PERIODICKÁ CHYBA (PE) paralaktické montáže

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Odpovědět
Jan

Příspěvek od Jan »

Zájmem o astro-fotografii a CCD snímání nebeských objektů potěšitelne roste, ale hned po prvních experimentech amatér zjistí, že samotná WEB kamera k úspěchu nestačí.

Obrátí tudíž svou pozornost k mechanice dalekohledu a hned v prvním kole se setká s pojmem
[glb]PERIODICKÁ CHYBA MONTÁŽE (PE)[/glb] který sice byl zde již několikrát diskutován, ale dosud nebyl uveden coby samostatné téma. Myslím ale, že důležitost PE si samostatné téma zaslouží, aby zkušenosti, rady a dotazy byly soustředěny na jednom místě.

Inspiroval mne francouzsky WEB obsahující
porovnání grafů periodické chyby u 22 montáží,
včetně i u nás známých SYNTA HEQ-5, EQ-6 a dalších.

Máte-li o problematiku zájem, navštivte  
http://astrosurf.com/demeautis/.
tam klikněte na Divers a poté na Qualité des montures. Komentáře jsou sice pouze ve francoužštině, ale grafy jsou dostatečně vypovídající, pokud jde o hodnoty a průběhy PE.

V případě zájmu o vybrané a u nás známé montáže, mohu se pokusit získat souhlas autora s překladem příslušných komentářů a se zveřejněním.

Zdraví
Jan
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Musím konstatovat, že moje EQ6 je oproti těm třem grafům, co tam pro ni jsou, asi 2x lepší (tedy doufám že jsem dobře měřil, a měřil jsem aspoň 3x).

Navíc spektra získaná pomocí FFT průběhu per. chyby ukazují to, na co už mám dlouho podezření. Totiž že chyba kol v té mizrené plechové převodovce mezi KM a šnekem je vyšší, než chyba samotného šnekového soukolí. Momentálně se pídím po přesné převodovce a lepších motorech. Doufám, že se moje doměnka, kterou mi mimochodem daný odkaz jen potvrzuje, ukáže jako správná.

http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
elbi

Příspěvek od elbi »

Zájem o tuto problematiku by rozhodně byl.Já bych si např. docela rád objektivně změřil velikost PE u své montáže.
Můžete zde někdo prosím připomenout nějaký způsob měření PE?
Díky.Elbi
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Elbi, počkej si až budeš mít ready tu kameru a PC u montáže. S mým SW na pointování je to pak hračka.

Mimochodem, jak stavíš domeček ???
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
elbi

Příspěvek od elbi »

Proč ten výraz na konci? Tos chtěl naznačit že nemám aktuální web???
Domeček roste.Pošlu ti fotku.Na webu taky udělám aktualizaci.S tou PE tedy počkám...
Teď jsem juknul na tu stránku a jeden výrobce mi tam chybí :rotflmao:
Morpheus

Příspěvek od Morpheus »

Prečo má každá vyrobená montáž inú periodickú chybu? Nemal by mať každý prevod rovnakú PE. Bude to dosť blbé, keď narazím na kus, ktorá je nepresná. Alebo to snáď vyrábajú nejaký Čínania? ???
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Morpheus napsal: . Alebo to snáď vyrábajú nejaký Čínania? ???Ti to vyrábějí ještě velmi slušně. Zkoumal někdo per.chybu "pečlivě" vyrobené  amatérské montáže s převody ? To by teprve bylo divení. I Zeiss u svých profi montáží měl periodickou chybu do 20".
Vše kolaté, byť sebepečlivěji vyrobené, je trochu šišaté. A to je   příčina periodicjých chyb. Každé jednotlivé kolečko vnáší jednu periodickou chybu !
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
igi

Příspěvek od igi »

Velmi zaujimava stranka. Ked som porovnal parametre montazi, ktore su pre nas cenovo dostupne, s montazou Astrophysics, len som sa trpko pousmial :-/. Inak ake montaze sa daju v nasich koncinach zohnat? Teda okrem GS a EQ.
Hynek2

Příspěvek od Hynek2 »

Domnívám se že , zná-li člověk parametry jednotlivých převodových stupnů a otáčky motoru, dá se z pravidelnosti kolísání otáček vyvodit který převodový stupeň je příčinou potíží. V praxi je však jistě obtížné nepřesné kolo nahradit.
Jan

Příspěvek od Jan »

[glb]FFT[/glb]
Jistě jste si povšimli, že u každého typu montáže na posledním grafu (pod grafy PE) jsou vyneseny křivky označené zkratkou FFT.

