M26
M26
Dnes celou noc v poslednim patre protejsiho panelaku nekdo svitil dost jedovatym svetlem, tak jsem se misto Laguny zameril na hvezdokupy.
Jednou z nich je M26.
Skoda jen, ze se porad neuspesne peru s kolimaci :[
Info o snimku a vetsi rozliseni na klik
Jednou z nich je M26.
Skoda jen, ze se porad neuspesne peru s kolimaci :[
Info o snimku a vetsi rozliseni na klik
NWT SW Quattro-250P, SW HelioStar 100 H-alpha
SW CQ350-PRO
ZWO ASI 294 MM Pro, ZWO ASI 432 MM, ZWO ASI 585 MC, ZWO ASI 174 MM mini
SW CQ350-PRO
M26
Dik,
ja po ni pokukoval pri foceni triedrem ale vubec si nejsem jistej, jestli to byla ona. M11 jsem nasel v pohode, ale M26 (pokud to byla ona) jsem videl jen bocne a po dost dlouhym snazeni.
ja po ni pokukoval pri foceni triedrem ale vubec si nejsem jistej, jestli to byla ona. M11 jsem nasel v pohode, ale M26 (pokud to byla ona) jsem videl jen bocne a po dost dlouhym snazeni.
SW CQ350-PRO
SW CQ350-PRO
M26
to vlastofka: přijde mi, že tam něco zanáší barevnou vadu. Dokonce i uprostře zorného pole jsou levé dolní okraje hvězd do červena a pravé modré do modra. To dělá ten MPCC koma korektor? Mě dělá podobnou věc (i když jenom v rozích a v mnohem menší míře) TV reduktor.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
M26
vlastofka napsal: Dik,
Take jsem ji vcera v triedru videl nijak slavne. Sice primym videnim, ale o HODNE slabsi, jak jasna M11... V lidlskopu to bylo jen o chloupek lepsi.
Take jsem ji vcera v triedru videl nijak slavne. Sice primym videnim, ale o HODNE slabsi, jak jasna M11... V lidlskopu to bylo jen o chloupek lepsi.

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
M26
to Sasa3: Pravdepodobne to bude MPCC ve spojeni s tou spatnou kolimaci. Premejslel jsem i o CLSku, ale vada je tam i bez nej, sice ne tak vyrazna, ale to bude zase mozna tim, ze se ji cast zlikviduje pri likvidaci svetelnyho znecisteni. Jinou optiku krom zrcadel v sestave nemam
SW CQ350-PRO
SW CQ350-PRO
M26
MPCCje achromatický dublet a jako takový bude mít ( a vzhledem k tomu, jak "kroutí " obrazem ) i barevnou vadu. Jsou to jen 2 čočky a je na ně kladen požadavek rovnat pole a deformovat komatické obrazy hvězd. jestliže začnou někde zkracoval nebo prdlužovat dráhu paprsků, projevuje se základní vlastnost čoček-každá barva má svoje ohnisko.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
M26
Je načase téma oživit - tento týden došlo na tuhle hvězdokupu, vzal jsem ji i s trochu větším okolím:
Taky jsem ji zkoušel vyhledat triedrem, ale jak už bylo výše napsáno, je opravdu slaboučká. Zato na fotce je hvězd plno.
Taky jsem ji zkoušel vyhledat triedrem, ale jak už bylo výše napsáno, je opravdu slaboučká. Zato na fotce je hvězd plno.
GSO RC 152/1370, TS APO Quadruplet 70/350, Baader Scopos 66/400, montáž CG-5 GT ADV, ASI1600MM-C, ASI462MM, ASI220MM mini, Canon EOS600Dmod., SharpCap, PHD2, triedr Helios 7x50
- pavelseb
- Věk: 41
- Kontaktovat uživatele:
M26
altoz: Pěkné.
