Neopakovaná notoricky známá témata

Vaše náměty a připomínky k tomuto fóru.
Odpovědět
Uživatelský avatar
KDan
Příspěvky: 1469
Registrován: 15. 06. 2007, 16:40

Neopakovaná notoricky známá témata

#1

Příspěvek od KDan »

Před pár dny se ve vlákně o UHC filtrech odehrála polemika, která mnohé jemně rozčilila a některým - těch bylo asi méně - zas připadala zcela normální a dokonce přínosná.

Občas se účastním nějaké inženýrské diplomové práce nebo doktorské dizertace. Je to pro mě vždycky velká a potěšující výzva. Můžu spolupracovat s někým, kdo ještě nemá usazené konzervativní a praktické myšlení, s někým, kdo má o něco navíc seriózní zájem, s někým kdo je většinou šikovný a umí dobře počítat. Mám vždycky dvě možnosti: Buď to celé od začátku korigovat ve smyslu rigoróznosti a pak původní, docela svěží myšlenku, kterou je těžké hned objektivně posoudit utopit, anebo se na tyto drobnosti vykašlat a uvést je případně až později, kdy je o celé metodě jasno. Toho se snažím držet, protože mě možnost přemýšlení s takovými lidmi v každém případě obohacuje.

Přejít narychlo do jiného speciálně separovaného vlákna mnohdy nejde, protože by se úplně ztratily souvislosti. Už tak se jednalo o myšlenku, která svou složitostí překračovala mnohé, co se na AF řeší.

Píšu o tom proto, že bych za sebe byl nerad, kdyby člověk, kterému se chce prezentovat podobné myšlenky tuto chuť ztratil.

Čím víc cest k dané problematice známe, třeba i těch pro náš účel nepraktických, tím kvalitnější máme přece mapu.
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 17698
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 51
Kontaktovat uživatele:

Neopakovaná notoricky známá témata

#2

Příspěvek od MMys »

Dospěl jsem k témuž, to ze sekce UHC filtry se přesunout nedá. Je to všechno tak provázeané, že jakékoli vytržení ven způsobí, že to bude totálně nesrozumitelné.

http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Uživatelský avatar
dvader
Příspěvky: 4578
Registrován: 06. 04. 2007, 15:36
Bydliště: Praha 9
Věk: 57

Neopakovaná notoricky známá témata

#3

Příspěvek od dvader »

OK...
Ať už to tak zůstane - souhlasím, že po rozdělení by to bylo nesrozumitelné.
Nemusím mít vždy pravdu a nejsem typ, který chce vše za každou cenu  ;)
To, co tu napsal teď  KDan hezky objasnilo, v čem se naše postoje liší... KDan má spíše vědecký přístup a já zase spíše ten inženýrský - každý jsme jiný a to je vlastně dobře.
Já bych holt spíše preferoval jedno vlákno s poznatky a teprve nějaký výsledek nestandardního laborování do něj napsat... A to vlastní laborování mít v jiném vláknu. Ale jak už jsem napsal na začátku tohoto příspěvku, nechme to už tak  :)
Pokud p. Řehoř přiveze na DsD spektrometr, tak zkusíme ty filtry znovu odměřit a dáme vědět výsledky - škoda že tam asi nebude k dispozici ten FX2, bylo by asi zajímavé jej také proměřit...
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
Odpovědět