Universální dalekohled

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Universální dalekohled

Příspěvek od Psion »

Podle toho co jsem slyšel, tak je tento systém Klevcov-Cassegrain lepší než Smith-Cassegrain. Jednak je to otevřený system jako Newton, je lehký a má nižší světelné ztráty. Obraz se dá přirovnat prý kvalitnímu apochromátu.
MP

Universální dalekohled

Příspěvek od MP »

Klevcov ve svem popisu uvadi, ze hlavni vyhodou proti SCT je moznost plne kompenzace barevne vady az do svetelnosti kolem f/7. SCT ma sice bar. vadu malou, ale z principu nejde korigovat a pri vetsi svetelnosti zacina vadit. U Klevcova je korektor ve tvaru menisku, podobne jako u Maksutova a zbytkova vada je jeste dokorigovana rozptylkou, jejiz zadni strana tvori sekundarni zrcatko. Je to ale pekne slozite - paprsek prochazi korektorem se dvema typy skla dvakrat - od hlavniho zrcadla k sekundaru i od sekundaru do okularoveho vytahu. Pocitat bych to nechtel. Podle recenzi je obraz srovnatelny s Maksutovem, lepsi, nez SCT.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Radous

Universální dalekohled

Příspěvek od Radous »

Vyjde tedy líp pořídit si Klevcova třeba od TALu, než koupit SCT (Meade, Celestron apod.)?
"Sněhové vločky jsou v pekle vzácné" S. Weinberg
Psion
Kontaktovat uživatele:

Universální dalekohled

Příspěvek od Psion »

To záleží co myslíte slovy "vyjde líp". Uzavřený systém má i jednu výhodu a to, že zrcadlo je chráneno proti prachu a povětrnostním vlivům. Před nákupem doporučuji navštívit prodejce obou systémů a pohovořit s nimi a popř. podívat se přes dalekohled sám. Pro někoho je důležitá cena, pro někoho váha, pro někoho kvalita zpracování.
Radous

Universální dalekohled

Příspěvek od Radous »

Pokud to tedy mám blíž specifikovat. Potřebuji něco lehčího, šikovného k přepravě (myšleno naložit do auta vyjet za město) a zároveň co největší. Vhodné jak pro foto tak pro pozorování. Proti u SCT uzavřeným sytémům je rozhodně delší doba temperace dalekohledu... je to tak? Nemáte někdo zkušenost třeba s montáží TALu? Hodí se to i pro astrofoto?
"Sněhové vločky jsou v pekle vzácné" S. Weinberg
T.o.m

Re: Universální dalekohled

Příspěvek od T.o.m »

Zkušenost s ní sice nemám, ale podle referencí je velice tuhá a spolehlivá (ale taky zase těžká).
Psion
Kontaktovat uživatele:

Universální dalekohled

Příspěvek od Psion »

Radous napsal: Pokud to tedy mám blíž specifikovat. Potřebuji něco lehčího, šikovného k přepravě (myšleno naložit do auta vyjet za město) a zároveň co největší. Vhodné jak pro foto tak pro pozorování. Proti u SCT uzavřeným sytémům je rozhodně delší doba temperace dalekohledu... je to tak? Nemáte někdo zkušenost třeba s montáží TALu? Hodí se to i pro astrofoto?
Dobré dalekohledy se dají dát na libovolnou montáž (mimo dalekohledů integrovaných v montáži), takže máte na výběr slušné množství montáží. Co se týká temperace dalekohledů, tak je to přesně obráceně. Uzavřený systém se dostane na venkovní teplotu mnohem pomaleji než otevřený. Astrofoto se dá dělat i s dobsonem, ale záleží jen, na jaké úrovni. Pokud pokukujete po fotkách typu Hubble dalekohledu, tak se do focení raději ani nepouštějte :)
GaN

