Jak uchranit elektroniku v noci venku?
Ahoj,
zajimalo by me, jak resite nasledujici problem: kvuli foceni mate venku laptop, nekde na stolecku, v blizkosti montaze, abyste mohli zaostrit fotoaparat nebo kameru. V noci je bud velka zima, nebo priserna vlhkost, kdy po pocitaci uplne "tece voda". V takovem pripade me zacina elektronika trochu zlobit a obcas prestava fungovat vycitani z USB a podobne nesmysli, no a kdyz Wokna hodi nasledujici hlasku
tak dojde k neskutecne degradaci vykonu a nezbyva nez reboot. Tento performance problem jsem ale castecne vyresil.
Zajima me tedy, kdo na laptop hodi deku, kdo nejaky vodeodolny obal, kdo ho ma v krabici a kdo na nej fouka fenem teply suchy vzduch... ???
diky
zajimalo by me, jak resite nasledujici problem: kvuli foceni mate venku laptop, nekde na stolecku, v blizkosti montaze, abyste mohli zaostrit fotoaparat nebo kameru. V noci je bud velka zima, nebo priserna vlhkost, kdy po pocitaci uplne "tece voda". V takovem pripade me zacina elektronika trochu zlobit a obcas prestava fungovat vycitani z USB a podobne nesmysli, no a kdyz Wokna hodi nasledujici hlasku
tak dojde k neskutecne degradaci vykonu a nezbyva nez reboot. Tento performance problem jsem ale castecne vyresil.
Zajima me tedy, kdo na laptop hodi deku, kdo nejaky vodeodolny obal, kdo ho ma v krabici a kdo na nej fouka fenem teply suchy vzduch... ???
diky
Já ho zakrývám kusem celty - jednak na něj nepadá rosa a jednak si tam trochu topí. Žádné problémy s ním nemám.
Když jsem ještě fotíval u našich na zahradě, tak jsem ho pak po focení nechával běžet běžet do rána ze zásuvky, aby vyschl. Ze začátku jsem ho rovnou vypl a odnesl domů. Jenomže jak byl vymrzlý, tak se po přenesení do tepla celý orosil a asi po půl roce zrezavěly ložiska větráku procesoru - dělalo to pak děsný kravál.
Když jsem ještě fotíval u našich na zahradě, tak jsem ho pak po focení nechával běžet běžet do rána ze zásuvky, aby vyschl. Ze začátku jsem ho rovnou vypl a odnesl domů. Jenomže jak byl vymrzlý, tak se po přenesení do tepla celý orosil a asi po půl roce zrezavěly ložiska větráku procesoru - dělalo to pak děsný kravál.
http://astrofoto.euweb.cz&&zvrastil (at) seznam (bodka) cz
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Když jsem venku a mám auto, tak ho mám daný v kufru v autě a tam je to bez problémů. pokud jsem bez auta, a mám ho venku na bedně či stolečku, je většinou celý mokrý až až a nikdy to nemělo na nic vliv (IBM Thinkpad R40). Po dobu expozice a mé nepřítomnosti zavírám dekl a pokud je mokro opravdu velké, házím přes něj látkovou utěrku. Má to dvě výhody: vypne se podsvit a spotřeba klesne a pod utěrkou se udrží více tepla a LCD panel pak tak nepromrzne a má lepší odezvu a kontrast.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
diky za postrehy. Asi jsem vas trosku zmatl tou hlaskou - to jsem prozatim vyresil nastavenim v BIOSu, kde jsem u performance nastavil battery optimized misto performance nebo maximum performance. Laptop je pak sice pomalejsi, ale funguje. Wokna mam legalni (ja vim, tfuj), ale svepomoci "reinstalovane" na novou extra partition pote, co jsem tam leta provozoval linux a wokna musel svepomoci "ozivit" kvuli astrofotu... takze Wokna obcas maji nejaky psychicky problem, ale to je normalni 
Kazdopadne to provozuju na okraji Prahy v praci, takze mam vse co se napajeni tyka resene pres normalni 220V zasuvku => setrit el. energii nemusim.
Napadlo me pro nej vyrobit nejaky maly domecek - krabici, treba z polystyrenu? Co vy na to? Je to dobrej napad nebo je to spatnej napad, nebo jakej je to napad ;D

Kazdopadne to provozuju na okraji Prahy v praci, takze mam vse co se napajeni tyka resene pres normalni 220V zasuvku => setrit el. energii nemusim.
Napadlo me pro nej vyrobit nejaky maly domecek - krabici, treba z polystyrenu? Co vy na to? Je to dobrej napad nebo je to spatnej napad, nebo jakej je to napad ;D
- re
- Věk: 60
- Kontaktovat uživatele:
Na notebook mám udělané takové "krmítko" z překližky vylepené polystyrenem a notebook v tom běhal při -22° celou noc v pohodě.
mě by zajímalo jak si chráníte svoje DSLR, včera mi totiž přivezly novej canon 450D a nerad bych ho hned při prvním focení zničil nejvíc se bojim toho přenosu ze zimy do tepla to se mi pak všechno orosí až z toho teče a tomu bych chtěl nějak zabránit.
MY TELESCOPES & MONTAGE: TS Newton gso 750/150mm / Skywatcher 80/400mm / HEQ-5-Synscan
EYEPIECES: Plössl 20 mm /University Optics Ortho 9mm /Zeiss Genuine Ortho 5mm
FILTERS: UHC / Moon / Yellow / UV/IR block
CAMERAS: Canon 450D / QHY5 autoguider
EYEPIECES: Plössl 20 mm /University Optics Ortho 9mm /Zeiss Genuine Ortho 5mm
FILTERS: UHC / Moon / Yellow / UV/IR block
CAMERAS: Canon 450D / QHY5 autoguider
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Mokré to je i venku při focení, a ničemu to nevadí. Těžko s tím dělat více, než přes to případně přehodit kus látky.
