astrofoto

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Odpovědět
rasice

astrofoto

Příspěvek od rasice »

Ahoj, přečetl jsem tady o tom hodně, přesto se mi ale pořád nedaří správně nastavit foťák tak, aby bylo zorné pole pouze v okuláru. Fotím normálně ze stativu s objektivem 18-200. Foťák jsem dal co možná nejblíže k okuláru, ale stejně pořád kus (velký) přečnívá. Děkuju za radu a zároveň bych se chtěl zeptat jestli by můj problém vyřešilo toto: http://www.celestron.cz/phpscripts/obra ... dzb=874918
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

astrofoto

Příspěvek od MMys »

Netuším přesně, jaký máš problém. Nemáš plné obdélníkové pole, vidíš pouze "kolečko" s obrazem ?

Jenomže nemám dostatek informací.

1) Jaký máš foťák ? (dle linku na Canon T2 kroužek ususji na DSLR Canon ?)

2) Jak to vlastně fotíš, afokálně, s nasazeným objektivem (tím zoomem 18-200 ?) za okulárem ?
Pokud ano, tak tohle nikdy nepůjde tak, aby bylo vidět celé pole DSLR vyplněné obrazem.

Pokud je vše jak píšu, máš dvě možnosti:
1) focení v primárním ohnisku - tedy foťák bez objektivu na dalekohledu bez okuláru.

2) focení projekcí - tedy za okulárem nějaký nástavec a redukce na T2 a na tom T2 kroužek, a na něm DSLR bez objektivu. Velikost vykresleného pole se bude zvětšovat se vzdáleností DSLR od okuláru. Obraz v kraji může být horší. Bude to záviset na mnoha faktorech (typ a kvalita okuláru, jeho ohnisková vzdálenost, vzdálenost mezi okulárem a senzorem v DSLR)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
rasice

astrofoto

Příspěvek od rasice »

Děkuju za odpověd, fotím afokálně a mám nikon D80.
Zajímalo by mě focení projekcí, nebude tam nějaký problém s ostřením, když budu fotit bez objektivu.
Jestli jsem to dobře pochopil, tak by mi na to měl stačit tenhle mizikroužek: http://www.celestron.cz/phpscripts/obra ... &vyska=257
a ještě tohle:
http://www.celestron.cz/phpscripts/obra ... &vyska=177
Rob_B

astrofoto

Příspěvek od Rob_B »

To, ci zaostris zavisi:
1. od toho v akej vzdialenosti bude okular, ktory pouzijes na projekciu od cipu fotoaparatu
2. ohniskovej vzdialenosti okularu
3. dlzky okularoveho vytahu :)

Cim blizsie bude okular k cipu, tym kratsie ohnisko pre projekciu dostanes a teda by sa malo dat skor zaostrit, nez ak by bol dalej. Co sa tyka ohniskovej vzdialenosti okularu, cim mensia, tym samozrejme kratsie vysledne projekcne ohnisko. No a dlzku vytahu asi nejak jednoducho nebudes moct ovplyvnit, aby si to zaostril, iba ak dokupenim nejakych predlzovacich sacht :P

Inak ak chces vediet asi akym ohniskom fotis pri projekcii (to ale nehovori o tom ako daleko je fotoaparat od objektivu dalekohladu) tak plati vztah:
Fp = F*(d-f)/f
kde Fp je ohnisko pri projekcii, F ohn. vzd. objektivu dalekohladu, f ohn. vzd. okularu, d vzdialenost okularu od cipu fotoaparatu
Mozno niekto pozna aj vztah pre vypocet dlzky "zaostrenej" sustavy (vzdialenost fotoaparatu od objektivu dalekohladu).
http://astrofotografia.sk/
SW Newton 203/1000, SW ED 80, refr. 102/500, tr. 10x50, EQ-6 Syntrek, EQ-5M, Canon EOS 350D mod., Philips SPC900NC, QHY-5, Olympus C-760 UZ, clip CLS, okuláre 25, 10 (SW Plossl) a 5, 9mm (SW Planetary Pl.)
rasice

astrofoto

Příspěvek od rasice »

Děkuju za odpověď. Ještě bych potřeboval vědět, jaké k tomu tedy ještě potřebuju vybavení.
vla

astrofoto

Příspěvek od vla »

rasice napsal: Děkuju za odpověď. Ještě bych potřeboval vědět, jaké k tomu tedy ještě potřebuju vybavení. V tvém případě mám z dotazu pocit chaosu. Bylo by možné napsat jakou máš vlastně výbavu a co bys chtěl fotit?
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
rasice

astrofoto

Příspěvek od rasice »

