celooblohovka

Astronomické snímky pořízené členy našeho fóra, upozornění na nové snímky objektů, odkazy...
ceres

celooblohovka

Příspěvek od ceres »

Tak sme vcera s ivanmsk a FunTomas-om vyskusali "first light" noveho celooblohoveho zrkadla. Ono moc nove nie je - mame ho od prof. Porubcana z AsU SAV, ktory nam laskavo pozical jedno z vyradenych zrkadiel, ktore sluzili v ramci bolidovej siete. Bolo dost zajdene a ma dve praskliny, FunTomas ho ale dal v ATC nanovo pokovit a odviedli naozaj skvelu pracu. Praskliny to vydrzali a plocha je vyborna. Zrkadlo ma priemer 36 cm a snimali sme ho CCD kamerou astropix 4.0 pri binovani 2x2 expoziciou 30 sekund objektivom Nikon 4/28 len tak zo stativu. Vysledky su priaznive, teraz nam uz neujde ziadny bolid Tu je ukazka zlozeniny 5x30 s:

Na parcialnych snimkach je dosah cca 8 mag, odhadom by sme mohli zachytit metasy jasnejsie ako 2 mag. Uvidime, co povedia jesenne roje. Vyhodou celooblohovky totiz je, ze Mesiac sa tam prejavuje len ciastocne a mozno snimat bez ohladu na jeho fazu... Takze, mame novu hracku, ktoru mozeme pouzivat ako "pridruzenu vyrobu" pocas kazdeho pozorovania ;)
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
ceres

celooblohovka

Příspěvek od ceres »

Tu je este zlozenina (max) 20x30s

Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
MaG
Kontaktovat uživatele:

celooblohovka

Příspěvek od MaG »

Super kluci. Narozdíl ode mně máte citlivější detektor, ale to mi nevadí. Těším se na vaše projekty. Plánujete to napojit občas i na nějaký online snímač s výstupem na net?

Ten černý kruh jste "vyrobili" uměle, nebo je kamera takhle kruhová? Co ostření, fungovalo to jako to dělám já, že podržím třeba mobil kus nad zrcadlem a zaostřím na jeho displej?

P.S. můžete vložit jeden větší záběr nebo aspoň výřezy poblíž středu a u okraje zrcadla? Vím, že to asi je tím binningem, ale prosím o to i tak :)

P.S. 2 přijde mi to i takhle, že obraz je skvělý i u okrajů, jaký to má sklenutí? (resp. jak je nad středem vysoké)?
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
ivanmsk

celooblohovka

Příspěvek od ivanmsk »

MaG napsal: Super kluci. Narozdíl ode mně máte citlivější detektor, ale to mi nevadí. Těším se na vaše projekty. Plánujete to napojit občas i na nějaký online snímač s výstupem na net?

Ten černý kruh jste "vyrobili" uměle, nebo je kamera takhle kruhová? Co ostření, fungovalo to jako to dělám já, že podržím třeba mobil kus nad zrcadlem a zaostřím na jeho displej?

P.S. můžete vložit jeden větší záběr nebo aspoň výřezy poblíž středu a u okraje zrcadla? Vím, že to asi je tím binningem, ale prosím o to i tak :)

P.S. 2 přijde mi to i takhle, že obraz je skvělý i u okrajů, jaký to má sklenutí? (resp. jak je nad středem vysoké)?
Odpoviem asi ja.
Cierny kruh v strede sme nevyrobili umelo a nieje to ani kamera - zrkadlo ma v strede otvor.
Zaostrenie - kedze kamera je dostatocne citliva, tak sme zaostrovali pri live rezime expoziciami 500ms.
Ono to bola taka rychlovka, zrkadlo volne polozene na stole a nad tym zbastlena trojnozka, samozrejme, ze to nebolo nijako nastavene, to budeme riesit potom, ked nahodime ten spravny objektiv (50mm Nikkor), ta dvadsatosmicka bola z nudze cnost - trojnozka bola kratka a nemali by sme tam celu plochu zrkadla.
Iste je na tom vsetkom este treba popracovat, ale uz sme "na ceste" :-)
Este poznamka, ktora padla aj vcera vecer: Murphy vravi, ze kedze mame techniku na snimanie celej oblohy, tak bolidy prestanu lietat...
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D,  Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
ceres

celooblohovka

Příspěvek od ceres »

MaG napsal: Super kluci. Narozdíl ode mně máte citlivější detektor, ale to mi nevadí. Těším se na vaše projekty. Plánujete to napojit občas i na nějaký online snímač s výstupem na net?
Vidis, to mi nenapadlo - skusime to snimat aj webkou s vystupom on-line, to by mohlo byt zaujimave. Len ta rozlisovacka... Este mame v plane mobilnu verziu, teda s digitalom (bez kamery, pocitaca atd.), len sme vcera nestihli vyskusat tu citlivost.

MaG napsal: ...přijde mi to i takhle, že obraz je skvělý i u okrajů, jaký to má sklenutí? (resp. jak je nad středem vysoké)?
Podla mna je to sklenute spravne, bolo to vlastne "profi" zrkadlo a ostry obraz je aj na kraji, tam vsak mame uz sajrajt z okoliteho presvetlenia. Ale v ramci moznosti je to nadstandard. Ved sa s takymito zrkadlami obhospodarovala bolidova siet. Konkretne toto bolo skoro dve desatrocia na Skalnatom Plese, ma teda na konte nejeden bolid Ale, ako napisal ivanmsk, vdaka nasej novej celoohlohovke sme nad Mariankou vytvorili 300-kilometrovy vrchlik, v ktorom bolidy uz lietat nebudu ;D
MaG
Kontaktovat uživatele:

celooblohovka

Příspěvek od MaG »

Podobný vrchlík jsem vytvořil při Perseidách loni nad Jabloncem Díky za info.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
janek950

celooblohovka

Příspěvek od janek950 »

ivanmsk napsal: Este poznamka, ktora padla aj vcera vecer: Murphy vravi, ze kedze mame techniku na snimanie celej oblohy, tak bolidy prestanu lietat... I kdepak - v Blavě by mohlo být jasno, tak koukejte s Ceresem snímat dnes nad ránem - třeba se povede a ten předpovězený bolid nebude nad Sudánem ...

mn
janek950, SW Dobson 355/1650, Newton 203/810, DVTI, ASI174MM
ceres

celooblohovka

Příspěvek od ceres »

janek950 napsal:
I kdepak - v Blavě by mohlo být jasno, tak koukejte s Ceresem snímat dnes nad ránem - třeba se povede a ten předpovězený bolid nebude nad Sudánem ...

mn

Neboj, mame pohotovost, skusime nasnimat aj samotne teleso ;)
janek950

celooblohovka

Příspěvek od janek950 »

ceres napsal:

Neboj, mame pohotovost, skusime nasnimat aj samotne teleso ;)Zhruba od půlnoci (v UT) by měla být jasnější 15.0 mag a než vstoupí do atmosféry, mohla by mít kolem 10 mag, takže by neměl být problém s jasností. Držím palce.
mn
janek950, SW Dobson 355/1650, Newton 203/810, DVTI, ASI174MM
ivanmsk

celooblohovka

Příspěvek od ivanmsk »

janek950 napsal:
Zhruba od půlnoci (v UT) by měla být jasnější 15.0 mag a než vstoupí do atmosféry, mohla by mít kolem 10 mag, takže by neměl být problém s jasností. Držím palce.
mnZial, mali sme zamracene, napriek tomu sme (ako som pisal v inom vlakne) nastartovali aspon bolidovu techniku....
Tu je aspon obrazok ako funguje nasa celooblohovka s tym spravnym objektivom (Nikkor f=50mm)
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D,  Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
TH

celooblohovka

Příspěvek od TH »

Zdravím,
o pár příspěvků výše jste psali, že zrcadlo má ve středu otvor. Napadlo mě, jestli by se nedal využít k umístění jednoramenného držáku pro kameru nebo foťák a zbavit se tak dvou ramen trojnožky, které ruší kompozici obrazu.
Hodně povedených snímků přeju. T.H.
Dalekohled + bino Baader = obraz viděný oběma očima současně, je fakt lepší ...
ivanmsk

celooblohovka

Příspěvek od ivanmsk »

TH napsal: Zdravím,
o pár příspěvků výše jste psali, že zrcadlo má ve středu otvor. Napadlo mě, jestli by se nedal využít k umístění jednoramenného držáku pro kameru nebo foťák a zbavit se tak dvou ramen trojnožky, které ruší kompozici obrazu.
Hodně povedených snímků přeju. T.H.
To nepojde. Da sa to samozrejme upevnit na jednu nohu, ale ta tam ostane vzdy v zornom poli objektivu.
Tomkk

celooblohovka

Příspěvek od Tomkk »

Možná ještě takovej kořalečnickej nápad: Z otvoru v zrcadle středová tyč a až těsně u objektivu pavouk chycený například za závit objektivu. Tenký pavouk by byl tak těsně u objektivu, že by zřejmě způsobil jen pokles jasu, a ne úplné zastínění... To už by šlo odečíst.

Nebo např. trochu riskantnější řešení: Vzít filtr k objektivu a uprostřed skla vyvrtat díru. Do ní zasunout tyč na konci se závitem a zajistit matkou. Samozřejmě filtr patřičně vypodložit, aby tyč nedosáhla k čelní čočce.
Pak by v obraze žádný stín pavouka nebyl, jen mírné zastínění celého obrazu .
ivanmsk

celooblohovka

Příspěvek od ivanmsk »

Tomkk napsal: Možná ještě takovej kořalečnickej nápad: Z otvoru v zrcadle středová tyč a až těsně u objektivu pavouk chycený například za závit objektivu. Tenký pavouk by byl tak těsně u objektivu, že by zřejmě způsobil jen pokles jasu, a ne úplné zastínění... To už by šlo odečíst.

Nebo např. trochu riskantnější řešení: Vzít filtr k objektivu a uprostřed skla vyvrtat díru. Do ní zasunout tyč na konci se závitem a zajistit matkou. Samozřejmě filtr patřičně vypodložit, aby tyč nedosáhla k čelní čočce.
Pak by v obraze žádný stín pavouka nebyl, jen mírné zastínění celého obrazu .
To druhe riesenie s tym filtrom je teoreticky mozne, ale noha by musela byt velmi tenka, takze by to nebolo stabilne. Hrubsia noha pri malej vzdialenosti od objektivu sposobi velke rozmazane zatienenie v centralnej oblasti.
To prve riesenie nepomoze, akonahle idem okolo objektivu, tak ho zatienim. Cim je noha blizsie k objektivu, tym viac mi to zakryje.
Resume: snimky z celooblohovky su na dokumentaciu povedzme preletov bolidov. Obraz trojnozky a kamery uz k tomu akosi patri (podobne ako luce okolo jasnych hviezd fotenych cez Newton) a mne osobne to nevadi. Beriem to ako sucast zaberu.
Inak diky za inspiraciu, mozno to niekto vyskusa.
Kami
Věk: 49

celooblohovka

Příspěvek od Kami »

Nemáte po ruce poncetku,byl by pěkný záběr nepohybujících se hvězd na celé obloze. Trochu by to však ubíralo kouzlo krásně prokresleného obzoru.
Z těch fotek mě hlodá červíček,abych něco podobného také postavil.

;D
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, KC200/2000, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
Odpovědět