Re: TSC/SKY REFRAKTOR 80/400mm EQ-1 TABLE
No, s tím malým makem nevím..Přeci jen průlet světla přes korekční desku, odraz od primáru na sekundár a pak ještě na úhlové okulárové zrcátko...To centrální stínění taky může na pozemní pozorování vadit...
Osobně bych to nebral..Ale je to jen můj názor.. :-/
P.S. Malokukem s přicloněním na 60 mm pozoruju Venuši, Mars a Saturn a sice přes okno. Na Venuši je poznat při tom 50 x zvětšení fázi, Mars je o tom, že maličké červené cosi nehvězdného charakteru a Saturn je malý ostrý žlutý kotouček s ostrými "čárkami" prstenci po stranách...Docela by se dalo pozorovat i ze zahrady, ale asi by mě sežrali komáři... :-[
Osobně bych to nebral..Ale je to jen můj názor.. :-/
P.S. Malokukem s přicloněním na 60 mm pozoruju Venuši, Mars a Saturn a sice přes okno. Na Venuši je poznat při tom 50 x zvětšení fázi, Mars je o tom, že maličké červené cosi nehvězdného charakteru a Saturn je malý ostrý žlutý kotouček s ostrými "čárkami" prstenci po stranách...Docela by se dalo pozorovat i ze zahrady, ale asi by mě sežrali komáři... :-[
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Já bych taky bral refráček, bude mí větší zorné pole...
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
No, když o tom tak přemýšlím, že to chce mít do přírody a ten malý Mak má světelnost 1:12 nebo kolik, tak s 1,25'' výtahem tam dáš leda 40 mm plossl s 40° zorným polem a stejně nejmenší tvětšení je 1000/40=25 x a výstupní pupila 3,2 mm...Což do přírody je už málo..A nějaký 24 mm okulár se zorným polem 68° a ohniskem 24 mm dává zvětšení 42 x a výstupní pupila něco pod 2 mm...Takže to je potřeba si uvědomit!
Prostě na pozemní pozorování se ty Maky a Cas nehodí.. :-/
P.S. Snad to říkám dobře...
Prostě na pozemní pozorování se ty Maky a Cas nehodí.. :-/
P.S. Snad to říkám dobře...
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Ďakujem že ste mi pomohli pri rozhodnutí čo by bolo pre mňa lepšie. Beriem ten refraktor. Čo by bolo vhodné ešte ako príslušenstvo? Či si vystačím s tým čo ku nemu dodávajú?
Pro zacatek urcite.
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
Záleží kde jej kupuješ
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Tak sa mi situácia zmenila. Som plánoval že si ten refraktor kúpim a zhruba o rok nejaký väčší dobson. Lenže som kupoval byt a stálo ma to viac ako som plánoval. Tak rozmýšľam teraz o niečom s čím by som vydržal nejakú dlhšiu dobu. Zmierim sa s tým že to nebude až také dobré na prírodu.Na to mi zostane trieder. Najviac ma láka pozorovanie planét, slnka,lietadiel ale vlastne hocičo zaujímave čo dokáže ďalekohľad ktorý si kúpim. Hľadám niečo dobré prenosné.
Odporučili mi toto:
[url]http://www.astronyx.sk/index.php?page=s ... ory_id=110&] [url]http://www.astronyx.sk/index.php?page=s ... ory_id=110&
option=com_virtuemart&Itemid=35
Rozmýšľal som aj nad týmto: (teda ak by sa mi to podarilo na slovensku zohnať) aký veľký je poskladaný?
http://www.elektro-partner.cz/hvezdarsk ... 30/obchod/
v krajnom prípade ten menší:
http://www.astronyx.sk/index.php?page=s ... &Itemid=35
Odporučili mi toto:
[url]http://www.astronyx.sk/index.php?page=s ... ory_id=110&] [url]http://www.astronyx.sk/index.php?page=s ... ory_id=110&
option=com_virtuemart&Itemid=35
Rozmýšľal som aj nad týmto: (teda ak by sa mi to podarilo na slovensku zohnať) aký veľký je poskladaný?
http://www.elektro-partner.cz/hvezdarsk ... 30/obchod/
v krajnom prípade ten menší:
http://www.astronyx.sk/index.php?page=s ... &Itemid=35
- Martinecko
Tiez so tu robil neaky ten prieskum za lacno nieco viac vidiet a vysiel mi ten 130x650. Len cakam, ze najdem niekoho tu na AF kto ho ma a snim sa o tom porozpravam, co je, aky je atd. Inak vsetci tu ospevuju Newtony nad 200 s dobsonovou montazou. Niekde tu na AF som cital aj o tom mensom za 45€, ale chlapik vobec nebol spokojny. good luck
CCCP 7x50
TRAVELER 10-30x60
Astro Cabinet 90
Zatial...
