Re: TSC/SKY REFRAKTOR 80/400mm EQ-1 TABLE

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
SKLP

Příspěvek od SKLP »

Tak to je úžasné pánové!!! Hned jsem tuto zkušenost předal kolegovi v práci, který čeká taky na tento dalekohlídek. Přemýšlím, jestli by mě to napadlo, podívat se pod špuntík, asi ne.
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
stana

Příspěvek od stana »

Tákže test malého refra dopadl vcelku good...OVŠEM nutno podotknout, že oproti tříkile Dobson je to fakt "divadelní kukátko"..
;D
Ale to je asi všem jasné...Holt průměr je průměr.. ;)
Zůstávám "zrcadlistou" na hodně procent a refraktoristou jen na zbytek procent..
Tak 90:10%...
:D
Táákže zas můžu radit všem Dobsona min. 200 mm...
Jaká byla úleva, když bafnu "bojler" za krčisko a natočím kam potřebuju a nemusím hledat na tej montáži ty blbé "čudliky"... ;D
A to nemluvím o tom, že jsem potmě stěhoval stůl pod refráček a samozřejmě jsem si neviděl pod nohy a zakopl a zřítil se i se stolkem do záhonku...
Ještě štěstí, že to nebyl záhon růží ale jen kousek nějakého uschlého pažitu ;D
Ostatně se jdu podívat, zda tam ještě neležím...
;D
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
ladis
Věk: 46

Příspěvek od ladis »

covece Stano, tolik pred pozorovanim nechlastej! Staci jen trochu ;D
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Prazan
Věk: 49

Příspěvek od Prazan »

To je přeci obecně známý fakt, že azimutální montáž má pro vizuální pozorování své nemalé výhody. Dobsonova montáž je navíc geniálně jednoduchá a levná. Nevím, proč se ten refraktůrek prodává na EQ1 - hádám proto, že to vypadá jako dalekohled se spoustou hejblátek - začáteční ka ale v praxi může dost zklamat a možná i odradit.
Tu "recenzi" na tento refraktor beru s úsměvem Vlastně jsi nic neřekl. Chápu, že tady nebudeš sofistikovaně popisovat numerické parametry dalekohledu, ale alespoň o barevné vadě by se slušelo něco napsat - ta se u takto světelného refraktoru dá očekávat.
To, že N300/1500 bude výkonější než RF80/400 je snad jasné a výhody takto malého refraktůrku snad taky - popadnu a běžím na kopec, protože nemám možnost/čas stěhovat bojler, letím na dovolenou a bojler mi do letadla nevezmou ... ty sám sis toho prcka přeci nakoupil jako konkurenci k velkému dobsonu, ne? Takže psát něco o zrcadlistech/refraktoristech mi (při vší úctě) v tomto světle nepřipadá relevantní.
Triedr 10x50, Canon EOS20D
http://astrofotky.cz/~Prazan/
stana

Příspěvek od stana »

ladis napsal: covece Stano, tolik pred pozorovanim nechlastej! Staci jen trochu ;DTo je o tom, že Murphyho zákony snad vytesali do kamene hned po desateru..
Měsíc je škaredě a když jdu z vánočně-firemního mecheche, tak na mě čučí obloha posetá hvězdama...Tak jsem udělal pokus vytáhnout Dobsona a otestovat malokuka...
Dopadlo to naštěstí tak, že jsem sice dohromady nic neviděl, ale přežili to bez úhony všichni tři:
Dobson, Refrakuk i moje schránka zkoumající jednu chvíli xichtem záhonek...
;D
Toš pak babo raď...A dnes bude zas zataženo.. ::) :'(
To Pražan: Ono jde o to, že malý refraktůrek mi byl sympatic a ty dva litry rozhodně nejsou vyhozené peníze..To srovnání je samozřejmě blbost a kdo tahá za delší konec je každému jasné.
Ostatně, když se mi podaří ten malokuk nějak upevnit k bojleru a při přenosu toho tubusu se zvýšenou váhou neposeru, tak to vidím jako přínos..Ten malý hledáček co je na Dobsonu je moc malý..Jsem rád, když v něm vyšilhám činku.. ;)
Navíc ten RED-DOT je taky fajn...Tím obludotubusem nikdy nevím, kam mířím...A pod fousy si ulevuju, že zas mířím někam do prdele a nemůžu nic najít...
Ups..Pardon...Ale takové monology ve tmě/nebo aspoň na zahradě vedu..
Hlavně když mi začne ježek dupat za zády a se leknu.. ;D :D
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Tulen
Věk: 54

Příspěvek od Tulen »

stana napsal:
..Ten malý hledáček co je na Dobsonu je moc malý..Jsem rád, když v něm vyšilhám činku.. ;)Činku nepotřebuješ vyšilhávat v hledáčku. Víš, kde je, namíříš do těch správných míst a prostě je tam. Případně s Dobsonem trochu pozametáš (já párkrát potočím jemnými posuvy nahoru dolů a do stran)
zdar
Petr
LightBridge 12 palců; Vixen VMC 110L; triedr 10x50; okuláry Pan 24mm, Hyperion 17mm,  SW Planetary 7mm; filtr Astronomik UHC-E; Atik 16IC; stativ Celestron s Alt-Az hlavicí; HEQ5 Pro
stana

Příspěvek od stana »