Re: Universální dalekohled

Příspěvek od GaN »

narazil jsem na tyto stránky:
http://www.proxis.cz/pozemni_teleskopy.htm
ceny jsem se nedopátral..
MP

Universální dalekohled

Příspěvek od MP »

To by mohlo byt zajimave - Questar je pomerne znama firma s kvalitni optikou a skoro 20cm Mak toho urcite ukaze hodne. Jen upozornuji, ze "C-mount" je hodne maly zavit ( zhruba 1" ), pouzivany hlavne u ruznych miniaturnich kamer. Na obrazcich je take videt, ze pro prislusenstvi ( vcetne okularu ) se pouzivaji rozsirovaci adaptery. Take by mne zajimala cena.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
GaN

Universální dalekohled

Příspěvek od GaN »

7'' verze stojí 7600 kanadských $ a 3,5'' verze 2700 kanadských $. Nedostupné. Ještě pár snímků:
http://www.questarcorporation.com/image.htm
Psion
Kontaktovat uživatele:

Universální dalekohled

Příspěvek od Psion »

GaN napsal: 7'' verze stojí 7600 kanadských $ a 3,5'' verze 2700 kanadských $. Nedostupné. Ještě pár snímků:
http://www.questarcorporation.com/image.htm
Ceny jsou řekl bych přehnané. Otázka kvality pak zůstane poněkud stranou, protože podobné systémy u nás koupíte za 15% této ceny. Možná to je podobné jako když si vybíráte mezi TeleVue APO a standardním achromátem - otázka peněz. Ovšem nečetl jsem reference na dalekohledy Questar a nevím, jak kvalitní jsou - podle ceny asi jako Hubble :-)
MilAN
Věk: 76

Universální dalekohled

Příspěvek od MilAN »

Psion napsal:

Ceny jsou řekl bych přehnané. Otázka kvality pak zůstane poněkud stranou, protože podobné systémy u nás koupíte za 15% této ceny. Možná to je podobné jako když si vybíráte mezi TeleVue APO a standardním achromátem - otázka peněz. Ovšem nečetl jsem reference na dalekohledy Questar a nevím, jak kvalitní jsou - podle ceny asi jako Hubble :-)
Trochu jsem nepochopil druhou část Tvé odpovědi.
S kterým objektivem od Tele Vue srovnáváš kvalitu standardního achromatu, abys mohl srovnávat i ceny (ED semi apochromat, 2 čočkový APO nebo 4 čočkový APO)?

Naštěstí dnes již mohu vybírat i podle cen , i podle požadavků na parametry výrobků, které požaduji.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Psion
Kontaktovat uživatele:

Universální dalekohled

Příspěvek od Psion »

MilAN napsal:

Trochu jsem nepochopil druhou část Tvé odpovědi.
S kterým objektivem  od Tele Vue  srovnáváš kvalitu standardního  achromatu, abys mohl srovnávat i ceny  (ED semi apochromat, 2 čočkový APO nebo 4 čočkový APO)?

Naštěstí dnes již  mohu vybírat i podle cen , i podle požadavků na parametry výrobků, které  požaduji.
Když myslím APO tak myslím apochromát. Nesmíš v tom tolik šťourat 2 čočkový apochromát jsem neviděl. To že někdo zneužívá označení APO k obchodnímu záškodnictví a matení pojmů, za to nemohu. Každopádně bude lepší používat označení apochromát, nebo minimálně APO 3 element, APO 4 element.

Já myslím, že vybírat podle kvality můžeme již minimálně od 18 století a ne ode dneška ;-)
MilAN
Věk: 76

Universální dalekohled

Příspěvek od MilAN »

Definci apochromatu bych raději viděl v definování aberací než počtu optických členů. Ale že v tom výrobci udělali krásný reklamní zmatek, to je fakt. Byl to taky důvod, proč jsem se vyjádřil k tématu "levný apochromát" a ke strašné reklamní džungli, která potom jen tahá z neinformovaných peníze.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Odpovědět