Výběr vhodného dalekohledu a montáže

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Pepek_CZ
Příspěvky: 5
Registrován: 24. 12. 2008, 20:46

Výběr vhodného dalekohledu a montáže

#1

Příspěvek od Pepek_CZ »

Zdravím všechny,

rozhodl jsem se, že nadešel čas, abych už si konečně koupil také nějaký astronomický dalekohled. Zatím jsem pozoroval jen pomocí triedru a fotografoval jsem měsíc pomocí Olympusu E-500 s čočkovým objektivem Practicar 500mm f5,6. Díky crop faktoru 2 má potom objektiv ohnisko 1metr. S tím se dá, ale opravdu fotit pouze měsíc, není zde potřebné zvětšení na fotografování planet atd..

Chtěl bych zde poprosit o radu, jaký dalekohled, montáž a komakorektor bych si měl koupit.

Má představa je dalekohled typu Newton o minimálním průměru 200mm. Ale čím větší tím asi lépe. Co se týče montáže, tak zde nevím jakou pro daný průměr dalekohledu vybrat. Nejvíce se mi zamlouvá typu EQ.

Dalekohled budu chtít, jak na pozorování planet, slunce a DSO, tak i na fotografování.

Pozorovat budu na zahradě. Bydlím v malé vesnici u prostřed křivoklátských lesů. Nebude ani problém vzít dalekohled do auta a odjed asi kilometr za vesnici, kde je téměř naprostá tma.

Co se týče financí, tak tady problém tolik nevidím. Buď budu šetřit o trochu déle a připlatím si, nebo ne.

Snad jsem na něco nezapomněl.

Díky všem za rady a názory.

Pepa
Uživatelský avatar
Vabra
Příspěvky: 3885
Registrován: 10. 02. 2006, 17:20

Výběr vhodného dalekohledu a montáže

#2

Příspěvek od Vabra »

Zakladni otazka kterou si musis odpoved sam je cemu se chces primarne venovat:
Pozorovani a nebo foceni?

Druha otazka potom zni kolik financi tomu chces obetovat (respektive jestli si chces poridit jiz prvni slusnou vybavu nebo si na levnejsi jen otestovat svuj vlastni zajem o astronomii a utracet na vicekrat)?

Bohuzel univerzalni reseni jsou budto prilis kompromisni a nebo neumerne draha...

PS: mam pocit ze zde na Olympus 4/3 Astofoto nikdo moc nefoti, neb to ma podstatne vice sumu nez zde oblibene DSLR zn. Canon pripadne novejsi Nikony...

PS2: ja ted nejradeji fotim na upravenem Canonu 20D 150mm teleobjektivem...na male montazi Astrotrack TT.
Pavel Vabrousek
Uživatelský avatar
Pepek_CZ
Příspěvky: 5
Registrován: 24. 12. 2008, 20:46

Výběr vhodného dalekohledu a montáže

#3

Příspěvek od Pepek_CZ »

Především bych se věnoval focení.

Co se týče financí, asi bych volil už nějakou slušnou výbavu. Astronomie mě baví již od 8 let. Ale pokud jde o nějakou finanční hranici, tak tu bych vyděl někde kolem 50 tis. za dalekohled + montáž + komakorektor.

Ano Olympus je 4/3, mám ho pár let a nemůžu si stěžovat. V té době byl nejlepší volbou. Jinak mám redukci z bajonetu na závit M42. Časem bych si spíše pořídil nějakou vhodnou astrokameru.
Uživatelský avatar
Vabra
Příspěvky: 3885
Registrován: 10. 02. 2006, 17:20

Výběr vhodného dalekohledu a montáže

#4

Příspěvek od Vabra »

OK tak foceni. Dale budu predpokladat ze pujde o foceni DSO (Galaxie, Mlhoviny, Hvezdokupy, ...) + prip komet, nebot foceni detailu Slunce/Mesice a tech par planet, na kterych lze neco videt (Jupiter, Saturn) je dost specificke a misto DSLR pouzijes spise citlivou TV nebo Web kamerku pripadne kompakt v projekci za okularem.