Mám Newton130/900mm EQ-2M a Nikon D80 s objektivm 18-200 mm, chtěl bych fotit Měsíc, planety a pokud by se to povedlo s touhle montáží, tak i mlhoviny a hvězdokupy.
ceres

astrofoto

Příspěvek od ceres »

rasice napsal: Mám Newton130/900mm EQ-2M a Nikon D80 s objektivm 18-200 mm, chtěl bych fotit Měsíc, planety a pokud by se to povedlo s touhle montáží, tak i mlhoviny a hvězdokupy.
No, podla mna to nie je moc stastna kombinacia. Ja som mal ten objektiv a na hviezdy sa ukazal ako uplne nepouzitelny, nakolko nebolo mozne poriadne zaostrit, resp. hviezdy boli dost malo bodove. Uz ho nemam... ;)

Cez ten Newton by sa mal dat fotit tak akurat Mesiac, na planety by to chcelo okularovu projekciu, ale to tam bude potom uz malo svetla, teda dlhy cas bude treba a z toho vyplynie rozmazanie obrazu vplyvom seeingu. Este tak by som na tu montaz dal ten Nikon s inym objektivom (nejaky setovy lacnejsi) a zacal skusat sirsie zabery s pointaciou - to by ako rozcvicka a trening malo postacovat. Aj ked, teraz robim experimenty s minimalistickou technikou a aj prakticky s nicim sa da co-to nasnimat 8)
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
rasice

astrofoto

Příspěvek od rasice »

Ještě bych měl k dispozici objektiv 18-50 mm, myslíš, že by byl teda lepší?
vla

astrofoto

Příspěvek od vla »

Z hlediska focení je to kombinace přímo nešťastná. Upínat na tento dalekohled zrcadlovku opravdu asi nemá smysl. Takže zbývá montáž na ni přímo foťák a zkusit nějakým kratším ohniskem širokoúhlé foto. Pokud máš motorek mohla by to být výhoda, jinak asi spočítat jakou rychlostí musíš otáčet točítkem na hodinové ose abys měl hvězdy na čipu pokud možno bodové. Moc toho nevyfotíš, ale z obrázků bys měl poznat objekty, které fotíš, víc bych asi nečekal. A co ti to přinese? Mohl by ses naučit ustavit montáž, odhadneš expozice, potrápíš se s ostřením, začneš se zajímat o způsoby zpracování. Zjistíš, že vše chce spoustu trpělivosti a času. Bohužel i to, že tato výbava není právě ideální. Ale každý jsme nějak začínali, tak začni s tím co máš a ať tě to chytne. ;)
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
vlastofka

astrofoto

Příspěvek od vlastofka »

rasice napsal: Mám Newton130/900mm EQ-2M a Nikon D80 s objektivm 18-200 mm, chtěl bych fotit Měsíc, planety a pokud by se to povedlo s touhle montáží, tak i mlhoviny a hvězdokupy.Sice jsem mel Canon, ne Nikon, ale presne s timhle dalekohledem a s touhle montazi jsem zacinal ja a muzu rict, ze to neni lehka cesta...

Po porizeni fotoadapteru jsem mohl fotit pouze detaily mesice projekci pres 10mm a 6mm okular. Na foceni v ohnisku byl dlouhej vytah, na planety skutecne malo svetla a tim padem dlouhy casy pro montaz EQ2M a pri sirokouhlem foto pri ohnisku objektivu 18mm mi montaz neudrzela kulaty hvezdy dyl nez 45sec.

Nechci rikat, ze to nejde, ale rozhodne to neni snadny. Na druhou stranu mi to dalo spoustu skusenosti pri zkracovani vytahu a vymejsleni ruznejch udelatek a na uchyceni fotaku v primarnim ohnisku :]
NWT SW Quattro-250P, LUNT LS60TC 1200 H-Alfa
SW CQ350-PRO
ZWO ASI 174 MM
rasice

astrofoto

Příspěvek od rasice »

vlastofka napsal:
Sice jsem mel Canon, ne Nikon, ale presne s timhle dalekohledem a s touhle montazi jsem zacinal ja a muzu rict, ze to neni lehka cesta...

Po porizeni fotoadapteru jsem mohl fotit pouze detaily mesice projekci pres 10mm a 6mm okular. Na foceni v ohnisku byl dlouhej vytah, na planety skutecne malo svetla a tim padem dlouhy casy pro montaz EQ2M a pri sirokouhlem foto pri ohnisku objektivu 18mm mi montaz neudrzela kulaty hvezdy dyl nez 45sec.

Nechci rikat, ze to nejde, ale rozhodne to neni snadny. Na druhou stranu mi to dalo spoustu skusenosti pri zkracovani vytahu a vymejsleni ruznejch udelatek a na uchyceni fotaku v primarnim ohnisku :]
Děkuju všem za odpověď.
Zkusím se s tím nějak popasovat. Nicméně, mohl bych tě poprosit jesti bys mi pomohl ještě s nějakými problémy přes ICQ: 271534902 děkuju
Odpovědět