Zdravím na fóru
bohužel ke své oblasti B110 a okolí kterou mám již rozfocenou jsem se nedostal z důvodu procházející oblačnosti přes jižní obzor. Podle Medardu jsem očekával kolem půlnoci vyjasnění i když Aladin ukazoval pravý opak tak nevím. Když už jsem měl tedy vše vybalené a nachystané rozhodl jsem (po předchozí telefonické konzultaci s kolegou ze Šumavy) o vyfotografování oblasti v okolí Gama Cas IC59 a IC63. Zprvu jsem nevěděl o jaký objekt se konkrétně jedná nemaje internet po ruce, ale po první zklušební expozici jsem už věděl která bije. Bohužel opět smůla a i přes tento objekt se hnala neustále nějaká oblačnost navíc snímek trpí špatným doostřením a driftem. Přikládám pouze snímek 600x389px:
větší rozlišení je spíš ostudou.
Takahashi FSQ-106ED F5
Canon EOS 40Da (Baader UV/IR+Baader UHC-S)
6x900sec. ISO1600
EQ6 Pro SkyScan, Borg 77ED + TVGuider
7.8.2008 01:15hod. SAO Grygov
Víc expozic jsem už nestihl.
MartinV
IC59 a IC63
IC59 a IC63
Osobní stránky: http://dslr-astrophotography.cz/
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
IC59 a IC63
Ahoj,
moc pěkné, na tento objekt jsem se chystal delší dobu také. Inspiroval mě Slovinský kolega a chtěl jsem to zkusit v Ha. Podle tvé fotky to vypadá na dost velkou duchařinu a bude to chtít asi veliké množství expozic. Ta slabá oblačnost je fakt problém, pokud je snímek lehce v oparu, hned ho mažu. Z toho důvodu jsem přefocoval 2 pole v Labuti, nešlo to s tím defektem zakomponovat.
PS: trochu větší rozlišení jsi ale mohl poskytnout, všichni děláme chyby
moc pěkné, na tento objekt jsem se chystal delší dobu také. Inspiroval mě Slovinský kolega a chtěl jsem to zkusit v Ha. Podle tvé fotky to vypadá na dost velkou duchařinu a bude to chtít asi veliké množství expozic. Ta slabá oblačnost je fakt problém, pokud je snímek lehce v oparu, hned ho mažu. Z toho důvodu jsem přefocoval 2 pole v Labuti, nešlo to s tím defektem zakomponovat.
Web: http://www.space-walk.info
Technika: FSQ85ED, SW70/500,15×70, QHY9,QHY8L Color,QHY5,
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
Cloud: DropBox
Technika: FSQ85ED, SW70/500,15×70, QHY9,QHY8L Color,QHY5,
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
Cloud: DropBox
IC59 a IC63
To byla včera hrůza viď Martine, já jsem byl tak vytočen, že jsem to již o půl jedné zbalil a odporoučel se do postele. Taky jsem včera měl v plánu něco dofotit, ale doufám, že mi fronta dovolí to ještě dnes stihnout před jejím příchodem. Podle předpovědi, to bude ale honička, nebo spíš velká smůla, ale to je život. Co se tvé IC59 a 63 týká, už jsem si tuto oblast před lety taky vyzkoušel a jsem na ni opět namotivován, jak Newtonem tak 200 objektivem. Oboje by mělo stát za to. 
Pavel
Pavel
SeeStar_S50
IC59 a IC63
honza.ho napsal: Ahoj,
Taky se na ni chystám, ale v LRGB. S tou Ha nevím, pokud si to dobře pamatuji, tak jedna mlhovina je do červena ta druhá ale spíš do modra (to je to, co ´by se mi na tomhle snímku líbilo).
Taky se na ni chystám, ale v LRGB. S tou Ha nevím, pokud si to dobře pamatuji, tak jedna mlhovina je do červena ta druhá ale spíš do modra (to je to, co ´by se mi na tomhle snímku líbilo).
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
IC59 a IC63
GaP napsal: To byla včera hrůza viď Martine, já jsem byl tak vytočen, že jsem to již o půl jedné zbalil a odporoučel se do postele. Taky jsem včera měl v plánu něco dofotit, ale doufám, že mi fronta dovolí to ještě dnes stihnout před jejím příchodem. Podle předpovědi, to bude ale honička, nebo spíš velká smůla, ale to je život. Co se tvé IC59 a 63 týká, už jsem si tuto oblast před lety taky vyzkoušel a jsem na ni opět namotivován, jak Newtonem tak 200 objektivem. Oboje by mělo stát za to. 
Pavel
To jo. Ale další poučení do života. Než zase fotografovat v takových podmínkách a honit se za výsledky jenž vedou tak akorát k ničemu raději foto odložit na lepší podmínky. Ale zase na druhou stranu se už nemusím starat co budu příště fotit. Takže dofotím seriál B110 a vrhnu se rovnou zase na tento objekt jako reparát. No ale co se týče podmínek tak v následujících dnech to vypadá velmi bídně. Nevím jak to vydržím.
MartinV
Pavel
To jo. Ale další poučení do života. Než zase fotografovat v takových podmínkách a honit se za výsledky jenž vedou tak akorát k ničemu raději foto odložit na lepší podmínky. Ale zase na druhou stranu se už nemusím starat co budu příště fotit. Takže dofotím seriál B110 a vrhnu se rovnou zase na tento objekt jako reparát. No ale co se týče podmínek tak v následujících dnech to vypadá velmi bídně. Nevím jak to vydržím.
MartinV
IC59 a IC63
Taky jsem tyhle dvě slaboučké mlhoviny zkusil, ale jde o opravdu těžký objekt, zvlášť, je-li fotografován přes vysokou oblačnost (viz. to silné modré halo).
Výsledek je zde:
http://www.astrofoto.cz/galery_4.htm
Výsledek je zde:
http://www.astrofoto.cz/galery_4.htm
IC59 a IC63
Musím podotknout, že uvedený objekt s kolegou z Šumavy jsme fotografovali společně tj. ve stejný den i když několik set kilometrů od sebe vzdáleni a vzájemně si sdělovali informace o právě probíhající oblačnosti. Mě se snímek vůbec nepovedl, ale Honza na to, že taktéž fotografoval takřka za stejných meteorologických podmínkách tento objekt zvládl bravurně. Super Honzo a těším se na další snímky.
MartinV
MartinV
IC59 a IC63
MartinV napsal: Musím podotknout, že uvedený objekt s kolegou z Šumavy jsme fotografovali společně tj. ve stejný den i když několik set kilometrů od sebe vzdáleni a vzájemně si sdělovali informace o právě probíhající oblačnosti. Mě se snímek vůbec nepovedl, ale Honza na to, že taktéž fotografoval takřka za stejných meteorologických podmínkách tento objekt zvládl bravurně. Super Honzo a těším se na další snímky.
MartinV
Sice s tebou Martine souhlasím, Honzův snímek se mi taky moc líbí, zvlášť propracovanými detaily, ale to halo snímek dost degraduje, což u tebe neplatí a kompozici Honza dost podcenil. Ale co, příště se Vám to povede oběma na 100%, o tom nepochybuji
.
Pavel.
MartinV
Sice s tebou Martine souhlasím, Honzův snímek se mi taky moc líbí, zvlášť propracovanými detaily, ale to halo snímek dost degraduje, což u tebe neplatí a kompozici Honza dost podcenil. Ale co, příště se Vám to povede oběma na 100%, o tom nepochybuji
Pavel.
SeeStar_S50
Re: IC59 a IC63
Nevím, jestli jsem na správné louce, ale dlouho tu nic nepřibylo, tak dám 5 hodin IC63 s RC16 OSC a QB 3nm. Vylezla z toho pěkná divočina, ale mě se líbí. 
- Přílohy
-
- RC16/F5.2,ASI2600,QB 3nm
- ghost.jpg (1.76 MiB) Zobrazeno 102 x