Ahoj,
zaujimam sa o astrofoto a chcem si poriadiť nejaku "montáž" Čítal som si čo tuna píšu o lepších motažiach ale ešte by som nerad skákal na montaže(goto) kde bude treba asi časom nejaky ten tubus, guider atď = cez 30-40tis.
Aktuálne ale uvažujem o astrotracku ku ktorému by som mal pevný stativ Gitzo + skla ku Canonu 8mm, 18-55, 50mm a 70-200. Fotenie chcem zamerať na fotenie celej oblohy a do toho komponovať krajinu(ta krajina, viem že není podstatná pre montaž), tiež by som chcel ale skušať objekty ako Orion, Plejády a Andromédu. ( aktuálne som fotil Orion cez tzv. Lídl dalekohlad od Meade ktorý obsahuje zoznam objektov s najíždenim ale keď "ustanovím na sever tak fotim tak max 8 sec. a potom všetko uteká...ale dá sa )
Otázky by boli
1, oplatí sa kupiť astrotrack na taketo zameranie alebo myslíte že ta montaž s goto(príklad CG5) by bola drahšia ale v podstate lepšia kúpa pretože AT vide na tiež velke peniaze a ešte funguje len 2hodinky a potom ho zase natiahnuť ako hodiny
2, aké ma AT opotrebenie kde su jeho slabiny po dlhom používaní, pýtam sa preto lebo som videl za lepšie peniaze AT v Polsku a to s lepšou výbavou (AT+pol.hledačik s podsvietenim + AT hlava a neorigo klín za 10k)
3, táto otázka je asi pre mna najviac čomu nerozumiem na AT a to že AT nemá nič take ako Goto, keď AT ustavím na polárku atď..... a teraz chcem fotiť Orion tak ako sa natoči AT na Orion keď som ho nastavil na polárku a čo som čital tak nema žiaden zoznam objektov ako napríklad moj lacný Lild dalekohlad.
Ďakujem za čas so mnou