všiml jsem si, že v CdC se počítá na AZ ose od severu přes V, J, Z. Například alfa UMi má teď v CdC ~0°57'. Normálně se, ale volí jako počátek na AZ ose jih, tak proč se v CdC začíná od severu?? díky
Azimutální souřadnice v CdC
Ahoj,
všiml jsem si, že v CdC se počítá na AZ ose od severu přes V, J, Z. Například alfa UMi má teď v CdC ~0°57'. Normálně se, ale volí jako počátek na AZ ose jih, tak proč se v CdC začíná od severu?? díky
Není tak špatné knihy, aby alespoň v něčem nebyla prospěšná(Nullus est liber tam malus, ut non aliqua parte prosit)
Máš pravdu, v astronomie se azimut vždycky měřil od jihu. V určitou dobu se ale začalo - zřejmě s rozvojem programů a implemantací různých výpočtů i z geodetické astronomie do nových programů - používat i geodetické měření azimutu od severu .Takže jsou profi programy, které používají klasický azimut od jihu, potom se setkáš s programy, které ti umožňují nastavit. z obou možností. CdC to tedy - podle mne- neumožňuje a je potřeba to mít na zřeteli. Ne vždy jsou programátočři většinou astronomové, často to jsou pouze programátoři a je jim to celkem jedno.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
dík za odpověď, vlastně o nic nejde, jak říkáš, stačí si to předem uvědomit. CdC se mi zdál jako celkem propracovaný program. Jaké jiné profi se třeba často používají?
Není tak špatné knihy, aby alespoň v něčem nebyla prospěšná(Nullus est liber tam malus, ut non aliqua parte prosit)
Souhlasím s tím, že CdC je slušný program - pro většinu astro úloh bohatě postačuje - navíc je zdarma.
Jinak běžně se používají Guide, The Sky, Starry Night....
Jinak běžně se používají Guide, The Sky, Starry Night....
lepší rada žádná než špatná
- jaroslavdos
Ahoj,
navíc si můžeš pod ikonkou "typ projekce" nastavit právě způsob jaký požaduješ- tedy i počítání od jihu.
jaroslavdos
navíc si můžeš pod ikonkou "typ projekce" nastavit právě způsob jaký požaduješ- tedy i počítání od jihu.
jaroslavdos
nikde jsem to tam nenašel, jakou máš verzi programu?
- jaroslavdos