Webkamera

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
MilAN
Věk: 76

Webkamera

Příspěvek od MilAN »

FunTomas napsal:
Mozes teda napisat nejake blizsie info? Resp. dat kontakt na toho autora? Vopred diky.
Elektronika není moje hobby, takže se pokouším sehnat autora a určitě se ozvu.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MP

Webkamera

Příspěvek od MP »

FunTomas napsal:
Vsade v materialoch sa pise ze ma rozlisenie do 640x480 ale podla mna to je jednoducho zavadzanie a urcite pri tej kvalite nemoze ist o nativne rozlisenie.

Ale ten senzor opravdu ma 640x480 bodu. Musis vzit v uvahu 2 veci :

1. Kazdy barevny obrazek z digikamery nebo fotaku je interpolovany - ctverice prvku senzoru maji ruzne barevne filtry a vysledny obraz vznika interpolaci. Pokud chces plne rozliseni senzoru, potrebujes cernobilou kameru. Jedinou vyjimkou jsou senzory v digizrcadlovkach od Sigmy - maji vrstvy prvku s barevnymi filtry pod sebou, takze pri 3.43MPx davaji ostrejsi obraz s vice detaily, nez Canon D60 s 6.3MPx. Ale zase maji horsi pomer citlivost/sum.

2. Ta kamera je pripojena pres USB1.1, pres ktere se neda prenest nekomprimovane barevne video v rozliseni 640x480 rychleji, nez zhruba 1.5fps. Aby to jelo rychleji, kamera ma zadratovanou hardwarovou kompresi a ovladac to zase dekomprimuje. Ta komprese samozrejme take zhorsi kvalitu a to tim vice, cim vetsi je rozliseni.

Takze pokud chces kvalitni obrazek v plnem rozliseni, musi mit kamera moznost pracovat s nizkou rychlosti s minimalni kompresi - to vetsinou nejde, kamery automaticky zvetsuji kompresni pomer s rozlisenim, s nizkou kompresi prenaseji jen jednotlive snimky ( pokud to umi ). Samozrejme je take znat kvalita interpolacniho a kompresniho algoritmu, obvody od Philipse jsou v tomto oboru vyborne.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
nad

Webkamera

Příspěvek od nad »

Nevite nekdo o e-obchode, kde prodavaji Philipse PCVC840K ? Prosel jsem vsechny zname e-obchody na netu a nenarazil jsem na ni. Az prijedu z dovolene, chci ji koupit a prekopat. Taky kompletne vymenim elektroniku v EQ6.
Elektrotechnika
Paaja

Webkamera

Příspěvek od Paaja »

Uz se to tu na foru psalo, www.cs21.cz, koukal jsem, že ji pořád nemají v ceníku. Je třeba tam zavolat.
Triedry 12x40 a 10x50, SW ED80, Drbohlav mount 50mm, GS mount, SPC8, Webka Philips 840K
FunTomas

Webkamera

Příspěvek od FunTomas »

MP napsal: ...Ale ten senzor opravdu ma 640x480 bodu. ...Diky za vysvetlenie. Clovek je hned mudrejsi. V mojom pripade je ta kompresia priserna...
mail to:fun2mas(at)gmail.com
FunTomas

Webkamera

Příspěvek od FunTomas »

nad napsal: Nevite nekdo o e-obchode, kde prodavaji Philipse PCVC840K ?Ak ti pomoze aj zahranicny, skus tuna
http://www.idealo.de/preisvergleich/Off ... 93866.html
Mas tam prehlad obchodov zoradeny podla ich ceny. Ja som si odtial vyberal skener no a asi si budem musiet aj tu kameru. :(
Zdeno6

Webkamera

Příspěvek od Zdeno6 »

Ahoj, jen tak okrajovou poznámku:
pokud někdo rád experimentuje a nevadi mu možnost odvaleni kamery za 2000, tak na www.ccd.szm.sk je popsano, jak ovladat expozici webkamery ( QuickCam Pro 3000), bez zasahu do elektroniky to ale nejde.
Sice tam uváděné fotky se nedají srovnat s fotkami MMys - iho, ale pro kutily snad inspirace.
zdenek
Věk: 55

Webkamera

Příspěvek od zdenek »

Podobny vlastnorucne upraveny Logitech 4000 jsem mel sveho casu blahe pameti (jeste s mojim starym 210mm Newtonem). Pak se ucila kamera plavat (a verte mi, ze ji to moc nejde). celkem slusny seznam linku na toto tema je na adrese http://astro.ai-software.com/

Par vybranych fotek ze stareho Logitechu mam i na svem webu. Celkem to slo. Nejvetsim omezenim se v praxi ukazala velikost/rozliseni senzoru.

Z.
Jan

Webkamera

Příspěvek od Jan »

Cena kamery PCVC840K
Potvrzuji, že prodejce [url]www.cs21.cz">www.cs21.cz][url]www.cs21.cz dnes 280504 má kameru na skladě, ale
ceny v prodejní síti této fimry v různých městech ČR se liší od 2740,- Kč o cca + 500,- Kč.

Proto pozor, není cena jako cena :-)
Jan
FunTomas

Webkamera

Příspěvek od FunTomas »

Viete mi niekto poradit, kde mozem zohnat ovladace pre kameru Philips TouCamPro II (PCVC840K) Na pribalenom CD sa sice vravi o ovladacoch ale v skutocnosti tam ziadne nie su. Nie som totiz celkom spokojny s kvalitou obrazu.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Webkamera

Příspěvek od MMys »

Pokud to je stále stejné, jako s PCVC740K, tak je třeba postupovat tak, že se na CD spustí nejprve nějaký SETUP.EXE  Pozor !!! Nesmíš předtím zapojit kameru.  Po instalaci se ty drivery někam do systému nahrají. Nainstalují se také nějaké SW, ty jsou celkem nanic, takže jejich instalaci lze zakázat.

Teprve potom se zapojí kamera. Windows ji detekují a samy najdou připravené ovladače. Je fakt, že na CD jsem je tehdy taky drivery nenašel. Zřejmě jsou součástí nejakého zapakovaného souboru, ze kterého se instaluje.

Pokud bys postupoval obráceně - tj nejprve zapojil kameru a pak se jal vyhledat ovladče, spláčeš nad výdělkem. Na konektoru kamery je taková visačka se značkou STOP, že máš postupovat obráceně  ;)

Toto platí pro W2K a XP. Na Win98 si nevzpomínám.

Ale autopointérů s novější PCVC840K jsem již několik vyrobil a prodal, a zatím nikdo problém neměl. Předpokládám, že se Ti někdo z nich ozve.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
FunTomas

Webkamera

Příspěvek od FunTomas »

Co sa tyka autopointera... robil si nejaku upravu aj pre Vixen? Premyslal som totiz nad tym ako vyvediem kable z ovladaca, ale ti japonci to tam tak napchali, ze nie je moc kde pripojit konektor pre autoguiding. Doteraz som skusal autoguidovanie (bez fotenia) len tak, ze som pripojil dalekohlad cez ovladac kompatibilny s MEADE LX200 protokolom. Ten mal na vstupe pripojenu kameru a na vystupe ovladal motory. Cely problem ale spocival v tom, ze programy typu astrosnap (?) sa tvarili, ze chcu pointovat a naopak cely system chytil akusi spatnu vazbu a uplne sa rozcentroval. Hviezda chvilu bola na krizi ale potom sa zrazu z neviem akych pricin zacala pohybovat trhano na vsetky smery a zmizla zo zorneho pola. Myslis, ze by bolo mozne nejakym sposobom vyskusat (vratne) pripojenie mojej montaze cez tvoj autoguidovaci soft?
Diky za radu.

P.S.: Samozrejme som kameru instaloval tak ako si pisal ty, a presne podla postupu uvedeneho v prilozenom letaku a podla programu spusteneho z CD. Problem ale nastal, ked si v jednom okamihu program odomna vypytal CD s ovladacmi pre kameru. Skoro som sa posr...l :toilet: od smiechu :rotflmao: . Taku traposinu by neurobili ani totalni dementi. Kedze som ziadne take CD nemal, skoncil som to a bolo mi oznamene, ze divajs pravdepodobne nebude pracovat korektne. ??? Tos korektne mozno aj pracuje ale ked som porovnal obraz z tejto kamery a z kamery od kamosa (740K) tak mozno nemala take iste farby ale mala mensi sum pri rovnakych nastaveniach ovladacich supatok.
FunTomas

Webkamera

Příspěvek od FunTomas »

Este jednu vec som si vsimol. Pri snimani videa frekvenciou 5 obrazkov za sekundu sa mi obraz javi velmi nekvalitny. Akoby na nom boli vidno televizne riadky. Pri zvyseni frekvencie snimania na 10 - 15 obr. sa to zlepsi, no som si vedomy, ze sa zvysuje kompresia obrazkov a tym znizuje kvalita prijimanych dat. Ma niekto podobnu skusenost? Skusim nasnimat nejaky obrazok na porovnanie.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Webkamera

Příspěvek od MMys »

Na Vixena jsem zatim pointer nepripojoval. Pokud ovsem nekde dokazes vytahnout vstupy pro pohyb ve vsech smerech, nemel by to byt problem. Kdyztak to zkusim prozkoumat. Jaky mas presne typ a s jakou elektronikou ???

S kamerou - pri rozliseni 640x480 je obraz "nekvalitni" proto, ze se pouziva komprese, aby se obraz protlacil pres USB rozumne rychle. Pri vetsich rychlostech (tusim vice nez 10 fps.) udela kamera to, ze obraz jiz neni prenasen jako 640x480, ale jenom 320x240 a interpoluje se na vyssi rozliseni Tim padem zmizi ty prouzky, protoze se zprumeruji. Prouzky se daji vyrazne potlacit az uplne zlikvidovat dobrym nastavenim expozice. Zadne misto nesmi byt "prepalene" a je treba mit nastaveny rozumny kontrast. Casem se to naucis. Kvalita kamery neni samozrejme nic moc, v barevnem rezimu to stoji za houby. Ale ze vsech web-kamer je to asi ta nejlepsi a nejcitlivejsi, takze jak vypadaji ty ostatni si asi dokazes predstavit.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
robokop
Věk: 43
Kontaktovat uživatele:

Webkamera

Příspěvek od robokop »

Zdravim
jsem tu celkem novej ale mam par informaci o webcamerach
co se tyce tech CCD od vsemoznejch vyrobcu jsou skoro identicke
nekdy u toho skutecne akorat vymenujou plasty
napriklad logitech je uvnitr philips a jestektomu 3000 = 4000 akorat ze 3000 byla zastarala tak vyrobili jine plasty a bum prask uz to prodavaj za plnou cenu
3000 byla uz prilis zlevnena

co se tyce uprav je to celkem piplacka a ne kazdej to zrucnosti dokaze
a ne kazdej na to ma vybaveni
nasel jsem zpusob jak ji celkem spolehlive upravit

problem je ve vyberu soucastek a jejich pospojeni

jakmile nemate vysedenych prez tisic hodin u pajecky neni sance
a bez mikropajky uz vubec ne

vysledky jsou az prekvapive dobre
alespon co se citlivosti tyce

predevsim jsem teda vyhodil ten plastovej objektiv protoze tam neni kouske skla a je to priserne a nahradil jsem ho super sirokacem prodavanym s miniaturnimi zabezpecovacimi kamerami
ohnisko 2.9mm
zornej uhel kolem 90 stupnu odhaduju
s timhle objektivem jsem fotil a pri 30s expozici jsem videl hvezdy asi prez 7 mag.

ted se chystam pripojit ji na velky teleskop

v pristich dnech zkusim udelat drobnou dokumentaci na web
a par obrazku

zatim musim rict ze se to neda srovnavat s digitakem pod 30 000.- co jsem mel moznost zkouset

kdyby chtel nekdo provest upravu jsem ochotny ji udelat
zalezi na dohode
sezenu i kameru quickcam4000 2750,-
i dalsi material
vysledek muze byt kamera v plastove vodevzdorne krabicce
s USB a LPT kabelem
upinani prez 1 a 1/4 palce trubicku
mozno osadit kvalitnejsim objektivem sroubovanym do zavitu v upinaci trubicce

konec reklamy....

kdyby mel tedy nekdo zajem napiste mi e-mail

Odpovědět