Tulen napsal:
Činku nepotřebuješ vyšilhávat v hledáčku. Víš, kde je, namíříš do těch správných míst a prostě je tam. Případně s Dobsonem trochu pozametáš (já párkrát potočím jemnými posuvy nahoru dolů a do stran)
zdar
PetrBarevná vada na Měsíci nějaká byla patrná, ale spíš když jsem byl mimo osu..
50 x zvětšení je u tohoto refráčku ještě v pohodě..
Nějaké odborné hodnocení ze mě nevypadne. Jen když lapidárně srovnám 9x50 stávající hledáček a refra 80/400 tak vítěz je jasný! Jen jsem si zvykl to toho drobka strkat Ethos a když tam dám ten plossl tak mám problém.. :-/ ;D ;D
Široké a kvalitní zorné pole je jak droga a nikomu se nechce vracet k čučení "do tunelu"..

To mám taky vymazat?
;D
Do řiti s blbým počasím.. :-[ :'( >:(
P.S. Čtyřkilo Dobsona bohužel nemám, ale pro dnešek mi musí stačit "čtyřkilo Ibalgin" páč mě po včerejšku příšerně bolí hlava.. :-[ ;D
Mischo

Příspěvek od Mischo »

na Slovensku po upozornení konečne upravili cenu na 3090Sk

a dá sa zohnať aj na AZ-3 (3500sk)
http://www.astronyx.sk/index.php?page=s ... &Itemid=35
,,Nikdy nebude tak zle, aby nebolo horšie´´&&
stana

Příspěvek od stana »

Mischo napsal: na Slovensku po upozornení konečne upravili cenu na 3090Sk

a dá sa zohnať aj na AZ-3 (3500sk)
http://www.astronyx.sk/index.php?page=s ... temid=35No ta vysoká trojnožka a azimutální montáž by mi teda vyhovovala víc...
:-[
Dávám za pravdu těm, co byli pro normální stativ... ;)
No ale zas na cesty kdo by se s plnotučnou třojnožkou nosil, že..Ale na zahrado-doma bych radši tu klasiku-vyšší stativ..
/bych se nemusel válet včera v záhonu/.. :D
combat

Příspěvek od combat »

Upravili cenu  ;D
Ja ho mám z esgun.sk za 2230 SK ;)
Len to počasie ma s....
Mischo

Příspěvek od Mischo »

nejdem nič kupovať a nič zháňať a hľadať kto má lacnejšie................ide o to že zhruba pred týždňom tam bola cena 7500Sk
,,Nikdy nebude tak zle, aby nebolo horšie´´&&
combat

Příspěvek od combat »

Šak sa hneď nepaprč, boloto myslené v dobrom ;)
SSTTRRYYCC

Příspěvek od SSTTRRYYCC »

Tak jsem dnes trochu blbnul a otestoval jsem doma v bytě na jak krátkou vzdálenost jde ten 80/400 zaostřit a vcelku mě ty hodnoty překvapují....
s 10mm okulárem na 6metrú fajn
a s 25mm okulárem na 4metry supr ostrý obraz ::)

...a fakt nekecám ,běhal jsem tady s metrem jak blázen za vynikající asistence tříletého synátora a svědka mého pro něho divného počínání;D
Ale zaměřením gumové kačenky přes celý byt do jeho pokojíku jsem ho dostal do našich řad... ;D
hamr
Věk: 65

Příspěvek od hamr »

Zkušební otázka pro majitele R80/400?
Nemám kromě Lídláku zkušenost s "R". Když jsem dalekohled přetáčel a potřeboval pootočit zenitové zrcátko s okulárem povoloval jsem zajišťovací šroubky zrcátka. Dnes jsem ale objevil, že na výtahu je takova zajišťovací objímka, která se povolí (doprava!) a pak jde pootáčet ZZ v celku s uchycovací objímkou. Ta je do trubky výtahu taky na závit. Spekuloval jsem nad tím, protože mi to povolování dvou šroubků připadalo moc složité.
Vycházel jsem z toho, že podobný systém (byť "vymakanější" a v kovu) mám u Maku 127.
A TAK SE MAJITELŮ R80/400 I MAJITELŮ JINÝCH REFRAKTORŮ PTÁM, ZDA JE TO SPRÁVNÝ POSTUP?

Jinak včera v pár trhlinách jsem ho zkoušel s okulárem 15mm a moc pěkná M42 i M31 ;D!!
Docela se mi líbí, jen mám teda strach z životnosti těch plastových dílů - viz třeba ten zmíněný zajišťovací kroužek. No v nejhorším to bude pak chtít vložit do toho nějakou vlastní úpravu nebo holt skončí jako hledáček s pevným ohniskem u Dobsona. To ale nechci předebíhat, snad něco vydží!!
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
stana

Příspěvek od stana »

To Paažan: Máš pravdu v tom, že Dobson montáž, je ve své jednoduchosti geniální...Jenže opakuj to nově příchozím, co mají představu, že jak to není paralaktika na trojnožce, tak jim ten kus "Dobson nábytku" nevoní..
Ale já můžu udělat jen to, že jim doporučím/teda nefotičům/ zas Dobsona a dál už je to na každém..Však ať si koupí nějakou roztřesenou paralaktiku s čudlikama, které nikdy nejsou po ruce a na okuk oblohy je to otravné a zavazí to!
Ale je to jen můj názor..

Odpovědět