenspenem..
2'' filtr je asi specifická záležitost..
P.S. Ten polarizační už bude asi dražší..
Ono taky nezapomínejte, že na zahradě mám díky blízkému uličnímu osvětlení v podstatě pološero. Skoro bych si mohl číst i noviny, když to přeženu..Bohužel.. :-/
Ohledně pozorovacích zkušeností se řídím jednak doporučením od ostatních zkušených, ale hlavně subjektivními pocity, že co mi nejvíc vyhovuje..

To Milan: Měsíc v úplňku je zajímavý, ale málo plastický..
Osobně by mi stačilo, kdyby na obloze "zacláněl" tak týden v měsíci.. ;D Jinak totiž není vidět skoro nic jiného..Nejlepší je v první čtvrti! Se člověk s ním aspoň zabaví, než se pořádně setmí a pak už vyklidí pole..
:-/
P.S. Tu pupilu jsem myslel co leze z okuláru a ne jaké mám oko..To by mě teda taky zajímalo. Ale asi bude malá..Přeci jen, je to lampión ten Měsíc..

P.S. Takže odpověď na otázku vlákna je: Měsíční filtr ANO..A stačit by měl ten neutrální 1.25'' co stojí cca 500 kč..Já ho mám od ATC a jiný nepotřebuju...Občas ho očistím lenspenem..
2'' filtr je asi specifická záležitost..
P.S. Ten polarizační už bude asi dražší..
- SIRIUS_758
Příklad použití polarizačního filtru při fotograf.Měsíce v poledne.. Afokálně přes SW ED100 za okulárem Panoptik 19mm,digikompaktem FUJI F31.
Plná verze na :
http://www.piccdrop.com/images/1229379046.jpg
Filtr zde není použit na zeslabení svitu Měsíce,ale na ztmavení denní oblohy a zvýšení kontrastu detailů na Měsíci. Právě kolem čtvrtí je nejpříznivější úhel pro max.polarizační efekt. Je to úplně stejné jako při použití polarizač.filtru v krajinářské fotografii.
Filtr je samozřejmě za okulárem..
Plná verze na :
http://www.piccdrop.com/images/1229379046.jpg
Filtr zde není použit na zeslabení svitu Měsíce,ale na ztmavení denní oblohy a zvýšení kontrastu detailů na Měsíci. Právě kolem čtvrtí je nejpříznivější úhel pro max.polarizační efekt. Je to úplně stejné jako při použití polarizač.filtru v krajinářské fotografii.
Filtr je samozřejmě za okulárem..
Tak tohle je mazaný , že mě to ještě nenapadlo ! ::) Hned jak to půjde musím vyzkoušet , polarizák mám tak zkusím fotku .
Televue Genesis 101/500 ,Takahashi Mewlon 210 , Orion optics newton 350 ,H-alfa teleskop Comes 90/2600 filtr Lunt 0,7A ,achromát 127/1200 , triedr Canon 10x42 L IS
stana napsal: P.S. Takže odpověď na otázku vlákna je: Měsíční filtr ANO..A stačit by měl ten neutrální 1.25'' co stojí cca 500 kč..Já ho mám od ATC a jiný nepotřebuju...
Pod pojmom neutralny myslis 12.5% priepustnost, ako tomu je na tejto stranke? http://www.celestron.cz/hledej.html?co=BDP+2458344
Inac dik za rady, kupim si teda radsej asi neskor ked to vyskusam na vlastne kozi, len som chcel teda vediet ze ci pri vacsich dobsonoch "nevypaluje" viacej oci ;D
Pod pojmom neutralny myslis 12.5% priepustnost, ako tomu je na tejto stranke? http://www.celestron.cz/hledej.html?co=BDP+2458344
Inac dik za rady, kupim si teda radsej asi neskor ked to vyskusam na vlastne kozi, len som chcel teda vediet ze ci pri vacsich dobsonoch "nevypaluje" viacej oci ;D
SkyWatcher 254/1200