Ahoj Pavle, ne určitě Vás nechci naštvat. Jen se nám s manželkou naskytla tahle volba bydlení "ve tmě", tak jsme naváhali a šli do toho.
Jen to má jednu nevýhodu. Musím kupovat víc baterek do čelovky!!! ;D
Ach jo. Tiše ti to pozorovací stanoviště závidím. Kousek od baráku ve tmě odděláš střechu a jde se hned fotit, přip. když tě naštve žena tak si zalezeš do kopule a relaxuješ. Není třeba si víc přát. :'(
MartinV
Osobní stránky: http://dslr-astrophotography.cz/
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav
Kdysi tu byla anketa jak vysoko kdo pozoruje a já jsem tam psal,že občas pozoruju v cca 750m.n.m..Někdo mi tenkrát odepsal,že vyšší nadmořská výška nemusí být výhodou,ale nechápu proč,teda pokud není zataženo.Má snad někdo vysvětlení ,proč to může být někdy na obtíž než v dole v dole?
Nevim kdo to psal, ale jedina nevyhoda muze byt rozhled na vsechna LP v okoli. Jinak je vyska samozrejme vyhodou a to i kupodivu blizko vetsich mest.
Napr. Tabor u Jicina ma vysku cca 600m a na to, ze je obklopen jak Jicinem, tak i Lomnici, Pakou ad. dava pozorovateli vyborne podminky - MHV 6.7 a SQM-L 21.36 ve vybornych nocich.
Rozhodne stoji za to vyjet co nejvyse.
Dalsi vyhoda - vysoko postavene stanoviste muze byt nad inverzi, ktera odcloni dole lezici silne zdroje LP a pozorovatel je tak jeste mene rusen vlivem LP.
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami