Osobně jsem spokojený, když si udělám zářez na pomyslné pažbě a nějaké další DSO vyšvidrám na přesvětlené městské obloze..
Jsem jen okukovač oblohy bez ambicí počítat nějaké dráhy planet! Je to jen můj koníček..
Rybářský prut jsem v rámci krize čtyřicátníků zavrhl a koupil si dalekohled a vrátil a oprášil tak svoje ambice amatérského okukovače oblohy po 20 nebo spíš po 25 letech...Ostatně ten můj starý rukodělný Newton 160 mm už byl stejně na odpis a je slepý jak kotě.
Hodně pomohlo to, že Sky - Watcher mají cenu v podstatě lidovou /Dobsony/ a to mě zase nakoplo!
Nejsem zas jako amatér ouplná "trupka" a nějaké popularizující knihy včetně Grygarova Vesmíru jsem přelouskal..
P.S. Nějaké debaty profesionálů z oboru optiky či astronomie zde stejně nečtu...Páč si stejně houno pamatuju..

Jsem toho názoru, že i když mě někteří kritizují, že mám příspěvky s výpovědní hodnotou nulovou, tak přeci jen moje letmé zkušenosti z okukování oblohy a lidově a pragmaticky podané, třeba taky někomu pomůžou, někoho osloví..Vždy se snažím poradit tak, jak jsem sám nakoupil a teda upřímně i když nutno brát moje rady s rezervou a je to fakt jen můj názor.. ;)
/A včíl mě omluvte, pivo tlačí na močák a jdu se ..jdu na malou../ ;DJsi můj člověk, Já jsem v situaci - čtyřicítka na krku, nový lidloskop v pokoji. Jako kluk jsem vesmír hltal a najednou přišla po letech potřeba se na tu oblohu podívat trochu víc pořadně, nebo co...