poraďte prosím

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Richi

poraďte prosím

Příspěvek od Richi »

Pouvažuje teda o tom Newtone SW 150/750 na EQ-3. Ja som tiež jeho vlastníkom a ver, že s ním budeš spokojný (určitý čas, pochopitelne). Neviem prečo dobsona odmietaš ale taký dobson 200 je minimálne na uváženie. Keby som sa mal znovu rozhodnúť ja, vybral by som druhú variantu (aj preto som dnes tesne pred kúpou dobsona 250mm).
ctirad1

poraďte prosím

Příspěvek od ctirad1 »

richit:
o tom dobsone jeste pokecame, ted musim bohuzel pryc, zatim se mej...
voko

poraďte prosím

Příspěvek od voko »

ctirad1 napsal: jinak ja nic neodmitam, jen se snazim zorientovat v te hromade nazoru, ti rikaji ze byli s tim a tim spokojeni, jiny zas ze to je na houby... toz jsem z toho volaky zmeteny   :)voko napsal: Nic ve zlém, každý jsme nějak začínali a jistě ti tu spousta lidí ráda poradí. Ale stále to budou jen dost kusé informace. A pak - co člověk, to názor, takže abys z toho nakonec neměl ještě větší zmatek. atd..
Cožpak jsem ti to nepsal hned ve druhé či kolikáté odpovědi?
Opravdu si zajdi nejdřív něco prostudovat a ujasni si, co vlastně chceš! A tady ti nic neuteče, není kam spěchat. A pak budeš sám chytřejší a nebudeš potřebovat ani ničí rady do rozjezdu.
Mně připadá, že jsi dost pohodlný se sám něčím prokousat a očekáváš, že ti tu někdo nalije rozum do hlavy. Ale pokud nevzejde iniciativa od tebe samého tak je veškerá snaha všech tady marná a je to opravdu házení hrachu na zeď.
e-mail: vokope(at)cmail.cz
vla

poraďte prosím

Příspěvek od vla »

ctirad1 napsal: jinak ja nic neodmitam, jen se snazim zorientovat v te hromade nazoru, ti rikaji ze byli s tim a tim spokojeni, jiny zas ze to je na houby... toz jsem z toho volaky zmeteny   :)To je tím, že máme každý jiné nároky a potřeby, ale pokud začínáš chce to něco jednoduchého a řekněme dostatečně výkonného, což mohou být všemi zde doporučované dalekohledy na které cenově dosáhneš, osobně si myslím, že buď triedr a pokud je to nepřijatelné tak dobsona. Kdybys se mě zeptal na dobsona tak před třemi lety byl bych proti, vlastně jen proto, že jsem ho nikdy nezkoušel a měl jen paralaktiky. Od té doby co jsem si ho postavil je pro svoji univerzálnost favoritem v oblasti vizuálního pozorování.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
ctirad1

poraďte prosím

Příspěvek od ctirad1 »

voko, respektuji tvuj nazor, ale vez ze pohodlny rozhodne nejsem, zatim ahoj.
michal.b

poraďte prosím

Příspěvek od michal.b »

ctirad1 napsal: hosi toz triedr nechci
A muzes rict proc triedr nechces? Nejaky triedr ma a pouziva snad uplne kazdy pozorovatel, i kdyz ma spoustu dalsich, vetsich a drazsich dalekohledu. Takze kdyz ted koupis kvalitni triedr, tak uz ti zustane naporad a bude ti mnoho let dobre slouzit. Navic se da pouzit na pozemni pozorovani a muzes si ho vzit vsude s sebou (treba na dovolenou, coz by s EQ montazi asi neslo).
Richi

poraďte prosím

Příspěvek od Richi »

Podľa mňa ctirad má jeden základný problém (ktorým som taktiež prešiel) : chce niečo poriadne a chce to hneď  :) Najprv si stanovil limit 6000,- potom z niekadial vydoloval ďaľších 4000,- a teraz to všetko chce vraziť do jedného prístroja. Pritom ale pozabudol, že tu sa finančné výdavky nekončia. Triéder alebo kompaktný pozorovací ďalekohľad sa mu zdajú byť nezaujímavé a zbytočné... to sa nemusí skončiť dobre...

