Sky-watcher a podivna kolize v ceniku ATC

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
martincz
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od martincz »

Kdyz jsem v uvodu psal o SkyWatcher montazi EQ2 ktera je zjevne na houby, myslite ze by melo smysl nechat hlavu te montaze a misto trojnozky vyrobit sloup s ukotvenim, nebo zavazim na spodu?

Ted jestli je ta hlava te montaze jeste dobra a pouzitelna a pricina trepani je hlavne v tech nohach...
MP

Re: Sky-watcher a podivna kolize v ceniku ATC

Příspěvek od MP »

K EQ2 se ty nohy naopak hodi - nic tezsiho se na ni stejne dat neda. Tedy N150/890 bych na to nedaval. Pokud to ma byt ke zprijemneni pozorovani a ne k vzteku, tak to chce skutecne aspon EQ5 nebo GS a pokud by to melo casem i fotit, tak i s lepsim stativem.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
nufnuf

Příspěvek od nufnuf »

Od te EQ2 te odradim taky, pokud uz si aspon parkrat koukal. Mel sem presne tu 130ku na EQ2. Pro total zacatecnika to slo, ale fakt bylo celkem slozity naucit se koukat tak, abych se okem nedotykal okularu. Jak sem se dotk - nebo nedej boze zkousel zaostrit tak se to cely zacalo chvet. Ted mam dobsona a ta stabilita je nesrovnatelna - klidne dam ruku na tubus a obraz se neklepe. Takze si fakt kup neco vetsiho.
Ad ceny - z toho si nic nedelej, dyt se na tom musi vydelavat. A kdyz komplet stoji 7200 tak to neznamena, ze si vyrobce utrhuje od huby. Priklad - vyrobni cena skody Fabia je kolem 120 tisic korun (zakladni model) a schvalne se jukni, za kolik se prodava. Neboj, vyrobce te okrade tak jako tak ale kdyz si koupis samotnout montaz, tak te okrade vic nez kdyz si ji koupis s dalekohledem :)
FunTomas

Příspěvek od FunTomas »

nufnuf napsal: ...Priklad - vyrobni cena skody Fabia je kolem 120 tisic korun (zakladni model) a schvalne se jukni, za kolik se prodava...Odkial sa prepana da zistit ake su vyrobne naklady auta ???
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Ila

Příspěvek od Ila »

Jirka86 napsal: Ahoj,
co si myslite o montazi EQ 3-2 a dalekohledu Newton 150/750. Staci to na to, nebo ne. Kamarad ma AZ 1 a na tom refraktor 60/700 a kdyz jsem si to chtel zaostrit, tak se to cely silene rozklepalo(objekt pri zv. 35 x lital pres cele pole) (stativ byl vytazen asi na 80 %). Jde mi o to, aby se to take cele nerozklepalo. Diky  :hi: JirkaJá mám EQ 3-2 s Makem 127, což je vpodtatě mimino, dle vlastních zkušeností bych dal ruku do ohně za to, že pro 150/750 je EQ 3-2 úplně na prd. Jedině snad momtáž zalít betonem :-)
martincz
Kontaktovat uživatele:

Re: Sky-watcher a podivna kolize v ceniku ATC

Příspěvek od martincz »

Jojdananky,

nechal jsem se od vas tedy presvedcit. Lidicky, neni nad toto forum, nazory zkusenych jsou vic nez vsechny informace na internetu :-)

Snad jen jedna informace ze zvedavosti, je teda to trepani (nestabilita) v nohach stativu, resp, stativu, nebo v hlave te montaze? A  jakou merou?

Kdyz tady totiz kdosi psal o zaliti betonem, tak se skoro trefil. Muj puvodni napad byl si na zahrade, kde mam dobre pozorovaci podminky, udelat betonovy sloupek s dobrym ukotvenim. No a n nej nasadit tu halvu montaze, takze... ?

Ale stejne asi pujdu do te ceske nove montaze (nekdo tady predemnou psal link, nikdy si nevzpomenu jaxe jmenuje...)
MP

Příspěvek od MP »

martincz napsal: J
Snad jen jedna informace ze zvedavosti, je teda to trepani (nestabilita) v nohach stativu, resp, stativu, nebo v hlave te montaze? A jakou merou?