1. Montaz
Pises o montazi EQ a mas pravdu pro foceni delsich expozic pres dalekohled moc jinych rozumnych moznosti neni. U nas jsou v rozumne cenove hladine dostupne nasledujici:

CG-5 ADV (mensi lehci ale celkem robustni, mensi narocnost na odber proudu)

HEQ5 (trochu vetsi a tezsi, s podobnou uvadenou nosnosti jako CG-5 ADV, ale prece jen robustnejsi)

EQ-6 (nejvetsi a nejtezsi, jasna volba pokud nemusis nikam slozite cestovat a finance nejsou problem)

Nektere jsou prodavany ve vice konfiguracich (s lepsim/horsim ovladacem, motory, GO-TO,...atd). Myslim ze vsechny poslouzi stejne dobre v ramci svych technickych parametru. Spoustu zkusenosti muzes najit i zde na foru. Ja osobne 2 roky celkem spokojene pouzivam CG-5 ADV a uvazuji o potencialnim upgrade na EQ-6. Jako prenosnou (letecky transportovatelnou) alternativu pouzivam AstroTrack TT320.

2. Hlavni fotograficky dalekohled
Tady uz je navyber podstatne vice moznosti. Ja jsem priznivec ED refraktoru s prislusnym reduktorem ohniska a rovnacem pole 80/600mm pripadne vetsi podle hloubky kapsy. Neco malo jsem nafotil i na Newton 150/750mm a pres vetsi svetelnost mi foceni EDR davalo lepsi vysledky s mene usilim. Pro 150/750 a 4/3 chip je pouziti komakorektoru na hrane (pri vetsich nebo svetelnejsich uz to bude nezbytne). Pokud Newton pohlednul bych po necem co je prodavano jako fotograficky special, obvykle ma 2" nizkoprofilovy vytah bez vuli atd...Par lidi tady pouziva newton 200/800mm + MPCC a dosahuji s tim moc hezkych snimku. Trochu bych se vyhybal slozitejsim soustavam typu Maksutov ci Cassegrain, ktere byvaji malo svetelne a krome male stavebni delky/vahy spise prinaseji nevyhody.

3. Ostatni bizuterie
Pointacni dalekohled a jeho flexibilni uchyceni (pointacni stavitelne kruhy nebo rybinove posuvny okularovy vytah). Pokud bude hlavnim dalekohledem Newton pak bych poridil to ED 80/600 (bez reduktoru a rovnace) s tim ze bude pouzitelny univerzalne take na fotografovani. V pripade nouze poslouzi slusne i Lidlskop 70/700 nebo cokoliv podobnych parametru.

Pointacni okular (ortoskopicky s osvetlenou dvojitou osnovou, cca 10mm) velmi vhodne pro masochisty, radi kteri stravi fotografickou noc koukanim do okularu a usetri za:

Pointacni kameru a autoguider spousta z nas ma skvelou zkusenost s TV AG od Martina Myslivce (obcas se tu vyskytne v sekci bazar), ale da se poridit i komercni (drazsi) reseni pripadne pointovat s pomoci citlive web kamery (upravene pro okularovy vytah) a notebooku s freeware AG (je treba jeste ubastlit/koupit prevodnik z USB/RS232 na AG port montaze).

Casovac pro fotoaparat nevim jak pro Olympus, ale pro Canon/Nikon lze koupit ci ubastlit krabicku, kterou naprogramujes kolik a jak dlouhych expozic potrebujes pripojis k fotaku a ono cvaka spoust za tebe - pro astro foto temer nezbytnost (i kdyz podobne jakou AG se s trochou masochismu vystaci i bez nej).

Napajeni 12V pro vetsinou postataci klasicka autobaterie v pripade pevneho pozorovaciho stanoviste prislusne silne "trafo".

Podrobne ceny najdes u vsech slusnych prodejcu astrotechniky (ja jsem si nejak oblibil p. Zahajskeho z www.celestron.cz) a s trochou stesti by jsi se mel do sveho limitu vejit.
Pavel Vabrousek
Uživatelský avatar
Pepek_CZ
Příspěvky: 5
Registrován: 24. 12. 2008, 20:46

Výběr vhodného dalekohledu a montáže

#5

Příspěvek od Pepek_CZ »

Díky za vyčerpávající odpověď.

