Všem přeji jasnou oblohu a pěkné pokoukání!
Zatmění Slunce 2008
- astropintr
Zatmění Slunce 2008
Ahoj, zatím to v Žatci a Tuchořicích vypadá moc dobře, máme jasno a nikde ani mráček.... snad to vydrží!

Skywatcher Newton 250/1200 na EQ - 6&&Skywatcher ED refraktor 80/600 na EQ - 6&&Canon EOS 350 D neupravený&&triedr 10x 50.&&binar 25 x 100
Zatmění Slunce 2008
Jen pro jistotu! Kdy to cca začíná?
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Zatmění Slunce 2008
stana napsal: Jen pro jistotu! Kdy to cca začíná?
JInak Plzeň taky jasno, jedu ven tak snad konečně něco z toho bude, jen se k nám ze západu žene oblačnost, tak doufám že je daleko
JInak Plzeň taky jasno, jedu ven tak snad konečně něco z toho bude, jen se k nám ze západu žene oblačnost, tak doufám že je daleko
http://www.astronom.cz/deavi/
EQ-8, Newton AG 300/1140mm, f:3,8, ASA OK3 focuser+ ASA 3'' Wynne 0.95x, ZWO OAG68 + ZWO ASI 174 mini, ZWO ASI 6200MC PRO. Powerbox Pegasus Advance
EQ-8, Newton AG 300/1140mm, f:3,8, ASA OK3 focuser+ ASA 3'' Wynne 0.95x, ZWO OAG68 + ZWO ASI 174 mini, ZWO ASI 6200MC PRO. Powerbox Pegasus Advance
-
basshunter
Zatmění Slunce 2008
Zdravim astroforum.
Od ty doby, co pracuju mimo CR jsem moc casu na pozorovani nenasel, spis skoro vubec, ale na dnesni zatmeni jsme si vzali volno a budeme koukat.
Souradnice meho pozorovaciho mista:
56° 42´ N
12° 58´ E
Skedala, Svedsko
maximalni zde nastane v 11h36m37s a bude mit velikost 41,6%, chteli jsme vyrazit na sever na Idrefjäll, kde by bylo pres 55%, ale nevypada to tam s pocasim, tak zustavame doma, je tu jasno, zatim.
Od ty doby, co pracuju mimo CR jsem moc casu na pozorovani nenasel, spis skoro vubec, ale na dnesni zatmeni jsme si vzali volno a budeme koukat.
Souradnice meho pozorovaciho mista:
56° 42´ N
12° 58´ E
Skedala, Svedsko
maximalni zde nastane v 11h36m37s a bude mit velikost 41,6%, chteli jsme vyrazit na sever na Idrefjäll, kde by bylo pres 55%, ale nevypada to tam s pocasim, tak zustavame doma, je tu jasno, zatim.
Bresser R70/700, Soligor 10X50
Zatmění Slunce 2008
V Nižboru zatím úplně jasno, pozorovat budeme doma ze zahrady 50°0'29.45"N 14°0'06.37"E.
Zatmění Slunce 2008
Tak,v Olomouci také zatím jasno.Od západu se pomalu šine menší oblačnost,ale ta by zas tak moc vadit neměla.Nakonec také pozoruji z balkonu.Přeji všem fajn zážitek z pozorování.
refr. 70/700 mm,tri 10 x 50,SW 200/1000 mm,ASI 120 mc,ASI 224 mc,ASI 294 mc
https://www.youtube.com/channel/UCIRCDX ... a2rTCn8vKg
https://www.youtube.com/channel/UCIRCDX ... a2rTCn8vKg
Zatmění Slunce 2008
Zdravim, muzu pozorovat zatmeni JEN s filtrem pro okular(okular mam super Plosel, filtr je umisten na spodku okularu).Nehrozi okularu prasknuti nebo neco?A co zrcadlo dalekohledu?
Diki
Diki
Zatmění Slunce 2008
Východ Slovenska Vranov nad Topľou úplne bezoblačno. Už len pár minút veľmi sa teším.
Bresser 127/1200,Newt.200/850,Cass.150/920,Ref.ED 80 PRO ATA&& Canon EOS 300 D,Canon 3000,Canon EOS 400 D&& EQ-5
NiCram - Comp
NiCram - Comp
Zatmění Slunce 2008
Počasí přálo a mám zatmění odpozorováno! Akorát vidím trošku zeleně... 
Při 60 x ideální pokoukání!
Při 60 x ideální pokoukání!
