Binning a jiné pojmy

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Odpovědět
Uživatelský avatar
cibess
Příspěvky: 68
Registrován: 29. 05. 2004, 18:52

Binning a jiné pojmy

#1

Příspěvek od cibess »

Zdravím, opět jsem zde za maxilamu, ale nedá mi to. Nevygooglil jsem pojem binning a proto se obracím na nejpovolanější s tím, aby mi nastínili, co tento výraz znamená. Současně toho zneužiju a dotáži se, kde nejlépe se lze přiučit problematice samotného procesu astro-focení. Myslím tím obodné věci, jakou je ta z předmětu tohoto, k brzkému zániku určeného, vlákna.
Za případné nasměrování moc děkuji a přeji jasné noci

Tož tak na tom světě.
Uživatelský avatar
Konihlav
Příspěvky: 5634
Registrován: 24. 01. 2008, 15:21
Kontaktovat uživatele:

Binning a jiné pojmy

#2

Příspěvek od Konihlav »

tak nevim, je to jen nekolik hodin, co jsem zde na AF vkladal link na Moravské přístroje, odkud s dovolenim cituji:
Slučování pixelů (binning)

Jedna z důležitých vlastností CCD čipů, často využívaná v astronomických aplikacích, je schopnost „slévat“ náboje okolních pixelů během vyčítání (anglicky je toto slévání označováno binning). Náboj digitalizovaný ve výstupním uzlu tak představuje součet osvětlení pixelů slitých dohromady.

Pixely je možné slévat v horizontálním i vertikálním směru. Horizontální binning vznikne, když je horizontální registr posunut vícekrát aniž by byl mezi jednotlivými posuny inicializován výstupní bod čipu. Vertikální binning vznikne, když je obraz vertikálně posunut do horizontálního registru aniž by byl mezi posuny horizontální registr vyčten. Kombinace horizontálního i vertikálního binningu vede k nahrazení čtverce nebo obdélníku sousedních pixelů jediným bodem obrazu. Například binning 2 × 2 je kombinací 2× vertikálního a 2× horizontálního binningu. Maximální počet pixelů, které je možno slít, zpravidla závisí na elektronice kamery a na jejím firmware. Některé kamery dovolují jen určité předdefinované kombinace binningu (např. 2 × 2 a 3 × 3), případně dovolují libovolně kombinovat binning v určitém rozsahu (např. 1–4 v horizontálním a 1–16 ve vertikálním směru apod.).

Jakou výhodu přináší vyčítání CCD čipu s binningem? Rozlišení výsledného obrazu (počet pixelů) je menší, ale citlivost čipů výrazně roste. V případě binningu 2 × 2 představuje každý bod obrazu součet 4 pixelů a signál je tedy 4× větší. Binning je také velmi užitečný pokud jsou pixely kamery podstatně menší než nejmenší detail který daný dalekohled dokáže zobrazit, ať již z důvodu neklidu vzduchu, dlouhé ohniskové vzdálenosti apod. Binning v takovém případě zvýší citlivost, zrychlí digitalizaci a zmenší objem dat, aniž by omezil úhlové rozlišení — obraz v plném rozlišení by byl zbytečně převzorkovaný. Pro moderní CCD kamery s miliony relativně malých pixelů je binning stále důležitější.
Uživatelský avatar
Psion
Příspěvky: 11788
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Praha
Věk: 61
Kontaktovat uživatele:

Binning a jiné pojmy

#3

Příspěvek od Psion »

Jenom dodám, že binning přináší i menší šum v obraze (lepší SNR) a při focení RGB výrazně zkrátí čas pořízení snímků (poloviční čas).
Uživatelský avatar
cibess
Příspěvky: 68
Registrován: 29. 05. 2004, 18:52

Binning a jiné pojmy

#4

Příspěvek od cibess »

2 Konihlav: Děkuju mnohokráte. Konečně jsem si v tom udělal jasno a to že neumím hledat.....to jsem celý já :-[
Tož tak na tom světě.
Uživatelský avatar
koca
Příspěvky: 137
Registrován: 17. 06. 2003, 19:08

Binning a jiné pojmy

#5

Příspěvek od koca »

Ahoj,

nedávno jsme vedli s kolegou "učenou debatu" na téma binning. Se vším co je uvedeno z linku Moravských přístrojů souhlasím, až na tvrzení, že při binu 2x2 dostanu 4x větší signál.
Otázka zní: proti čemu 4x větší?
Pokud bych měl ve všech 4 pixelech které binuji stejnou úroveň nasycení, pak by se dalo souhlasit. Tak tomu však většinou není, a tak je výsledný signál vždy menší.

Uživatelský avatar
Psion
Příspěvky: 11788
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Praha
Věk: 61
Kontaktovat uživatele:

Binning a jiné pojmy

#6

Příspěvek od Psion »

To je zajímavá úvaha a částečně i pravdivá, nicméně se domnívám, že vetšina čtveřic pixelů obsahuje přibližně stejný signál, pouze pixely, které kryjí hvězdy budou velmi odlišné. Statisticky vzato, záleží kolik je ve snímku hvězd a jaký objekt se vlastně fotí, dost často tvoří totiž pixely pozadí či mlhovinný útvar. Z hlediska jednotlivých čtveřic pixelů tedy bude signál v rozsahu 1-4x větši, z hlediska statistiky (tedy průměrný signál na pixel v celém snímku) bude 4x větší.
Odpovědět