Software pre amatera

Povídání o astronomické literatuře, počítačových planetáriích, hvězdných mapách, atd.
Odpovědět
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Software pre amatera

Příspěvek od Psion »

Program CdC je zcela zdarma s pristupem do cele rady svetovych databazi (dosah mv je dle vyberu databaze napr. 15mv) a navic lze vkladat do mapy primo foto oblohy z HST nebo jinych satelitu, takze dosah je pak i 21mv. Ja osobne mam doma CD s databazi do 15mv a CdC s nim funguje skvele.

SkyMap 8 pokud vim neni ve free verzi a demo je silne "osekane". Já jsem pred 6 lety koupil SkyMap3 s databazemi do 11mv, ale dnes je jiz standard astro programu uplne nekde jinde. SkyMap8 jsem testoval chvili, ale CdC se mi libi mnohem vice. :)
L.u.k.y

Software pre amatera

Příspěvek od L.u.k.y »

Ahojte ;)
Muzete mi, prosim poradit, kde bych mohl zdarma stahnout nejaky software s peknou grafikou. Potreboval bych nekde stahnout takovy programek, ktery toho hodne umi, ma peknou grafiku a da se stahnout zdarma.

Jestli o něčem vite, tak napiste co je to za program a kde se dá stahnout ;)

Predem diky, Luky :hi:
Psion
Kontaktovat uživatele:

Software pre amatera

Příspěvek od Psion »

L.u.k.y

Software pre amatera

Příspěvek od L.u.k.y »

Jo. Teď jsem z tama stáhnul Basic package 2.75...
Ale nejde mi to spustit. Co s tím?? ::)

Luky
Psion
Kontaktovat uživatele:

Software pre amatera

Příspěvek od Psion »

Je to exe soubor, takze by to melo jit spustit / tedy pokud jsi to stahl cele. Jinak to musi zahlasit nejakou chybu. Kdyz uz jsme u toho, je dobre specifikovat PC, operacni system, pamet atd.... ;)
L.u.k.y

Software pre amatera

Příspěvek od L.u.k.y »

Psion napsal: Je to exe soubor, takze by to melo jit spustit / tedy pokud jsi to stahl cele. Jinak to musi zahlasit nejakou chybu.  Kdyz uz jsme u toho, je dobre specifikovat PC, operacni system, pamet atd.... ;)

Jo. Ted uz je to v pohode. Predtim to asi byla nejaka chyba v instalaci. Jinak diky za tip. Docela dobry programek.. ;)
Ahoj :hi:
greatgig

Software pre amatera

Příspěvek od greatgig »

mpec napsal: Hm. A co takhle WinStars http://winstars.free.fr/english/index2.html ?
Jednoduche, proste, ucinne, maximum informaci.
Marek.

Marku, ty Winstars se mi zdaji opravdu fajn, pekne realne ukazuji Deep Sky objekty, dobrej tip. Nevis o dostupnych obrazcich dalsich chybejicich DSO a prip. NGC objektu? Zajimaji me opravdu realisticka planetaria a programy, ktera by nejlepe simulovala pohled na oblohu, vcetne viditelnosti DSO pri ruznych limitnich magnitudach a dalekohledech. Takze 2 tipy z techto soudku: Starry Night Backyard (realisticke planetarium) a Eye&Telescope (viditelnost objektu ruznymi dalekohledy).

Standa
Psion
Kontaktovat uživatele:

Software pre amatera

Příspěvek od Psion »

Vypadá zajímave ten soft, urcite ho vyzkousim :hi:
L.u.k.y

Software pre amatera

Příspěvek od L.u.k.y »

Ahojte. Potřeboval bych poradit s programem Winstars.

Nevím, jak si tam můžu nadstavit jiný obzor. ??? Mám tam takové ty hory. Zkoušel jsem stáhnout a nainstalovat obzor se zaparkovaným autem a dalekohledem. Jmenuje se to "Vexin". Když jsem to nainstaloval a spustil, tak jsem tam měl ale pořád ty hory. Můžete mi poradit? :-/
MP

Software pre amatera

Příspěvek od MP »

A jeje. Chvili jsem se na tohle tema nedival a vidim, ze jsem kdekoho nalakal na WinStars. Lidicky, ted zrovna vam moc neporadim, jelikoz musim programovat a v X Windows mi ty hvezdicky svitit nebudou. Luky : panoramata jsem vymenoval, musi se to myslim nastavit i v konfiguracnim dialogu programu.
Jinak se mi libi automaticke aktualizace - primo z menu WinStars se da stahnout update databazi komet a asteroidu nebo posledni verze programu.
Marek.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Luky

Software pre amatera

Příspěvek od Luky »

Aha.
Už jsem to nastavil. Moc ti díky. Ten program je fakt super. Je to realistické.. :nod:

Luky
koca

Re: Software pre amatera

Příspěvek od koca »

Používám software "Hallo Northern sky" viz. http://www.hnsky.org/. Stánul jsem i češtinu do tohoto programu (http://astrocesky.sf.cz).