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
- Honza Ebr (honza42)
Zatmění Slunce 2008
Na adrese http://norsko43.wz.cz/zatmeni/ najdete pár fotek z pozorování pro veřejnost, které jsme udělali v Písku. Naše "partyzánská" (tedy neorganizovaná, nepovolená, nepodporovaná...) akce měla velký úspěch, asi to budeme dělat častěji:)
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
-
M.Adamovsky
Zatmění Slunce 2008
Dobry...teda u nas vecer..u vas odpoledne...
hlasim se z Novosibirska..pocasi nakonec vyslo skvele, i kdzy ted na vecer je uz zase nejak zatazeno..meli jsme opet kliku...neuveritelnou...
Letosni zatmeni bylo neskutecne tmave...asi to delalo opravdu vnitrozemske stanoviste..poprve jsem videl krasne Venusi { kterou jsem nasel asi uz 5 minut pred zacatkem uplneho zatmeni bez toho, abych vedel, kde vubec lezi }. Uzasny byl i Merkur blizko Slunce a nejjasnejsi hvezdy...videl jsem Vegu a Capellu, ale abych se priznal moc jsem nehledal..Pouhym okem byl pohled neskutecne nepopsatelny..tentokrat jsem vubec nefotil a jen se kochal a DOPORUCUJU TO VSEM..protoze fotky jsou o nicem..koukejte se na to...to bych chtel vsem doporucit...samozrejme, ze fotky nejsou uplne o nicem, ale ten pocit a pohled je cennejsi, alespon pro me. meli jsme s sebou i mensi 50 mm refraktor..nadherne byla videt pomerne velka protuberance..tvarem a velikosti podobna te, co byla videt v Turecku....naprosto me odrovnala jedna malinka, ale neskutecne vzdalena utrzena protuberance..opravdu byla velice daleko..hrubym odhadem tak dvojnasobne, nez se na fotkach zda ta utrzena z 99. Byla teda ale o mnoho mensi a mene vyrazna...Korona byla krasne strukturovana s dvema paprsky na jedne strane a se trema na druhe....
uff..jsem stastny, ze nam to vyslo..chtel bych podekovat vsem, co se spolupodileli na expedici. Vzkazuju taky Milovi Machonovi, ze meteostanice bezela bez problemu...hrube vysledky zatim nemame..ale znatelne byl mensi osvit...opravdu to bylo velice tmave zatmeni..mnohem tmavsi nez v Turecku...
zdravim vsechny a doufam, ze v Cechach jste videli alespon castecne zatmeni...
zdravi
Martin
hlasim se z Novosibirska..pocasi nakonec vyslo skvele, i kdzy ted na vecer je uz zase nejak zatazeno..meli jsme opet kliku...neuveritelnou...
Letosni zatmeni bylo neskutecne tmave...asi to delalo opravdu vnitrozemske stanoviste..poprve jsem videl krasne Venusi { kterou jsem nasel asi uz 5 minut pred zacatkem uplneho zatmeni bez toho, abych vedel, kde vubec lezi }. Uzasny byl i Merkur blizko Slunce a nejjasnejsi hvezdy...videl jsem Vegu a Capellu, ale abych se priznal moc jsem nehledal..Pouhym okem byl pohled neskutecne nepopsatelny..tentokrat jsem vubec nefotil a jen se kochal a DOPORUCUJU TO VSEM..protoze fotky jsou o nicem..koukejte se na to...to bych chtel vsem doporucit...samozrejme, ze fotky nejsou uplne o nicem, ale ten pocit a pohled je cennejsi, alespon pro me. meli jsme s sebou i mensi 50 mm refraktor..nadherne byla videt pomerne velka protuberance..tvarem a velikosti podobna te, co byla videt v Turecku....naprosto me odrovnala jedna malinka, ale neskutecne vzdalena utrzena protuberance..opravdu byla velice daleko..hrubym odhadem tak dvojnasobne, nez se na fotkach zda ta utrzena z 99. Byla teda ale o mnoho mensi a mene vyrazna...Korona byla krasne strukturovana s dvema paprsky na jedne strane a se trema na druhe....
uff..jsem stastny, ze nam to vyslo..chtel bych podekovat vsem, co se spolupodileli na expedici. Vzkazuju taky Milovi Machonovi, ze meteostanice bezela bez problemu...hrube vysledky zatim nemame..ale znatelne byl mensi osvit...opravdu to bylo velice tmave zatmeni..mnohem tmavsi nez v Turecku...
zdravim vsechny a doufam, ze v Cechach jste videli alespon castecne zatmeni...
zdravi
Martin
Zatmění Slunce 2008
V Roudnici n.Labem bylo celou dobu jasno, na verejne pozorovani se prislo pokochat asi 50lidi. Na mych strankach (tady) najdete par fotek i (uplne dole) odkaz na pokus o video ze spachanych snimku. Jsem rad, ze pocasi pralo, Medard i Aladin byly velmi skepticti...