Chce to klídek, čas a chladnú hlavu. Preštuduj si toto fórum, prebrúzdaj trochu internet (mnohý skúsený amatérsky astronómovia z tohoto fóra majú veľmi kvalitné stránky).  8)
ctirad1

poraďte prosím

Příspěvek od ctirad1 »

richit:
castecne mas pravdu :)

ok ok ja si ten trieder pro zacatek koupim...
Richi

poraďte prosím

Příspěvek od Richi »

ctirad1 napsal: richit:

ok ok ja si ten trieder pro zacatek koupim...
Tak ti teda odporúčam bino Celestron 15x70 SKYMASTER. Je to macek a za tú cenu (3tis.) nič lepšie nenájdeš. Hmotnosť má 1.4 kg (čo je ako plne nabitá Beretta 92F, nie je problém udržať aj dlhšiu dobu ;D )
Nauč sa s ním orientovať po oblohe, spoznaj súhvezdia a najjasnejšie hviezdy - bude sa ti to hodiť pri orientácii s teleskopom.
vla

poraďte prosím

Příspěvek od vla »

ctirad1 napsal: richit:

ok ok ja si ten trieder pro zacatek koupim...Pro začátek fakt dobrá volba a čím ho budeš mít déle, tím ho budeš mít raději. Má to jediný nedostatek, včera jsem byl u p. Zahajského a zatím je nemá a neví kdy přijdou.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
lada ulitej

poraďte prosím

Příspěvek od lada ulitej »

ahoj jsem tady taky nový a řeším stejný problém. Mé nulové zkušenosti jsou asi takovéto - koupil jsem malinkatý Nwt k výročí astro roku a mohu říc že mi ukázal , že další koupě bude u mě zcela určítě Mwt min 8" na dobsonu , protože asi "nikdy" nebudu fotit. Zcela určitě mi za původní cenu 1200 nyni cca1400 ukázal cestu kam jít dál .
To je zatím to málo s čím se tady s Vámi všemi mohu "pochlubit či poradit"
fidler

poraďte prosím

Příspěvek od fidler »

Vítej na AF.

Tvé rozhodnutí pro Dobsona - min. 8" je rozumné.
A s čím chceš tedy poradit ???

fidler
stana

poraďte prosím

Příspěvek od stana »

Radím! Kup si už rovnou 250-ku!
;)
Dobson 200 je tak trochu hloupost..
/můj názor../
:)
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
stana

poraďte prosím

Příspěvek od stana »

To Vla: ale pokud začínáš chce to něco jednoduchého a řekněme dostatečně výkonného
Nevím, zda to lze takto říct...Hodně lidí, co se nevrhnou na astrofoto "končí" i u 1/2 metrových Dobsonů..
Jako chápu, ale zní to tak nějak vůči Dobsonům s despektem směrem třebas k začínajícím astronadšencům..
;)
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Martin Vyskočil
Věk: 44

poraďte prosím

Příspěvek od Martin Vyskočil »

Dobson 200 NENI hloupost. Je to dobry, levny a relativne dost vykonny dalekohled. Pokud mi jde o maximalni vykon pro vizualni pozorovani, tak vezmu nejvetsiho dobsona, na ktereho mam penize nebo dobsona o "cislo" mensiho, abych si k nemu mohl dokoupit dalsi potrebne vybaveni (okulary, filtry, atlas, ...). Samozrejme, pokud je situace komplikovanejsi a potrebuji dalekohled prevazet (omezeni rozmeru), pak musim volbu prizpusobit temto dalsim potrebam. Volim skladacku, flextube, mensi prumer.
Proste zalezi na kazdem pripade. Nelze vseobecne rict, ze konkretni dalekohled je spatna volba (tedy az na proflakle pripady).
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
Odpovědět