Potřebuji radu (začátečník)

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
assumingrain

Příspěvek od assumingrain »

Dobrý den, chtěl bych se zeptat co je to erecting eyepiece 1.5x Děkuji
Tomáš Grygarčík
Věk: 37
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomáš Grygarčík »

Je to napřimovací optický člen, který navíc prodlouží ohnisko 1.5×. Dalekohledy obraz převrací stranově a výškově, což může být u pozemních pozorování nežádoucí a tento člen obraz opět stranově i výškově převrátí. U astronomie pozbývá významu.

U čočkových dalekohledů se často používá zrcátko pro lepší ergonomii při pozorování, které však obraz převrátí jen stranově nebo výškově (záleží na natočení zrcátka v okulárovém výtahu).
SW 200/1000, SW 200/800, SW130/650PDS, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž

FITS prohlížeč
assumingrain

Příspěvek od assumingrain »

Takže to je něco jako Barlow 1.5x a použiva se to pozemní pozorování pokud jsem to dobře pochopil?
Tomáš Grygarčík
Věk: 37
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomáš Grygarčík »

Dá se to tak říct. Pokud jsi na to narazil při snaze získání většího zvětšení (na planety) se stávajícími okuláry, tak možná bude lepší zainvestovat do nějakého planetárního okuláru.
SW 200/1000, SW 200/800, SW130/650PDS, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž

FITS prohlížeč
hadak

Příspěvek od hadak »

Dobrý den.
Koupil jsem od kamaráda starší Newtonův dalokehlod ruské výroby značka Micar. Dlouho jsem se odhodlával začít s pozorováním oblohy. Po přečtení mnoha příspěvků zde na foru jsem zjistil, že je to krásný ale i  náročný koníček. Chtěl bych vás tedy požádat o rady a pomalu začít poodhalovat tajemství na obloze.
1. máte někdo zkušenosti s tímto dalekohledem? délka tubusu 840mm a průměr 140 mm - zrcadlo má 110mm a oh.vzd bude 700mm
2. jak kvalitně se dá pozrovat s touto velikostí a okuláry co u toho byli ? okulár 15mm, 25mm a barlow 3x + barevné filry
3. jaké okuláry by jste mi doporučili dokoupit na prvopočátek ?
4. má cenu dokupovat nějakou kameru - rád bych dělal jednoduché fotky.

PS: pozorování slunečních skvrn, měsíce je úžasné a dokonce jsem už viděl i jupiter s dvěma pruhy sice malinký a neostrý čočkou 15 mm

Děkuji Lada.
hadak

Příspěvek od hadak »

je to dost masivní a těžký - hodně stabilní, vertikální ovládání je ruční tlakem na závaží takže citlivost nic moc musí se hodně opatrně, horizontálně to už je přez šneka a citlivost OK,pak je tam ještě jedna osa takové velice jemné doladění.......dal bych sem fotku ale nevím jak
altoz
Věk: 48
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od altoz »

GSO RC 152/1370, TS APO Quadruplet 70/350, Baader Scopos 66/400, montáž CG-5 GT ADV, ZWO ASI 1600 MM-C, Canon EOS600Dmod., Lacerta MGEN, triedr Helios 7x50
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Pokud máš originální montáž, tak jediná možnost focení by byla přimontovat na tubu digitální foťák se základním objektivem a snažit se to přes ten dalekohled alespoň v RA ose upointovat - tak řádově 1-1,5 minuty a udělat více expozicí. Přímo přes ten dalekohled bych to viděl rozumně na Měsíc a Slunce
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
vla

Příspěvek od vla »

Dokupovat okuláry pro začátek nepotřebuješ, pro začátek máš zvětšení 54, 32, 162, 96 x to by mělo stačit. Pokud tě to opravdu zaujme je pravděpodobné, že časem přejdeš na jinou techniku, ale pro začátek je to určitě dobrý dalekohled. U nás ho prodával pan Matoušek na dalekohledy.cz, zastoupení firmy Tal už tuším ukončil, ale určitě bude schopem ti k dalekohledu poskytnout další informace, jestli lze doplnit pohony atd.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
hadak

Příspěvek od hadak »

fotečky toho dalekohledu,
VLA : já bych chtěl zkusit nějaký 7-10mm planetární ale nevím zda to tam půjde dát k tomu průměru zrcadla, průměr uchycení  je 1,25 a výtah je dost dlouhej, tak abych to nekupoval zbytečně,
slunce a měsíc se dá pozorovat  v pohodě z paneláku ve městě a planety bych pozoroval na chaloupce na samotě v lese kde už není tolik smogu

a díky všem za rady  :)
Artaban
Věk: 58

Příspěvek od Artaban »

já bych chtěl zkusit nějaký 7-10mm planetární ale nevím zda to tam půjde dát k tomu průměru zrcadla, průměr uchyceníje 1,25 a výtah je dost dlouhej, tak abych to nekupoval zbytečně
Klasický 1,25" okulár by tam měl fungovat. Spíš bych ale pozoroval a pomalu zjišťoval co je opravdu třeba. Ohnisek máš zatím opravdu dost. No a zatím si můžeš nějaký okulár půjčit a ověřit zaostření atd.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
hadak

Příspěvek od hadak »

na fotkách jsou ty staré okuláry, zvětšení a ostrost je dobrá ale komfort špatnej a tak bych to raději doplnil a nebo obnovil něčím, co by se dalo použít i po případném přechodu na vyšší level dalokehlodu.

vla

Příspěvek od vla »

Komfort je špatný v čem?
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
hadak

Příspěvek od hadak »

s tím barlowem je to takové dlouhé a kinklavé a hůř se do toho kouká, u běžného dalekohledu mi více vyhovují ty gumové nástavce na konci a tady nejsou, tak jsem myslel nějaké zvětšení cca 170-250x na planety, ale bez barlowa, šlo by to ?
prostě to chci zkusit a pokud mne to zaujme tak by se tomu chtěl věnovat naplno a dosáhnout třeba úrovně jako má pan Jakub Dobeš na astrofotkách, jeho fotografie se mi moc líbí...
pepah

Příspěvek od pepah »

Dobrý den,

pořídil jsem si dalekohled nedávno a k němu následně přes bazar zde na fóru dvoupalcový kolimátor. Pokud ale vložím kolimátor do výtahu, tak plně "netěsní". Přesněji, trochu se "viklá", takže i při otáčení se laser na primárním zrcadle pohybuje v rozmezí půl až jeden centimetr.
Co je špatně ? Kde je chyba ? V technice, nebo mezi technikou a židlí ? :)

Čiré noci,
Pepa
SW 254/1200 Dobson Flex, SW127/1500, SW80/400, EQ5, AZ3
Odpovědět