Azimutální souřadnice v CdC

Povídání o astronomické literatuře, počítačových planetáriích, hvězdných mapách, atd.
Odpovědět
johnna

Příspěvek od johnna »

Ahoj,

všiml jsem si, že v CdC se počítá na AZ ose od severu přes V, J, Z. Například alfa UMi má teď v CdC ~0°57'. Normálně se, ale volí jako počátek na AZ ose jih, tak proč se v CdC začíná od severu?? díky ;)
Není tak špatné knihy, aby alespoň v něčem nebyla prospěšná(Nullus est liber tam malus, ut non aliqua parte prosit)
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Máš pravdu, v astronomie se azimut vždycky měřil od jihu. V určitou dobu se ale začalo - zřejmě s rozvojem  programů  a implemantací   různých výpočtů i z geodetické astronomie   do nových programů - používat i geodetické měření azimutu od severu .Takže jsou profi programy, které používají klasický azimut od jihu, potom se setkáš s programy, které ti  umožňují nastavit. z obou možností.  CdC to tedy - podle mne- neumožňuje a je potřeba to mít na zřeteli. Ne vždy jsou programátočři většinou astronomové, často to jsou pouze programátoři a je jim to celkem jedno.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
johnna

Příspěvek od johnna »

dík za odpověď, vlastně o nic nejde, jak říkáš, stačí si to předem uvědomit. CdC se mi zdál jako celkem propracovaný program. Jaké jiné profi se třeba často používají?
Není tak špatné knihy, aby alespoň v něčem nebyla prospěšná(Nullus est liber tam malus, ut non aliqua parte prosit)
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Souhlasím s tím, že CdC je slušný program - pro většinu astro  úloh bohatě postačuje - navíc je zdarma.
Jinak běžně se používají Guide, The Sky, Starry Night....
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
jaroslavdos

Příspěvek od jaroslavdos »

Ahoj,
navíc si můžeš pod ikonkou "typ projekce" nastavit právě způsob jaký požaduješ- tedy i počítání od jihu.
jaroslavdos
johnna

Příspěvek od johnna »

nikde jsem to tam nenašel, jakou máš verzi programu?
jaroslavdos

Příspěvek od jaroslavdos »

Mám verzi 2.76
jaroslavdos
Odpovědět