Pocasie:http://www.shmu.sk/sk/?page=1&id=meteo_druzica
TRAVELER 10-30x60
Astro Cabinet 90
Zatial...
Inak vsetci tu ospevuju Newtony nad 200 s dobsonovou montazou
Ze tu majitelia velkych apertur nedaju dopustit na svojich milacikov je snad uplne pochopitelne ;D. Ale nemalo by to odradzat novacikov od mensich pristrojov, ak niesu zdroje na velky.
Ten vacsi Firstscope je podla mna nahodou docela rozumna volba. Ked uz nic ine, tak sa urcite nebude trepat a odniest ho niekam na kopec za tmou tiez nebude az taky problem. Na youtube je celkom zaujimave videjko o tomto dalekohlade.
Ze tu majitelia velkych apertur nedaju dopustit na svojich milacikov je snad uplne pochopitelne ;D. Ale nemalo by to odradzat novacikov od mensich pristrojov, ak niesu zdroje na velky.
Ten vacsi Firstscope je podla mna nahodou docela rozumna volba. Ked uz nic ine, tak sa urcite nebude trepat a odniest ho niekam na kopec za tmou tiez nebude az taky problem. Na youtube je celkom zaujimave videjko o tomto dalekohlade.
BKP 7x50 CCCP
SW 80/400 AZ3
SW Dobson 200/1200
SW Plössl 25mm,10mm---Vixen LVW 22mm---BDP HYPERION 13mm---SW Planetary 6mm
UHC Astronomik Profi 1.25” --- BDP neutral 1.25” ND=0.9 (T=12.5%)
SW 80/400 AZ3
SW Dobson 200/1200
- Martinecko
Na youtube je celkom zaujimave videjko o tomto dalekohlade. ,,, daj link ak mozes.
CCCP 7x50
TRAVELER 10-30x60
Astro Cabinet 90
Zatial...
TRAVELER 10-30x60
Astro Cabinet 90
Zatial...
Na youtube je celkom zaujimave videjko o tomto dalekohlade. ,,, daj link ak mozes.http://www.youtube.com/watch?v=FEs_MMcJ7JA
Niekde tu na AF som cital aj o tom mensom za 45€, ale chlapik vobec nebol spokojny. good luckTo by mě docela zajímalo - kde to bylo ?
Toz malokuk uz je doma u tatinka, spolu s dalsou vybavickou, vsetko dorazilo v poriadku. Uz tradicne, akonahle kupim nieco k dalekohladu tak sa rozprsi minimalne na mesiac
. Za tie prachy to veru nevyzera vobec spatne, este som zvedavy na tu AZ3, ako sa s tym pobijem.
Idem k bojleru dopisat maleho brasku, nech sa aspon trosku citim ako refraktorian ;D
Idem k bojleru dopisat maleho brasku, nech sa aspon trosku citim ako refraktorian ;D
BKP 7x50 CCCP
SW 80/400 AZ3
SW Dobson 200/1200
SW 80/400 AZ3
SW Dobson 200/1200
V sobotu sa pocasie konecne trochu umudrilo a dovolilo mi tak otestovat malokuka aj na nieco inom ako susedke cez tri domy ::). Celkovy dojem je tak 70%, pokusim sa zhrnut pozitiva aj negativa, ktore som stihol postrehnut za tu jednu pozorovaciu noc.
Negativa:
- 45[ch730] hranol, radsej mohli dat v ramci prislusenstva 90[ch730]- cim blizsie zenitu, tym je narocnejsie zaujat nejaku rozumnu polohu pre pozorovanie
- pri mensich zvacseniach OK, neskor sa zacne prejavovat farebna vada, na co som samozrejme zo zrkadla nebol zvyknuty. Nie je to vsak nic katastrofalne, v podstate ma to skoro vobec neobmedzovalo, aj tak som ho nekupoval na zvacsenia nad 100x
- okularovy vytah nema zrovna najcitlivejsi chod, crayford na dobsone je o poznanie presnejsi
- vypracovanie uchytu pre hladacik - je tam mensia vola, aretacnou skrutkou sa da ten drziak sice dotiahnut, ale ked som nechtiac zavadil o hladacik, musel som ho dvakrat kolimovat.
- samotny hladacik 6x30 som ani nemontoval, kupil som Sky surfer III, vyhladavaci cas sa mi skratil o dobre dve tretiny ;)
Pozitiva:
- na to ze ma stativ hlinikove nohy, je stabilny aj pri uplnom vytiahnuti, s vacsim refraktorom to uz ale asi take ruzove nebude
- samotny mechanizmus AZ3 je velmi pohodlny na ovladanie, tocit v azimute ide s hodinarskou presnostou, pohyb vo vyske trosku pokulhava, aspon teda pri pohybe dole mi obcas refra "padal" rychlejsie ako som potreboval
- vypracovanie tubusu je na vybornu, za take peniaze by clovek vacsinou cakal skor hracku, tu je vsak vsetko v poriadku. Nikde ziadne nepodarene odliatky, ziadny lacny plast, co sa ma tocit to sa toci.
Na to ze je to lacny achromat s malinkym objektivom, tak pohlad cez neho po prechode z 200mm newtona ma vobec nesklamal. Vyskusal som s nim celu paletu okularov, najlepsie si rozumel s 22mm LVW - zorne pole skoro 3,6[ch730] je to, co mi u dobsona chybalo. Pripadnym zaujemcom mozem len odporucit.
Negativa:
- 45[ch730] hranol, radsej mohli dat v ramci prislusenstva 90[ch730]- cim blizsie zenitu, tym je narocnejsie zaujat nejaku rozumnu polohu pre pozorovanie
- pri mensich zvacseniach OK, neskor sa zacne prejavovat farebna vada, na co som samozrejme zo zrkadla nebol zvyknuty. Nie je to vsak nic katastrofalne, v podstate ma to skoro vobec neobmedzovalo, aj tak som ho nekupoval na zvacsenia nad 100x
- okularovy vytah nema zrovna najcitlivejsi chod, crayford na dobsone je o poznanie presnejsi
- vypracovanie uchytu pre hladacik - je tam mensia vola, aretacnou skrutkou sa da ten drziak sice dotiahnut, ale ked som nechtiac zavadil o hladacik, musel som ho dvakrat kolimovat.
- samotny hladacik 6x30 som ani nemontoval, kupil som Sky surfer III, vyhladavaci cas sa mi skratil o dobre dve tretiny ;)
Pozitiva:
- na to ze ma stativ hlinikove nohy, je stabilny aj pri uplnom vytiahnuti, s vacsim refraktorom to uz ale asi take ruzove nebude
- samotny mechanizmus AZ3 je velmi pohodlny na ovladanie, tocit v azimute ide s hodinarskou presnostou, pohyb vo vyske trosku pokulhava, aspon teda pri pohybe dole mi obcas refra "padal" rychlejsie ako som potreboval
- vypracovanie tubusu je na vybornu, za take peniaze by clovek vacsinou cakal skor hracku, tu je vsak vsetko v poriadku. Nikde ziadne nepodarene odliatky, ziadny lacny plast, co sa ma tocit to sa toci.
Na to ze je to lacny achromat s malinkym objektivom, tak pohlad cez neho po prechode z 200mm newtona ma vobec nesklamal. Vyskusal som s nim celu paletu okularov, najlepsie si rozumel s 22mm LVW - zorne pole skoro 3,6[ch730] je to, co mi u dobsona chybalo. Pripadnym zaujemcom mozem len odporucit.
BKP 7x50 CCCP
SW 80/400 AZ3
SW Dobson 200/1200
SW 80/400 AZ3
SW Dobson 200/1200
Pěkné shrnutí, mám jej pár dnů, zatím jsem stihl tak kuknout na Měsíc. Ještě bych dodal že mě překvapilo že bez zrcátka/hranolu nejde vůbec zaostřit a to ani na bližší objekty A uvnitř mi přijde že se celkem dost leskne a nemá začerněnou hranu objektivu. Asi zkusím dovnitř okulárového výtahu vlepit černou sametku...