SW ED 80, prislusenstvi, tuning

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
epuwuryd

Příspěvek od epuwuryd »

Dobry den vespolek,

zacinam pomrkavat po ponekud lepsim dalekohledu, ktery by mi odhalil vic nez dosavadni MC 25-75x70 a tak bych se rad zeptal zdejsich na zkusenosti s vyse uvedenym kouskem (SW ED 80), specialne pak na vhodne prislusenstvi...

Prijde mi velmi dobre prenosny, cena neni nijak omracujici a zda se, ze dokaze nabidnout pekne pokoukani.
V Supre nabizeji "balicek" obsahujici krom montaze vse potrebne (cca 12tis.) a to vc. kufriku (samotny teleskop cca 7.5tis.)... ale jiste se daji poridit lepsi okulary, prip. barlow, ktere nepokazi moznosti samotneho teleskopu a naopak by se s nimi dalo dosahnout velmi dobrych vysledku za jeste prijatelny peniz, nicmene s jakymi mate dobre zkusenosti?
Dale pak budu urcite chtit Ami hranol pro pozemni pozorovani...

Co se tyce montaze, jelikoz prozatim neplanuji fotografii, prijde mi tezka paralaktika jako neco co bych asi nyni nedokazal vyuzit (a pravidelne prenaset), a priklanim se tedy k AZ montazi.
Velice me zaujala GIRO od TS - je mala, skladna, chvalou opevovana... sice trosku drazsi, ale celkove mi prijde na moje potreby a ocekavani vice nez skvela a do budoucna by jiste nasla dalsi uplatneni...
GIRO vsak existuje v nekolika variantach a jsem tak trochu na vazkach jestli by na ED 80 postacila GIRO-mini nebo uz je zapotrebi GIRO-3?
Jaky by byl vhodny stativ pro tuto montaz?

Celkove jsem ochoten do cele sestavy investovat tak max. 25-30tis.

Diky vsem za nazory
AdB

Příspěvek od AdB »

Zdravím, tak k EDčku asi moc neporadím, měl jsem Scopos 80 posazený na těžším stativu Manfrotto + videohlavě stejné značky a byl jsem nadmíru spokojený, jednoduché a rychlé ovládání, pro mne velmi pohodlné. Ta Giro mini by měla bohatě stačit, unese i 7kg v pohodě, Giro 3 bys zase využil v budoucnu, ta snese tak (když přihlédnu k tomu, že většina lidí své montáže "přetahuje") max. do 20kg. Jinak s 80kou je možné vidět v dobrých podmínkách opravdu mnoho. Ale není to na furt ;)
radek08

Příspěvek od radek08 »

K té Giro mini by to chtělo nějaký lepší foto stativ (mám dobré zkušenosti s Manfrotto, byť jen na focení), nebo jí koupit s ve verzi s original stativem. Otázka na kolik ta montáž pak v celku vyjde. A pak to asi bude třeba dát k ní protizávaží.
Určitě by se hodilo si jí před koupí odzkoušet (pokud se tu nenajde nějaký majitel), jestli jsou pohyby dostatečně jemné i při zatížení.
Nedávno jsem řešil podobnou koupi, pořídil jsem nakonec Vixen Porta (dalšími kandidáty byli BD-60 a AZ-3).
Equinox 80/500, Hyperion 8-24, Hyperion 36, WO UWA 4, UHC-E, Vixen Porta, triedr 7x50
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

z AZ montazi se mi velice libi Astro-Tech Voyager. Z uzivatelu, pravidelne se vyskytujicich zde na foru ji ma napr. Sasa3.
Odpovědět