Co mě zaujalo je, že jsem na první pohled poznal že bylo zpracováno v PI. A to podle pozadí. Protože to tmavé pozadí se jeví jakoby ve struktuře. Pořádně nevím jak to pospat ale prostě oblasti bez hvězd tvoří takové mapy. Myslím si, že toto se objeví pokud použiješ dekonvolenci (pokud ne tak se omlouvám).
Taky mě to takto často vycházelo, když jsem laboroval z PI (taky to na své m27 mám nechaný), ale popravdě to na snímku trošku působí "divně".
Co mě zaujalo je, že jsem na první pohled poznal že bylo zpracováno v PI. A to podle pozadí. Protože to tmavé pozadí se jeví jakoby ve struktuře. Pořádně nevím jak to pospat ale prostě oblasti bez hvězd tvoří takové mapy. Myslím si, že toto se objeví pokud použiješ dekonvolenci (pokud ne tak se omlouvám).
Taky mě to takto často vycházelo, když jsem laboroval z PI (taky to na své m27 mám nechaný), ale popravdě to na snímku trošku působí "divně".
GSO 150/750, EQ6 Pro, SW 70-500 + QHY5L-II, QHY 294MM, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x
M26
Odhalil jsi to správně, dekonvoluci jsem opravdu použil ;). Ale neřekl bych že do snímku zanáší artefakty, o kterých píšeš. Kouknul jsem se na to ještě jednou, před dekonvolucí a po ní (respektive jsem přimíchal syntetické L-ko s dekonvolucí do RGB snímku) a nepřišlo mi že by se v tmavých místech objevilo něco navíc. Spíš mi přijde, že se ta tmavá místa stanou viditelnější, protože dekonvolucí se zvýrazní slabší hvězdy.
Nejsem si vlastně vůbec jistý jestli takové "mapy" do snímku patří (třeba prachová mračna na popředí) nebo tam vznikají zpracováním. :-/
Nejsem si vlastně vůbec jistý jestli takové "mapy" do snímku patří (třeba prachová mračna na popředí) nebo tam vznikají zpracováním. :-/
GSO RC 152/1370, TS APO Quadruplet 70/350, Baader Scopos 66/400, montáž CG-5 GT ADV, ASI1600MM-C, ASI462MM, ASI220MM mini, Canon EOS600Dmod., SharpCap, PHD2, triedr Helios 7x50
- pavelseb
- Věk: 41
- Kontaktovat uživatele:
M26
Spíš mi přijde, že se ta tmavá místa stanou viditelnější, protože dekonvolucí se zvýrazní slabší hvězdyTrefil jsi to přesně. Mám to taky tak na http://waa.4fan.cz/www/images/Gallery/73_1200.jpg . Rozhodně to nejsou skutečné struktury a vyjde to tak zpracováním. Neber to jako kritiku, jak to máš je to vpohodě. Je to spíš zamyšlení nad zpracováním v PI a evidentně stejného začátečnického postupu...
GSO 150/750, EQ6 Pro, SW 70-500 + QHY5L-II, QHY 294MM, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x
M26
Jo, to opravdu nejspíš bude zpracováním. Já se vždycky snažím udělat masku pro dekonvoluci tak, aby se vytáhly i ty co nejslabší hvězdy. Ale tahle snaha pak asi vede k tomu, že výsledek působí tak nějak nepřirozeně. Příště budu zkoušet dekonvoluci dávkovat maskováním umírněněji, jestli to nezačne vypadat líp.
Mimochodem, jak jsem tak zatím vypozoroval, nejvíc se na výsledném zpracování v PI dá ovlivnit právě vychytáním nastavení masek. Já se v tomhle pořád považuju za začátečníka, vždycky s maskami hrozně bojuju. Ale třeba se to jednou zlomí :).
Mimochodem, jak jsem tak zatím vypozoroval, nejvíc se na výsledném zpracování v PI dá ovlivnit právě vychytáním nastavení masek. Já se v tomhle pořád považuju za začátečníka, vždycky s maskami hrozně bojuju. Ale třeba se to jednou zlomí :).