Potřebuji radu (začátečník)

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

MilAN:
Takže teoreticky by to mělo jít umístěním polárky na ten "ciferník" na 6. hodinu.
.
S dostatečnou přesností / resp. nepřesností/ lze nastavit montáž  :
1/ otočit polární osou tak, aby  ta přímka  směřujícící k 6. hodině  mířila k hvězdě Alkaid ( UMa).
2/Potom pomocí změny azimutu a výšky montáže umístit Polárku na tu kružnici k údaji 6h.

To by mělo pro začátek postačovat  k focení kratším ohniskem. Samozřejmě, lze použít sofistikovanější postupy
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
planescape

Příspěvek od planescape »

Díky všem za rady, ale stejně v tom furt plavu. Přečetl jsem už několik návodů, ale mám z toho ještě větší zmatek.

Základem pro mě je návod zde na fóru.
1) seřízení polárního hledáčku
a) seřízení ohniskové destičky - tady jsem neměl problém
b) seřízení datové stupnice - tady si myslím, že jsem to taky jakž takž zvládnul - jen jsem na datové stupnici nastavil 3. listopadu, protože to mi vychází pro mou polohu pro letošek pro polárku HA = 0°.

2) nastavení Polárního hledáčku
a) to jsem zvládnul
b) 1) taky v pohodě
b) 2) tady mám problém, protože ta časová stupnice (RA setting circle) se spolu s RA osou neotáčí, když je zaaretovaná

Takže jak já mohu nastavit správný čas?
planescape

.
S dostatečnou přesností / resp. nepřesností/ lze nastavit montáž :
1/ otočit polární osou tak, aby ta přímka směřujícící k 6. hodině mířila k hvězdě Alkaid ( UMa).
2/Potom pomocí změny azimutu a výšky montáže umístit Polárku na tu kružnici k údaji 6h.

To by mělo pro začátek postačovat k focení kratším ohniskem. Samozřejmě, lze použít sofistikovanější postupy

Jestli chápu tvůj návod dobře, tak jde o to mít na přímce v hledáčku spolu s polárkou hvězdu, mezi nimiž je NCP (také na té přímce). To mi ale pak přijde lepší použít hvězdu Kochab - beta UMi. V programu Stellarium mi vychází, že má HA=12h00m35s, když má polárka HA=0.
Chápu to dobře? Nebo vymýšlím kraviny?
MilAN

Příspěvek od MilAN »

k příspěvku  631 :
Takže máš nastavenou "0" na té časové stupnici  oproti značce a stupnici těmi malými šroubky pevně spojenou .A teď, když odaretuješ  RA osu a volně otáčíš hlavou montáže, tak  se s ní otáčí i ta stupnice  a index , který původně ukazoval na "0" teď ukazuje  hodiny, o který jsi to otočil

ad 632: ano, pokud nemáš nakreslena ta souhvězdí v hledáčku, pak ano. Vzhledem ale k tomu, že ten směr stejně odhadujeme, není v tom zase zásadní rozdílPokud je máš ( není tvůj případ), pak není potřeba přemýšlet nad časovou stupnicí a osami, ale použít tu kresbu s UMa
planescape

k příspěvku  631 :
Takže máš nastavenou "0" na té časové stupnici  oproti značce a stupnici těmi malými šroubky pevně spojenou .A teď, když odaretuješ  RA osu a volně otáčíš hlavou montáže, tak  se s ní otáčí i ta stupnice  a index , který původně ukazoval na "0" teď ukazuje  hodiny, o který jsi to otočil
No právě, že to tak nejde. U HEQ5 je v té časová stupnici díra, kterou projde aretační šroub, když je nastavena 0. Když nastavím na jiný čas a zaaretuju, tak se trochu protáčí (neutahoval jsem ten šroub moc fest). Jedině, když není zaaretovaná, tak se otáčí s RA osou, ale zároveň jde otáčet ta stupnice i rukou, takže to není moc dobré.
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

1. Malé kolečko pro Polárku v hledáčku míří kolmo dolů ( ve skutečnosti nahoru, obraz je převrácený ). 2. Na stupnici v tento okamžik nastavím 0 proti značce ( trojúhelník vedle šroubku ) otáčením celé stříbrné stupnice ( šroubek nesmí být dotažený ). 3. Šroubek mám stále volný a otáčením celou osou rektascenze nastavím proti značce příslušný hodinový úhel, který zjistím buď v ručce nebo jakýmkoliv jiným relevantním způsobem (planetária, programy aj.). V tento okamžik se malé kolečko v polárním hledáčku dostane do pozice, do které musím pohyby aretačními šrouby na osách R.A. i De "dotlačit" Polárku.
planescape

ad #635
Díky, to je asi nejlepší varianta. Jenom se mi zdá, že ten hodinový úhel odečítam na té stupnici spodnější, tedy té, která platí pro jižní hemisféru.
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

Měl bys hodnoty odečítat na stupnici zleva doprava. Od 1 až do 24. Ne naopak.
Edit: bez ohledu na to, jestli je to "horní" nebo "dolní" stupnice. Protože takto uspořádané jsem je viděl v různých variantách jak na EQ5 tak na EQ6. Stačí se i podívat na internetu na obrázky :)
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Která stupnice to je, je jednoduchá . Když se otáčí dalekohled směrem k západu, musí hodinový úhel růst. Těch variant stupnic na současných montážích je  několik, i podle toho, kde jsou umístěné a co se  s pohybem osy pohybuje.
planescape

Rozumím. Ono pak je těžké psát nějaký návod pro začátečníky, když se ta zařízení tak liší. A pro mne jako pro úplného začátečníka je zas těžké se v tom vyznat.
Ještě jednou děkuju za vysvětlení.
Napalmex

Příspěvek od Napalmex »

Ahojte.porosim vas o radu.nedavno som si zadovazl maly prenosny skywatcher heritage 130/650. Vcelku slusny teleskop,ale neje zaostrit z okularom mensim ako 10mm. A vsade na internete v popisoch pisu ze to ide. Ale skusal som napr.4mm okular a neslo zaostrit,pretoze je vytah proste kratky. Skusal som aj povytiahnut okular a zachytit ho len tak na kraji na vstupe a nic.tak mi prosim poradte co mam pouzit,aky okular aby to fungovalo.dakujem
Lamid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lamid »

Nešlo by spustiť hlavné zrkadlo v kolimačných skrutkách?
Napalmex

Příspěvek od Napalmex »

To je nastavene od vyroby,predpokladam ze s nim uz nepohnem
Lamid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lamid »

Nevlastním skywatcher heritage 130/650, len u Newtonov sa kolimuju zrkadla. Pozri sa do návodu ako je to u tohto teleskopu.
Ak ano tak postupne rovnomerne spustit zrkadlo dole a skolimovať.
Býva to aj cca 1 cm ak to pomôže.
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Myslím, že lze zaostřit přiloženými okuláry 25 a 10mm, možná bude se 4mm problém, protože výtah není krátký, ale naopak moc vysoký. Otázka je taky, co je to za okulár (konstrukce) a předpokládám, že ostříš na nekonečno.
Odpovědět