Sestavu bych asi vyděl takto:

Dalekohled:
TSC/GSO-600 OTA 200/800 f/4 CRAYFORD 1:10

Montáž:
MONTÁŽ/SKY EQ-6 SKYSCAN NĚMECKÁ vč.STATIVU

Volím raději bytelnější, mám totiž zkušenosti z focení krajiny, kdy při objektivu dlouhém okolo 0,5m a ohnisku 1m je bytelný stativ a speciální hlava k nezaplacení.

Pointační dalekohled+uchycení:

TSC/SKY REFRAKTOR ED-80 PRO OTA (APO)
ACC/BDP 1500201 STAVITELNÉ OBJÍMKY 60-120mm
ACC/TS DVOJITÝ ÚCHYT CEL/VIXEN/SYNTA

Napájení nebude problém.

Jen nemůžu nikde najít, kde by se dala objednat nějáká pointační kamera s autoguiderem.

No asi přesáhnu oněch 50 tis., ale to nevadí, raději si připlatím.

Co se týče toho olympusu, tak asi astrofoto opravdu pro něj nebude, neni tolik rozšířen, a proto pro něj nejsou různé úpravy. Má sice režim bulb, ale pochybuji že pro něj někdo vytvořil programátor.

Raději časem pořídím nějakou specializovanou astro kameru.

Jen ještě přemýšlím, jaký je rozdíl mezi
TSC/GSO-600 OTA 200/800 f/4 CRAYFORD 1:10
a
TSC/ORION EUROPA 200/900mm LX OTA f/4.5 L/8

Sice pokud by byl ten od Orionu lepší, tak bych zvolil raději ten. Ikdyž je o čtyři tisíce dražší.

Všechno je z www.celestron.cz


Uživatelský avatar
Vabra
Příspěvky: 3885
Registrován: 10. 02. 2006, 17:20

Výběr vhodného dalekohledu a montáže

#6

Příspěvek od Vabra »

Neco jsem nasel na tomhle linku:
http://www.celestron.cz/dalekohledy/pri ... plnky.html:
ACC/VIXEN 3520 AUTOGUIDER AGA-1 NTSC za 14.600 Kč vč. DPH
Zařízení pro automatické navádění montáže při astrofotografii (autoguider). Vstup ze TV CCD kamery, výstup na monitor a do montáže. Napájení 12V.
Obj. č.: 874980

Ale prijde mi to dost draho vzhledem k tomu, ze jsem za bazarovy TV AG, vcetne kamerky a LCD monitorku od Martina dal onehda cca 4000Kc.

Takze nez bude Martin delat nejakou dalsi serii mozna bych sel cestou sw AG a laptopu (zejmena pokud mas vhodny laptop k dispozici). Pak uz bude chybet jen citliva Webkamera (nebo uz upravena astrokamerka typu NextImage) a ubastlit nejaky ten prevodnik...
Ani to nebudou vyhozene penize, nebot s tou kamerkou by mohly jit fotit planety...
Lepsi volbou by pak mohla byt http://www.qhyccd.com/QHY5.html, ale s ni nemam zadnou vlastni zkusenost.

O rozdilech mezi tema dvema Newtony zkus pozadat budto prodejce nebo nekoho z uzivatelu kdo je ma. Ja jsem obecne priznivec mensiho ohniska a vetsi svetelnosti, ale troufnu si odhadovat ze ten Orion bude mit lepsi obraz a pravdepodobne i tovarni/dilenske zpracovani. MPCC fungue dobre s 200/800 a je otazka zda bude fungovat take stejne dobre nebo i lepe na 200/900...
Pavel Vabrousek
Uživatelský avatar
SIRIUS_758
Příspěvky: 2730
Registrován: 26. 02. 2008, 23:09

Výběr vhodného dalekohledu a montáže

#7

Příspěvek od SIRIUS_758 »


Pepku,

myslím,že "Vabra" ti velice fundovaně poradil.. Ten Newton od angl.OPRIONu bude opticky o něco lepší,ale poznat to bude spíš jen při vizuál.pozorování,a to ještě za vynikajících podmínek dovolujících velké zvětšení..Při foto se to v podstatě nepozná.. Spíš bych se zajímal o mechanické rozdíly - ve smyslu,zda je Orion v něčěm lepší - nevýhodou bude,že ho tady asi moc nepotkáš. Na rozdíl od GSO 200/800,kterým tady několik lidí úspěšně fotí a hlavně už na něm vychytali různé mouchy.. Zkus např. Láďu Spejchlíka - LadaS a jeho web.

Počítej taky s tím,že EQ-6ka bude s Newtonem vážícím netto 7kg plus SW ED80 a příslušenství,už úplně na doraz (fotograficky). ED80 je "poctivá" mechan.stabilní konstrukce,ale kapku mohutná (jde v podstatě o tubus ED100).Se stej.průměrem jsou k dispozici kompaktnější a lehčí ED refraktory,ale nebudou za 7,5tis :(
Uživatelský avatar
Pepek_CZ
Příspěvky: 5
Registrován: 24. 12. 2008, 20:46

Výběr vhodného dalekohledu a montáže

#8

Příspěvek od Pepek_CZ »

+Ještě jednou díky za rady. Asi konečná sestava bude vypadat takto:

Hlavní dalekohled
TSC/GSO-600 OTA 200/800 f/4 CRAYFORD 1:10 za 12 200Kč

Montáž
MONTÁŽ/SKY EQ-6 SKYSCAN NĚMECKÁ vč.STATIVU za 22 800Kč

Pointační dalekohled
Zatím se podívám po vhodném softu do notebooku a nějaké citlivé web kameře.

Ostatní doplňky a příslušenství
TSC/WO ZENITHSTAR 80 II ED (FLP-51) APO za 9 940Kč
Snad je to lepší varianta vzhledem k hmotnosti než TSC/SKY REFRAKTOR ED-80 PRO OTA (APO)

Komakorektor
ACC/BDP 2458402 MPCC 2” FOTO/VISUAL SET za 4 080Kč

Pointační kamera
Zatím asi vyřeším pomocí vhodného softu do notebooku a citlivé web kamery

Ostatní příslušenství

ACC/BDP 1500201 STAVITELNÉ OBJÍMKY 60-120mm za 2 330Kč
ACC/TS DVOJITÝ ÚCHYT CEL/VIXEN/SYNTA za 3 330Kč
Pro upevnění pointačního dalekohledu

ACC/WO ZÁKLADOVÁ DESKA 35cm VIXEN/CELESTRON/SYNTA za 1 780 Kč
Pro upevnění hlavního dalekohledu k montáži.

Součástí dalekohledu nejsou asi ani okuláry snad toto neni pro začátek špatná volba

FILTR/CEL #94303 SET 1.25” OKULÁRY A FILTRY za 3 760Kč

Zatím celkem 60 220Kč s DPH. Všechny ceny jsem bral z www.celestron.cz

Pokud jsem vybral něco špatně, nebo zbytečně, tak předem děkuju za upozornění.

Co se týče toho dalekohledu od Orionu, tak nějaké info je na http://www.astrocomes.wz.cz/orion_spx.php, kde se dá za příplatek měnit i kvalita zrcadel či dodat motorový výtah.

Zajímalo by mě kolik stojí astrokamera QHY8, vyděl jsem, že pár lidí už jí používá.
Uživatelský avatar
Vabra
Příspěvky: 3885
Registrován: 10. 02. 2006, 17:20

Výběr vhodného dalekohledu a montáže

#9

Příspěvek od Vabra »

Nejsem si jist zda tam neni prebytecna nejaka ta zakladova deska, ale to bych doporucil probrat primo s prodejcem (vetsinu podobnych dilu miva skladem, tak bude mozne to s nim zkusit zkombinovat primo na prodejne).

Pro uchyceni fotoaparatu budes potrebovat nejakou redukci 2" na T2 (500-600Kc) a redukci T2 na Olympus bajonet. I kdyz je to take 42mm zavit ma jine stoupani nez M42, takze ten svuj stavajici nevyuzijes, resp pouze v nouzi na vyzkouseni zda to ma cenu (ale opatrne at si ten zavit nestrhnes).

Nejsem si jist zda k dalekohledu je ci neni nejaky okular ci zda jit cestou sady Plosslu v kufriku (prijde mi jich tam zbytecne moc a do kratkych <10mm se bude koukat uz dost blbe), ale v zasade tim nemuzes nic moc zkazit a dovybavit se kvalitnejsimy s vetsim zornym polem muzes vzdy dodatecne...

Treba ti pri objednavce za 60t nejaky vhodny okular i prida zdarma ;). Navic SUPRA poskytuje clenum CAS pokud se nepletu 5% slevu (takze muze mit smysl ucelove do CAS vstoupit). Urcite bych doporucil kompletni poptavku poslat i ostatnim prodejcum a nechat si udelat konkurencni nabidky...
Pavel Vabrousek
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 24262
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 75

Výběr vhodného dalekohledu a montáže

#10

Příspěvek od MilAN »

Určitě bych doporučoval vynechat dvojitý úchyt pro dalekohledy- pokud na to chceš přidělat Newtona a refraktor, dost se to kroutí.
Rovněž úvaha, že Zenitstar je lehčí, neodpovídá skutečnosti - Zenitstar je o 0,3 kg těžší a i když ED 80/600 nevypadá "jako dalekohled", je opticky lepší.
Do kufru s okuláry a filtry bych také neinvestoval- je to sice vše v jednom, ale z toho množství skoro nic nevyužiješ.
Pokud jde o stavitelné objímky, pro Zenitstar budou stačit, pro event ED 80/600 je to malý průměr.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Uživatelský avatar
Vabra
Příspěvky: 3885
Registrován: 10. 02. 2006, 17:20

Výběr vhodného dalekohledu a montáže

#11

Příspěvek od Vabra »

Pepek_CZ napsal:
Zatím celkem 60 220Kč s DPH. Všechny ceny jsem bral z www.celestron.cz
Zkus se zeptat pametniku kolik by podobna sestava stala tak 4-5 roku zpatky, muj odhad bude tak 2x vice. ;D

Otazkou bude kolik bude stat na konci soucasne hospodarske recese (hadam tak 0.7x mene) :(
Pavel Vabrousek
Uživatelský avatar
Pepek_CZ
Příspěvky: 5
Registrován: 24. 12. 2008, 20:46

Výběr vhodného dalekohledu a montáže

#12

Příspěvek od Pepek_CZ »

No já to nebudu hned kupovat, ale asi až na jaře. Raději si zjišťuji informace do předu a chci mít představu, kolik to bude dohromady stát, abych pak nebyl v obchodě překvapený ;).

Jinak ještě o všem popřemýšlím, a určitě vyházím ty zbytečnosti.

Co se týče hmotnosti, tak pro člověka, který s tím nemá zkušenosti se to z fotek dost  těžce odhaduje ???.
Uživatelský avatar
Black_Man
Příspěvky: 123
Registrován: 17. 04. 2008, 06:14

Výběr vhodného dalekohledu a montáže

#13

Příspěvek od Black_Man »

to Vabra: díky za skvělé odpovědi, jsi mi v tom udělal jasno :)......btw off topic - byl jsem na Vrátence přes den a rád bych ji zkusil v noci...i když mám jen Lídla a starý ruský triedr 8)
Uživatelský avatar
Vabra
Příspěvky: 3885
Registrován: 10. 02. 2006, 17:20

Výběr vhodného dalekohledu a montáže

#14

Příspěvek od Vabra »

Jan Cernota napsal: .....btw off topic - byl jsem na Vrátence přes den a rád bych ji zkusil v noci...i když mám jen Lídla a starý ruský triedr 8)
No vidis a ja tam byl dneska skoro celou noc... ;)
Pavel Vabrousek
Odpovědět