Klasická literatura česky
Právě jsem dočetl knihu Sen neboli Měsíční Astronomie od Johanna Keplera, kterou jsem dostal k Vánocům.
Je to krásné dílo a i český překlad (manželé Hadravovi), obsahující jak vlastní Sen, tak Keplerovy poznámky a rozbor od překladatelů...
Vřele doporučuji !
Je to krásné dílo a i český překlad (manželé Hadravovi), obsahující jak vlastní Sen, tak Keplerovy poznámky a rozbor od překladatelů...
Vřele doporučuji !
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

Dále vyšla kniha Přístroje obnovené astronomie od Tychona Brahe - souhrn jeho celoživotního díla (nemá někdo v PDF?).
A příští rok, pokud se podaří, by měl vyjít přeložený Galileův Hvězdný posel spolu s Keplerovou Rozpravou s Hvězdným poslem.
Víte někdo o dalších klasických přeložených dílech se vztahem k astronomii či fyzice?
A příští rok, pokud se podaří, by měl vyjít přeložený Galileův Hvězdný posel spolu s Keplerovou Rozpravou s Hvězdným poslem.
Víte někdo o dalších klasických přeložených dílech se vztahem k astronomii či fyzice?
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

- KpS
- Věk: 79
- Kontaktovat uživatele:
Zahlédl jsem u Anděla: Křišťan z Prachatic: Stavba a užití astrolábu (A. a P. Hadravovi). Díky za upozornění na připravovanou publikaci.
Karel
To KpS:
Díky, už jsem to opravil. Psal jsem to už docela unaven a jak je vidět ne zcela při smyslech...
Díky, už jsem to opravil. Psal jsem to už docela unaven a jak je vidět ne zcela při smyslech...

