Potřebuji radu (začátečník)

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
had11

Příspěvek od had11 »

Ahoj michale - to už jsem samozřejmě prostudoval, jako spoustu jiných příspěvků, témat a jiných diskuzí. Nicméně mi to neřekne praktickou zkušenost a znalost jednotlivých lidí. Takže čím více čtu, tím mám větší zmatek co koupit. :-)
had11

Příspěvek od had11 »

1. zkušenosti žádné
2. pozorování z terasy domu ( tmavší část obce )
3. chtěl bych pozorovat převážně hvězdy, ale když uvidím i něco jiného, tak budu rád
4. chci pozorovat častěji, než 1x týdně půl hodiny
5. investice 10-15t. Kč
6. láká mě i fotografování, nicméně bych toto téma odsunul až na později
7. favority už jsem vyjmenoval :-)
deneb

Příspěvek od deneb »

had11
Vítej na fóru, tomu co jsi vybral lze říci jediné - Za hodně peněz málo muziky! Nejdůležitější při teleskopu, ať je jakékoliv konstrukce, je průměr. Tým nic nenahradíš. Nejdažší na tebou zvoleným teleskopem je GoTo navigace. Aby jsi ji ustavil. musíš se naučit polohy hvězd. Takže musíš stejně prvni se naučit a vyhledávat ručně. Já jsem taky začátečník, mám průměr 153 mm a zjišťuji že je to málo. Jestli ti můžu doporučit Tak za ty peníze kup http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3653.html Tam už určitě něco uvidíš. Přikup 7mm (6mm) Okulár a máš na dlouuuuuho vystaráno.
muckos78

Příspěvek od muckos78 »

Ahoj, rozhodujem sa medzi Bresser Pollux 150/1400 a Bresser Galaxia 114/900, čo by ste si vybrali medzi tymto? Dik
had11

Příspěvek od had11 »

Ahoj denebe,
děkuji za radu, ale už v tom začínám mít tedy chaos. Ale chci něco s Go To
deneb

Příspěvek od deneb »

Když se podíváš po netu, tak zjistíš,že ani jeden z těchto teleskopů nenabízí žádný slušný specializovaný prodejce. Nabízí to prodejci kteří prodávají cokoli, jenom aby vydělali. Nerozumí tomu. Vyrobí to firma stylem - Co nejlevněji, na kvalitu nehledí. Všeobecně při koupi brát 150 mm. ALE zde je cena nahoněná tím, že vložili do teleskopu Barlowov čočku, které bude nekvalitní. Prostě jako párky v Kauflandu za 45 kč kilo, jestli umíráš hlady, ber. Ale jinak se jim obloukem vyhýbej.
Kvalita http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3652.html
Pokud musíš mít "štafle" http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3646.html
had11

Příspěvek od had11 »

Jsem trochu podezřívavý - proč pořád supra-dalekohledy a skywatcher? Máš s němi dobrou zkušenost? A popřípadě proč ne Celestron? Chci koupit doopravdy dobře. Chci stativ a tedy měl jsem představu Go To. Nicméně si rád nechám poradit
michal.b

Příspěvek od michal.b »

Prosim, pokud probiha paralelni diskuze, vzdy citujte na co odpovidate, jinak tu bude chaos. Diky, moderator
M.Stone

Příspěvek od M.Stone »

had11: můžeš nakoupit třeba v Binoxu, též jsou na ně dobré reference. A firma Supra dalekohledy je v CR známá a seriózní - proto. Skywatcher je Čína stejně jako Celestron a má jí většina amatérů, neb je na slušné úrovni, za ty peníze.
vla

Příspěvek od vla »

Proč Go-to? Jsi líný se naučit souhvězdí a polohy objektů? Chceš kohosi ohromit jaký máš super stroj co vše udělá sám? Na GO-To máš času dost, doporučuji dobsona 250mm, plnotubus. Ještě ti do horní hranice financí zbyde na drobné doplňky. Pokud se o astronomii opravdu zajímáš, tak v této počáteční fázi spíš potřebuješ něco vidět, než koukat jak se jakýsi stroj sám někam natáčí a možná nakonec najde jakousi nepatrnou mlžinku, neboli mírně jasnější miniflíček v tmavě šedém zorném poli okuláru. Taky je možné, že neznáš hvězdy a skončíš na tom, že přístroj tím pádem nebudeš schopen ustavit a on pak nic nenajde. Na rozdíl od většiny začínajících jsi si stanovil velmi rozumnou částku do začátku, tak ji nevyhazuj za parády, které nepotřebuješ a které ti jen zhorší kvalitu toho v astronomii nejdůležitějšího a to je optický průměr. Ledaže tě to vlastně ani moc nebaví a chceš prostě nějakou hračku, s kterou snad na chvilku zaujmeš okolí. Omlouvám se, jsem na tebe zlý, ale jako jeden z mála začátečníků máš peníze na slušný dalekohled a byl bych rád kdybi jsi si ho opravdu koupil, místo jakýchsi podmíněně automatických hraček. :)
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
visis

Příspěvek od visis »

Já jsem koupil u pana Pazdery GSO Deluxe 8"dobsona a taky spokojenost do začátku Chce to doplnit nějakými slušnými okuláry a pozorovat. Slušných prodejců je rozhodně více.
Jen teď koukám, že ty GSO hodně podražily...
GSO Dobson 680 200/1200 DeLuxe, 1:10 Crayford
Okuláry: 2" GSO SV 30mm 70°, 1,25" Super Plössl 9mm
TeleVue 2" Powermate 2x
had11

Příspěvek od had11 »

Děkuji za odpověď, možná jsem trochu líný se naučit veškerá souhvězdí, ale za těch pár dní, co to studuji jsem se pár věcí dozvěděl. Ohromoval jsem asi tak před 25 léty - teď už nemusím :-), teď si chci prostě a jednoduše užívat a to i vesmír. Takže když jdu pro šunku, koupím si kvalitní, to samé s autem, vínem, špagetami, kečupem a sýrem. A tak dle studií různých témat, dalekohledů a rad jiných jsem chtěl jít do Celestronu nexstaru 130. Vím, že na terase honit triko před dětmi nepotřebuji a dle rad jiných se budeme dívat na jeden bod všichni, aniž bychom ho museli hledat. Takže budu rád za radu jaký koupit, jelikož chci kvalitu pro začátečníka a vím, že nejsem tak bohatý , abych si kupoval levné věci. A taky netuším, jestli mě toto bude bavit měsíc, 6 měsíců, nebo zbytek života. A u holek můžu vyvolat nadšení. Howg :-)
deneb

Příspěvek od deneb »

had11 uvědom si,že GoTo nefunguje tak že postavíš roztažený na zem a jede. Nemá jak. Neví kde co je. Musíš ho ustavit. Musíš ho postupně zaměřit ručně na různé hvězdy. Pokud nevíš kde jsou, tak ti je GoTo houbelec platné. Souhvězdí (alespoň základní) musíš znát. Celestron je kvalitní značka. GoTo má význam od průměru teleskopu 200mm. Je to dobrá věc, ale na první místě je kvalitní a velký teleskop. Na druhém kvalitní montáž (podstavec na kterém stojí).  
had11

Příspěvek od had11 »

deneb : základní souhvězdí znám a s pomocí google sky maps bych to asi dal dohromady. S kvalitní montáží souhlasím. Takže se mám zpočátku na Go To vyprdnout? Nechci počátek pokazit ani sobě, ani holkám :-). A jelikož tomu fakt nerozumím, tak si doopravdy koupím to, co z rad vyberu jako nejvhodnější pro mnaší ( mou ) potřebu.
michal.b

Příspěvek od michal.b »

1) Pokud nemas vubec zadne zkusenosti a netusis, co je vlastne takovym dalekohledem videt, opravdu bych ti poradil pred nakupem navstivit bud nejakou hvezdarnu, astro-sraz, nebo se domluvit s nejakym kolegou z okoli. At vis, do ceho vlastne jdes...
2) Co znamena "tmavsi cast obce"? Okraj Prahy? Nebo nejaka viska na horach? To je dost podstatne - podivej se na tuhle mapu. Da se rict, ze cervene a oranzove oblasti nejsou vhodne k pozorovani vzdaleneho vesmiru - obloha je zde znicena svetelnym znecistenim. Ale dobre se da pozorovat treba Mesic nebo planety.
3) Cena za dalekohled se musi rozdelit mezi optiku a zbytek. Muzes tedy mit dalekohled s GO-TO, ktery ti sice najde objekty sam, ale protoze nezbyde dost na optiku, moc toho neuvidis (a navic budes bez navigace ztracen).
No a nebo das vetsinu do optiky, kterou toho uvidis docela dost, ale zase si vsechno budes muset najit sam, podle mapy.
Odpovědět