ta noc byla zvláštní, bouřka u nás taky nebyla, od večera bylo jasno, sem tam malý mráček. Pozoroval jsem Makem 127 zapadající Saturn a zkoušel i video, ale za nic to nestálo. Obdobně nic moc po 24hod Jupiter, to už bylo vypnuté VO. Pak jsem Maka uklidil a když jsem asi za hodinku, kolem 1 hodiny vykouknul ven, všimnul jsem si, že je vidět velmi dobře "mléčná dráha" a tak jsem vytáhnul jen malý R70/280 z triedru na fotostativu a koukal právě po okolí Jupitera, který je ve Střelci a byl překvapenej co vše je docela pěkně vidět. Možná to bylo delší absencí jasné oblohy? Je fakt, že ale takhle pěkně mléčná dráha teď u nás dlouho vidět nebyla, i když nebyla včera absolutní tma. Pozoroval jsem ze dvora ve vsi a bylo kolem té 1hodiny a u nás úplně jasno bez mraků. Udělal jsem možná chybu, že jsem nevytáh Dobsona, ale bylo už pozdě. Říkal jsem si, že to zkusím dnes a to je jak na potvoru zatím zataženo >:(.
Je asi smutný fakt, že jsem zatím nevytáh paty ze dvora, musím někdy vyrazit za větší tmou někam dál