Nicméně jsem si nainstaloval i CdC a musím říct, že je fakt dobrý. Asi budu použivat zatím oba a pak se rozhodnu co mi bude lip vyhovovat.  :nod:
Myzer

Software pre amatera

Příspěvek od Myzer »

Ahoj, mám len jednu pripomienku k CdC. Nejak som vytušil, že si môžem na mape zobraziť obrázky napr. NGC alebo M.kat. Teda napr. namiesto šedého krúžku M51 si na to miesto stiahnuť jej obrázok. Dá sa to? Mne sa podarilo stiahnuť len obrázok do pozadia celej obrazovky, ináč my to tam pýta nejaké CD Real Sky?
Prosím poraďte, lebo ako vidíte som z toho úplne vedla.
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
IR

Software pre amatera

Příspěvek od IR »

Zdravim. Prosím nějakou Dobrou Duši o přepálení a zaslání CD s databází pro Carteze du Ciela alespoň do 14-ti, snad i 15-ti magnitud (Můj budoucí DrboHlavSon :rotflmao: :rotflmao: 250/1250 zahlédne - při troše fantazie za okulátem ATC 8) - snad i tu 14.magnitudu). Bohužel jsem jen telefénový internetista :banghead: a maximálním IT-počinem pro mě bylo mnohahodinové stahování :bomb: TYCHO2-a katalogu.
Pokud by se našla taková Dobrá Duše, podrobnosti o takové nějaké maličké dobírečce 8) emailem. DÍKEC!
Jan

Re: Software pre amatera

Příspěvek od Jan »

Ještě k CdC a některým jeho vlastnostem (často opomíjeným).

Pozoruji, že uživatelé různých dostupných planetárních programů pro PC se snaží v diskuzi doporučit ten "svůj" na základě srovnávání parametrů  programu. Tato zdánlivě objektivní metoda má slabinu v tom, že úplný výčet vlastností SW je zdlouhavý a stručné charakteristiky jsou často všeobecné, subjektivní, neúplné a možná opomíjí právě ty parametry, které mohou být pro někoho zajímavé. A tak i nadále platí ".. každý jen tu svou - má za jedinou ..", neboť nelze očekávat, že jeden uživatel zevrubně a stejným metrem prověří a porovná celou dlouhou řadu existujících planetárních programů.

K hodnocení kvality programu lze však přistoupit ještě jinak - z opačného konce. Lze specifikovat ty vlastnosti které SW nemá a spravedlivě uvést parametry, které planetárium nesplňuje.

Jedna z možných dělících čar při hodnocení planetárii PC je, zda SW obsahuje v nabídce MENU i rutiny (či pluginy) pro spolupráci s různými řídícími či navigačními systémy.  Tato dělící čára pak rozdělí planetária do dvou skupin:
- pouze demonstrační s hlavním důrazem na grafiku,
- řídící a indikující pohyb dalekohledu a současně demonstrační.

Není náhodou, ze skvělé planetárium původem z USA: DistantSun (ovšemže není FREE)  <http://www.egroups.com/group/distantsuns>  
ve svých prvních verzích vůbec neumožňovalo funkční vazbu na dalekohled a jeho řízení. Až dodatečně byl program rozšířen i o tuto možnost. Tím ovšem značně získal na kvalitě (a zřejmě i na odbytu).

Z tohoto pohledu FREE program CdC je na tom slušně, neboť byl od počátku a dosud je koncipován hlavně jako řídící:
- Umožňuje spolupráci se systémy: / Meade / Autortar / Magelan I. i II./ pod komunikačním protokolem LX200.
- V menu Encoders (snímače polohy) umí spolupracovat se snímači typu: / Ouranos / Tangent / NGC-Max / MicroGuider / SkyVector / AAM / Discovery / NAVIGATOR - což je náš snímač polohy vyrobitelný i v našich domácích podmínkách. Podrobnější technické informace o něm lze nalézt na stránkách:
<http://web.telecom.cz/elektro-metal> .
Na této adrese naleznete m.j. i obsah CD, které je k dispozici vč. kompletního SW CdC v2.75 a katalogu objektů o objemu cca 0,5 GB. Vývoj CdC však nekončí: je již uvedena nová, velice slibná verze CdC 3.B.

Z diskuze je zřejmé, že program CdC pro většinu amatérů (alespoň zatím) plní jen demonstrační funkce.
Ale není tak obtížné zkompletovat řetězec: dalekohled & elektronický snímač Ra a Dec & CdC v PC.

Snímač polohy si lze pořídit z dovozu, nebo postavit amatérsky za zlomek dovozní ceny. Finance ušetřené na "home-made" snímači pak zhruba pokryjí nákup notebooku s Pentiem a 13 in LCD.

Jan
jan.grecner@telecom.cz
Odpovědět