Zážitky z pozorování

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
MaG
Kontaktovat uživatele:

Zážitky z pozorování

Příspěvek od MaG »

Cestou zpět už tam nebyl ;)
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Zážitky z pozorování

Příspěvek od Cztwerec »

Tak jsem včera málem přišel o dalekohled. Díky mrazu jsem měl tak zkřehlé ruce, že jsem pořádně nedotáhl elevace na EQ 6. Když jsem nasadil závaží celá sestava se na mě sesunula, jen tak, tak, pád z 9. patra by to asi nepřežilo. Myslel jsem, že s sebou švihnu. :(
Lectorem iustus...
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Zážitky z pozorování

Příspěvek od Konihlav »

co byste delali, kdyby se vam najednou nejak zahadne a nahle zaseknul kufr (otvirani) u auta? Vcera zde bylo po 2 mesicich alespon polojasno (tj. 50% oblohy OK) a i pres otravny Mesic jsem chtel jit vcera kolem 0:30 ven fotit. Vse mam pripravene a kdyz jdu do auta pro posledni drobnosti, tak ejhle nemuzu otevrit kufr. Zamykam/odmykam, lezu dovnitr pres sklopene sedacky a reseni nula...
No nekleplo by vas z toho?

Nakonec z foceni nic nebylo a tak mam za prosinec celkem 2 hodiny dat z Vratenky. A to jsem doufal, ze to nebude tak hrozne jako loni (a bylo to jeste horsi). Snad leden 2010 bude mit alespon 1 jasnou noc, co bych za to dal...
Vabra

Zážitky z pozorování

Příspěvek od Vabra »

OT: Konihlave, presne totez se stalo manzelce s jeji Toyotou, kdyz jsme se predevcirem chteli vratit z nakupu...

Kocarek jsme tam uz nedali a ja si musel zavolat nekoho s druhym autem na pomoc...

/OT
Pavel Vabrousek
dvader
Věk: 59

Zážitky z pozorování

Příspěvek od dvader »

K zážitkům z pozorování přidávám svůj vlastní z oficiálního zakončení IYA2009.
Pozorovat z astronomické věže Klementina Měsíc a Jupiter i s jeho 4 měsíčky vlastním dalekohledem byl pro mne zážitek až neskutečný... A navíc byl v ten podvečer seeing v Praze excelentní!
Nikdy jsem si nemyslel, že se mi něco takového může splnit - a vidíte, díky souhře několika náhod v posledních letech se to stalo skutkem. 8-)
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Zážitky z pozorování

Příspěvek od Konihlav »

Vabra: no jo, holt nase japonska auta jsou bezpecna a odolna i proti zlodejum (moc se nekradou, neni takova poptavka), takze ma to sice sve vyhody, ale jak je videt, nekdy znacne nevyhody, kdyz dovnitr nepusti ani majitele. Pred chvilkou jsem byl venku s tim sasit a uz se mi to podarilo nejak odseknout. V cem byl problem ale netusim. Jestli se mi tohle stane nekdy na Sumave pri bezmesicne jasne noci s nalozenym vybavenim, tak me asi klepne... (problem je, ze mam sedana a i kdyz sklopim obe sedacky, tak mam prostor do kufru omezen malym vysekem, takze vetsi predmety z kufru proste nevyndam).

konec OT, ale je to neuveritelny, "kdyz se ne-dari, tak se ne-dari"...
Bandi

Zážitky z pozorování

Příspěvek od Bandi »

Pre mňa bude nezabudnuteľné pozorovanie v nedeľu, 20. 12. 2009. Neviem, ako bolo vtedy u vás, ale tu príroda produkovala neskutočné ochladenie. Napriek odrádzaniu manželky, aby som radšej nikam nešiel (ženská intuícia ja som naložil prístroje do auta a vyrazil za tmavou oblohou. Na pozorovacom mieste som začal vybaľovať ďalekohľad, keď len zrazu počujem akési škrípanie, ako keď polystyrénom otáčate po skle. Najprv som nechápal, čo je to za zvuk, lebo to bolo úplne blízko. Potom práásk! a som pochopil... Na otvorených dverách na strane vodiča mi sklo v zlomku sekundy "zamrzlo" - rozbilo sa na tisíce kociek! Najprv som len stál a nechápal - potom mi to došlo: sklo bolo ešte z vnútornej strany zohriate teplým vzduchom od ventilácie a jednoducho sa nestačilo "aklimatizovať" na abnormálne ochladenie... Ako keď horúce sklo ponoríte do studenej vody. Človek sa stále učí... Takže, pri silnom mraze - zatvárajte dvere! ;D
Bresser Messier N 130/1000  Bresser Visiomar R 60/700  MEADE ETX 70 AT  FujiFilm FinePix S5000, PENTAX K100D  Triéder 10x50
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Zážitky z pozorování

Příspěvek od Cztwerec »

Při dnešním dvouhodinovém mrznutí u Měsíčku, kdy nepomáhali ani dvoje ponožky a bundy mi konečně namrzl také dalekohled - na Mars jsem neměl ani pomyšlení... >:( To je jen malé potvrzení pro majitele SCT, netopíš? nepozoruješ!

Lectorem iustus...
Martinxpv

Zážitky z pozorování

Příspěvek od Martinxpv »

netopíš? nepozoruješ!Nejen pro SCT, dnes jsem vyběhnul pln nadějí ve 3h ven kolik toho uvidím a neřešil jestli za 4h temperace se na optice neudělala námraza a začal pozorovat. Na Marsu sotva viditelná čepička chvilkama při 160x, víc ani omylem. Saturn bez detailů, hvězdy chlupaté, z DSO jsem nenašel nic, prostě nic a komety 81P/wild a C/2007 Q3 taky bez úspěchu. Po 2 hodinách marnosti a mrznutí (-20 u země naměřeno) jsem to zase zabalil. Vevnitř jsem až na světle zjistil čím to bylo že jsem viděl takové prd, námraza na hledáčku,na sekundáru,v celém tubusu i na primáru a zamlžené okuláry též s námrazou Měl jsem zato, že na primáru se námraza udělat nemůže, ale ona může a taky udělá  ;D
GSO GSD980 300/1500mm ,NWT 114/900 + EQMON2, 114/500 + AZ.
daghtus

Zážitky z pozorování

Příspěvek od daghtus »

Okolo deviatej som sa rychlo zbalil a vybehol s autom von, lebo som po dlhej dobe zbadal jasnu oblohu s tym, ze nebolo -10°C. Nad mojim klasickym miestom bola brutalna inverzia, tak som sa vybral na druhe (polna cesta), kde som asi 50m od cesty uviazol v zaveji. Mam sice Nissan Qashqai, ale len dvojkolku. :'( Po asi hodine urputneho snazenia sa, som to vzdal a zacal stopovat s cervenym svetlom (esteze to ma so sebou kazdy astronom). Samozrejme mi o jedenastej vecer v v poli nechcel nikto zastat. >:( Po chvili vsak pribehla stvorkolka Nissan Terrano, ktora si po poli behala ako po suchej ceste a na nejaky piaty-siesty pokus ma vytiahol von. Poucenie do zivota: Nikdy nebehaj do pola, ked je sneh alebo blato. Ak uz ides, uisti sa, ze mas lopatu, snehove retaze a poriadne lano, lebo to z Hypernovy sa roztrhlo ako spagat. 4x4 je obcas k nezaplateniu. 8-)
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Zážitky z pozorování

Příspěvek od Konihlav »

tak nevim, zda se mam pochlubit, nebo radeji mlceti bronz :-?

vcera jsem vyrazil na Tobolku (protoze nerad jezdim na mista, kde jsem jeste nikdy predtim nebyl, zvlast ted v zime, kdy se situace ruzni). Odbocku k puvodni louce neslo minout. Jel jsem po te jedine prohrabane ceste smer les a koukal, kam to vede (nechtel jsem byt primo u silnice). Slo to z kopce a zadny plac na obzoru nebyl. Pak jsem se na prvni pribocce/odbocce chtel otocit a ejhle, nic. Zahrabano. Pritom to bylo vesmes na rovine! Jen asi 10-15cm snehu a podtim zledovately povrch. Tak a co ted? Jsem tam sam, nekde v lese, na odbocce, nahon jen na dve predni kola pod motorem, venku hezky a hvezdy uz sviti a volaji po ustaveni montaze a foceni. Tak jsem zkusil nalamat par vetvicek a cpat je pod kola. Zkousel jsem vycouvat a i jet dopredu. Nic. Dva pokusy. Ted jsem se potil jako prase, protoze slo o krizovou situaci a to ze me vzdy leje tuna potu. Celo jsem si chladil snehem. Nemel jsem s sebou ani retezy (prisaham bohu hned je jdu shanet!), ani lopatu/tku ani pisek ani nic. No a posledni moznost co mam v zaloze pro tyto pripady se osvedcila - vytahnul jsem koberecky z mista u ridice a spolujezdce a narval je co nejblize pod kola (predtim jsem vetyvkou vyhrabal kus sneho/ledu, aby to melo sanci se chytit). Samozrejme jsem srovnal trosku i teren (a uspinil se jako prase, bundu, rukavice...). No dotretice vseho dobreho jsem vycouval a odjel :-)
takze to dobre dopadlo. Dokonce jsem tu noc fotil cele 4 hodiny v kuse bez meridian flipu (+-2hod kolem meridianu).

uff, tolik ma posledni prihoda z nataceni :)
daghtus

Zážitky z pozorování

Příspěvek od daghtus »

@Konihlav: Koberce mi v tom strese vobec nenapadli. :-[ Perfektny tip.
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Zážitky z pozorování

Příspěvek od Konihlav »

daghtus: no to jsou me zkusenosti z mladi a cestovani po Sahare miluji pouste (obzvlast pisecne) :-)

jinak mam taky Nissanka ;-)
caribic10

Zážitky z pozorování

Příspěvek od caribic10 »

Tohle je vždycky nemilá situace. Zůstat někde vyset bez pomoci ještě k tomu v noci bych zažít nechtěl... S koberečkama by mě fígl nenapadnnul, nejspíš proto že v dodávce žádný nemám...
Musím zaklepat, auto mě nikdy ve štichu v noci nenechalo. A jestli někdy nechá, nevim koho budu v noci budit aby po mě dojel... V létě bych to asi prospal, ale v zimě bez něčeho ostřejšího do žaludku asi ne... ;)
http://planetaryphoto.cz/ ,  EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
I.
Věk: 54
Kontaktovat uživatele:

Zážitky z pozorování

Příspěvek od I. »

Uf, tak taky váhám, zda se vůbec chlubit... Jsem tu denně, tak jsem se sem spíš přišel jen tak vyplakat.

Dopoledne jsem se po rychlé telefonické konzultaci rozhodl vyrazit do školy, abych nachystal techniku a udělali jsme s děckama pár snímků Slunce (máme jarní prázdniny a pořád je zataženo). Tušil jsem, že jasno bude jen pár hodin, spěchal jsem a... smyk a auto (Škoda Felicia 1,9 Diesel) ve sněhu v příkopu. Vytáhla mě odtahovka z nedalekého autoservisu, nejdřív se zdálo, že to odnesl jen přední nárazník, v servisu ale byl vidět i ohnutý plech pod motorem, posunutá jakási příčka, snad bude v pořádku chladič. Auto do zítřka v servisu, mechanik se kroutil, škodu, říkal, těžko odhadovat... 5000 Kč? Uf, momentálně depka, kdo nic nedělá, nic nepokazí, no...
Odpovědět