Podle mne u EQ5 a GS montazi je horsi trepani stativu, hlavy jsou celkem pevne. EQ2 a EQ3 jsou slabe montaze s malym prumerem os, tam by asi ani pevny stativ moc nepomohl. HEQ5 a EQ6 maji stativy z ocelovych trubek, ale take maji vetsi nosnost, takze kdyz se toho na ne nalozi vic, pevny sloupek by take pomohl ( hlavne u HEQ5, ktera ma pomerne dlouhe nohy s prumerem jen 1.5" ). Pro vizualni pozorovani 150mm Newtonem ovsem klidne staci i ty puvodni hlinikove stativy, co jsou u EQ5 a GS. A dodatecne se to da vylepsit.

e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Ila

Příspěvek od Ila »

martincz napsal: Jojdananky,

nechal jsem se od vas tedy presvedcit. Lidicky, neni nad toto forum, nazory zkusenych jsou vic nez vsechny informace na internetu :-)

Snad jen jedna informace ze zvedavosti, je teda to trepani (nestabilita) v nohach stativu, resp, stativu, nebo v hlave te montaze? A  jakou merou?Kdyz tady totiz kdosi psal o zaliti betonem, tak se skoro trefil. Muj puvodni napad byl si na zahrade, kde mam dobre pozorovaci podminky, udelat betonovy sloupek s dobrym ukotvenim. No a n nej nasadit tu halvu montaze, takze... ?

Ale stejne asi pujdu do te ceske nove montaze (nekdo tady predemnou psal link, nikdy si nevzpomenu jaxe jmenuje...)
V žádném případě bych nepodceňoval kvalitu samotné montáže včetně její konstrukce (průměry os, ložiska...) určitě jsou na netu k mání propočty kolik by měla montáž pro xy váhu a délku přístroje mít. Zjednodušeně se dá říct, že čím delší přístroj, tím méně můžeš spoléhat na uváděnou nosnost.
EQ 3-2 se mi jeví jako dobrá montáž (žádná dokonalost to ale není) za tu cenu, hliníkový stativ je však vyložená slabina, ten hodlám v budoucnu pro vážnější pozorování kvůli zpevnění vyplnit.
O EQ 2 nemá vůbec smyslu uvažovat.

micer

Příspěvek od micer »

Mám něco téměř shodného s EQ-2 (Konus asi 2 roky starý) pod Makem 90, takže zátěž veškerá žádná a momenty setrvačnosti mizivé. Je to na tohodle drobečka dostatečné ve smyslu školního známkování - mizerie, ale na vyhození to ještě není. Koukat se dá jen bez doteku okuláru a při pokusu o ostření se to klepe ještě 10 sekund.
Zkoušel jsem, co nejvíc bere tuhost. V první řadě uchycení noh k základně hlavy, ono se to nedá ani dotáhnout, dutý materiál podstavce hlavy se bortí (a trochu i pruží)! Dovnitř je potřeba dát provrtané masivní válečky z oceli, aby se to mohlo pořádně opřít a sneslo to vůbec dotažení. Pak následně brzy odejdou šrouby z "nočníkové" oceli - takže tři šrouby z kvalitního materiálu. Plast na nohách kupodivu vydržel.
Až na druhém místě je trojnožka, vyplňovat Al profil ale nemá smysl, vyhodit a nahradit tvrdým dřevem nebo líp těžkými železnými rourami tak 60 mm.
Samotná hlava je lepší, než se na první pohled zdá, a asi ji nechám, ale pořád mluvím o Makovi 90, nic většího nebo těžšího bych na to nedal.
Jan

Příspěvek od Jan »

Priklad - vyrobni cena skody Fabia je kolem 120 tisic korun (zakladni model) a schvalne se jukni, za kolik se prodava.
To: nufnuf
Předesílám, že nejsem agent Škodovky.
Nesouhlasím však s porovnáváním výrobní ceny jakéhokoliv produktu s jeho prodejní cenou.

Takováto porovnání vyvolávají dojem, že rozdíl prodejní a výrobní ceny představuje čistý zisk výrobce (hraničící s okrádáním kupujicího). Což je zavádějící.

Z úvahy se "tak nějak" vytratily podstatné nákladové položky přičítající se k výrobní ceně, které si namátkou vybavuji např.:
- náklady a investice na další vývoj výrobku,
- založení a provoz prodejní a servisní tuzemské (ev. i zahraniční) sítě,
- provize cizím prodejcům,
- věcné náklady: dopravní, clo, pojištění,
- reklama výrobku,
... a další.. a další ..
což samozřejmě platí i pro dalekohledy a příslušenství..

Aby mi bylo rozuměno - je zřejmé, že:
Veškerá aktivita výrobce i prodejce je zákonem orientována na tvorbu zisku.
Pokud výrobce a prodejce nebude mít zisk, po čase ztroskotá.
Pokud opomene investovat do rozvoje výrobku (a o to zvýší svůj zisk), ztroskotá taky.

A nakonec: co to je "prodejní cena" ? podle jedné z mnoha definic je to cena, kterou je zákazník ochoten a schopen za výrobek zaplatit  ;) .. Máme vždy možnost výrobek nekoupit.. (a ev. jít na dovolenou pěšky)

Zdraví
Jan
nad

Příspěvek od nad »

Naprostý souhlas s Janem. Přístroje, které jsem dělal taky stojí na první pohled pro laika šílené peníze, ale do ceny je nutné zakalkulovat předchozí vývoj, který trvá i několik měsíců a po těch několik měsíců nemám žádný příjem. Když mě firma nebo některá fakulta zadala zhotovit přístroj, dělám v podstatě prototyp a vyrobím třeba jenom jeden kus. Tomu samozřejmě odpovídá i cena. Ze zisku navíc odvedu DPH a veškeré daně.
Elektrotechnika
Hadra

Příspěvek od Hadra »

To: martincz.
V druhe polovine 90-tych let a s mym rychlochtenim jsem zakoupil dalekohled N114/900 na montazi jako eq2 za 12.900Kc!!!! s okulary na upinaci prumer nejak myslim 24,5mm. Tubus byl o hodne lehci-byl totiz z velice tenkeho plechu a samozrejme jsem byl pln nadseni-dokonce jsem s nim fotografoval- :nod:lepici paskou jsem pripevnil k tubusu drevenou operku do ktere se dal fotak a slo to obj.35-105mm za neustale manualni korekce az 10minut.
Jedine co ted muzu rict je, ze tato montaz byl jeden z nejvetsich pruseru meho zivota, teda-zatim.
A co se to tam chvelo? nohy, montaz? atd...dnes jsem dosel zaveru, ze CHVĚT SE, bylo fenomenologickou podstatou teto montaze - proste takovato montaz je delana prave proto, aby se chvela...
Ja bych uvazoval, pokud bych mel podminky o HEQ5. Rozdil v cene je sice vetsi stu procent, ale v techto kategoriich je ve vztahu to co pravdepodobne poskytne heq5 narust tak petinasobny-to ale tvrdim jen proto ze si to myslim, nemam s ni zkusenosti...stacila mi ta predtim(montaz)...lehke rozhodovani preji :hi:
R110/660, CG5 GT, Triedr WO 8x42
martincz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od martincz »

Hadra napsal: To: martincz.
V druhe polovine 90-tych let a s mym rychlochtenim jsem zakoupil dalekohled N114/900 na montazi jako eq2 za 12.900Kc!!!! s okulary na upinaci prumer nejak myslim 24,5mm. Tubus byl o hodne lehci-byl totiz z velice tenkeho plechu a samozrejme jsem byl pln nadseni-dokonce jsem s nim fotografoval- :nod:lepici paskou jsem pripevnil k tubusu drevenou operku do ktere se dal fotak a slo to obj.35-105mm za neustale manualni korekce az 10minut.
Jedine co ted muzu rict je, ze tato montaz byl jeden z nejvetsich pruseru meho zivota, teda-zatim.
A co se to tam chvelo? nohy, montaz? atd...dnes jsem dosel zaveru, ze CHVĚT SE, bylo fenomenologickou podstatou teto montaze - proste takovato montaz je delana prave proto, aby se chvela...
Ja bych uvazoval, pokud bych mel podminky o HEQ5. Rozdil v cene je sice vetsi stu procent, ale v techto kategoriich je ve vztahu to co pravdepodobne poskytne heq5 narust tak petinasobny-to ale tvrdim jen proto ze si to myslim, nemam s ni zkusenosti...stacila mi ta predtim(montaz)...lehke rozhodovani preji :hi:

DIKY :-)

LOL
nufnuf

Příspěvek od nufnuf »

Jenom mala reakce na tu vyrobni/prodejni cenu Jo, nebojte, vim ze vyvoj dany veci taky stoji strasne moc a trva par let nez se to splati. Ja sem chtel naznacit, ze vyrobce stejne prodava o mnoho mnoho draz nez kolik ho to stalo. Jestli si totiz myslite, ze sou tak hodny a prodavaj to se ziskem 10 tis korun na kus, tak to si myslite spatne A kdyz se podivam na tu EQ2 - no, dyt je to trocha zeleza tak nejak sesmrdlana dohromady. Zadnej technologickej zazrak bych v tom nehledal, takze urcite neni duvod, aby se samotna prodavala za nejakejch 6 tisic - teda krome zajmu prodejce si nahrabat.
Ad problem se stabilitou - klepani vazne nebylo zpusobeno jen stativem. Ten sice byl velmi lehkej, ale kdyz se vzalo za samotnou montaz, tak tam pruzeni a vule byly dost velky. Ovsem vzdy je nutno zvazit, jak casto to clovek bude pouzivat a na co. Nekdy je fakt, ze i EQ2 staci.
Ja sem taky puvodne chtel nejakou HEQ5 a podobne, nakonec sem skoncil s dobsonem - protoze proste nefotim a asi ani nebudu. A na to koukani je ten dobson zcela dostacujici. Jo, verili byste, ze od doby co sem si novej dalekohled poridil byla jen jedna noc tak nejak bez mraku? Jinak furt prsi a prsi a je zatazeno! Sakraaaa! Jak se daj zabit mraky???
Jan

Příspěvek od Jan »

.. vyrobce stejne prodava o mnoho mnoho draz nez kolik ho to stalo...To: nufnuf - upřesnění k tvorbě cen dalekohledů.
Nutno vzít do úvahy, že výrobce neprodává skoro nikdy a nic přímo zákazníkovi. Mezi výrobce a kupujícího se vkládá několik obchodních mezičlánků podle dále popsaného zjednodušeného modelu.

V případě prodeje dalekohledů z Azie do Evropy je typický řetězec následovný:

(1) Výrobce vyrobí dalekohled za tzv. výrobní cenu a prodavá ho evropskému velkoobchodníkovi v možství několik tisíc kusů naplňující přepravní kontejner a za tzv. velkoobchodní cenu.

(2) Evropský velkoobchodník prodává dalekohledy regionálním distributorům v množstvích např. x.100 kusu opravňujících na tzv. množstevní rabat a za sjednanou smluvní cenu.

(3) Regionální distributor je pak prodává místním prodejcům v jednotkových (nebo desítkových) množstvích. Ti pak prodávají dalekohledy za konečnou maloobchodní cenu, která nás tolik bolí. Je ale trochu rozdíl cítit se okraden, nebo vědět o příčinách a důsledcích..

Jestli na každém distribučním stupni původní výrobní cena vzroste např. o cca 50 procent, vzhledem k nákladům, ziskům a daním, pak maloobchodní cena může dosáhnout tří- až čtyřnásobek výrobní ceny. Nelze se divit, nelze si stěžovat a není co kritizovat, neboť logika věci si vytvořila uvedený postup. Můžeme si jen postesknout, hledat kompromis mezi kvalitou a cenou, eventuálně se pustit do díla a něco vlastnoručně vytvořit..

Věc má i svou pozitivní stránku: Na všech těchto obchodních stupních nutno vykazovat zisk a z něj odvádět nemalé daně.. Ty se nám pak ale jednou vrátí např. ve formě důchodů  :), nebo lékařské péče  :-/..

Zdraví
Jan
Odpovědět