Pokud s měřením tohoto parametru máte zkušenosti, máte k němu SW, nebo dokonce výsledky svých měření, určitě to bude zajímat i ostatní..

Zdraví
Jan

Hynek2

Příspěvek od Hynek2 »

No, ony jsou ty stránky vůbec nějaké zajímavé, ale kdo má té hatmatilce rozumět.
A co se týká předváděnýh přístrojů, je to někde úplně jinde, než o čem si tu denně povídáme.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Hynek2 napsal: A co se týká předváděnýh přístrojů, je to někde úplně jinde, než o čem si tu denně povídáme.
OK, je třeba si také uvědomit že per. chyba bude až to poslední kritérium při výběru montáže ( i když permanentní diskuse o ní by nasvědćovaly o opaku). Pokud se bude montáž pod dalekohledem prohýbat, kroutit a chvět při každém závadu větru nebo nepatrném dotyku, lze klidně na per. chybu zapomenout. Vakly montáží v řádech úhlových minut nejsou vzácností. Při výběru montáže bych ty priority trochu otočil. Ten test ale pěkně ukazuje, jak každý lepší parametr stojí i peníze.(ceny si každý asi doplní...)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
vla

Příspěvek od vla »

MilAN napsal:
OK, je třeba si také uvědomit že per. chyba  bude až to poslední kritérium při výběru montáže ( i když permanentní diskuse o  ní by nasvědćovaly o opaku). Pokud se bude montáž pod dalekohledem prohýbat, kroutit a chvět při každém závadu větru nebo nepatrném dotyku, lze klidně na per. chybu zapomenout. Vakly montáží v řádech úhlových minut nejsou vzácností. Při výběru montáže  bych ty priority  trochu otočil. Ten test ale pěkně ukazuje, jak každý lepší parametr stojí i peníze.(ceny si každý asi doplní...)
S tím lze pouze naprosto nesouhlasit, jakmile budeš chtít začít fotit a tam nakonec směřuje většina, budou požadavky na tuhost naprosto rovnocené problémům s periodickou chybou a vůlí v převodech. Dle mých zkušeností většina dostupných montáží nemá problémy s tuhostí jako celek, ale většinou je problém s tuhostí stativu, který lze snadno vyměnit či vyrobit na rozdíl od výměny motorů, převodů atd. Montáž tedy musí být celkově kvalitativně vyvážená a pakliže při pořízení hodíme některý ze základních požadavků na montáž za hlavu způsobí nám to později závažné problémy.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
T.o.m

Příspěvek od T.o.m »

Na jednu stranu je jasné, že u nějaké šumťácké montáže bude per. chyba bude asi to poslední zlo, ale u montáží pevnějších zase důležitost velikosti chyby dramaticky roste, takže jen záleží na tom, k jaké montáži vztahujete periodickou chybu.

Dle mě je per. chyba důležitá tehdy, pokud máte sestavu stabilní natolik, že periodickou chybu poznáte při pointování (a není když vám různé jiné potíže znemožní per. chybu při pointování vůbec zjistit).

Tom :hi:
MP

Re: PERIODICKÁ CHYBA (PE) paralaktické montáže

Příspěvek od MP »

No, mne to dela problemy i u nepointovanych expozic. Pri foceni planet mam casto zorne pole treba 2 minuty pres cele CCD a per. chyba moji GS montaze je kolem jedne minuty !  Je hloupe, kdyz si presne zamerim planetu doprostred zorneho pole a na konci serie fotek ji mam na kraji, nebo musim serii prerusit a hybat s RA. Takze, pokud si dam praci s ustavenim montaze a pokud moc nefouka vitr, je per. chyba tou nejvetsi neprijemnosti, kterou moje mala jednoducha montaz zpusobuje.

e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Odpovědět