Potřebuji radu (začátečník)
Nie!! Naopak!!
1200:25.2= 96
1200:10.2= 240
A ktomu "kuknutí". Načo si sa díval ?
Sky Watcher Newton 8" ,refraktor 50 f/3 (vlastná výroba), trieder MLC 8x40
Takže tam dej jak již bylo doporučeno okulár 25mm zaostři cokoli co se povede a potom zkus přesouvat dalekohled na stále vzdálenější objekty a točítkem okulárového výtahu zasouvej výtah směrem dovnitř. Tím bys měl dosáhnout zaostření i na objektech vzdálených stovky m a postupně až k obzoru. Pokud nemůžeš výtah více zasunout jedná se technickou vadu, ale ta je velmi nepravděpodobná. Před začátkem pokusů si dobře seřid hledáček, aby střed kříže seděl se středem zorného pole dalekohledu. Ono napoprvé hledat malé objekty na stovky m daleko se jen pohybem tubusu nemusí podařit. Zorné pole dalekohledu není moc velké.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Nie!! Naopak!!
Omlouvám se, nějak mi to nemyslí, nebo spíš neznám význam použití jednotlivých částí, teď už je mi to jasné
děkuji za vysvětlení a trpělivost
Díval jsem se ze střešního okna na pás Orionu. Zde by mohl být problém např vlnění vzduchu na rozhraní teplejší místnosti a venkovního vzduchu... možná i světelný smog
Omlouvám se, nějak mi to nemyslí, nebo spíš neznám význam použití jednotlivých částí, teď už je mi to jasné
děkuji za vysvětlení a trpělivost

Díval jsem se ze střešního okna na pás Orionu. Zde by mohl být problém např vlnění vzduchu na rozhraní teplejší místnosti a venkovního vzduchu... možná i světelný smog
děkuji za vysvětlení a trpělivostKaždý nejak začínal. Ja som tiež písal kedysi také blbosti že teraz sa na tom aj smejem
děkuji za vysvětlení a trpělivostKaždý nejak začínal. Ja som tiež písal kedysi také blbosti že teraz sa na tom aj smejem

Sky Watcher Newton 8" ,refraktor 50 f/3 (vlastná výroba), trieder MLC 8x40
Ještě jsem pak na dvorku zkusil zaměřit okno protějšího domu (cca100m daleko) a to bylo krásně vidět i se všemi detaily.
Nejdříve se pozorovalo mimo město a pak ještě doma na dvoře. Můžeš vyloučit, že zrcadla, hlavně sekundár (to menší) nemohla být zarosená?
Nejdříve se pozorovalo mimo město a pak ještě doma na dvoře. Můžeš vyloučit, že zrcadla, hlavně sekundár (to menší) nemohla být zarosená?
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
http://planety.g6.cz/
Zatím bych se nazabýval barlowem atd. Jediné co potřebuješ je 25 mm okulár, nic jiného a postup jak jsem ti napsal.
Takže tam dej jak již bylo doporučeno okulár 25mm zaostři cokoli co se povede a potom zkus přesouvat dalekohled na stále vzdálenější objekty a točítkem okulárového výtahu zasouvej výtah směrem dovnitř. Tím bys měl dosáhnout zaostření i na objektech vzdálených stovky m a postupně až k obzoru. Pokud nemůžeš výtah více zasunout jedná se technickou vadu, ale ta je velmi nepravděpodobná. Před začátkem pokusů si dobře seřid hledáček, aby střed kříže seděl se středem zorného pole dalekohledu. Ono napoprvé hledat malé objekty na stovky m daleko se jen pohybem tubusu nemusí podařit. Zorné pole dalekohledu není moc velké.
Teď už je mi jasné, že tubusem a 10mm okulárem toho moc nenajdu. Ale přeci jen si myslím, že jsem na jednu jasnou hvězdu zaměřil a viděl pouze světlo, nic jiného,prostě bílá plocha, totéž, když jsem zaměřil na věžičku cca 1-2km daleko, bylo vidět pouze světlo (myslím, že bylo zamířeno přímo na zdroj světla...)
Zkusím tedy ještě tvůj postup, snad se tím zlepší má práce s dalekohledem a tím se odstraní i problémy... Toto by mohlo jít i ve dne..
Díky
Teď už je mi jasné, že tubusem a 10mm okulárem toho moc nenajdu. Ale přeci jen si myslím, že jsem na jednu jasnou hvězdu zaměřil a viděl pouze světlo, nic jiného,prostě bílá plocha, totéž, když jsem zaměřil na věžičku cca 1-2km daleko, bylo vidět pouze světlo (myslím, že bylo zamířeno přímo na zdroj světla...)
Zkusím tedy ještě tvůj postup, snad se tím zlepší má práce s dalekohledem a tím se odstraní i problémy... Toto by mohlo jít i ve dne..
Díky
při pohledu do tubusu se zdálo velké zrcadlo čisté, o menším šikmém toto jistě tvrdit nemohu
Nedal si náhodou medzi 1,25" redukciu ešte aj 2" adaptér? Mám ten istý teleskop a teraz som to vyskúšal. Dá sa to aj takto poskladať. Výsledok je rovnaký ako u teba. Blízke objekty zaostrím vzdialenejšie nie.
Dobson SW 200/1200
Díval jsem se ze střešního okna na pás Orionu. Zde by mohl být problém např vlnění vzduchu na rozhraní teplejší místnosti a venkovního vzduchu... možná i světelný smogTo okno bylo otevrene, nebo zavrene (pres sklo)?
V kazdem pripade je dobre delat pokusy spise venku s "vytemperovanym" dalekohledem...
V kazdem pripade je dobre delat pokusy spise venku s "vytemperovanym" dalekohledem...
Pavel Vabrousek
Nedal si náhodou medzi 1,25" redukciu ešte aj 2" adaptér? Mám ten istý teleskop a teraz som to vyskúšal. Dá sa to aj takto poskladať. Výsledok je rovnaký ako u teba. Blízke objekty zaostrím vzdialenejšie nie.
Aha, toto bude asi ten problém!
je tam 2" a do ní vložená 1,25"
Moc děkuji, přesně takovouto chybu - kravinu jsem čekal
Teď to ještě vyzkoušet.
Ještě jednou díky všem za rady, určitě zase ještě s něčím přijdu...
Aha, toto bude asi ten problém!
je tam 2" a do ní vložená 1,25"
Moc děkuji, přesně takovouto chybu - kravinu jsem čekal

Teď to ještě vyzkoušet.
Ještě jednou díky všem za rady, určitě zase ještě s něčím přijdu...
Vedel by mi prosim vas niekto poradit ako najlepšie sa dá predlžit trojnožka ( von stol nenosim ) a mam problem s výškou ...
Dakujem Martin
Dakujem Martin
Jaká trojnožka, k čemu má sloužit?
no ale vážne .... trojnožka :
nohy teleskopu ... ( som dost vysoky a ked pozorujem telesa ktore su skoro nad hlavou tak mam problem sa pozret normalne do teleskopu a este horsie do Hladačika)
nohy teleskopu ... ( som dost vysoky a ked pozorujem telesa ktore su skoro nad hlavou tak mam problem sa pozret normalne do teleskopu a este horsie do Hladačika)
To je "problém" nás všech, někdy potřebujeme stoličku na sezení, někdy cokoli pod nohy, někdy ..... V některých polohách je holt pozorování méně komfortní, ale úplně to asi vyřešit nejde. Já, jelikož mám problémy se zády si v takových případech klidně kleknu. Vozím si kusy karimatky právě k tomuto účelu. Řešení pro tebe by byl nějaký masivnější stativ, ten ale násobně přesáhne cenu uvedeného dalekohledu a ještě by se musel k danému použití mechanicky upravit.