Ad rosení po přenosu domů - nejlepší je strčit ještě venku foťák do pouzdra či brašny, zavřít ji a pak teprve ji dát do tepla. Otevřít až po vyrovnání teplot. Nejlépe ráno.
A neboj se, ty zarcadlovky zase tak háklivé nejsou, je to poměrně slušně zatěsněné (ne sice těsněním ale mechanickou konstrukcí tlačítek) i u těch spotřebních modelů, a rosa by tomu vadit neměla. Svojí 20D ve dne kolikrát fotím i když třeba trochu prší, takže foťák zmokne, a nic se mu nestane.
Ad rosení po přenosu domů - nejlepší je strčit ještě venku foťák do pouzdra či brašny, zavřít ji a pak teprve ji dát do tepla. Otevřít až po vyrovnání teplot. Nejlépe ráno.
A neboj se, ty zarcadlovky zase tak háklivé nejsou, je to poměrně slušně zatěsněné (ne sice těsněním ale mechanickou konstrukcí tlačítek) i u těch spotřebních modelů, a rosa by tomu vadit neměla. Svojí 20D ve dne kolikrát fotím i když třeba trochu prší, takže foťák zmokne, a nic se mu nestane.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Někde jsem čet, že se má fotoaparát ještě venku zabalit do igelitového sáčku a pak se k němu nedostane vlhkost ze vzduchu. Ještě jsem to nezkoušel, protože si na to vzpomenu až když už je pozdě.
Prozatim jsem to vyresil tak, ze pres laptop prehodim bublinkovou ochrannou folii a posledne nezlobil tak snad mu to vydrzi...
- jozopovazan
Tak ja som to s tou rosou asi prehnal,
bola tma a nevsimol som si ze fotak ostal vonku celu noc. Nic nove, akurat dost lialo, takze je plny vody.
Baterku a kartu som vybral a susim,
ako to dopadlo dam vediet. :'(
mate niekto dobru radu ako sa mam tvarit pri reklamacii? alebo ako fotak pripravit na reklamaciu tak aby nebolo vidiet ze zmokol?
bola tma a nevsimol som si ze fotak ostal vonku celu noc. Nic nove, akurat dost lialo, takze je plny vody.
Baterku a kartu som vybral a susim,
ako to dopadlo dam vediet. :'(
mate niekto dobru radu ako sa mam tvarit pri reklamacii? alebo ako fotak pripravit na reklamaciu tak aby nebolo vidiet ze zmokol?
10" dobson, 10x50, bresser R90
- Alien_MasterMynd
Pri reklamaci se netvarit nijak a nechat si ho regulerne opravit nebo koupit novy. Za blbost se totiz plati (a plati ten blby, ne ostatni za nej
), ja si takhle vlastni blbosti uz taky par veci odprasknul...

SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm
http://www.alien-mastermynd.com
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm
http://www.alien-mastermynd.com
- biker.fm
- Věk: 57
- Kontaktovat uživatele:
jozopovazan napsal: alebo ako fotak pripravit na reklamaciu tak aby nebolo vidiet ze zmokol?Vzdycky zustane nejaka "stopa" ve fotaku a technik pozna ze zmokl, takze nezbyva nez si ho nechat opravit (pokud to bude financne vyhodne), jinak koupit novy a priste si davat vetsi pozor na fotak i jinou techniku.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
Ve foťácích je někdy uvnitř nalepený papírek, který při namočení změní barvu a to se asi neukecá.
I když bratrovi kocour pomočil notebook a v servisu ho bez řečí daly dohromady.
I když bratrovi kocour pomočil notebook a v servisu ho bez řečí daly dohromady.
Osobně tu verzi "přijít tam a dělat že nic" taky nedoporučuju. Ono zkušenější technik to opravdu bezpečně pozná a co hůř, některé servisy pak ještě účtují klientovi přirážku za to, že to nepřiznal... Osobně se mi tohle stalo s mobilem a známému právě s foťákem. Ale je to servis od servisu, mé zkušenosti jsou asi spíš extrém...
Ono přeci jenom odborný servis pozná (spíš počítá), že normální člověk nechodí s mobilem zabaleným v igelitovým pytlíku, a že se prostě stává, že i laptop při práci venku může navlhnout. Mobilů se to týká obvzlášť.
Tuhle jsem vezl zásilku ze servisu a zákaznici telefon vrátili (v záruční lhůtě, sice opravený), s tím že má zaplatit cca 600,- za nějakou z oxidovanou součástku.
Zkrátka já si myslím že se takovéto věci člověk při práci venku prostě nevyhne, a jednou beztak dojde k tomu, že ta elektronika to nevydrží.
Bude jenom otázka času jak se k tomu přistupuje.
Tuhle jsem vezl zásilku ze servisu a zákaznici telefon vrátili (v záruční lhůtě, sice opravený), s tím že má zaplatit cca 600,- za nějakou z oxidovanou součástku.
Zkrátka já si myslím že se takovéto věci člověk při práci venku prostě nevyhne, a jednou beztak dojde k tomu, že ta elektronika to nevydrží.
Bude jenom otázka času jak se k tomu přistupuje.
http://planetaryphoto.cz/ , EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo