poraďte prosím

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Keramx

poraďte prosím

Příspěvek od Keramx »

SKYMASTER napsal: Nejradsi bych te dotlacil aspon na
842381 TSC/CEL #10600 STAR HOPPER 6” DOBSON AKCE 9.490 Kč
Zrcadlový dalekohled systému Newton na Dobsonově montáži. 150/1200mm, f/8 zrcadlo ze skla BK-7. Duralový tubus, výstup 1.25”, v azimutu valivá ložiska, ve výšce aretace. Hledáček 6x30, okulár 25mm Plössl 1.25” (48x).

nebo jeste lepe

842213 TSC/SKY NWT 8” DOBSON 2” výstup  10.490 Kč
Newton 203/1200, 8”, f/6, Dobsonova azimutální montáž, hledáček 9x50, výstup 2”, redukce na 1.25”, 2 okuláry 25 a 10mm, Barlow 2x.

Protoze pokud chces aspon trochu rozumne delat deepsky podle mne je 15cm asi hodne velke minimum, navic s tim uvidis i planety rozumne

Nerad vidim lidi zklamane z nakupu a i astronomie je nejake rozumne minimum a kdyz nic neuvidis nebude te to zase bavit
To můžu potvrdit, já si koupil Newton 130/900 na EQ2 a jsem těsně pod Deep Sky pozorovatelností a sotva jsem se rozkoukal, už hledám větší průměr. I když jsem se naučil pracovat s EQ montáží a jsem tomu rád. Jen znova říkám, že na pozorování chřástala vodního bych do přírody s Dobsonem 200/1200 nechodil.
voko

poraďte prosím

Příspěvek od voko »

ctirad1 napsal:
ano, knihy jsou jiste zdrojem informaci, ale tady na foru je spousta lidi co se v tom vyznaji a maji prakticke zkusenosti a o ty mi hlavne jde ...
Ale praxi bez teorie (alespoň té základní) taky nejde dělat
e-mail: vokope(at)cmail.cz
SKYMASTER

poraďte prosím

Příspěvek od SKYMASTER »

Ale k praxi potrebujes aby jsi mel pristroj, ze ktereho nebudes "zklaman". Ver tem co si to prosli.
Celestron CGE1400 SC355mm,Celestron C11GPS SC280mm,Televue TV-NP127 127mm APO FlatField refraktor,SW-80ED 80mm ED refraktor SBIG-ST2000XM CCD kamera, StellaCamII TV kamera, 100mm H-alfa refraktor....
voko

poraďte prosím

Příspěvek od voko »

SKYMASTER napsal: Ale k praxi potrebujes aby jsi mel pristroj, ze ktereho nebudes "zklaman". Ver tem co si to prosli.Toť otázka (spíše filosofická). Je to jak s tou slepicí a vejcem. Jsou dva druhy lidí:
Jedni si pořídí (kolikrát i drahý) dalekohled a pak dohánějí teorii. Druzí si jej pořídí, až nějakou teorii zvládnou.
Nedokážu posoudit, co je lepší, asi to záleží na nátuře. Ti druzí ale aspoň trochu vědí, do čeho jdou. Já patřím spíš k té druhé skupině a nemyslím si, že bych něco zmeškal. Astronomie je krásná i po té teoretické stránce, zvlášť v dnešní době, kdy jsou objevy na denním pořádku. Skutečně velký dalekohled si stejně nikdo (resp. velká většina lidí) není schopen pořídit a jakmile si nějaký menší pořídíš, stejně brzy začneš pošilhávat po větším. Takže já bych na místě ctirada 1 začal spíše s něčím menším (třeba s tím triedrem, jak psal Richit).
Holt, každý člověk má tu hranici postavenu jinak.
e-mail: vokope(at)cmail.cz
SKYMASTER

poraďte prosím

Příspěvek od SKYMASTER »

Jak myslis, samozrejme tvuj nazor se da respektovat, ale nesouhlasim s nim zdaleka. Ale rozhodnout se musim sam. Sam se rozhodnes, sam si budes nadavat a nebo se chvalit.
Celestron CGE1400 SC355mm,Celestron C11GPS SC280mm,Televue TV-NP127 127mm APO FlatField refraktor,SW-80ED 80mm ED refraktor SBIG-ST2000XM CCD kamera, StellaCamII TV kamera, 100mm H-alfa refraktor....
Keramx

poraďte prosím

Příspěvek od Keramx »

ctirad1 napsal: Tak pro dnesek se loucim, rano vstavam brzo do prace... jinak mam dalsiho favorita(jen by me zajimalo co si predstavuji pod pojmem bohata vybava:)
TSC/CEL #21048 POWERSEEKER 80 EQ  4.400 Kč
Refraktor 80/900, f/11 na lehké paralaktické montáži Jemné pohyby v obou osách, výškově stavitelný stativ. Bohatá výbava.

mohli se taky o tom trochu rozepsat ale jinak vypada slusne...Tak to je přesně příklad toho, co pro astronomii nekupovat. Poradil bych vzorec: Nákupní cena/2 (protože za víc to neprodáš) = min. ztráta. A poslechceš -li Skymastera a koupíš toho Dobsona 200/1200 tak ušetříš min. 2.200,- a když mu dáš provizi za dobrou radu 500,- tak furt jsi vydělal 1.700,-. Ale vážně: EQ1 montáž se rozhýbe už při nastavování jemných pohybů v libovolné z os a při zvětšení cca 100 x se zklidňuje skoro polovinu zorného pole. Stačí nepatrný závan větru a v okuláru probíhá diskotéka. Když už nechceš dát na dobrou radu Skymastera a chceš se vejít do 6.000,- tak poříď alespoň EQ2. Ta se taky klepe, ale ustálí se do cca vteřiny. Nebo prý je dobrá a tuhá AZ3, zkus se taky podívat do bazaru tady na fóru.
Ta bohatá výbava bude u EQ2 taky. Asi se tím myslí hodinový stroj a Barlow. Ale být tebou, dal bych na Skymatera. Dobson je prostě dobrý začátek, je jednoduchý, snadno přenositelný, nic moc se na něm nemůže pokazit a budeš ho používat i když už budeš mít další přístroje. A uvidíš s ním všechno co v našich podmínkách vidět lze. S menším přístrojem skončíš na planetách a něco málo k tomu. Prostě možnosti přístroje vyčerpáš dost brzo.
psmolly

poraďte prosím

Příspěvek od psmolly »

Skymaster má samozřejmě pravdu. Na druhou stranu chápu snahu o co nejmenší pořizovací náklady na začátek. Mám, stejně jako Keramx (tý jo, to je jak z Asterixe ) , Newtona 130/900 a EQ2. Je jasný, že se to klepe, ale pro začátečníka, co nechce být při pozorování opřený loktem o tubus to plně postačuje. Na seznámení s oblohou a s paralaktikou asi dobrá koupě. Já jsem spokojen. Ale ten Dobson je samozřejmě jinde (bohužel i cenově) Přiklonil bych se k zrcadlu. Už jen pro to, že až bude ctirad1 jednou kupovat větší mašinku, bude to na 90% zase zrcadlo. :)
SW newton 254/1200, EOS 300D, Philips SPC 900nc, Canon A590is,  EQ2, malokuk SW 80/400     http://www.astroam.estranky.cz http://www.firesportcheb.estranky.cz
psmolly

poraďte prosím

Příspěvek od psmolly »

Keramx napsal:
Prostě možnosti přístroje vyčerpáš dost brzo.
S tím souhlasím. Dokonce bych řekl každého přístroje. Kdo má 200 rád by 300 a ten zas 400. Všichni to víme. ;D Pokud teda nehodlá stáhnout z orbitu Hubbla ;D
SW newton 254/1200, EOS 300D, Philips SPC 900nc, Canon A590is,  EQ2, malokuk SW 80/400     http://www.astroam.estranky.cz http://www.firesportcheb.estranky.cz
Keramx

poraďte prosím

Příspěvek od Keramx »

psmolly napsal: Mám, stejně jako Keramx (tý jo, to je jak z Asterixe  :D ) , Newtona 130/900 a EQ2. Je jasný, že se to klepe, ale pro začátečníka, co nechce být při pozorování opřený loktem o tubus to plně postačuje.Ta EQ2 postačuje, ale zkoušel jsi EQ1? Já se díval 111/nevím (cca 700-900) NWT na EQ1 a to opravdu bylo tak 2:1 rozklepáno:klid. To s tou EQ2 jsme na tom o dost lépe. Já jí ještě dotáhl a opravdu se chová dobře. Za ty peníze a při té hmotnosti je to dobrý.
michal.b

poraďte prosím

Příspěvek od michal.b »

voko napsal:
Toť otázka (spíše filosofická). Je to jak s tou slepicí a vejcem. Jsou dva druhy lidí:
Jedni si pořídí (kolikrát i drahý) dalekohled a pak dohánějí teorii. Druzí si jej pořídí, až nějakou teorii zvládnou.
Nedokážu posoudit, co je lepší, asi to záleží na nátuře. Ti druzí ale aspoň trochu vědí, do čeho jdou. Já patřím spíš k té druhé skupině a nemyslím si, že bych něco zmeškal. Astronomie je krásná i po té teoretické stránce, zvlášť v dnešní době, kdy jsou objevy na denním pořádku. Skutečně velký dalekohled si stejně nikdo (resp. velká většina lidí) není schopen pořídit a jakmile si nějaký menší pořídíš, stejně brzy začneš pošilhávat po větším. Takže já bych na místě ctirada 1 začal spíše s něčím menším (třeba s tím triedrem, jak psal Richit).
Holt, každý člověk má tu hranici postavenu jinak.
Naprosto souhlasím. Já taky patřím do té 2. skupiny. A rozhodně si nemyslím, že bych byl ze svého 1. dalekohledu nějak zklamaný. Přesně si vybavuji tu radost a vzrušení když jsem mohl na vlastní oči vidět ty úžasné objekty o kterých jsem dřív jenom četl v knížkách. A že to byl opravdu příšerný dalekohled (plastová montáž, duralové nožičky z U profilu tenké jako prst a nemožné plastikové okuláry s asi 20° zorným polem;D) )
Takže záleží čistě na člověku - někomu stačí (na začátku) ke štěstí i naprostý zmetek a někdo bude zklamán i z pohledu přes půlmetr, protože neuvidí ty nádherné barevné mlhoviny jak jsou na fotkách.
Richi

poraďte prosím

Příspěvek od Richi »

Keramx napsal:
Ta EQ2 postačuje, ale zkoušel jsi EQ1? Já se díval 111/nevím (cca 700-900) NWT na EQ1 a to opravdu bylo tak 2:1 rozklepáno:klid. To s tou EQ2 jsme na tom o dost lépe. Já jí ještě dotáhl a opravdu se chová dobře. Za ty peníze a při té hmotnosti je to dobrý.

No já by som ten Newton, ktorý má Psmolly na EQ-2 určite neosádzal. Mám 150/750 na EQ-3 a tiež nemôžem povedať že by som bol neviem-ako nadšený ale je to určite lepšia voľba.

To ctirad1 : ak nemáš triéder investuj peniaze do neho. A možno ti aj niečo zostane na jednoduchý statív.
michal.b

poraďte prosím

Příspěvek od michal.b »

psmolly napsal:

S tím souhlasím. Dokonce bych řekl každého přístroje. Kdo má 200 rád by 300 a ten zas 400. Všichni to víme. ;D Pokud teda nehodlá stáhnout z orbitu Hubbla ;D
No tak žhavé to zase není. Většina lidí nechce větší dalekohled proto, že by už s tím svým neměli na co koukat, ale proto, že s větším je ten pohled lepší...
MaG
Kontaktovat uživatele:

poraďte prosím

Příspěvek od MaG »

Ctirade, chápu, že ti jde o praktické zkušenosti. Jen nevím, zda ti tahle smršť názorů bude stačit na to abys v tom něco našel. "Kluci" co sem psali jsou někteří také začátečníci, tudíž jejich názory mohou odrážet pocit člověka, co také nedávno řešil podobný problém a teď ví, už trochu, zda vybral dobře. Na tvou otázku není samozřejmě možné dobře odpovědět:

- tady na fóru zaznívá, že neexistuje univerzální dalekohled, tedy, že budeš mít, pokud u toho vydržíš velmi dlouho, pocit, že musíš mít dva zcela odlišné dalekohledy.

- nemáš-li možnost příliš investovat, riskuješ, že do 6 tisíc koupíš něco, co je sice použitelné, ale o trochu dražší je výrazně lepší

K tvému dotazu:

1) koupě dalekohledu na paralaktice
- jestliže začínáš, ustavíš ji, abys využil její výhody?
- bude v této ceně aspoň taková, aby si mohl vůbec využít větší zvětšení (~100 - 150x) a nebál se každého dalšího závanu větru?
+ objekt se na ustavené montáži poměrně pohodlně pozoruje, hýbe se jemným pohybem
(reflektor bude levnější - refraktor by nebyl v této cenové relaci vhodný)

2) koupě dobsona (Newton na dobsonově montáži)
- oproti paralaktice lehce horší sledování objektu - jednou za 30 - 60 sekund je třeba pohnout trošku tubusem, nic co by ale nějak vadilo
+ mnohem snazší ovládání - dalekohled se hned otočí kam očekáváš a chceš. Hledáček klasický zde pomůže pro dohledání v určitém hvězdném poli. Červený bod je spíše pro malinko zkušenějšího ozorovatele, který jej namíří nejen na Jupiter a bude jej mít v dobsonu, ale třeba i jinam na nebe a ví, že někde kolem je "galaxie, mlhovina..".

3) triedr (stativ)
- neposkytuje velké zvětšení, neukáže planety jako předchozí typy
+ ukáže dobře většinu ostatních objektů (deep sky objekty), některé ne kvůli zvětšení
+ orientace na obloze - naučí tě znát oblohu a pak nebude větší přístroj problém
+ pokud koupíš jej, získáš čas na rozmýšlení jaký větší dalekohled koupit.
(máš-li poblíš kamaráda s dalekohledem, raději nejdřív choď pozorovat s ním - jednak se naučíš, jednak tě to v případě vlastnictví pouze triedru nebude tak rychle nutit koupit velký přístroj, kor nevíš-li jaký)

Suma sumárum vypiš si co už umíš, co neumíš, co očekáváš a neočekáváš od dalekohledu. Podle toho trochu mrkni na některé + a - uvedené u možností výše, třeba ti z toho něco vyleze.

Osobně doporučuji začínat s triedrem a tak po půl roce, pokud jsi netrpělivý kupovat klasický přístroj. kdyby ses mě pak ptal jaký klasický přístroj, volil bych přednostně dobsona a klidně rovnou 20 - 25 cm, nebo v určitém případě čočkový ED80 - dalekohlídek na rychlé vytažení před barák/na balkon - na dovolenou apod. (narozdíl od méně pohotového dobsona jenž má zas jiné výhody).

V poslední době se mi to jeví, že funkci univerzálního dalekohledu (fuj to je ale pojem) by splnil právě velký dobson a malý ED refraktor (možná i ED100). Tento můj názor vychází ze zkušeností mých ale především ze zkušeností kolegů, co takové vybavení dávno mají a já s nimi již mnoho prodebatoval a napozoroval..
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
FunTomas

poraďte prosím

Příspěvek od FunTomas »

psmolly napsal: ...Kdo má 200 rád by 300 a ten zas 400. Všichni to víme.  ;D Pokud teda nehodlá stáhnout z orbitu Hubbla  ;DNo ja som asi nejaky mimozemsky astronom, rpetoze ja som zacal zmensovat aperturu... :-)
mail to:fun2mas(at)gmail.com
FunTomas

poraďte prosím

Příspěvek od FunTomas »

SKYMASTER napsal: Nejradsi bych te dotlacil aspon na
842381 TSC/CEL #10600 STAR HOPPER 6” DOBSON AKCE 9.490 Kč
Zrcadlový dalekohled systému Newton na Dobsonově montáži. 150/1200mm, f/8 zrcadlo ze skla BK-7. Duralový tubus, výstup 1.25”, v azimutu valivá ložiska, ve výšce aretace. Hledáček 6x30, okulár 25mm Plössl 1.25” (48x).
...
No trocha svetelnejsi dalekohlad s vynikajucou optikou ponukam aj ja v sekcii bazar. Mozes k tomu mat aj dobsonovu montaz za rovnaku cenu. Pohlad cezen ti moze popisat Pavuk. Ten ma oci ako orol a neujde mu ziadna drobnost.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Odpovědět