Sledovanie Slnka cez Meade ETX-70AT
Keďže by som si chcel natočiť webkamerou zatmenie slnka v auguste cez moje Meade ETX-70 AT, potreboval by som nejakým spôsobom Slnko sledovať. Problém je ale v tom, že Autostar nemá v ponuke sledovanie Slnka. Existuje nejaká možnosť ako Slnko cez Autostar sledovať ? Ručne ovládať ďalekohľad Autostarom nieje veľmi dobré riešenie. Ak by nebola žiadna možnosť ako sledovať Slnko cez Autostar, je ho možné sledovať cez prepojovací kábel ?
V prvom rade asi zabudni na sledovanie zatmenia slnka cez ten dalekohlad web kamerou.... myslim ze to maohnisko velke cez 1m a web kamera maly chip...takze len veeeeelmi malu cast slnecneho disku by si mal v obrazi... A co tak ten dalekohlad ustavit v noci a nechat ho spusteny aj cez den ??? alebo naklonit tak ako by si mal paralakticky klin ?
YEPUN telescope 254/1200, EQ6-goto, CG5+ Newton 152/903, R 70/700, 70/1000, Dobson 130/1100, Canon 40D, L 70-200/2,8 www.astrosid.szm.sk
- Alien_MasterMynd
lubomir napsal: V prvom rade asi zabudni na sledovanie zatmenia slnka cez ten dalekohlad web kamerou.... myslim ze to maohnisko velke cez 1m a web kamera maly chip...takze len veeeeelmi malu cast slnecneho disku by si mal v obrazi... A co tak ten dalekohlad ustavit v noci a nechat ho spusteny aj cez den ??? alebo naklonit tak ako by si mal paralakticky klin ?
Tady někdo nerozumí otázce a nechápe souvislosti za prvé ETX-70 má ohnisko 350mm a za druhé Autostar k němu podle všeho neumí sledovat Slunce, má jen siderickou rychlost...
Tady někdo nerozumí otázce a nechápe souvislosti za prvé ETX-70 má ohnisko 350mm a za druhé Autostar k němu podle všeho neumí sledovat Slunce, má jen siderickou rychlost...
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm
http://www.alien-mastermynd.com
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm
http://www.alien-mastermynd.com
Rozdiel medzi 350 mm a 1000 mm je veľký. Ale celé Slnko sa mi asi do kamery nezmestí
. A čo sa týka Autostaru, ten skutočne nedokáže sledovať Slnko, ale to som v predchádzajucej otázke napísal.

Zeptám se - vidíš v dalekohledu celý Měsíc? Vidět ho musíš, protože já mám stejný dalekohled a vidím ho viz. foto-
Takže pokud vidíš celý Měsíc, musíš vidět i celé Slunce (oba objekty mají stejnou úhlovou velikost pro pozorovatele ze Země).
Pravda je, že autostar neumožňuje sledovat Slunce, výrobce na svých stránkách píše, že je to z bezpečnostních důvodů, a já to chápu. Tento problém je ale možné obejít, např. nastavením jiného času a data, provést fingované nastavení na nějakou hvězdu nebo planetu, potom ručně přejet na Slunce. Dalekohled bude pokračovat ve sledování objektu a po nějakou dobu udrží Slunce v zorném poli. Tohle si budeš muset vyzkoušet na nečisto.
A pochopitelně nesmíš zapomenout na sluneční filtr.
Takže pokud vidíš celý Měsíc, musíš vidět i celé Slunce (oba objekty mají stejnou úhlovou velikost pro pozorovatele ze Země).
Pravda je, že autostar neumožňuje sledovat Slunce, výrobce na svých stránkách píše, že je to z bezpečnostních důvodů, a já to chápu. Tento problém je ale možné obejít, např. nastavením jiného času a data, provést fingované nastavení na nějakou hvězdu nebo planetu, potom ručně přejet na Slunce. Dalekohled bude pokračovat ve sledování objektu a po nějakou dobu udrží Slunce v zorném poli. Tohle si budeš muset vyzkoušet na nečisto.
A pochopitelně nesmíš zapomenout na sluneční filtr.
život chápu jako muzikál, pak se dá vydržet...
Pokud má tento Meade (neznám jej) možnost propojení s počítačem, tak např. Skymap s ASCOM drivery by to měl zvládnout...
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

Nautikus napsal:
Takže pokud vidíš celý Měsíc, musíš vidět i celé SlunceÁno, ale toto platí len keď sa do ďalekohľadu pozriem voľným okom. Keď som som skúšal fotiť Mesiac webkamerou bez objektívu, bolo vidno len jeho časť. S objektívom by to asi išlo, ale problém je v tom, že ako ju pripevniť. Pri skúšobnom fotení mesiaca som ju mal prilepenú lepiacou páskou ;D.
Takže pokud vidíš celý Měsíc, musíš vidět i celé SlunceÁno, ale toto platí len keď sa do ďalekohľadu pozriem voľným okom. Keď som som skúšal fotiť Mesiac webkamerou bez objektívu, bolo vidno len jeho časť. S objektívom by to asi išlo, ale problém je v tom, že ako ju pripevniť. Pri skúšobnom fotení mesiaca som ju mal prilepenú lepiacou páskou ;D.
K propojení je třeba dokoupit speciální kabel, který není zrovna laciný - http://www.atc-astro.eu/Meade/ETX70/
dvader napsal: Pokud má tento Meade (neznám jej) možnost propojení s počítačem, tak např. Skymap s ASCOM drivery by to měl zvládnout...ETX-70 AT má možnosť prepojenia s počítačom. Nezvládol by to ale iný program, napríklad Cartes du Ciel ?
smiley napsal:
Áno, ale toto platí len keď sa do ďalekohľadu pozriem voľným okom. Keď som som skúšal fotiť Mesiac webkamerou bez objektívu, bolo vidno len jeho časť. S objektívom by to asi išlo, ale problém je v tom, že ako ju pripevniť. Pri skúšobnom fotení mesiaca som ju mal prilepenú lepiacou páskou ;D.
Ono asi tady bude záležet, jakou kameru použiješ. Já jsem pro pořízení fota Měsíce, které jsem před chvilkou dal do svého příspěvku použil kameru Meade LPI přímo do ohniska. Na fotce je jasně vidět, že kdyby byl Měsíc v úplňku, tak se do zorného pole a tím i do fotografie vejde celý.
K uchycení kamery můžeš použít nějaký adaptér, např. http://www.dalekohledy.cz/webmagazine/p ... 6&idp=1878
Áno, ale toto platí len keď sa do ďalekohľadu pozriem voľným okom. Keď som som skúšal fotiť Mesiac webkamerou bez objektívu, bolo vidno len jeho časť. S objektívom by to asi išlo, ale problém je v tom, že ako ju pripevniť. Pri skúšobnom fotení mesiaca som ju mal prilepenú lepiacou páskou ;D.
Ono asi tady bude záležet, jakou kameru použiješ. Já jsem pro pořízení fota Měsíce, které jsem před chvilkou dal do svého příspěvku použil kameru Meade LPI přímo do ohniska. Na fotce je jasně vidět, že kdyby byl Měsíc v úplňku, tak se do zorného pole a tím i do fotografie vejde celý.
K uchycení kamery můžeš použít nějaký adaptér, např. http://www.dalekohledy.cz/webmagazine/p ... 6&idp=1878
Nautikus napsal: K propojení je třeba dokoupit speciální kabel, který není zrovna laciný - http://www.atc-astro.eu/Meade/ETX70/Presne ten kábel som myslel. Len by k nemu bol potrebný nejaký RS-232 - USB kábel. Je tam síce jeden uvedený, ale iste existujú aj lacnejšie. Neviem ale ktorý by bol na tento účel vhodný, lebo som sa tu dočítal, že nie každý musí na 100% fungovať.
smiley napsal:
ETX-70 AT má možnosť prepojenia s počítačom. Nezvládol by to ale iný program, napríklad Cartes du Ciel ?
Tady si nejsem jistý, sám jsem to nezkoušel, ale myslím, že dalekohledy Meade spolupracují pouze se softwarem stejné firmy, nicméně je na stránkách výrobce možné stáhnout jejich soft s planetáriem, tam by to potom, pokud si majitel koupí originální kabel, mělo fungovat.
ETX-70 AT má možnosť prepojenia s počítačom. Nezvládol by to ale iný program, napríklad Cartes du Ciel ?
Tady si nejsem jistý, sám jsem to nezkoušel, ale myslím, že dalekohledy Meade spolupracují pouze se softwarem stejné firmy, nicméně je na stránkách výrobce možné stáhnout jejich soft s planetáriem, tam by to potom, pokud si majitel koupí originální kabel, mělo fungovat.
Nautikus napsal:
K uchycení kamery můžeš použít nějaký adaptér, např. http://www.dalekohledy.cz/webmagazine/p ... =1878Chcel by som použiť kameru Philips SPC900NC, ktorú chcem upraviť na astrofoto. Na spomínané skúšky fotenia mesiaca som použil jednu z asi najhorších kamier - Trust WB-1400T, no napriek tomu bol výsledok po úprave v Registaxe a vyskladaní pomerne dobrý na túto kameru.
K uchycení kamery můžeš použít nějaký adaptér, např. http://www.dalekohledy.cz/webmagazine/p ... =1878Chcel by som použiť kameru Philips SPC900NC, ktorú chcem upraviť na astrofoto. Na spomínané skúšky fotenia mesiaca som použil jednu z asi najhorších kamier - Trust WB-1400T, no napriek tomu bol výsledok po úprave v Registaxe a vyskladaní pomerne dobrý na túto kameru.
To smiley:
Cartes du Ciel(SkyChart3.0) umí navádět Meade montáže přes COM1 port na jakýkoliv objekt z atlasu na který klikneš myší a dáš Sledovat.Musíš zakoupit příslušný kabel u pana Matouška nebo v ATC Přerov.Některé notebooky nemají COM1 port a je nutno koupit převodník USB2.0-RS232(COM1).
Cartes du Ciel(SkyChart3.0) umí navádět Meade montáže přes COM1 port na jakýkoliv objekt z atlasu na který klikneš myší a dáš Sledovat.Musíš zakoupit příslušný kabel u pana Matouška nebo v ATC Přerov.Některé notebooky nemají COM1 port a je nutno koupit převodník USB2.0-RS232(COM1).
Newton 114/1000 pointační, Newton 150/750, ccd kamera ATIK-16, montáž EQ6 Pro SkyScan v blízké budoucnosti.
smiley napsal:
Presne ten kábel som myslel. Len by k nemu bol potrebný nejaký RS-232 - USB kábel. Je tam síce jeden uvedený, ale iste existujú aj lacnejšie. Neviem ale ktorý by bol na tento účel vhodný, lebo som sa tu dočítal, že nie každý musí na 100% fungovať.Tady ti bohužel neumím poradit.
Presne ten kábel som myslel. Len by k nemu bol potrebný nejaký RS-232 - USB kábel. Je tam síce jeden uvedený, ale iste existujú aj lacnejšie. Neviem ale ktorý by bol na tento účel vhodný, lebo som sa tu dočítal, že nie každý musí na 100% fungovať.Tady ti bohužel neumím poradit.