GOTO nebo ne-GOTO

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
phobos

GOTO nebo ne-GOTO

Příspěvek od phobos »

Ne, ze bych se zrovna chystal porizovat dalekohled, ale toto je jedna z veci, ve kterych vazne nemam jasno. Rekneme, ze by me netrapily penize, ale chtel bych dalekohled "beznych rozmeru" - cili rekneme 250 - 300 newton - pripadne neco mensiho (200 SC). Jen chci rict, ze tu neni rec o 16'' - kde muze byt situace jina.

Taky jsem "skoro-zacatecnik" - cili poznam vetsinu souhvezdi a videl jsem par DSO, ale rozhodne nemuzu rict, ze bych bezpecne a na prvni pokus nasel libovolny meissneruv objekt,

Duvody pro GOTO:

1. Najde mi libovolny objekt rychleji nez zkuseny pozorovatel - cili za jednu noc uvidim mnohem vic objektu nez bez GOTO.

2. Kdyz uz mi GOTO neco ukaze, muzu dalekohledem zametat okolo a zapamatovat si, jak ta cast oblohy vypada - cili bych se takto mohl naucit najit objekt i v nenavadenem dalekohledu.

3. Da se to vypnout a muzu si zkusit, jestli zvladnu neco najit i bez navadeni.

4. Snad vetsi radost z pozorovani plynouci z vetsi uspesnosti.

Duvody proti GOTO:

1. Pri hledanim objektu bez navadeni si prohlidnu vetsi cas oblohy.

2. Naucim se lip ovladat dalekohled.

3. Pokud si najdu objekt sam, mel bych z toho mit asi lepsi pocit nez kdyz mi ho vyhleda dalekohled.

----------------------------

Byl bych rad, kdyby sem neco napsali hlavne ti, kteri maji zkusenosti jak s navadenymi, tak s nenavadenymi dalekohledy - idealne treba nekdo, kdo mel nejakou dobu nenavadeny dalekohled a potom si poridil navadeny (nebo naopak). Filosofovat bych mohl taky - takze by me spis zajimaly ty prakticke poznatky ;)
Triedr 10x50, Skymaster 25x100 :D, Lidlskop
Tulen
Věk: 55

GOTO nebo ne-GOTO

Příspěvek od Tulen »

Mám opravdový dalekohled teprve od července. Navádění nemám. Dělám si postupný Messierův maratón, snad ho do výročí dalekohledu zvládnu - unikly mi M69 a M70, takže jsem zatím na počtu 60 ks. Neviděl jsem ještě zimní objekty a galaxie v Panně a okolí. S mapkou z CdC najdu jakýkoliv Messierův objekt, lépe řečeno místo, kde by měl být. A jakoukoliv planetku v dosahu mého stroje. Nejdéle jsem hledal objekt cca půl hodiny, když byl daleko od jasných hvězd nebo od nápadných skupin hvězd - pak musím jít hvězdu po hvězdě a neustále kontrolovat okolí, jestli jsou tam hvězdy v těch polohách, jak mají být (řeč je o planetce). Pokud hledám nějaké Mko, není většinou problém poznat, že jsem je našel...kromě teda třeba M40 (ta je zase celkem blízko jasným hvězdám) nebo M73.
Taky jsem původně uvažoval o GoTo, hlavně proto, že můj vyhlídnutý dalekohled přestal jistý nejmenovaný dodavatel astrotechniky nabízet ve verzi bez GoTo. Ale nakonec zvítězila přenosnost.
takže zatím tak
Petr
LightBridge 12 palců; Vixen VMC 110L; triedr 10x50; okuláry Pan 24mm, Hyperion 17mm,  SW Planetary 7mm; filtr Astronomik UHC-E; Atik 16IC; stativ Celestron s Alt-Az hlavicí; HEQ5 Pro
Honza Ebr (honza42)

GOTO nebo ne-GOTO

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

Přiznám se, že to moc nechápu. Pokud by tě netrápili peníze, jaký máš důvod si GOTO explicitně nekupovat? Jak jsi sám řekl, DYCKY to můžeš vypnout!

Sazmořejmě bavíme se tady o "opravdových" montážích s GOTO, tedy německých paralaktikách. Naše hvězdárna je hrdým majitelem hned dvou (jak se to vlastěn stalo po zkušenostech s tím prvním??) výdobytku moderní techniky na naváděné vidlicové montáži a s tím se prostě jinak, než čudlíkama na ovladači manipulovat nedá, pokud si člověk vysloveně nechce ubližovat.

Je pravda, že s Dobsonem se o něco snadněji manipuluje než s paralaktikou, protože má člověk velkou volnost (zkoušeli jste si s půltunovým monstrem na paralaktice někdy najít Polárku?:)) - taky se rychleji připraví k pozorování atd. - takže tohle může být jeden důvod (záměrně ignoruju exotické systémy umožňujícíc samonávádění Dobsonů).

Na druhou stranu, když už člověk má paralaktiku (kvůli focení, nebo protože se mu líbí hodinový stroj), tak pořídít GOTO ani není tak drahá legrace - a peníze přece navíc nejsou problém:)
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
michal.b

GOTO nebo ne-GOTO

Příspěvek od michal.b »

K nevyhodam GO-TO bych pridal nikdy nekoncici problemy s elektrikou - chcipne baterka, ukrouti se konektor, kolemjdouci vykopne napajeni (a pritom se zabije a nasledne se pohada s majitelem goto dalekohledu )...

Ale jinak je to fajn vec - zejmena kdyz je u dalekohledu vic lidi (verejnost) a manualni hledani by zpusobovalo zbytecne prostoje.

Polemizoval bych s phobosovym duvodem c.1 pro goto - je rada objektu, ktere jsem se svym dobsonem schopny najit driv nez GO-TO (vetsinou zname Messiery, ktere se daji najit behem 3-5 vterin). Na druhou stranu je jasne ze objekty, ktere jsem nikdy nevidel a ktere se nachazeji v oblasti chude na hvezdy vyhleda go-to mnohem, mnohem rychleji.

Ale rozhodne bych sel cestou non GOTO -> GOTO, protoze clovek, ketry je zvykly hledat si poradi v jakekoliv situaci, zatimco clovek ktery od zacatku spoleha na pocitac je bez elektriky namydleny.
Alien_MasterMynd

GOTO nebo ne-GOTO

Příspěvek od Alien_MasterMynd »

michal.b napsal: K nevyhodam GO-TO bych pridal nikdy nekoncici problemy s elektrikou - chcipne baterka, ukrouti se konektor, kolemjdouci vykopne napajeni (a pritom se zabije a nasledne se pohada s majitelem goto dalekohledu )...]A cemu to vadi? Proste pokracuju bez GOTO... ;)
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm

http://www.alien-mastermynd.com
michal.b

GOTO nebo ne-GOTO

Příspěvek od michal.b »

Alien_MasterMynd napsal:
A cemu to vadi? Proste pokracuju bez GOTO... ;)
Tak to te obdivuju - ovladat napr. HEQ5/EQ6 bez elektriky me tedy nikdy prilis nebralo Samozrejme, tato pripominka se netykala primo go-to, ale elektronicky ovladanych montazi obecne. GO-TO se to tyka v pripade, kdyz na nej spolehas (treba zrovna pri verejnem pozorovani). Pak je to docela k nastvani.
MilAN
Věk: 77

GOTO nebo ne-GOTO

Příspěvek od MilAN »

to michal.b   tak to Ti ale moc paralaktickcýh montáží nezbývá. Zvláště pro větší dalekohledy nebudeš mít na výběr.
................

nakolik se liší tyto montáže při vypnutém pohonu a s uvolněnými ustanovkami od azimutálních montážích - tedy kromě sklonu os ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Alien_MasterMynd

GOTO nebo ne-GOTO

Příspěvek od Alien_MasterMynd »

michal.b napsal:

Tak to te obdivuju - ovladat napr. HEQ5/EQ6 bez elektriky me tedy nikdy prilis nebralo Samozrejme, tato pripominka se netykala primo go-to, ale elektronicky ovladanych montazi obecne. GO-TO se to tyka v pripade, kdyz na nej spolehas (treba zrovna pri verejnem pozorovani). Pak je to docela k nastvani.Jde to uplne v pohode, povolim aretace tak akorat a je to, staci do dalekohledu lehce strcit jako u dobsona. Jak uz ostatne napsal i MilAN,
Pri verejnem pozorovani nebo ne je uplne jedno, bud mam GOTO a vypadne mi a jedu bez nej, nebo ho nemam a jedu taky bez nej Nebo ze bez GOTO nebudu poradat verejne pozorovani? Tim se argumentovat neda, kdyz v tu chvili dojde baterka je to holt smula (nebo spis moje blbost), ale rozhodne ne nevyhoda GOTO, protoze bez nej bych v tomto pripade verejne pozorovani neporadal... :-)
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm

http://www.alien-mastermynd.com
michal.b

GOTO nebo ne-GOTO

Příspěvek od michal.b »

MilAN napsal: to michal.b   tak to Ti ale moc paralaktickcýh montáží nezbývá. Zvláště pro větší dalekohledy nebudeš mít na výběr.

Ja jenom uvadel nevyhody toho, kdyz si zavisly na elektrice. Nerikal jsem, ze takove montaze nejdou pouzivat :)

nakolik se liší  tyto montáže při vypnutém pohonu a s uvolněnými ustanovkami od azimutálních montážích - tedy kromě sklonu os ?
Nijak. Vuci velke azimutalni montazi bez jemnych pohybu bych mel stejnou vyhradu.
MilAN
Věk: 77

GOTO nebo ne-GOTO

Příspěvek od MilAN »

Trochu tomu nerozumím. Ty chceš něco, co se nedělá. Chceš montáž pro větší dalekohled  s jemnými pohyby bez elektriky.  Pro případ, že se Ti utrhne drát. O. K.  Potom se budeš muset vrátit tak o 40 let zpět, tam se to používalo, spolu s diferenciálem. Bude to stát 2 x více než současné s GoTo, ....
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
michal.b

GOTO nebo ne-GOTO

Příspěvek od michal.b »

Ano, nerozumis. Opet opakuji, ze nevyhodou navadenych dalekohledu je jejich zavislost na elektrice. Tento fakt akceptuji a jsem s nim plne smireny, ale to nic nemeni na mem nazoru, ze tato zavislost je nevyhoda. To je vsechno, nic vic.
michal.b

GOTO nebo ne-GOTO

Příspěvek od michal.b »

Alien_MasterMynd napsal:
Jde to uplne v pohode, povolim aretace tak akorat a je to, staci do dalekohledu lehce strcit jako u dobsona. Jak uz ostatne napsal i MilAN
OK, tobe to mozna vyhovuje, me takovy zpusob ovladani nesedi. Kdyz srovnam dobson s EQ6, tak je rozdil zcela jasny.

Pri verejnem pozorovani nebo ne je uplne jedno, bud mam GOTO a vypadne mi a jedu bez nej, nebo ho nemam a jedu taky bez nej Nebo ze bez GOTO nebudu poradat verejne pozorovani? ;)
Asi si me nepochopil. Pri verejnem pozorovani standardne pouzivam GO-TO, protoze to setri cas. Sestava dalekohledu a montaze je tak navrzena. A kdyz vypadne, tak je to proste problem. Kdyz ti za zady netrpelive preslapuje 20 lidi zatimco ty se snazis rucne najit na presvetlene mestske obloze nejaky objekt s montazi bez jemnych pohybu, tak to opravdu neni zadna extra zabava. Alespon pro me ne.

Tim se argumentovat neda, kdyz v tu chvili dojde baterka je to holt smula (nebo spis moje blbost), ale rozhodne ne nevyhoda GOTO, protoze bez nej bych v tomto pripade verejne pozorovani neporadal... :-)
To je vec pohledu - ode me uz si navadene dalekohledy kvuli nefunkcni elektrice vyslechly mnoho nepeknych slov. GO-TO beru jako jejich standardni soucast, u ktere ocekavam bezvadnou funkci. A to, ze pri ztrate napajeni nejedou je pro me nevyhoda. Nemusis s tim souhlasit, ale muj nazor je proste takovy.
vsw

GOTO nebo ne-GOTO

Příspěvek od vsw »

V cem je nejcasteji problem? Z tvych prispevku bych mohl nabyt dojmu, ze jsou vypadky bezna vec a spis je zazrak, kdyz k necemu takovemu nedojde.
Dobson 254/1200 (SW 10" Flex Tube), SW 80/400 Table
Habl

GOTO nebo ne-GOTO

Příspěvek od Habl »

Je to především individuální záležitost každého zájemce o astronomický dalekohled.
"Nehledejte v tom nějakou zásadní velkou výhodu neb nevýhodu". Goto je především pro rychlejší nalezení danných objektů na obloze. "Jsou ale, tací borci, kteří nepotřebujuí Goto a odpozorují rychleji objekty Messierova katalogu v dalekohledu než s použitím Goto". V tom to asi nebude.

Jinak jak pokračuje vývoj techniky v tomto oboru, tak nebude problém i mezi astronomy-amatéry pořídit si i robotizovaný dalekohled s CCD technikou. Je a bude to i tak trochu o ceně za technicky vybavenější dalekohled pro astronomy- amatéry. Tomu především nahrávají dva faktory - 1. pozorovací podmínky a 2. pohodlí při pozorování v klidu a teple.

Habl

"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
dvader
Věk: 60

GOTO nebo ne-GOTO

Příspěvek od dvader »

Doplním pár poznatků z vlastní zkušenosti...
Ano, elektřina je u Go-To přítěž navíc ale ne z pohledu spolehlivosti. Pokud si uděláš kabely pořádně a budeš mít u svého pozorovacího stanoviště pořádek, tak ti výše uvedené problémy nehrozí! Tou přítěží je starost o pravidelné dobíjení aku aby ti během pozorování nedošel proud... Ale na dobíjení mobilů jsme si všichni zvykli, tak proč z toho dělat vědu - pořídím si aku, který mi to celou noc utáhne a přes den jej nabiji, that's all.
Navíc i u dalekohledu bez elektroniky se k elektřině snadno dostanete, pokud začnete řešit rosení - a vyhřívání zrovna málo nebere...
Další věc je to, že se často zaměňuje Go-To s možností pohybu za oblohou. To není sice totéž ale v praxi zjistíte, že moc možností není. S paralaktickou montáží lze sice mít hodinový stroj ale toto řešení není na ruční vyhledávání moc pohodlné... A s azimutální jsou dostupná řešení pouze jako celek s Go-To.
Poslední věc, na kterou bych chtěl upozornit je ta, že dalekohled s vypnutým Go-To se na ruční hledání moc nehodí. Jde to ale je to nouzovka a nešikovné. Jak už psal Milan, tak současně prodávané konstrukce s tím prostě nepočítají a proto si nelze myslet "když mi dojde šťáva, tak s tím budu hýbat ručně"! Ale jak jsem psal výše, s napájením zase tolik problémů není...
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
Odpovědět