S.
S.
triedr 8x30 a 8-20x50, SW 80ED, Vixen VC200L, Vixen R200SS na AZ-EQ6, Maksutov-Cassegrain 127/1500, 3D tištěný spektroheliograf a spektrograf, hvězdárna ScopeDome 3M, Dobson 355/1700
Zatmění Slunce 2008
Tři další fotky předcházejí.
Zatmění Slunce 2008
Zdravím na fóru
Až na pár komplikací už v počátcích přípravy, kdy jsem nestihl první kontakt jelikož jsem narychlo ještě dodělával filtry pro TALa 200K a Borga 77ED se zatmění i povedlo.
Přikládám svou složeninu (průběh ze tří snímků):
Takahashi FSQ-106ED F5
Canon EOS 40Da (Baader UV/IR + ATC Black)
1/500+1/500+1/800sec. ISO100
EQ6 Pro SkyScan, Sideral rate
1.8. 2008 v 11:05 SAO Grygov
Další snímky i použité techniky naleznete v mé galerii:
http://www.astro.cz/galerie/v/uzivatele ... tin+V_002/
MartinV
Až na pár komplikací už v počátcích přípravy, kdy jsem nestihl první kontakt jelikož jsem narychlo ještě dodělával filtry pro TALa 200K a Borga 77ED se zatmění i povedlo.
Přikládám svou složeninu (průběh ze tří snímků):
Takahashi FSQ-106ED F5
Canon EOS 40Da (Baader UV/IR + ATC Black)
1/500+1/500+1/800sec. ISO100
EQ6 Pro SkyScan, Sideral rate
1.8. 2008 v 11:05 SAO Grygov
Další snímky i použité techniky naleznete v mé galerii:
http://www.astro.cz/galerie/v/uzivatele ... tin+V_002/
MartinV
Osobní stránky: http://dslr-astrophotography.cz/
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Zatmění Slunce 2008
V Jablonci nad Nisou proběhla veřejností obsypaná megaakce, jak bylo slibováno. Počasí bylo objednáno tak dokonale, že jediný mráček zakryl Slunce až po částečném zatmění a to přesně v době, kdy nastalo úplné v Novosibirsku, takže jsme ho na plazmě i monitoru dobře viděli.
Úplné zatmění v Číně málem nevyšlo, měli tam těsně před úplnou fází mrak.
Podařilo se nám ukazovat Slunce několika dalekohledy, primitivními metodami dírkové komory i projekcí na stínítko. K tomu běžela informační smyčka na monitoru a přímý přenos z Novosibirska na plasmě 107 cm a z Číny na monitoru. Posléze jsme přepli jen na Čínu.
Obrovský zájem projevila také média, asi díky Alešovi, osobně jsem zastihl ČT a místní TV. Právě to dávali na ČT, tak koukejte v 18h na Večerník z Čech, popř. Události.
Omlouvám se za to, že jsem řekl jednu nepravdu. Zapoměl jsem, že částečné zatmění bylo v ČR i v roce 1996 (halt byl jsem v Turecku, tak pro mě je to úplné ) snad se tato mystifikace dá prominout.
Úplné zatmění v Číně málem nevyšlo, měli tam těsně před úplnou fází mrak.
Podařilo se nám ukazovat Slunce několika dalekohledy, primitivními metodami dírkové komory i projekcí na stínítko. K tomu běžela informační smyčka na monitoru a přímý přenos z Novosibirska na plasmě 107 cm a z Číny na monitoru. Posléze jsme přepli jen na Čínu.
Obrovský zájem projevila také média, asi díky Alešovi, osobně jsem zastihl ČT a místní TV. Právě to dávali na ČT, tak koukejte v 18h na Večerník z Čech, popř. Události.
Omlouvám se za to, že jsem řekl jednu nepravdu. Zapoměl jsem, že částečné zatmění bylo v ČR i v roce 1996 (halt byl jsem v Turecku, tak pro mě je to úplné ) snad se tato mystifikace dá prominout.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod