Popis refraktoru TAL 100R.
Provedení tubusu je spartanské. Zdvih okulárového výtahu je poměrně krátký (funkčně dostačující) s atypickou přechodkou a otvorem (přesně pro praktiku - 42 mm). Lze použít okuláry jen do přípravku se zenitovým zrcátkem. Musel jsem si nechat vysoustružit přechodník k přímému pozorování. Dodaný okulár superplossel f=25 mm (zorné pole 1°) je výborný kus (nejlepší ze všech které jsem vlastnil) a jeho kolega f=6,3 mm (zorné pole 15') má již velmi nepohodlný oční reliéf, ale jde také o opticky dobrý výrobek. Hledáček je průměrem malý, ale zobrazovací kvalitou velmi dobrý. Pohled na objektiv, v ostrém slunečním světle, svědčí o skvělém potažení antireflexní vrstvou. Uvnitř tubusu se nachází tři clony a jsou nejspíš vhodně zvolené, neboť reflexy uvnitř tubusu prakticky neexistují. Průměr objektivu 100 mm při ohnisku 1 m řadí přístroj k malým dalekohledům ač malý nevypadá. Rozhodně nejde o to vložit pod paži, popadnout stativ a jít. Záleží k čemu bude dalekohled určen. Primárně k pozorování Slunce a Měsíce. Pohled na otevřené hvězdokupy je však báječný. Hvězdy jsou bodově ostré, jakoby špendlíkové vpichy. Obraz má vysokou kvalitu i na kraji obrazového pole. Kontrast je jako v každém dobrém refraktoru až neskutečný. Obraz M42 je výborný, když uvážíme, že jde o průměr objektivu 100 mm. Porovnáním kresby hvězdného pole s mapou ukazuje skoro teoretický dosah 11,96 magnitudy při místním mhv přes 5 mag. (vyjímečná čistota ovzduší po přechodu fronty). Vzhled kulových hvězdokup připomíná žhnoucí kolečko ovšem s žiletkově ostrým obrazem (můj 250 mm dobson často rozlišil kulovku až do centra) a M13 je v periférii rozložena na hvězdy. Ani galaxie nejsou zcela bez šance. Vysoký kontrast refraktoru poskytuje dobrý obraz a pozoroval jsem M101 jako rozmytou, mírnou, kruhu podobnou mlžinku s jemně světlejším středem. M57 malý prstýnek s tmavým středem. Slunce (sluneční filtr dodaný s dalekohledem ZAHODIT!!!) přes Baader fólii je pěkné, bohužel věčně mizerný seeing. Měsíc s dodaným měsičním filtrem - sen. Neobyčejně plastický pohled ve zvětšení 160x. Neskutečná ostrost a kontrast. Měsíc nadchne. Přikládám mou kresbu kráteru Clavius při zvětšení 160x. Saturn ve zvětšení 160x - Cassiniho dělení snadno po celé délce, odraz prstence na planetě jasně, stín planety na prstenci a polární ztemnění dobře viditelné. Jupiter jeví mirný fialový lem na kotouči se spoustou podrobností v rovníkových pásech. Rudá skvrna je dobře viditelná. Rozeznávám dosti pásů v jižní (se zenitovým zrcátkem) části Jupiteru při zvětšení 160x. Mars je již daleko od opozice a jde jen o malý načervenalý kotouček bez podrobností.
Ještě o barevné vadě - není. Budu-li se snažit uvidím u Slunce (přes Baader fólii) jemný fialový prstýnek na levém okraji bočním pohledem. Měsíc jemný fialový lem bočním viděním, Saturn naprosto bez jakékoliv aberace. Sírius - hodně záleží na tepelném vyrovnání a dobrém seeingu, pokud není splněno je znát fialový lem při dobrých podmínkách pak mírně znatelný. U Venuše je silný fialový zákal, Venuše samotná je však s ostrými okraji tvarem své fáze, pěkný pohled. S měsičním filtrem pak ještě lépe, brilantně viditelná s patrným fialovým nádechem okolí. Při mizerném seeingu je barevná vada patrná u hvězd nulté magnitudy, ale není znepokojivá a při dobrém seeingu mizí k nepatrnosti.
TAL
TAL
Nazdar hosi!
Vidim, ze sa tu diskutuje o dalekohladoch TAL, tak sa aj ja rad s vami podelim so skusenostami. Mam (aj) TAL-M alias Alkor. Je to najmensi newton aky som kedy videl a pravdu-povediac som od neho vela necakal (nekupoval som ho ale dostal). Parametre: 65/503 f/7.7 Kelner 15 mm Barlow 2-4x.Slnecny filter => f/7.7 33x, f/15 66x, f/31 133x. Nie je to moj prvy (ani druhy) a dufam ani posledny dalekohlad, ktory mam alebo s ktorym pracujem.