- KpS
- Věk: 79
- Kontaktovat uživatele:
Pokud jde o češtinu a to bez překladu, podařilo se mi asi před dvěma lety koupit první česky psanou učebnici astronomie: "Základy hvězdosloví čili astronomie" (1837) od Josefa Františka Smetany, profesora plzeňského gymnasia (bratranec hudebního skladatele B. Smetany). Je též autorem učebnice "Silozpyt čili fysika" (1842), tu ale bohužel nemám.
Karel
Tak takový klenot jako jsou "Základy hvězdosloví čili astronomie" nemám. Nejstarší astronomickou knížkou, kterou vlastním je "Až na konec světa" (hvězdářské hovory zábavné) od Dr. Studničky, vydaná r. 1895.
Kdysi jsem měl z knihovny vypůjčenou knížku "O soustavě sluneční", tuším stejného autora. Půvabné byly glosy, které tam učinil(i), čtenář(i) v předminulém století.
Kdysi jsem měl z knihovny vypůjčenou knížku "O soustavě sluneční", tuším stejného autora. Půvabné byly glosy, které tam učinil(i), čtenář(i) v předminulém století.
Kafka
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
kavka napsal:
Kdysi jsem měl z knihovny vypůjčenou knížku "O soustavě sluneční", tuším stejného autora. Půvabné byly glosy, které tam učinil(i), čtenář(i) v předminulém století.To bylo vydané 1868, moc pěkné čtení. Studnička byl plodný (mám i jeho "Kosmické rozhledy" 1896, "O povětrnosti" 1872 nebo "Všeobecný zeměpis" 1881) a jeho populární spisky se mi dobře čtou i dnes nejen díky jeho jazyku. Z 19.století určitě stojí za zmínku i Grussova "Z říše hvězd" 1895.
Nicméně k těm nejstarším česky psaným bych připomenul ještě "Nebe a zeměklíč čili všesrozumitelní začátkové učení o nebi a zemi" od Antonína Vojtěcha Hnojky z roku 1843. Díky neustálenému českému názvosloví Hnojka téměř ke každému českému odbornějšímu výrazu připojuje německý ekvivalent, aby nemohlo dojít mýlkám.
mn
Kdysi jsem měl z knihovny vypůjčenou knížku "O soustavě sluneční", tuším stejného autora. Půvabné byly glosy, které tam učinil(i), čtenář(i) v předminulém století.To bylo vydané 1868, moc pěkné čtení. Studnička byl plodný (mám i jeho "Kosmické rozhledy" 1896, "O povětrnosti" 1872 nebo "Všeobecný zeměpis" 1881) a jeho populární spisky se mi dobře čtou i dnes nejen díky jeho jazyku. Z 19.století určitě stojí za zmínku i Grussova "Z říše hvězd" 1895.
Nicméně k těm nejstarším česky psaným bych připomenul ještě "Nebe a zeměklíč čili všesrozumitelní začátkové učení o nebi a zemi" od Antonína Vojtěcha Hnojky z roku 1843. Díky neustálenému českému názvosloví Hnojka téměř ke každému českému odbornějšímu výrazu připojuje německý ekvivalent, aby nemohlo dojít mýlkám.
mn
janek950, Newton 203/810, ASI174MM, QHY5L-II-M, Watec 120N
Snad mohu zmínit jako perličku i "Rozumný planetář, obrázkový snář, vykladač karet, kabalista a lotterista, čili srozumitelné vysvětlení, a naučení, jakou moc, která planeta má a jak si ji může každý sám vyhledat.........konečně jak bysme mohli v lotterii hračkou zbohatnout" V Praze 1852. Nefunguje :-X
Kafka
Kdo by si chtěl počíst, může i na stránkách Krameria.
V.A. Hnojka
Nebe a země klíč anebo všesrozumitelní počátkové učení o nebi a zemi.
F.J. Smetana
Základowé hwězdoslowj, čili astronomie
Počátkové silozpytu čili fysiky
Sjlozpyt čili Fysika
F.J. Studnička
Až na konec světa! (hvězdářské hovory zábavné)
O soustavě sluneční
Zábavné rozhledy hvězdářské
Studnička toho má na čtení více a nepochybně někdo tenhle výběr rozšíří.
mn
V.A. Hnojka
Nebe a země klíč anebo všesrozumitelní počátkové učení o nebi a zemi.
F.J. Smetana
Základowé hwězdoslowj, čili astronomie
Počátkové silozpytu čili fysiky
Sjlozpyt čili Fysika
F.J. Studnička
Až na konec světa! (hvězdářské hovory zábavné)
O soustavě sluneční
Zábavné rozhledy hvězdářské
Studnička toho má na čtení více a nepochybně někdo tenhle výběr rozšíří.
mn
Snad mohu zmínit jako perličku i "Rozumný planetář, obrázkový snář, vykladač karet, kabalista a lotterista, čili srozumitelné vysvětlení, a naučení, jakou moc, která planeta má a jak si ji může každý sám vyhledat.........konečně jak bysme mohli v lotterii hračkou zbohatnout" V Praze 1852.Ten jen na Krameriovi ke shlédnutí také ...
mn
mn
A naprostá klasika :
G. Gruss Z říše hvězd
mn
G. Gruss Z říše hvězd
mn
janek950: Tak to mám asi Studničku, který v seznamu není - Studničkův všeobecný zeměpis. První část je astronomie. Je to docela bichle. A taky uchovávám Newcombův vesmír. No a asi se tématu týká i Cyrano de Bergerac - Cesta do měsíce (snad mi paměť slouží a název je přesně - nemám ji před sebou).
Tr.9 x 50, VIXEN VMC110L, EQ-2, TS Planetary 5 mm, Hyperion III Click Zoom
Draco52: Skenování fondu stále probíhá, řekl bych že se tam časem taky objeví.
mn
mn
N.Vaněk
Obraz Gasných nebes s krátkým popsánjm nebeských těles, čili, Krátké poučenj o Hvězdách a gegich běhu (1836)
Je to sice překlad z němčiny, ale je to česky.
mn
Obraz Gasných nebes s krátkým popsánjm nebeských těles, čili, Krátké poučenj o Hvězdách a gegich běhu (1836)
Je to sice překlad z němčiny, ale je to česky.
mn