Obloha na dlani
Obloha na dlani
Neviete niekto, ci autor E. Pittich nenapisal podobnu knihu ako je Obloha na dlani(len trochu novsiu)?
Obloha na dlani
jc1 napsal: Neviete niekto, ci autor E. Pittich nenapisal podobnu knihu ako je Obloha na dlani(len trochu novsiu)?No neviem, ale akokeby si ani nezil na Slovensku. Kedy tu vysla nejaka astronomicka kniha (domaca). Ja viem len o zahranicnych aj to su 3 zo styroch urcene pre deti do 5 rokov...

mail to:fun2mas(at)gmail.com
Obloha na dlani
Ono Obloha na dlani vyšla už dávno..V r.1981..Ale používám ji i dnes na orientaci v souhvězdích a jsou tam vyznačené významné objekty s popisem..I když dnes už někdy při posunu na vyšší level holt nestačí.. :-/
Jestli z rukou autora vyšlo něco novějšího netuším..Asi ne..
Jestli z rukou autora vyšlo něco novějšího netuším..Asi ne..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Obloha na dlani
Tak na toto som sa mal moznost osobne spytat p. Pitticha pred asi 10 rokmi. Spominal, ze ma predstavu o modernizovanom vydani podobnej knihy, ale ze vydavatelstva nemaju zaujem - vraj vychadza dost knih o astronomii a nie je o ne vzdy az taky velky zaujem. To, ze by neslo iba o lubivu encyklopediu ale aj o pomocku pozorovatela, nebol pre vydavatelstva dostatocny argument. Asi v r. 2003 si vsak z B.Bystrice priniesla moja dcera knihu, ktoru vyhrala pri dni otvorenych dveri na tamojsej hvezdarni o.i. aj tym, ze jedina vedela, ze najjasnejsou hviezdou na oblohe okrem Slnka je Sirius a nie Polarka
. Autormi su R.Čeman a E.Pittich a vysla v r.2002 vo vydavatelstve "Mapa Slovakia Bratislava" v edicii "Rekordy" pod nazvom "VESMIR 1 Slnecna sustava", ISBN 80-8067-071-4. Ak si odmyslime to, ze Slnko je nam NAJblizsia hviezda, Jupiter je NAJvycsia planeta a Saturn ma NAJvacsi prstenec, su informacie v nej podobne tym z knihy "Obloha na dlani" na stranach 1-105. Kniha ma 350 stran, takze je tam ovela viac informacii a peknych fotografii. Nie su v nej vsak nomogramy na urcenie polohy planet na oblohe, ale to v dnesnej dobe pocitacov asi ani nie je potrebne. V r.2003 vysiel aj druhy diel pod nazvom "VESMIR 2 Hviezdy - galaxie". Nemal som ho vsak v rukach, takze neviem, do akej miery sa podoba na Oblohu na dlani. V knihe "Obloha na dlani" si vsak listujem dodnes a jej jedinou aktualizaciou su podpisy panov Pitticha a Kalmancoka 
-
Peter Godovič
Obloha na dlani
Ta knizka mi pripomina casy detstva. Mali ju u nas v kniznici a platil som za nu upomienku, ze som ju mal dlho pozicanu Bodlo by nove vydanie, ale teraz sa vacsinou vydavaju knizky pre mladsie rocniky, akoby dospeli uz nemali mat zaujem o hvoezdy :/
Peter Godovič
Obloha na dlani
Ta knížka je nádherná.Škoda,že pravděpodobně v žádném přepracovaném vydání už asi nevýjde.Otřes je,že astronomické literatury je v knihkupectvých pomálu,ale astrologie, té je tam spousty. 
Newton 114/900