Nebudem opakovat pozitiva, ktore uz odzneli na adresu TAL. Myslim si to iste. Co som si vsimol ako prve (a nielen ja)-vynimocna ostrost obrazu. M57 ako nozikom vyrezana do oblohy a Saturn a Jupiter - viac detailov a ostrejsi obraz (dane aj nizkou svetelnostou s barlw.) ako kamaratov 150 mm home-made Newton (nic proti homemade aj ja daco kutim). Vazne uvazujem nad kupou Klevtsov TAL-200K alebo 250K, pozri recenziu na www.telescopes.ru resp. http://www.cloudynights.com/reviews/tal200k.htm kde "vyhral" nad Celestron C-9.25 :nod:
Na zaver: vacsina dalekohladov z lesklych casopisov (S&T a spol) sa vyraba v Cine (a okoli). dalekohlady TAL su vyrabane v rusku v zavode z dlhou tradiciou vyroby vojenskej optiky. Su robustne a tazke skratka ziadne bakelitove hracky typu ETX (sorry MEADE, ale nemozem sa zbavit dojmu, ze ide o hracku pre deti). Optika, justaz,prislusenstvo - superb! Keby niekto zacinal s astronomiou odporucil by som mu newtona tal-150
Vidim, ze sa tu diskutuje o dalekohladoch TAL, tak sa aj ja rad s vami podelim so skusenostami. Mam (aj) TAL-M alias Alkor. Je to najmensi newton aky som kedy videl a pravdu-povediac som od neho vela necakal (nekupoval som ho ale dostal). Parametre: 65/503 f/7.7 Kelner 15 mm Barlow 2-4x.Slnecny filter => f/7.7 33x, f/15 66x, f/31 133x. Nie je to moj prvy (ani druhy) a dufam ani posledny dalekohlad, ktory mam alebo s ktorym pracujem.
Nebudem opakovat pozitiva, ktore uz odzneli na adresu TAL. Myslim si to iste. Co som si vsimol ako prve (a nielen ja)-vynimocna ostrost obrazu. M57 ako nozikom vyrezana do oblohy a Saturn a Jupiter - viac detailov a ostrejsi obraz (dane aj nizkou svetelnostou s barlw.) ako kamaratov 150 mm home-made Newton (nic proti homemade aj ja daco kutim). Vazne uvazujem nad kupou Klevtsov TAL-200K alebo 250K, pozri recenziu na www.telescopes.ru resp. http://www.cloudynights.com/reviews/tal200k.htm kde "vyhral" nad Celestron C-9.25 :nod:
Na zaver: vacsina dalekohladov z lesklych casopisov (S&T a spol) sa vyraba v Cine (a okoli). dalekohlady TAL su vyrabane v rusku v zavode z dlhou tradiciou vyroby vojenskej optiky. Su robustne a tazke skratka ziadne bakelitove hracky typu ETX (sorry MEADE, ale nemozem sa zbavit dojmu, ze ide o hracku pre deti). Optika, justaz,prislusenstvo - superb! Keby niekto zacinal s astronomiou odporucil by som mu newtona tal-150
TAL
Sv. pravda!
Zrovnaj si napr. montáž GS600 vs montáž TAL150PM. Len neviem presne koľko váži tubus tal150, vie to niekto? ???P.Matoušek ponúka 150HEQ-5 ale asi to bude ako TAL200KHEQ-5. Moc ťažké aby sa to klepalo. Ale ten TAL150PM. Kvalita za rozumnú cenu. Zrkadlo lambda/10, dobrý hľadáčik, okuláre, aj ovládač ujde. Na ďalekohľad je dobrá recenzia na www.telescope.ru
Zrovnaj si napr. montáž GS600 vs montáž TAL150PM. Len neviem presne koľko váži tubus tal150, vie to niekto? ???P.Matoušek ponúka 150HEQ-5 ale asi to bude ako TAL200KHEQ-5. Moc ťažké aby sa to klepalo. Ale ten TAL150PM. Kvalita za rozumnú cenu. Zrkadlo lambda/10, dobrý hľadáčik, okuláre, aj ovládač ujde. Na ďalekohľad je dobrá recenzia na www.telescope.ru
-
TAL
Morpheus napsal: Sv. pravda!
Zrovnaj si napr. montáž GS600 vs montáž TAL150PM. Len neviem presne koľko váži tubus tal150, vie to niekto? ???
Jsem majitelem tohoto stroje a mysím, že tubus neváží víc jak 5 kg.Je z hliníkového (nebo duralového?) plechu.Svar sice nevypadá moc esteticky, ale to na funkčnosti nic nemění.
Jiná věc je montáž, na první pohled opravdu pevná, posléze mne však zarazilo to, že část, která drží tubus, je vyrobena jako jediná z hliníku, což není zrovna nejlepší nápad.Při zvětšení 200x to už je znát.Ale i tak vibrace rychle ustanou.Plánuji tento kus vyměnit za ocelový, z nějaké pásoviny, nebo tak něco.Pak nějaké vibrace nemají šanci.
Zrovnaj si napr. montáž GS600 vs montáž TAL150PM. Len neviem presne koľko váži tubus tal150, vie to niekto? ???
Jsem majitelem tohoto stroje a mysím, že tubus neváží víc jak 5 kg.Je z hliníkového (nebo duralového?) plechu.Svar sice nevypadá moc esteticky, ale to na funkčnosti nic nemění.
Jiná věc je montáž, na první pohled opravdu pevná, posléze mne však zarazilo to, že část, která drží tubus, je vyrobena jako jediná z hliníku, což není zrovna nejlepší nápad.Při zvětšení 200x to už je znát.Ale i tak vibrace rychle ustanou.Plánuji tento kus vyměnit za ocelový, z nějaké pásoviny, nebo tak něco.Pak nějaké vibrace nemají šanci.
-
TAL
Morpheus napsal: Vedel by si váhu odmerať presnejšie? Na prvý pohľad sa to zda na tych 10kg
. Ale ked to vazi tych 5kg, tak potom ta montaz dokopy 30kg a cely tubus ma skoro taku istu vahu ako tubus tal100/1000. ???
Tak jsem zvážil ten tubus (mincířem ) - i s hledáčkem je to 7 Kg.Takže ani já ani ty jsme se moc nestrefili .

Tak jsem zvážil ten tubus (mincířem ) - i s hledáčkem je to 7 Kg.Takže ani já ani ty jsme se moc nestrefili .